Cili Api Kekal Segar Dan Tahan Lama....

11:12:00 AM Noor Akma 2 Comments


Nak bagi petua pulak kali ni.... Biasanya bila beli barang dapur macam cili api bukan boleh sikit2. Nak2 tu kat pasaraya.... Cili api tu dah siap paket.. Besar gedabak paketnya. 

Nak pakai sikit je... So, tak sampai seminggu abislah kecut, kering dan membusuk dalam peti sejuk tuh..!

Cara yang aku buat senang saja... Ambil kertas tisu dapur ke...tisu lap tangan ke, kalau xde suratkhabar pun boleh.... bungkus kemas-kemas cili api di dalamnya.

Kemudian masukkan ke dalam bekas.... dalam plastik pun boleh... Tutup rapat2. Simpan dalam peti sejuk. Jangan simpan dalam tempat beku plak.... Tak pasal2 membeku plak nanti. Buka bila nak guna saja.

Hasilnya, cili api ini mampu kekal segar selama satu hingga dua bulan lamanya.

2 comments:

Qaseh Abadi said...

thanks for this tip..

Kaki Berita said...

ping artikal blog anda di sini untuk mendapatkan lebih trafik di blog anda
http://www.pingmeblog.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

PENAFIAN

[PERINGATAN] Komen yang mempunyai pautan ke mana-mana blog atau laman web yang menjurus kepada perniagaan atau bersifat keuntungan sebelah pihak, akan dipadamkan serta-merta. Jika berminat untuk meletakkan link atau pautan ke dalam entri ini, sila hubungi penulis di annurbe.noor@gmail.com


[PENAFIAN] www.huhahuhajerr.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.


Pemilik blog juga tidak akan bertanggungjawab sama sekali terhadap komen-komen yang di siarkan dan ianya adalah tanggungjawab penulis komen itu sendiri.


Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.


Sekian...