Skrg nih sibuk cerita kerajaan nak jadikan kes rotan anak sebagai satu kesalahan jenayah.... maksudnya boleh kena tangkap dan masuk penjaralah....Hoho..... melampaulah kalau gituuu..!

Pada pandangan akulah.... takkan dengan mudahnya nak disumbatkan orang ke dalam penjara. Mesti ada kriteria dan cara2nya.... Perkara ni timbul sekarang ni sebab kes2dera dan pengabaian kanak2 tu la... mcm kes kanak2 oku tu... contohnya!

 Jadi kerajaan kena cari satu mekamisme agar kanak2 tak dianiaya oleh mak bapak sendiri....  tp biarlah org bijak pandai gubal undang2 yang sesuai dengan budaya negara kita dan mengikut lunas2 Islam.. tak gitu?

So.... Untuk anak2 aku, rotan tu psiko je...kenanya tidak. Konsepnya biar anak2 mendengar kata dan tak berani nak nakal sangat... ala rotan manja2 gitteww!

p/s : Kepada yg bijak pandai tuh... apa kata gubal sekali undang2 pengabaian ibu bapa.... Bila ibubapa dah tua dan anak2 dah berkerjaya ibupapa kena djaga plak...... barulah adil....kan3!


Kelmarin... kat foodcourt tempat aku berniaga nih.. terperasanlah 3 org bujang tengah menjamah nasi sepinggan sorang di satu meja tuh...

Aku tengok makan tengaharinya tak berlauk..... kuah jer bersama sebungkus keropok, kongsi 3 org. Sorang tu adalah seketul pegedil... Sorang lagi tuh buat2 lah curik pegedil tu letak kat pinggan dia....hehe! 

At last pegedil tuh di bahagi 3, dapatlah merasa sikit sorang... Huhu...sadis jugaklah aku lihat adegan nih...! Ni mesti penangan dah takde duit. Gaji masuk 2-3 hari lagi nih!

p/s : Oppsss.... lupa nak cerita.... minum, dorang order sirap...!



Haha....tajuk tu, sesaje nak tanya diri sendiri jer!... Suke nengok orang pakai tudung shawl atau pashmina yang tebelit belit tuh!

Dah tengok youtube cara memakainye... puas mengira, nak belit berapa kali.. nak tarik hujung yang mana dulu, eh..eh pusing kiri ke, kanan dulu...hihi...poning den sekojap! Cantik, tapi bila belit kat kepala sendiri rasa macam kena belit dengan.....(blank gitu!)  hihi!. Berat je kepala... Tak selesa tul!

Serius.... memang cantik kalau kena caranya... tapi janganlah belit-belit tudung kerana terlalu ikut fesyen..sampai nampak bentuk leher, tak tutup bahagian dada, lupa syarat menutup aurat.. kan...!

Sekarang ni khabarnya dah ada yang readymade.... tak payah belit sendiri. Nak pakai, sarung je! Taklah rasa tercekik kat leher .... yang pasti mesti labuh ikut syariat!!


p/s : Eh... nak pergi beli la satu.. yg readymade tu la!

Gambar ambik kt google jer... 
Kali ni aku nk kongsi petua masak memasak plak... Korang mesti suka makan ikan masin. So... aku nak bagi petua nak menjadikan ikan masin tu cantik terhidang masa nak makan. 

Ikan masin ni biasanya gelama, tenggiri atau kembung akan terputus kepala ngan ekornye masa menggoreng. Kengkadang tu hancur barai bila diterbalikkan dalam kuali...haish!

Ikutlah cara mudah ini.... Mula2 bersihkan seperti biasa. Kemudian ambil sedikit tepung gandum. Lumurkan pada ikan masin yang nak di goreng. 

Pasti ikan masin akan lebih mudah di goreng dan ikan masin tu akan kelihatan cantik sempurna dihidangkan dalam pinggan.

Siapa yg empunya mintak halalkan .....erk!
p/s : Lepas ni bolehla hidangkan ikan masin bila ada tetamu makan kat rumah...


Kalau masuk kawasan bandaraya Shah Alam ni.... bukan boleh letak kereta sebarangan... silap letak kena angkut atau kena kunci tayar.... 

Kalau dah parking elok2 plak.... jangan lupa letak kupon plak... kenalah beli kupon tu dulu... Mestilah ada di jual kat kedai2 berhampiran tempat parking tu...



Kalau tidak....!! Adalah penguatkuasa majlis datang antar saman n siap ambik gamba kereta tu sekali....


Kelam-kabut ko dibuatnye... Sebab dah penah kenalah aku cakap nih...  hehe! Lain kali... beringat-ringatlah yer!

p/s : Working days je.. hujung minggu n cuti am x payah!


Inilah rupa 2 buah blog yang baru2 ni aku siapkan......

Yang di request oleh anak2 buah...

Xlah secanggih mana.....

Simple dan letak mana yng perlu je...

Sebab blog pompuan, kenalah nampak feminin.....

Ada munge2 gittewwww!

Ok takk...!!!

p/s : Ingat nk ambik upah buat blog lepas ni... korang rasa boleh x, ada ke org nk nempah...hihi!



Hurm..... memiliki handfone  canggih sekarang ni, tak bererti kalau tak memiliki power bank. Yalah.... kalau tengah dok ralit layan FB.... Tetiba  bateri habis.... potong stim betul la, haha... Kalau kat rumah bolehla ambik charger sambungkan pada soket kat tepi dinding tu ha...!

Tapi kalau kat luar... macam kat restoran ke waktu tengah tunggu makanan sampai, kat pejabat pos sementara tunngu giliran bayar bil atau kat mana2 ajelah waktu tengah keboringan tuh!..hehe... Tu la skrg ni ramai dok usung power bank ni bersekali ngan handfon sekali tuh.. 

Harga power bank ni pun boleh tahan ikut kekuatan power dan berapa lama boleh tahan power dialah bila dah  di cas. Sekarang pun dah banyak power bank tiruan... susah nak kenal yang mana ori dengan yang tak ori... bentuk dan rupa memang sama... 

Harga dah tentu lebih murah, dah pakai, baru tahu... mulalah merungut.."patutlah murah, xde kualiti". Waktu tu xleh nak watpe dah.... dah beli, redho ajelah...hihi!



p/s : Pada sesiapa yang pakai handfon cap ayam tu, maksudnya yg picit2 butang lagi bukannya yg sentuh2 tu...., tak yahlah berangan nak heret power bank nih kehulu-kehilir macam orang lain tuh... buat malu kaum jer...keh3!!


Cuti sekolah pun dah berlalu.... Bermulalah kesibukan  para ibu-ibu menguruskan anak2. Bab yang paling sukar adalah cuci baju sekolah anak2. Lebih2 lagi anak lelaki... tebal melekat daki kat leher dan poket baju sekolah. Anak perempuan pun sama jugak. Sama2 aktif dan lasak zaman sekarang ni....

So, sebagai ibu2 zaman sekarang ni aku berkreatiflah sikit.... hehe! Lupalah bila dan kat mana aku dapat idea ni.. Tapi dah lama jugaklah. Jadi aku nak share kat blog kesayangan aku pasal ni... bukankah 'sharing is caring'....hehe!

Caranya sangat mudah.... cuma perlukan sabun mandi berbuku, tak kisahlah jenama apa, aku pakai yang murah tu aje... yg gambar buah-buah tu. Tak payah nak sental2 bagai.... Parut sabun tu.... Gunakan untuk cuci baju .... campur dengan serbuk cuci yg biasa dugunakan. 

Untuk kesan yang lebih, basahkan tempat2 yang berdaki kat baju sekolah tu.,,, gosokkan  kuat2 dengan sabun tu. Lepas tu boleh cuci dalam mesin basuh macam biasa.

Insya'allah nanti korang tengok lepas di cuci, baju sekolah anak2 korang bersih tanpa kesan daki...! Kan senang ckit kerja. Lupa lak nak beritahu.... kalau korang takde parut atau tak nak parut, boleh ambil sabun tu... kocaklah sabun tu dengan air sampai berbuih pekat.... dan gunakan buih tu untuk cuci macam biasa.... 

p/s : Opps.... jangan nak memandai-mandai guna sabun cecair... aku dah cuba dah, tak menjadi seperti biasa...



Tu dia...

Barulah ku tahu...

Hehe...suka-suka je...

p/s : Apa2 pun aku paling suka warna purple dan pink...



Hoho... bermulalah pengembaraan aku mengodek2 blog aku yang huru-hara ni untuk  menambah duit belanja yang hubby bagi selama ni...Manalah tahu kot2 dapat beribu2 lemon selepas ni.... Bolehlah aku bantu hubby mencukupkan belanja dapur..... dan boleh pergi shopping...haha!

Terbayang-bayang jer... bila aku dah mula sibuk dengan blog nih.... review...  review... review...  hehe! Dalam mimpi pun cerita pasal review je... tu la pase...hambik ko! Sekarang ni aku dah  join advertorial. MY. Ini adalah bukti untuk aku pergi ke frasa yang berikutnya...Kalau ada sesiapa yang nak ikut jejak aku silakanlah...

 

Nak join advertorial.MY ni senang je...  Korang klik lah sini....Isi maklumat yang di mintak. Lepas tu, korang klik link pengesahan yang dorang emailkan dan korang boleh login menggunakan password dalam email yang sama. Adalah ckit bayaran pendaftaran tapi takpela .... sekali seumur hidup!.Nilainya sangat rendah untuk faedah yang korang akan dapat selama menggunakan khidmat advertorial.MY ni.... 

Dah buat bayaran.... jangan lupa submit blog dan tulis  apa2 jelah tentang kelebihan blog korang... Macam blog aku nih, blog santai....tulis pun santai2 dan huhahuha sambil makan kuaci takpun sambil layan keropok lekor... hihi! So.. apa tunggu lagi...  sertai advertorial.MY... jangan ketinggalan keretapi plak.... orang lain dah mengembara ke hujung dunia... awak masih terhegeh2 start motor kapcai cabuk...hehe! Katakan takmo...takmo...takmo... haha!

 

 p/s  : Dipendekkan cerita.... jom la kita join advertorial.MY.... untuk kehidupan yang lebih gemilang, cemerlang dan terbilang...betul..betul...betul ... hehe!

Assalamualaikum...

Join segmen ni pulak...!


Due Date : 05 Januari 2015 - 29 Januari 2014

hehe... :))

Kalau gi kerja atau gi jalan2 tu..... biasalah berpakaian cantik. Nak pulak gi rumah orang kahwin, mesti melaram punya...Kalau boleh tempah atau beli baju baru...Takkan nk pakai baju yang dah biasa pakai gi kerja.... nanti dikata selekeh plak....haha!

Kalau keluar rumah dekat2 tu... biasanya pakai slack ngan blouse atau jeans ngan tshirt je. Maksudnya gi beli barang2 kt kedai, mall atau pasar malam lah tu.... Gi buang sampah atau gi bertandang rumah jiran sebelah pun.

Tapi kat rumah...... kain batik ngan tshirt lah yang paling selesa.... Entah kenapa yerrr.....?

p/s :  Untuk para gadis... Dulu2 akupun mcm korang.... bila kt umah asyik berseluar panjang.... tp bila dah kahwin automatik rasa lagi selesa berkain batik.... haha!
Tengok tu.... masyuk income dia!
Dah lama tahu pasal ni... dah buat sikit2. Tapi tahun ni nk tingkatkan usaha berlipat kali ganda ke arah itu... huhu! Sebenarnya dah pernah dapat duit dari iklan nih... tapi digelakkan dek hubby jer! Cash out setahun sekali, cukup2 beli baju seluar anak2.

Tahun ni biar dapat lebih lagi....biar beribu2 lemon lak! Sumber inspirasi dan idola pembakar semangat aku untuk berjuang di arena blog dah tentulah blogger kacak bergaya Ben Ashaari tuuuu!... Duk rumah jaga anak sambil berblog pun dapat duit ribu riban...hehe!

Tapi taklah aku terlalu ghairah...sebab tiada jalan yang mudah untuk mendapatkan wang yang banyak melalui iklan di blog nih. Kena rajin dan berusaha keras. Untuk tujuan itu aku dah masuk Zalora Affliatte dan Lazada affliatte. Dah pun sign up advertorial.my. 

Nak kena lebih kreatif dan menggunakan teknik serta cara yang betul tu...agar ianya tidaklah hanya menjadi satu usaha yang sia-sia dan akhirnya membuatkan  kecewa dan hampa nanti... tu la pasal! Nak updated blog hari2 tu dan cari idea yang canggih2 tarik traffik memang sesuatu yang sangat mencabar... haish!

Jadi, apa lagi tunggu, jom berblogging tanpa henti untuk menambah pendapatan! Letakkan info-info yang bermanfaat untuk pembaca dan sambil-sambil tu tambah pendapatan keluarga. La.. la...la... la... la... la!