2015..... sELamAT dAtAnG...!!

9:00:00 PM Noor Akma 0 Comments

Assalamualaikum...!!!


:))

0 comments:

Banjir Sana Sini ~ Mood Updated Blog Hancusss.... Marilah kita berdoa!

2:14:00 PM Noor Akma 2 Comments



Haish.... Banjir yang teruk di seluruh negara menjejas mood aku... Walau kat tempat aku ni tak banjir tapi situasi hujan yang tak  betul2 berhenti menggerunkan jugak. Manalah tau... kot2 penuh air kat loji kumbahan tu... xke melimpah nanti.... eeeeeiii .. hehe!

Mood nak updated blog masakan tu ada... tapi, nanti kena hentam ngan keyboard warrior kaw2 punya.. Baru nak nyesal n nanges2... tu la paseeee! Tak prihatin,... tak sensitif.... macam2 la haiiii!

Bagi aku yang tak terkena banjir, hanya secebis doa yang dapat aku sedekahkan buat mereka. Nak menolong mangsa2 tu aku  tak mampu....  :))

Untuk yg sudi membaca.... marilah kita sama2 berdoa...!

Ya Allah,....jika bencana yang melanda negara dan rakyat kami adalah kemurkaanMu terhadap dosa-dosa kami, Engkau ampunilah kami dan terimalah taubat kami.

Ya Allah,....jika bencana yang melanda negara dan rakyat kami adalah peringatanMu terhadap kesalahan kami yang lalai dari mengerjakan suruhanMu dan derhaka serta engkar melanggar larangan-larangan Mu, Engkau bukalah pintu hati rakyat kami untuk insaf dan berubah memperbaiki diri seperti kaum Niwawa yang bertaubat dan insaf kembali kepada jalan NabiMu Yunus a.s.

Ya Allah,.....kami pohon janganlah jadikan kaum kami umat yang degil dan sentiasa memberi alasan dari kesalahan-kesalahan kami sehingga kemuncak kemurkaanMu seperti sikap kaum Ad, Thamud serta kaum Lut yang telah Engkau binasakan.

Ya Allah,.... jika semua bencana yang melanda rakyat dan negeri kami adalah musibah ujian bagi menguji kami, maka Engkau tabahkanlah hati kami, tetapkanlah iman dan agama kami, jauhilah kalimat kufur dari lidah kami, jauhilah lintasan hati dari bisikan iblis dan perbuatan jahat anggota kami.

Ya Allah,.....amat benarlah kekuasaanMu.

Kami ini dari Mu Ya Allah dan kepada Mu lah tempat kami kembali.

Ya Allah,.....Engkau gantikanlah semua kesedihan kami dengan kegembiraan dari pengampunanMu. Segala kerugian dengan keberuntungan dan segala yang hilang dengan balasan dan ganti yang lebih baik.

Sesungguhnya Engkau Maha Berkuasa, Maha Pengampun, Maha Pengasih dan Maha Penyayang.

Ya Allah, Ya Rahman, Ya Rahim,
Ya Waliy, Ya Mukmin, Ya Aziz,
Engkau lindungilah kedua Ibu bapa kami,
Adik beradik kami,
Sanak saudara kami,
Sahabat-sahabat kami,

Dan semua penduduk di negeri Kelantan, Terengganu, Pahang, Perlis & Perak dan negeri yang terkena musibbah banjir ini…

Ya Mutakabbir, Ya Sami’, Ya Bashir,
Sesungguhnya kami semua hamba-hamba Mu yang lemah,
Kami tidak berdaya untuk menanggung ujian daripadaMu,
Sesungguhnya Engkau Ya Allah Maha Berkuasa di atas segala sesuatu…

Amin.... amin yarabball a'lamin....!

2 comments:

Jemputan ke Konvensyen di Pullman Hotel....U

9:41:00 PM Noor Akma 0 Comments


Ari rabu lepas  dptlah panggilan gi konvensyen plak.... Nama konvensyen tu Konvensyen Aspirasi Usahawan Muslim 2014. Di adakan di Hotel 5 bintang tuuuuu!!! Canggih bebeno konvensyen ni tau... Tak padan ngan bisnes aku yg kecik seciput nih...haish!!

Dah disediakan pengangkutan.... tp disebabkan ada masaalah teknikal, lambatlah grup aku sampai.... Penat jugalah kami menunggu kt tepi jalan...

Sampai sana, majlis pelancaran n pembentangan pertama dah selesai... Terus je kami mkn pagi kul 10 lebih... Pembentangan seterusnya oleh Datuk2 yang dah bertaraf jutawan semua...

Semuanya nak bagi semangat kt para peniaga nih.... Katanya.... "Jihad bisnes".... Bisnes jihad" di ulang berkali2.... Nak naikkan semangat le tu..


Lepas tu ada bengkel kalau nk pinjam ribu2... juta2 gitewww.... Dia ajarlah cara2 nk buat kertas kerja n apa yg perlu secara ringkas...banyak kerjanye tu... Nk ada lesen itu ini lg....huhu!

Pening jugaklah kepalaku ini... Haha... Dipendekkan cerita, bisnes seciput aku ni x lg mencapai ketahap itu... abaikan.... Tp manalah tahu, akan datang..!!!!


Anggaplah je untuk tambah ilmu n yg pasti dpt gi hotel 5 bintang... Dpt mkn sedap2..... lagihhhhh!!!
Wallla........


0 comments:

Segmen Klik Button Follow By Syahirah Valiant

7:08:00 PM Noor Akma 12 Comments

Assalam.....

Join segmen ni pulak!!


Followers blog ni tak ramai pun.....

Tak kisah lah bertambah ke tidak.... 

Janji yang nak follow tu ikhlas...

Join ajelah segmen nih....

Just untuk suka-suka...

Bye...:))

12 comments:

Hurm!.... Terrr.... Bergambar ngan Hero Drama...Syafiq Kyle!!

12:33:00 AM Noor Akma 3 Comments


Hari Isnin lepas... Tetiba nampak ramai org usung dan punggah brg kt depan tempat aku berniaga nih! Ingatkan nak pasang khemah... rupanya nk shooting drama...Tertinjau2 lah kitaorg nengoknye.. Dari jauh kt deretan kedai depan nampaklah pelakon Kaza tengah beraksi...

Tup2 aku dengor kecoh ckit x jauh dari kiosk aku ni... Ohh.. ada hero drama rupanya... Syafiq Kyle 'Bila Hati Berbicara' tuuuuu Tengah dikerumuni org nk bergambar.... Dah depat mata...Apalagi aku pun ikut sekalilah 'tumpang sekaki'...nk meriahkan suasana kiranya.. hehe!

Memanglah handsome... bergaya...kacak lagi tu.... Aku pun x sangka boleh terberani plak... Selalunya aku malu gak... Malu2 kucing jerrr...hihi! Bukannye senang nk bergambar ngan retis ni.... kan...kan! Akan ku abadikan kenangan ini di lubuk jiwa.... Haish...!!! Kembang setaman plak!!!

p/s : Ala....  tau diri.... aku ni  pangkat mokcik je ngan dia...! Sesaje je nk framekan kenangan   mengusik jiwa ni kat blog nih....he...he...!

3 comments:

SEGMEN: Kapas Putih January 15 Bloglist

11:30:00 PM Noor Akma 5 Comments

Dah lama tak join segmen... Kali ni join segmen  oleh Kapas Putih @ Miss Nadia. Macam biasa, syaratnya pun mudah je... Nak tau? Klik banner nih...!



Segmen ni berakhir pada 11.59 pm, 31 December 2014.

Bye... :p

5 comments:

Fuhhh! Legaaaaa.... Penyelesaian masaalah!

10:54:00 PM Noor Akma 3 Comments


Ari tu aku stress sangat.... Skrg alhamdulillah dah okey! Kenapa lah aku tak terfikirkan ni dari awal lagi.....Dari sibuk2 cari pekerja yg kerja beberapa hari je...lepas tu berenti.... anak dara aku tuh kan ada.... Duk main2 je kt rumah ngan adiknya.

Dah cuba letakkan dia jaga kiosk..... boleh pun... Pandai dia menyesuaikan diri.... Dapatlah aku membuat pelbagai urusan dan merehatkan diri sebentar. Sebenarnya anak aku tu baru dapat IC bulan lepas.... Tp rupa paras dan perawakan macam umur 16 - 17 tahun. Tinggi lampai plak tu...

Hurm... Dah sama tinggi ngan kakaknya yg umur 18 tahun. Kakaknya tu skrg kt UITM Lendu Melaka. Klau cuti semester aritu kakaknya tu lah yg kerja ngan aku...

Anak bujang pun kerja ngan aku gak.... jaga kedai yang kat tempat lagi satu tu.... Baru lepas ambik SPM aritu.

Buat sementara ni tak payah cari pekerja lah.... Sekeluarga berniaga jelah sama2. Akan datang baru cari pekerja..... Buat masa skrg biarlah kami sekeluarga buat kerja sama2...... 

Stress dibuatnya..mcm2 ragam plak tu. Akan datang bila cuti sekolah dah abis, anak aku tu dah gi sekolah.... kita sambung stress balik dengan pekerja baru...... hihi!

p/s : Barulah aku tahu kenapa org asing ramai kerja kat Malaysia... Org kita ni kerja main2 dan xnak lama sikit di satu2 tempat.... Dah penat2 ajar buat kerja... berenti...haish!

3 comments:

Appointment Gigi di Fakulti Pergigian UITM Shah Alam.....

12:11:00 AM Noor Akma 2 Comments


Semenjak hampir setahun yang lalu aku menjalani pemeriksaan dan rawatan gigi di sini lah...... Iaitu merelakan diri menjadi antara subjek projek pembelajaran student pergigian kat situ.....

Hurm.... nak yang percuma macam gitulah...kenalah tahan sakit sikit.... kan...kan! Kena sabar jugak. Dalam proses diorang belajar ni makan masa jugak. Dah buat treatment tu kena tunjuk kat pensyarah plak... huhu! Begitulah tiap kali bila aku datang kesini.

Rasanya dah hampir 10 kali gak aku dah buat appointment kat sini. Agaknya selagi tak habis diorang belajar, selagi tu la aku kena kesana di analisis sana sini. Buat treatment macam-macam.... 

Pada aku elok lah tu...tak kisah, sebab masa mula2aku datang sini... gigi aku teruk gila... penuh karas gigi.. hitam2 berkarat pun ada....gigi berlubang reput lagi. Bila gosok gigi berdarah2 gusi aku tu.

Seumur hidup sebelum ni, mana pernah cuci gigi.... bukan xnak.... tapi banyak keperluan lain yang perlu dibuat... mahal plak tu. Dah ada yang free ni bolehlah cuci gigj selalu kan! Aritu cabut gigi pun free je... Ada n3 yang aku kongsi kat blog nih... nak baca boleh klik sini.

Tapi masa buat tu memang sakit. Di koreknya sampai kedalam gusi karas gigi tu....katanya kalau x buat macam tu tulang gigi akan turun kebawah dan menyebabkan gigi goyang dan akhirnya tanggal. Kesannya sekarang gusi aku dah tak berdarah lagi bila gosok gigi..... Gigi pun dah okey je.... healthy katanya.

Akan datang mungkin nak tampal mana gigi yang ada lubang dan buat tukar gigi palsu aku yang lama nih... Alahai, tak sabar nak buat tu semua... 

Bakal Doktor gigi yang  entertain aku tu..... Ena Sapura dan her partner Tini.... walaupun sakitnya gigi aku dikerjakan korang... tahan jelah demi nakkan  gigi yang sihat dan cantik tersusun....hehe!! Apapun thanks u all..! :))

p/s : Masih terasa sengal2 lagi gigi dan gusi aku ni kesan dari buat treatment pagi tadi....ish!

***************
senyum  mimpi...
klik SINI dan SINI
***************

2 comments:

Dalam Seminggu dua nih, stress...tension semua ada!!!

10:43:00 PM Noor Akma 0 Comments


Banyaknya hal yang nak diselesaikan.... Yang diluar jangkaan pun ada. Semuanya kena settle.... Nak marah, bengang.... Semua sekali bercampurbaur..!!!! Mana penat lagih!!!

Semuanya aku kena handle sendiri... Pekerja berhenti tiba2... pekerja part time pun tarik diri... Hurm... Kenalah urus sendiri.... Jaga gerai, kiosk lagi.... Dan macam2 perkara berlaku...!

Kalau boleh ku belah2 tubuh ku ini, senanglah ckit... haish!! Tak terkejar aku nak mengupdated blog...letihhhh!!!!Pada sesiapa kengkawan yang telefon, antar mssg kt whassap ke... messenger fb ke... Mintak maaf banyak2 ... Xde masa dan xde mood nak bersembang.... Nk nangis ni tauuuu!!!

Periuk belanga kt dapur dah x sempat jenguk... Makan minum sekeluarga pun dah tak tentu arah.... Asyik2 siang malam nasi lemak bungkus je..

Balik rumah tuk tidur je... sampai rumah paling cepat kul 9 mlm tp selalunya mencecah kul 10 malam.... Pandai2lah anak2 ku nk hidup  berdikari...

Dah tu camne nak buat..... stresssssss  ko!!!!

0 comments:

Kawan Lama.... Cari nama aku kat FB sampai mati tak jumpa.... erk!!!

11:27:00 PM Noor Akma 0 Comments


Minggu lepas ada sorang kawan lama.... masa sekolah dulu memang rapatlah ngan dia... dapat berhubung ngan dia kt facebook.. Tu la katanya cari nama sebenar aku kt fb dah lama, tapi tak jumpa2. Aku pakai nama lain kat FB mana nak jumpa..... ya tak?

Alkisahnya.... bukan tak mahu letak my real name kat fb...  masa memula buat fb, tu la nama yang aku guna... tp fb reject...katanya 'not available'. Nk buat camne... !

So.... aku terpaksalah gunapakai nama panggilan keluarga kat kampung iaitu akma... sambung ngan nama depan aku tu.. Noor. Jadilah 'Noor Akma'.... gitulah ceritanya....!

Nak tau nama sebenar aku?.... Rasanya biarlah rahsia....hehe! Untuk yang dah tau.... duk diam2 ajelah.. boleh...?

p/s : Mana ada sampai mati tak jumpa... Kan dah jumpa tu... Sebenarnya aku add sorang  kawan tu, ada kawan lain jumpa aku....tag kat dia, baru terjumpa aku....hihi!

0 comments:

SEGMEN: BLOGWALKING BERSAMA AYUINSYIRAH

8:59:00 PM Noor Akma 4 Comments



Join segmen lagi.....!

*******

Dah follow.... dah join g+

Apa2pun welcome to my blog

hihi..... :))


4 comments:

Nak masak nih.....! Asam jawa plak takde.....Boleh ganti asam keping, jgn tak tau....

9:42:00 PM Noor Akma 0 Comments


Dah kemas2 dan siap2 nak masak... tiba2  ada plak bahan yang dah abis ....iaitu asam jawa. Nak pegi kedai malaslah pulak... cuma satu brg tu yang  takde je. Takkan tak jadi masak plak, perut dah lapar nih...

Korang mesti pernah jadi macam nih.... mesti pernah kan...kan.... Sebenarnya tak perlu susah2 pun....  Takde asam jawa boleh ganti dengan asam keping@asam gelugor. 

Dua bahan ni fungsinya sama je dalam masakan iaitu untuk memberi rasa masam pada masakan.... seterusnya menyedapkan masakan anda.

Ada dua lagi bahan yang biasa diguna untuk memberi rasa masam pada masakan iaitu cuka dan limau tapi yang tu kena tengok jenis masakannya jugak.. 

Haaaaaa....jgn tak tau!  Lain kali tak boleh bagi alasan lagi kalau korang malas nak masak.... pandai2lah korang.... hehe!


p/s : Dari komen kat blog masakan aku ni la yang buat aku dapat idea buat entry ni... haha..! Nak tengok blog masakan aku klik sini

0 comments:

Birthday Giveaway by Yana Pink Blossom

11:21:00 PM Noor Akma 4 Comments



Assalamualaikum w.b.t.


Birthday Giveaway by Yana Pink Blossom secara rasminya dilancarkan hari ni. Giveaway ini adalah bersempena dengan sambutan hari lahir Yana pada 17 November ni. Alhamdulillah, masih berpeluang untuk menyambut hari lahir pada tahun ni...Insyaallah. 

Giveaway ini akan berlangsung sepanjang bulan November sahaja iaitu pada 1 November 2014 (12.01 am) hingga 30 November 2014 (11.59 pm). Jadi semua bloggerista yang cantik, manis, kachak dan hensem...Yana sukacita menjemput korang untuk join GA ni yer. Bagi menghargai penaja-penaja yang baik hati untuk menaja hadiah-hadiah GA ni, so...korang kena lah ikut syarat di bawah yer :-

SENARAI HADIAH :

Mystery Gift x 1 Top Referral [Yana Afi]
Blog Review x 2 dan Bloglist x 3 [Syira Lokman]
Kain Telekung Sulam x 1 [Hasrul Hassan]
1 Mineral Eye Colour Mary Kay + 1 Free Facial dan 1 Lip Applicator Mary Kay + 1 Free Facial
[Sofuriah Hashim]
Topup RM5 x 2 [Syahira Nadia]
Topup RM5 x 1 [Izwani Eliyana]
Barangan Kosmetik x 1 [Love Lissa]
Shawl x 1 [Amy Shah]
Blog Review & Bloglist x 3 [Wadhihah Hadi]
Novel + Autograf Penulis Eksklusif x 2 [Anies] 

Nak join? Klik Birthday Giveaway by Yana Pink Blossom.
Good Luck!!!

p/s : Happy birthday yana..... semoga sentiasa sukses dalam meniti  kehidupan ..... amin!!! :))) hihi..


4 comments:

SEGMEN BLOGWALKING NOVEMBER

10:35:00 PM Noor Akma 5 Comments

Assalamualaikum....!


Nama Pena : Noor Akma 
Link Blog : http://huhahuhajerr.blogspot.com/
Negeri Kelahiran : Perak Darul Ridzuan

5 comments:

SEGMEN BLOGWALKING by Sakura

7:15:00 PM Noor Akma 8 Comments

Assalamualaikum :)



  Maaf entry yang sebelum ni terpaksa dibatalkan sebab nya memang tak boleh and dilarang oleh Nuffnang. Minta maaf semuanya ye. Tapi takpe, kita tukar kepada Segmen Blogwalking dah alang2 tuh :) Thank you kepada info nya ye MNH SASTERA MELAYU

Syarat dia terlalu simple.


 Follow blog sakura :)

 Buat kan entry tajuk SEGMEN BLOGWALKING by Sakura.
 Copy & paste kan code bawah ni dalam entry awak awak. :)
 Dah boleh start blogwalking.
 Tinggalkan entry awak awak dalam ruang komen ni ok? 

So simple kan syarat2 dia. heee~ :) So boleh la ajak ramai ramai join. Boleh kenal :) Good Luck ! Senarai peserta nanti akan di update setiap hari sabtu, insyaAllah :)

Fi Hifzillah,
Wassalam.

Allhumma Solli'ala Saiyyidina Muhammad

p/s : Rajinkan diri bersegmen semenjak 2 menjak ni....hihi!

8 comments:

BangunTidur, Uhhh... Sakit Leherku.....Tersalah Tidur?

11:03:00 PM Noor Akma 2 Comments

copy dari google
Pagi semalam bangun je dari tidur leherku terasa sakit..... mungkin salah urat atau salah tidur agaknya. Mengikut kata orang dulu-dulu..... hempuk leher tu balik ngan bantal yang kita tidur tu..... tp xleh pakai.... ku suruh hubby hempuk manja2 gitu. Di hempuknya kuat2... padan muka aku.. sob..sob!

Hampir seharian jugaklah menahan sakit susah nak meneleng kekiri dan kekanan.... terasa macam robot je lagak aku ari tu.... nasib baik menjelang petang sakit dah berkurang. Uhh.... seksa mengenangkannya.... Harap2 x tersalah tidur lagi.... maka aku pun menelaah prof. google untuk mencari info....


Maka aku copy info ni untuk ingatan kemudian hari :

Posisi Tidur Yang Betul Untuk Menjaga Kesihatan


Islam menganjurkan posisi tidur yang betul iaitu mengiring ke kanan. Diantara hadis yang menyebut tentang hal ini adalah seperti di bawah:

"Berbaringlah di atas rusuk sebelah kananmu."

(HR. Al-Bukhari no. 247 dan Muslim no. 2710)

"Rasulullah shallallahu ‘alaihi wasallam apabila tidur meletakkan tangan kanannya di bawah pipi kanannya."

(HR. Abu Dawud no. 5045, At Tirmidzi No. 3395, Ibnu Majah No. 3877 dan Ibnu Hibban No. 2350)

"Apabila kalian hendak mendatangi tempat tidur, maka berwudhulah seperti wudhu kalian untuk shalat kemudian berbaringlah kesisi kanan!"

(HR. Bukhari 247 dan Muslim 2710)


Para saintis mengakui posisi tidur mempengaruhi kesihatan tubuh dan tulang belakang. Saintis bersetuju ada dua posisi tidur yang boleh diamalkan oleh mereka yang mengalami sakit belakang ataupun ingin mencegah sakit belakang iaitu posisi mengiring dan posisi tidur terlentang. Kedua-dua posisi ini didapati dapat mengekalkan kedudukan tulang belakang dalam keadaan lurus, seterusnya dapat mencegah sakit belakang.


Kajian saintifik moden juga telah mengesahkan posisi tidur cara mengiring ke kanan dapat menjaga kesihatan jantung. Kajian telah dilakukan untuk menilai kesan autonomi sinaps sistem saraf jantung bagi tiga posisi tidur yang berbeza, iaitu posisi terlentang, posisi mengiring ke kiri dan posisi mengiring ke kanan.


Hasil kajian tersebut menunjukkan posisi mengiring ke kanan merangsang aktiviti saraf vagus jantung disamping mengurangkan aktiviti saraf simpatetik. Rangsangan saraf vagus jantung memberikan kesan anti-arritmia, iaitu mengekalkan rentak jantung yang seragam dan mencegah serangan jantung akibat arritmia ketika tidur. Sebaliknya posisi mengiring ke kiri dikaitkan dengan peningkatan aktiviti sistem saraf simpatetik dan meyebabkan penyakit kegagalan jantung kongestif bertambah teruk.


Posisi tidur yang mesti dielakkan ialah meniarap kerana ia menyebabkan leher anda meregang keatas dan terpusing ke luar. Ini memberi tekanan kepada sendi bahagian tengkuk tulang belakang dan akhirnya boleh meyebabkan sakit belakang. Tidur meniarap juga dilarang dalam Islam sebagaimana sebuah hadis "Nabi melihat seorang lelaki tidur sambil meniarap, lantas baginda berkata: Inilah cara berbaring yang dibenci Allah."-Hadis riwayat Tarmizi.


Sebagai rumusan, posisi tidur yang paling baik adalah secara mengiring ke kanan. Ada banyak lagi kebaikan yang tidak diceritakan disini selain ia menjaga kesihatan tulang belakang dan jantung. Apatah lagi bagi kita yang beragama Islam akan diberi ganjaran pahala daripada Allah SWT jika mengamalkan amalan sunnah ini. Wallahua'lam.

copyright dari Blog Dr. Hasbi


2 comments:

Lagi...Lagi Dan Lagi...... Bergambar di Laman Seni #Lorong Belakang Seksyen 7

11:52:00 PM Noor Akma 0 Comments

Ni sambungan gambar2 di Laman Seni #Lorong Belakang Seksyen 7.....aritu. 

Letak gambar2 tu lagi kt sini buat kenangan d kemudian hari....


Untuk tengok gambar2 n n3 tentang ni sebelum ni.... klik sini

Okey, bye!   :))



0 comments:

Giveaway Contest RM700 Jualan Hebat Lazada Malaysia 11/11 by Emas Putih

12:20:00 AM Noor Akma 5 Comments



Berita baik untuk semua kaki shopping online kerana Lazada Malaysia akan menganjurkan 1 jualan besar-besaran selama 1 hari pada 11th November 2014 dengan potongan harga sehingga 94%. 



Terdapat Flash Sale selama 1 jam untuk setiap satu kategori (12 Kategori) bermula 11 pagi hingga 11 malam! Harga rendah ditawarkan untuk semua kategori di Lazada Malaysia sepanjang Flash Sale. 

Mark your calendar and Jom Gegarkan Jualan Hebat ini dengan klik link ni : Jualan Hebat 

Any update tentang jualan besar-besaran ini sila ke Lazada Malaysia !! 

Ini adalah Blogger Giveaway Contest anjuran Lazada Malaysia dengan kerjasama Kisah Emas Putih. 11 Pemenang bertuah akan dipilih untuk memenangi hadiah berjumlah RM 700! Untuk sertai contest ini, sila ke blog Kisah Emas Putih dengan ke link ini : LINK CONTEST .

p/s : Wah hebat tu!!! ... Jualan Hebat 11/11 Lazada Malaysia.  Rugi kalau terlepas jualan ni.... untuk yang kaki shopping online dan yang berduit mesti takkan melepaskan peluang ni.....macam -macam ada . Jom kita serbu  Lazada Malaysia !! 

5 comments:

I'm A Silent Reader....

10:06:00 PM Noor Akma 0 Comments


Nk tau!!! Sejak zaman baru2 berFB dan berBLOG 4 tahun dulu memang aku mcm nilah.... Jarang sangatla aku nak like apa2 orang post.. komen jauh sekali. Tu la sebab bila aku post apa2 benda pun kt FB xde orang like... Kalau adapun cuma adik2 ngan anak2 aku je... hehe. Tp aku xkisah..dah aku x pernah like orang... Xkan org nk like aku... kan.. kan....

Apa yang berlaku tentu ada sebabnya kan.... Sebenarnya aku bukan xpernah komen dan like langsung......ada.. Ni yg nak cerita ckit ni... Satu hari ada la sorang tu antar mssg nk berkawan kt fb... okeyla.. aku terima. Bila dia post aku like... Bila aku post dia like... Satu hari aku like ngan komen skali... Sebab dia yg tag aku suruh komen. Xde angin xde ribut terus dia block... ape halnya tah..!

Satu lagi cerita ni pasal satu org yg boleh dikategorikan selebriti jugaklah tapi dah veteran. Masa dia accept aku kt fb n follow blog aku.... excitednyerrr. Klau tengok post dia... friendly sangat, Sampai kita rasa mesra dan dekat ngan dia.

Satu hari tu tergerak nk share sesuatu ngan dia... Dia ni selalu cerita pasal sakit dia kt fb ngan blog. Akupun tanyalah kt dia, nk x benda ni... bagus benda ni... mana tau kalau serasi ngan dia...bolehla hilangkan sakit2 dia tu....

Ehh ehh... Aku mssg pagi petang aku tengok fb aku dah kena block. Maybe dia ingat aku nk menjual kt dia.... Ishh2 kot iye pun tanyalah dulu.. Aku sebenonya nk bagi free jer... Terpinga-pinga aku dibuatnya. Meroyan kejap aku kt fb... tp kejap je... dpt lak tau her behavior is different dari yg ditonjolkan.....ish3 x sangka.

Dah dia block kt FB..... Xdela aku nk bukak blog dia dah... Klau tidak, ada je n3 baru, mesti aku jengah. Tp apa dia kesah.... Hilang sorang pembaca setia....ada berpuluh ribu lagi. Takpelah...!

Hurm.... Ada kalanya adalah jauh kt sudut hati aku ni nk lebih bermesra di alam maya dan di alam nyata ngan kawan2 FB dan kenalan2 BLOG...berkongsi cerita dan idea tp takut!!

Trauma... Takut kena reject....sekali kena block, hilang mood aku nanti... SIAPALAH AKU NI....! sedar diri sangat!! hehe...

Biarlah aku dengan caraku.... Senyap2 roll FB dan membaca blog satu persatu... duk la diam2 je....tau xpe..... Shhhhh!

bye! :))))



p/s : Apa yg aku tulis ni x bermaksud apa2 yer.... cuma untuk berkongsi cerita je tau!

0 comments:

Segmen : Blogwalking By DayangDeno #2

12:02:00 AM Noor Akma 10 Comments

Hurm....... Sekarang aku dah berjinak2 ngan segmen bagai plak! Ini segmen kedua yang aku join. Kiranya aku nak serius dalam dunia blogger ni....

Wahai Cik Dayang.....  cantiknya banner cik dayang tu.  Saya yg tak tau ni x terfikir dek akal.... camnelah nk membuatnya....ha...ha! Cetek sungguh pemikiranku.

Opppssss!! Dah lari tajuk la pulak. 

Untuk para blogger di sana-sini tu, meh join segmen ni...hihi




**Tarikh tamat segmen pada 11.59pm, 20 November 2014


10 comments:

Dah jadi rutin..... Seminggu 2 Kali Lepak Kat Dobi Layan Diri.....

10:58:00 PM Noor Akma 2 Comments

Dah lebih 2 bulan mesin basuh kt rumah aku rosak.... Dah repair dah.. Tapi rosak balik tak sampai 2 hari. Rosak kali pertama, air x boleh masuk.... Rosak kali ni plak air xmau keluar... macam main2 je kan.... ha..ha. Sekarang ni cuci baju kat pusat dobi layan diri.....

Tempat nilah yg paling rajin aku lepak...
Ikutkan dh xlarat nk pikul kain baju gi pusat dobi layan diri tu... Dahla ari2 balik lambat... Nak gi cuci baju lagi... So bila nya nk rehat.. Tp klau cuci baju sendiri mcm org dulu2 tu lagi la penat. Dahla bilik airnya kecik, muat2 badan je...camne nk bentang kain utk diberus. Nk perah lagi.. Aku ni xlarat nk perah kain tu... Sudahnye kain kt penyidai menitik2 mcm hujan lebat je...

Cuci jelah kain baju tu kt pusat dobi tu..... Senang cerita... Lepas cuci, kasi kering sekali. Balik rumah terus je lipat..  Nk menyenangkan kerja... kos membasuh tu kita pejam mata je... Selalunya aku pergi cuci baju tu dlm kul 10 lebih... Dekat kul 12 mlm baru siap. Tu la... bagusnya pusat dobi ni 24 jam.... aku dah nk balik ramai lagi yang baru dtg.

Kat tempat aku ni ada 3 pusat dobi layan diri ni.... Aku pakai mesin basuh yg besar... Almaklum keluarga besar. Klau yg paling dekat ada org guna... Aku pegi jenguk yg kedua dan ketiga plak....


Selagi x repair selagi tulah aku kena lepak kt sini sambil layan internet....hurm! nasib baik ada wifi... TV jugak.... xlah boring sangat... Ramai yg dah mencuci kt pusat dobi ni... sentiasa ada orang.. Diorg tu mcm aku jugak kut... mesin basuh rosak @ xde mesin basuh @pun xnak dah beli mesin basuh.... hehe!


2 comments:

Bergambar di Laman Seni #Lorong Belakang Seksyen 7

10:42:00 PM Noor Akma 0 Comments

Hari sabtu lepas sesaje gi jalan2 kat lorong belakang .... kat seksyen 7....Laman Seni #Lorong Belakang Seksyen 7 tu.  Dah lama tahu, dekat je dengan tempat aku niaga... dalam sepelaung je. Baru hari ni aku berkesempatan kesini... selalu gak tengok reramai kat situ... awal2 aku heran apa yg ada kat situ..sekarang dah tahu.. bestlah jugak... hehe!

Dah tu.... aku hambiklah gambar kt situ ngan anak2... alkisahnya sebelum tu gi rumah orang kahwin. Tu yang berbaju kurung bagai anak2 tu...  Memang kreatiflah gambar2 tu... Demensi 3D tu cantik2 belaka.... look like real. 


Dua orang anak perempuan ku.... Siti Balqis dan Siti Fairus. Aku ada 4 orang anak 3 perempuan dan 1 lelaki. Diorang dah besar, sibuk dengan hal masing-masing.


Diriku..... untuk orang muda2 dah boleh panggil kakak ke, makcik ke..... xkisah lah...! Tu kan tanda hormat....! 


Ini kawan dari Puchong..... kebetulan dia datang ke tempat niaga aku ni, ajaklah sekali bergambar...!

Sekian...


0 comments:

UNIT GUAMAN SYARIE (MAIS)

1:36:00 PM Noor Akma 2 Comments

Entry kali ni nak kongsi info berkenaan tajuk di atas...... memberi bantuan guaman PERCUMA bagi yang kurang berkemampuan dan memenuhi kelayakan yang ditetapkan dengan kadar yang paling minimum.

Info ni aku dapat dari sebuah flyers yang diedarkan di Masjid Sultan Salahuddin Abdul Aziz Shah,Shah Alam (mssas) atau sinonim dengan nama Masjid Negeri oleh warga Shah Alam dan warga Selangor juga.

Ini gambar flyers tu.... 

muka depan

muka 1 dan 2

muka belakang

Oleh kerana gambar flyers ni kurang jelas dan tak dapat di baca..... aku merajinkan diri menyalinnya balik....

UNIT GUAMAN SYARIE (MAIS)

Mempunyai persoalan berhubung isu perundangan syariah?

Memerlukan khidmat nasihat & bantuan professional dari peguam syarie?

Mempunyai masalah dalam prosiding di Mahkamah Syariah?

KAMI MEMBANTU ANDA........


SIAPA KAMI....?

UNIT GUAMAN SYARIE (MAIS)

Unit Guaman Syarie (UGS) telah ditubuhkan sejak tahun 2001. Kini UGS adalah merupakan satu unit di bawah Bahagian Undang-undang Majlis Agama islam Selangor (MAIS) yang ditubuhkan sejak tahun 2001. Unit ini berperanan untuk memberi bantuan khidmat nasihat berhubung perundangan syariah; dan memberi bantuan khidmat guaman syarie bagi mereka yang kurang berkemampuan dan memenuhi kalayak yang ditetepkan dengan kadar yang paling minimum. Penubahan UGS ini adalah selaras dengan kewajipan dan fungsi MAIS dalam membantu kesejahteraan sosial masyarakat islam di Negeri Selangor.



KHIDMAT YANG DITAWARKAN

1. Memberi khidmat nasihat berhubung masalah berkaitan undang-undang syariah

2. Memberi khidmat nasihat guaman  berhubung berhubung  kes-kes mal di Mahkamah Syariah

3. Mewakili klien yang berkelayakan dan berperanan sebagai  peguam Syarie yang dilantik bagi  Negeri Selangor yang merangkumi kes-kes berikut:-
  • Pengesahan Perceraian
  • Pengesahan Ruju'
  • Tuntutan Perceraian
  • Tuntutan Fasakh
  • Tuntutan Ta'liq
  • Tuntutan Khul'
  • Tuntutan Sabitan Nusyuz/Isteri Kembali Taat
  • Permohonan wali hakim/wali enggan
  • Permohonan Faraq Nikah
  • Permohonan Pengesahan/Pendaftaran Nikah
  • Tuntutan Pengesahan Taraf Anak
  • TuntutanPoligami (kepada Defenden sahaja)
  • Semua kes mal syariah bagi klien muallaf yang diajukan oleh Bahagian Pengurusan dan Pembangunan Muallaf (MAIS)

SYARAT-SYARAT KELAYAKAN KHIDMAT BANTUAN GUAMAN SYARIE
  • Warganegara Malaysia
  • Bermastautin di dalam Negeri Selangor
  • Memperolehi gaji pokok RM 1,500.00 danke bawah; atau lulus temuduga kelayakan kewangan
  • Bantuan hanya diberikan kepada kes-kes yang ditawarkan
  • Mengisi lengkap borang permohonan yang disediakan

UNIT GUAMAN SYARIE
BAHAGIAN UNDANG-UNDANG
MAJLIS AGAMA ISLAM SELANGOR
TINGKAT 4,MENARA SELATAN
BANGUNAN SULTAN IDRIS SHAH
NO. 2 PERSIARAN MASJID
BUKIT SUK SEKSYEN 5, 40000 SHAH ALAM
SELANGOR DARUL EHSAN


Untuk maklumat lanjut, sila hubungi:

Pn. Nor Hazura Hamzah                               03-55143465

Pn. Norlaili Mohamad                                   03-55143464

Pn. Norshadatulnizma Misnun@Anuar      03-55143464

Cik Umi kalsum Pasri                                   03-55143458




Semoga anda semua mendapat manfaat dari perkongsian info ni..... 

'sharing is caring' 

Wassalam..!!



2 comments:

Segmen : Blogwalking 10 Jam !

8:35:00 PM Noor Akma 5 Comments


First time join segmen..... haha!

Sesapa yang nk join, klik banner diatas

segmen ini tamat pada 9 malam waktu Mesir bersamaan 3 pagi Malaysia(24 oct 2014) 

Ok... bye!

5 comments:

Seronoknya Tengok CPUV NUFFNANG Berderet-deret...Masyuk!!

12:08:00 AM Noor Akma 2 Comments



Wah... excited gila tengok berderet-deret CPUV nufnang yang aktif. Sampai 14 plak tu. Itu tandanya duit akan masyuk! Tapi kalau xde entry atau  xupdated blog xjadi jugak. 

Mulalah aku menggali tahap kerajinan diri  semaksimum mungkin.... huhu! Nampak sangat.... bila rajin je aku update blog, mesti dapat CPUV....Tu  la pasal....!

Sebenarnya blog yg dapat  CPUV NUFNANG ni bukan blog ni.... tapi blog aku yang memuatkan resepi2 masakan. Takpe la.... sama je, satu akaun! Blog aku jugak....hehe!

Manalah tau.... blog aku yang ni dan blog aku yang lain pun nanti dapat gak.... Tak ke kencang masyuk nye. Sebenarnya aku ada 4 blog semuanya..... 2 blog berniaga tapi amat kurang aktif.... satu blog resepi masakan dan yang ni blog personal.


Blog annurbeauty ni ajelah yang ramai pengunjung, update pun bukannya rajin sangat..... jangan xde je....! Kalau boleh memang aku nak usaha manage blog2 aku  ni....nk cuba jugak... kot2 boleh dikenali ramai....berangan lewwtu.... hihi!

Oleh kerana aku dah pergi kursus bisnes internet aritu... ada la ckit berkobar2 semangat nk jadi jutawan .... opps! xlah sampai tahap mcam tu... dapat 3 angka pun dah kira okeylah. 

So, akan kuteruskan azam nk jadi blogger dan usahawan online nanti...  mesti boleh!!

Malaysia Boleh...... yehhhhhhh!!!!!


2 comments:

Kursus Bisnes Internet yang ku hadiri....

5:09:00 PM Noor Akma 1 Comments

Gambar ambil dari FB Sifufbads
Kursus Bisnes Internet ni ku hadiri pada 16/10/2014 ari tu. Sebenarnya 90% daripada apa yang dipersembahkan dlm kursus ni aku dah tahu. Sesaja nak menyibukkan di je... Bagus jugak, Kursus free dan boleh tambah kawan. Bisnes internet ni nampak mudah je.... tapi tanpa usaha dan iltizam yang tinggi, x menjadi gak.

Kelakarnya.... ramai yang kt kursus tu semacam blurr je.... Tak dinafikan ada yg bijak pandai gak. Siap tanya itu ini lagi..... tapi ada yang buta IT..hihi... Aku yg dah tahu ni.... duk diam2 jelah. Ada yg berkobar2 semangat nk jual barang online..hihi....

Balik dari kursus..... hampeh...! Tak tau nk start dari mana. Macam aku gak, sibuk dan letih memanjang..... bila nya nk mengadap laptop.... nk bukak hp touch aku yg xberapa canggih ni pun xde masa....haish!

Ada sorang ni aku dah tolong buatkan blognya malam tadi dan pagi ni.... Bukan satu tapi 2 blog... Satu blog bisnes dan satu lagi blog personal. Kita tengok jelah, rajin x dia berblog nanti... hahaha!

1 comments:

Raya 2014 ~ Pangkor Island.....!

10:20:00 PM Noor Akma 0 Comments

Kenangan beraya dan bercuti Aidilfitri 2014...... 

Seronoknyerrrr  berendam air laut di Pulau Pangkor. 

Rasa nak duduk lama2 kat sana... hihi!





Anak2 dah bercadang..... tahun depan nak pergi bercuti lagi...

Nk naik bot ngan snorkeling plak....!


0 comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

PENAFIAN

[PERINGATAN] Komen yang mempunyai pautan ke mana-mana blog atau laman web yang menjurus kepada perniagaan atau bersifat keuntungan sebelah pihak, akan dipadamkan serta-merta. Jika berminat untuk meletakkan link atau pautan ke dalam entri ini, sila hubungi penulis di annurbe.noor@gmail.com


[PENAFIAN] www.huhahuhajerr.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.


Pemilik blog juga tidak akan bertanggungjawab sama sekali terhadap komen-komen yang di siarkan dan ianya adalah tanggungjawab penulis komen itu sendiri.


Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.


Sekian...