Info Untuk Diri Aku... Untuk Jantung Sihat...!!

9:23:00 PM Noor Akma 0 Comments



Aku updated ni untuk peringatan diri aku jew... kalau korang nk share sekali.... boleh je....!

Info ni aku dapat dari rancangan Dr Oz... di TV Al-Hijrah..

Bagus sesangat cite tu... banyak info yang aku dapat....

Info untuk jaga jantung bagi terus berdegup... maksudnya hiduplah tu...

Kalau x jaga jantung... arteri dan pembuluh darah yg pam darah ke jantung akan tersumbat...

Bila dah tersumbat.... kena buat pembedahan pintasan jantung...

Lebih mudah amalkan hidup yg sihat.. katanya...

Caranya.... 

Amalkan pemakanan sihat iaitu... makan sayur dan buah lebih... kurangkan karbohidrat dan gula

Bersenam sekurang2nya 30 minit sehari...

Elakkan stress.... caranya amalkan yoga yg boleh memberi ketenangan..... (pada aku kalau dlm Islam boleh amalkan sembahyang hajat atau berzikir lah tu... )

Emmmm....! di tahum baru hijrah ni aku berazam akan berusaha sungguh2 nk amalkan gaya hidup sihat ni untuk jaga jantung aku ni...

Aku nk hidup lama tanpa penyakit... nk tengok anak2 membesar... dan dapat cucu ramai2.. hehe!

p/s : aku serius ni yer... bukannya merapu tau :P


0 comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

PENAFIAN

[PERINGATAN] Komen yang mempunyai pautan ke mana-mana blog atau laman web yang menjurus kepada perniagaan atau bersifat keuntungan sebelah pihak, akan dipadamkan serta-merta. Jika berminat untuk meletakkan link atau pautan ke dalam entri ini, sila hubungi penulis di annurbe.noor@gmail.com


[PENAFIAN] www.huhahuhajerr.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.


Pemilik blog juga tidak akan bertanggungjawab sama sekali terhadap komen-komen yang di siarkan dan ianya adalah tanggungjawab penulis komen itu sendiri.


Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.


Sekian...