Tepek Resepi Kuah Rojak, Teringin Nak Makan....

12:11:00 PM Noor Akma 0 Comments


Ari ni terasa teringin nak makan rojak. Masam2 pedas yang lazat tu terasa2 kat tekak. Hahaha.....! Nak beli siap makan kos yang banyak juga.... Almaklum kat rumah ni ramai penghuninya. Takkan nak suruh tengok jer.....

Nanti nak cari bahan, buat sendiri. Resepi amik kat FB. Buat banyak2...baru puas makan.... kan? :)

p/s :  Tak mengidam yer.... sesaje teringin...hihi! *Ari ni lambat ckit updated... baru balik klinik check-up.... :)

0 comments:

Petua Buang Lemak Ayam.....

10:14:00 AM Noor Akma 2 Comments


Pagi yang indah ni, nak kongsi sedikit petua ni jelah. Buat n3 panjang2 pun tak relevan dengan suasana hujung tahun nih... Almaklum ramai yang moody jer sekarang. Pertama sebab mood cuti hujung tahun... kedua sebab sedih kot nak meninggalkan tahun 2015 nih.... ahaks!

Ayam bandar banyak mengandungi lemak. So, bolehlah menghilangkan lemak yang terdapat pada isi2 ayam tu. Ini bagus untuk yang jaga kesihatan. Biar lemak dan kolesterol tak bertapak kat tubuh badan. Healthy gittew.... !

Selamat mencuba.  Ok, good luck :)

p/s : mood aku pun berkurang jugak nih.... Duhai hati, bergembiralah... lalala!

2 comments:

Pencarian Top 5 Blogger 2016

7:09:00 PM Noor Akma 3 Comments

Assalamualaikum


*tekan banner untuk join


Tag rakan : rus

Nama panggilan dalam blog : Noor Akma.... bukan nama sebenar yer!.... hanya nama panggilan dalam keluarga dan jiran sekampung....

Tempoh pengalaman berblogging : 5 tahun tapi blog ni berusia 3 tahun jer. Bermula dengan blog masakan dulu... baru wujudkan blog ni. Mula2 sekadar untuk suka2 jer.... lama2 tersuka lebih2 plak... hahaha!

3 comments:

Tanam Cili Api @ Cabai Burung Dalam Pasu, Nak Guna Petik Jer....

10:02:00 AM Noor Akma 1 Comments


Cili api atau cabai burung memang selalu ada dalam menu masakan harianku..... Harganya pun dah semakin mahal sekarang. So, apa kata tanam sendiri mulai dari sekarang.... Dengan cara dan kaedah yang betul, pokok cili api mampu hidup subur walau hanya di tanam dalam pasu.

Nak dapatkan biji benih senang jer..... beli cili api di pasar. Buah cili api yang masak ranum tu boleh di buat benih. Satu cili api tu dah boleh dapat 10- 20 pokok. Sekarang cili api dah banyak jenis. Seeloknya buah cili api yang kecil2 tu  di buat benih.  Barulah original cili api kampung. 

Jom ikuti panduan ini...

1. Gunakan tanah campuran yang mengandungi tiga bahagian tanah, satu bahagian tahi ayam reput atau kompos dan satu bahagian pasir. isikan pasu dengan tanah campuran tersebut sehingga 5cm dari permukaan pasu.

2. Semai terus 3 atau 4 biji benih kedalam pasu sedalam 2 hingga 5 cm. Tinggalkan hanya sepokok setiap satu dua minggu selepas menanam.

3 Siram pokok pada awal pagi dan lewat petang setiap hari kecuali pada hari hujan.

4. Tabur sebanyak satu sudu teh atau 5 gram baja di sekeliling pokok setiap minggu. Ikut aturan pembajaan yang betul untuk mengelakkan daun menjadi keriting dan tumbesaran terbantut disebabkan baja berlebihan.

5. Gunakan juga rumput-rumput kering yang diletakkan di sekeliling pokok sebagai kompos semulajadi.

6. Hasil tuaian cili selalunya dapat dikutip selepas kira-kira 12 minggu ditanam.

p/s : Dah berbuah nanti, senanglah.... tergerak jer nak buat sambal belacan, petik jer cili api di halaman. Cantik juga jadi hiasan laman bila warna  cili tu bertukar merah .... menyerlah gittew.....hihi!

#kredit SINI

1 comments:

Jom Mekap Dengan Cepat, Mudah Dan Cantik Ke Tempat Kerja....

10:21:00 AM Noor Akma 0 Comments


Waktu pagi sememangnya waktu genting bagi setiap wanita bekerjaya dan berkeluarga. Itulah waktunya menyiapkan sarapan pagi untuk keluarga, menyiapkan anak ke sekolah, suami dan menyiapkan diri sendiri untuk ke tempat kerja. Orang kata, walau sesibuk mana pun kita, jangan biarkan penampilan diri terabai. Makanya, hanya empat langkah mudah ini harus diikuti untuk tampil segar dan bergaya ke tempat kerja.

1.Bersihkan wajah dan jangan lupa sapukan pelembab. Untuk menjimatkan masa, lakukannya ketika masih berada di dalam toilet selepas selesai mandi. Hal ini kerana pelembab perlu dibiarkan beberapa minit untuk ia meresap dengan betul ke permukaan kulit anda. Gunakan pelembab ringan supaya kulit anda tidak terlihat atau terasa berminyak ketika di sapukan concealer nanti.

2.Sapukan concealer di kawasan yang terdapat parut serta bawah mata untuk menutup kecelaan pada wajah. Seterusnya masa untuk menyapukan foundation ke kulit wajah. Kami cadangkan anda menggunakan foundation compact atau two way foundation kerana ia lebih cepat. Anda hanya perlu melembabkan span muka anda dan sapukannya ke wajah dengan rata.

3.Sapukan eyeshadow bewarna neutral pada kelopak mata anda. Gunakan warna tanah seperti coklat, cream, dan juga hijau. Jangan lupa eyeliner supaya solekan mata tampak lebih kemas

4.Langkah keempat dan terakhir adalah memberi warna segar kepada wajah anda dengan mengaplikasikan pemerah pipi dan juga lipstick. Gunakan pewarna pipi bertekstur krim atau gel kerana ia lebih mudah digosok pada kulit wajah untuk tampil lebih natural. Jangan terlampau terang dan jangan pula terlampau pucat. Untuk lipstick, anda bebas menggunakan warna favourite anda. Seeloknya jangan terlampau terang warnanya. Ia akan menapakkan wajah anda menjadi sedikit garang. Gunakan warna-warna lembut supaya anda kelihatan lebih muda.

p/s : Wah.... lepas ni, xde alasan untuk tidak sempat makeup ke tempat kerja lagi yer.... ambik masa 10 minit jer... :)

#kredit SINI....

0 comments:

Yusri Dan Lisa Family.....

9:49:00 AM Noor Akma 0 Comments


Ari ni mood cuti..... 
Idea pun nak cuti jugak....
So, tepek gambar ni jelah....

Suka dengan gambar ni....
Ala2 gambar lama.....
Probnya pun antik semua.....

Bye!

*****************************
Vote mimpi indahku ini.. please!
klik SINI 



0 comments:

Saya nak menang tudung bawal crepe

11:54:00 PM Noor Akma 0 Comments

Assalamualaikum.........



Join.... join.... join...!

Done ... :)

Bye... ^-^peace!


0 comments:

Kotak DoorGift Comel Dari Cawan Kertas...

10:20:00 AM Noor Akma 3 Comments


Comel jer cawan kertas ni bila dah di hias jadi bekas cantik. Boleh isi biskut, kek cawan, gula2 dan apa saja. Cantik untuk dijadikan cenderahati majlis harijadi mahu pun majlis perkahwinan. Cantik lagi bila dihias dengan pelbagai cara.

Nak jimat... kitar jer dari cawan kertas terpakai. Dengan sedikit kreativiti.... kotak cenderahati akan menyerlah keunikannya. Jimat perbelanjaan anda dan pasti para tetamu kagum bila dapat tahu anda sendiri yang merekabentuknya. Tak gitu.... :)

p/s : rajin2 kan diri, salah satu langkah berjimat tu... hihi!

#kredit SINI

3 comments:

Cekur @ Kencur ....

10:16:00 AM Noor Akma 2 Comments



Mari kita kenali salah satu tumbuhan herba yang berkhasiat. Cekur merupakan tumbuhan herba yang tiada berbatang. Tunas pokok tumbuh terus daripada hujung rizom (umbisi) yang mendatar di bawah permukaan tanah. Biasanya setiap pokok terdiri daripada dua hingga lima helai daun yang tebal berbentuk bujur telur. Bunganya berwarna putih keunguan. Di Jawa, tanaman ini dikenali sebagai kencur.



Dari keluarga halia dan baunya yang tersendiri senang di bezakan dengan jenis halia yang lain. Ia salah satu bahan utama dalam pembuatan jamu di Indonesia. Cara paling mudah menanam dan membiakkan tumbuhan ini ialah dengan menggunakan rizomnya.

Cekur digunakan secara tradisional seperti berikut :

Bagi mengekalkan awet muda dan menghilangkan bau nafas
- Amalkan memakan daun serta umbisi cekur sebagai ulam.

Pening kepala , mual dan gastrik
-  Ambil beberapa umbisi cekur, bersihkan dan rebus hingga airnya tinggal satu cawan. Minum setiap pagi dan petang.

Batuk dan Sakit kerongkong
-  Batuk- Ambil beberapa helai daun cekur, campurkan dengan sedikit air dan tumbuk sehingga lumat. Saring airnya dan campurkan dengan madu lebah lalu minum.
- Sakit Kerongkong – Potong sedikit cekur sebesar ibu jari dan kunyah dengan sedikit garam.

Sawan
-Ambil sekerat umbisi cekur, jerangau dan bongglai lalu tumbuk hingga lumat. Kemudian sapukan pada seluruh badan penghidap sawan.

Rawatan ibu lepas bersalin
-Gunakan akar cekur. Tumbukkan sehingga lumat dan sapukan pada perut ibu lepas bersalin bagi menghilangkan angin dalam badan

Mual,kembung perut atau angin dalam badan
-Parut rizom cekur dan campurkan dengan beras giling serta sedikit air. Saringkannya dan minum.

Bengkak anggota badan
-Giling daun cekur dan tampalkan pada anggota badan yang bengkak. 

p/s : Dah pernah tanam... nanti nak tanam dan merasai khasiatnya lagi... huhu!

#kredit SINI

2 comments:

Pening Dah..... :(

11:06:00 AM Noor Akma 0 Comments


Dah pening dah....  itulah.... kalau benda yang kita buat tu tak menjadi, mesti nak buat sampai jadi. Takmo tangguh2 lagi. Geram jer rasanya. Trial and error... cuba, cuba, cuba lagi macam2 cara. Tak menjadi jugak...

Amende la salahnya... Tah hape2 la... Semalam dah tidur kul 3 pagi disebabkan hal ni. Dah la lembab gilo laptop aku ni.... Haish!

Rumusannya dah tak larat nak watpe..... nanti pelan2 akan di cari cara penyelesaiannya huh! Masih tak puashati sebab tak selesai lagi.... Hei!.... apa nak buat lagi dah.... (garu kepala u!!).

p/s : Sebenarnye nak pasang iklan google adsense jer.... iklan tak muncul2... hurm!

0 comments:

Habit Baik Untuk Sistem Imun...

10:18:00 AM Noor Akma 2 Comments


Apa yang anda makan, sikap dan berapa kerap anda bersenam, segalanya memainkan peranan penting dalam menguatkan sistem imun tubuh dan melindungi tubuh dari penyakit.

Ini beberapa senarai habit semulajadi yang sebenarnya membantu dalam meningkatkan sistem imun.

Ketawa
Tahukah anda bahawa dengan ketawa ianya sedikit sebanyak membantu dalam meningkatkan sistem imun tubuh di samping menceriakan mood? Ia benar kerana ia boleh menaikkan tahap antibodi dalam saliran darah merah dan darah putih yang menyerang dan membasmi bakteria serta virus. Ia juga mampu meningkatkan amaun antibodi di dalam mukus yang terhasil di dalam rongga hidung dan saluran pernafasan.

Menyanyi
Sebuah kajian yang dijalankan ke atas sekumpulan koir dari German mendapati  bahawa dengan cara menyanyi boleh mengaktifkan sistem limpa, membantu meningkatkan kepekatan antibodi darah.

Elak mengambil terlalu banyak gula
Hanya dengan 10 sudu teh gula iaitu sama dengan dua tin air berkarbonat boleh mengakibatkan sel darah putih lemah dalam bertindak sebagai pembasmi bakteria yang menyerang tubuh.

Perbanyak pengambilan ikan
Sardin dan ikan kembung adalah antara jenis ikan yang kaya dengan protein. Ianya penting dalam membina sel tubuh dalam membanteras virus dan sebarang bakteria. Ikan yang kaya dengan Omega-3 juga baik dalam mengaktifkan sistem imun. Ketika tubuh diserang, radang akut adalah pertama sekali yang bertindak balas. Tetapi Omega-3 mampu mengurangkan penghasilan radang dan sekaligus meningkatkan antiradang. Ia juga bertindak sebagai penawar dan membantutkan kewujudan sel kanser.

Perbanyak pergerakan
Sistem imun tubuh bertindak balas kepada senaman yang dilakukan dengan menghasilkan lebih banyak sel darah yang melawan bakteria jahat. Jadi, semakin kerap kita bersenam, tubuh akan lebih lama kekal sihat sepanjang masa.

Rehat secukupnya
Kesederhanaan adalah kunci kesihatan. Jika anda bekerja selama 90 minit penghasilan sel yang menyerang bakteria masuk ke dalam badan  yang juga dipanggil macrophages terhenti sementara dan meningkatkan risiko untuk dijangkiti penyakit adalah tinggi. Jadi, percukupkan rehat buat tubuh untuk menggalakkan keaktifan sistem imun.

Elak kesejukan
Jangan biarkan diri anda terlalu kesejukan kerana pastinya akan mudah diserang penyakit. Keadaan cuaca yang terlalu sejuk boleh mengakibatkan kurangnya sel darah putih yang melawan sebarang pencerobohan bakteria dan virus dalam badan.

p/s : Ari ni tak berapa nak ada idea....  kepala pun tingtong jer beberapa hari ni.. tepek n3 mana yang ada jelah..... sharing is caring   ^_^ peace!

#kredit SINI

2 comments:

Keputusan Tidak Rasmi, MYIDEAKINI.COM..... Suka2...hihi!

9:58:00 AM Noor Akma 1 Comments


Huiyyo.... Cayalah. Gosok2 mata tengok. Semalam dapat tau ni. Seronok sangat rasanya. Harap2 nanti yang tak rasmi akan dirasmikan. Waktu tu nanti... barulah boleh lompat sampai ke bintang... Opps... buat lompat bintang jelah.... hihi!

Kalau ada rezeki tak akan kemana... kan!  Tak sabar dah ni.... Apapun semangat2,  teruskan usaha don't giveup ...huhu! :))

1 comments:

Crochet Amigurami Strawberries.... Tengah Mencari Balik Skill Membuatnya....

10:22:00 AM Noor Akma 0 Comments



Cantik tak...?  Sekali pandang  macam strawberry sebenar.... Dulu adalah buat untuk jual. Ini gambar lama.... Masa promosi jualan dulu. Dah abes di jual nih. Ada tinggal terkontang-kanting sebijik lagi.

Tadi.. masa mencari idea update blog belek2 folder kat lappy..... jumpa gambar ni.  Tergerak hati nak buat lagi dan update n3 kat sini. Buat crochet amigurami ni, pada aku lagi senang dari buat bentuk heart aritu. Sebab buah ni kalau herot sikit masih nampak okey... kalau heart dah nampak pelik.

Aku mula la start buat ...... kalau korang nak join sekali... jom!

Strawberry

With red:

1: ch. 2, sc 5 in 2nd chain from hook (5)

R2: 2 sc in each st around (10)

R3-4: sc in eacn st around (10)

R5: (2 sc in next st, sc 1) 5x (15)

R6: 2 sc in next st, sc 14 (16)

R7: sc in each st around (16)

R8: invdec 8x (8)

Stuff the strawberry.

R9: invdec 3x (6)

Fasten off, sew up hole, and hide yarn end.

Leaf

With green:

Ch. 5. Sl st in the 5th chain from hook (the 1st chain you made). [Ch. 4, then sl st in the same chain as your last sl st.] 4x

Fasten off, leaving a long tail. Sew the green leaf onto the top of the strawberry. Using white embroidery floss or thin white yarn and a yarn needle, sew on the seeds. 

Dalam English la yer.... boleh jer kan! Yang penting ... step by step nya tu! Nak lebih mudah faham klik  video ini....  (crochet) How To - Crochet a Strawberry

p/s :  Terkial2 jugak lah..... tapi jadi! Cadangnya nak buat macam2 kaler...barulah fancy sikit... ada strawberry pink, kuning, ungu, biru...gempak sikit...haha!

0 comments:

Kenapa Rasa Keropok Lekor Tak Sesedap Dulu....?

12:57:00 AM Noor Akma 0 Comments


Bulan lepas, anak buah pergi makan angin ke Terengganu. Ole2 dari Terengganu dapatlah aku sepeket keropok lekor bersama sosnya dari Seberang Takir. Nampak sedap dan menyelerakan. Dah lama tak makan keropok lekor dari Terengganu.

Suatu petang tu aku pun mula menggoreng. Memang kecur air liur bila bau gorengan tu semerbak serata rumah. Tapi bila dah makan... rasanya taklah sedap mana. Tak macam dulu, penuh rasa ikan. Sekarang ni, rasa tepung jer yang lebih. Faham jelah... harga ikan dah mahal.,,, kos pembuatan lagi.

So, aku nak cuba buatlah... boleh bubuh ikan banyak2.... biar terasa ikannya. Barulah power...haha! Nak buat,... cari resepi dulu, tepek kat sini, tinggal nak cari bahan jer...

Bahan2 :

1 mangkuk Ikan kembung / selayang
1/2 mangkuk Tepung Ubi / Sagu
2 sudu makan tepung gandum 
Sedikit garam & bahan perasa (jika suka)


Cara2 :

1. Ikan di ambil isi sahaja dan buang kulit nipis & tulangnya. Kisar isi ikan sampai halus menggunakan food processor. Jika guna blender, tambah sesudu dua air utk mudahkan proses mengisar.

2. Gaulkan semua bahan kering - tepung dgn garam, masukkan dalam mangkuk isi ikan dan uli sampai jadi doh. Doh memang lembut (sangat lembut), tp inilah yg akan menghasilkan keropok yg lembut juga & sedap - lebih isi ikan, kurang tepung. So, don't worry!

3. Didihkan air dalam periuk untuk merebus.

4. Taburkan sedikit tepung (tambahan atau lebihan dr sukatan td) pada tangan dan papan pencanai. Kepal sedikit doh ikan dan bentukkan memanjang. Golekkan atas papan pencanai sehingga dpt bentuk doh yg panjang. 

5. Rebus doh yg sudah dibentuk tadi sehingga masak (timbul ke permukaan air rebusan). Angkat, tos airnya dan boleh dihidang dengan sos pencicah.

*keropok lekor yg sudah direbus boleh disimpan beku. Jika tak gemar keropok lekor rebus, boleh digoreng seperti kebiasaannya.

p/s : Lepas ni bolehlah buat sendiri... tak ada alasan lagi untuk mendapatkan keropok lekor yang sedap..... kena rajin2kan diri la yer!....  :)

#Resepi kredit SINI

0 comments:

Nak Hias Rumah Gaya Rustik..... DIY Jer....!

10:17:00 AM Noor Akma 2 Comments


Aku memang minat gaya macam dalam gambar tu.... 'rustic deco'. Rasanya boleh DIY jer. Berangan2 lah aku.... nanti nak buat macam ni kat rumah baru... Boleh berjimat... Tapi tu la, en. somi tak berapa suka. 

Bila aku cakap nak buat rumah dan dindingnya pakai bata merah yang tak payah simen tu pun..... digelakkannya. Katanya macam rumah tak siap. Pada aku nampak cantik jer. Takpelah, kalau tak dapat semua sekali.... dapat satu sudut pun jadi la.... boleh la aplikasikan impian tu....!

Banyak contoh yang ada.... tapi kat sini letak tu aje la dulu... buat cuci mata dan cari idea. Bukan nak tiru bulat2. Ikut gaya tersendiri la.. kan!

p/s : Sesaje pasang angan2..... haha!

2 comments:

Petua Mudah Nak Cuci Periuk Kuali.....

9:42:00 AM Noor Akma 1 Comments


Kali ni nak cerita pasal petua mudah mencuci periuk kuali.... kalau cakap periuk belanga nanti ada yang tanya 'belanga tu apa?' hehe! Belanga tu periuk yang yang ada pemegang di kiri kanan macam kuali..... untuk yang tak taula... :)

Gambar tu cakap sapu pencuci dulu sebelum masak.  Mana2 pun boleh...  Orang2 dulu cuci pakai sabut kelapa dan pencucinya sabun cap kapak. Senang jer hitam2 tu tanggal....... Berkilat, berkilau seperti baru...

Bagi aku sekarang ni  kalau periuk hitam, cuci pakai berus hijau dan pencucinya pakai sabun serbuk cuci baju tu...... bila pakai  pencuci pinggan biasa tu tak jalan, habis melekat hitam tu kat berus, tangan dan sinki.... susah nak hilang tu...

So, sabun serbuk cuci baju tu yang paling bagus.... cantik, berkilat periuk bila timbul kerajinan nak menyental periuk belanga...opps! kuali..... bila rajin la! 

Tak semesti  masak pakai arang.....pakai dapur  kayu, dapur minyak tanah, dapur gas pun boleh cuci ikut cara ni. 

p/s : jom cuci periuk,  rajin la sangat...hehe!

1 comments:

Segmen Blogwalking & Tambah Follower Hujung Tahun Part 2

9:06:00 PM Noor Akma 1 Comments

Assalamualaikum.....



Join segmen.....

Cutenyer banner tu.....

Tarikh Tutup - 30 Disember 2015, jam 11.59 malam....

Bye.... :)

1 comments:

Nama Kampung Dalam English.... haha!

10:24:00 AM Noor Akma 4 Comments



Apa nama kampung korang dalam English yer..!  Memang kelakar la jugak. Macam  dalam cerita cowboy dan red indian rasanya...  ala.. cerita high chapparal tu hihi.!

Snail river north of silver..... hmm.......! Teringat masa sekolah dulu, bila cikgu suruh buat karangan English. Ada beberapa orang tu, nama kampung pun di tukarnya in English. 

Apa lagi satu kelas dapat syarahan dari cikgu hal tu... nama tempat memang tak boleh tukar dalam English.... kalau untuk suka2 takpe hihi!

p/s : ambik gambar ni dari group fb... suka2 jer tapi serius lawak...erk!

4 comments:

Bau Pudina Yang Beraroma, Sedap, Segar... Nak Menanamnya Pun Mudah...

9:58:00 AM Noor Akma 2 Comments


Suka dengan bau pudina ni.... sedap macam bau ubat gigi. Bubuh dalam masakan. minuman dan buat salad pun boleh jugak. Teringat dulu pernah tanan 2 - 3 pasu. So, nak mengimbau balik cara2 menanamnya. Dah pindah rumah baru nanti bolehlah tanam balik. Hurm... nyum2 sedap buat ulam dan letak daunyer dalam air teh... segar!...

Jom kita belajar...eeeiii, suka dengan pokok ni tau!

1. Pasu

2. Dua atau tiga keratan pokok pudina.

3. Dua mangkuk besar tanah hitam*

4. Satu mangkuk besar pasir sungai*

5. Satu mangkuk besar kompos*

6. Air secukupnya untuk menyiram

*Nak senang beli media tanaman/tanah yang dah readymade kat tempat jualan pokok bunga atau di supermarket bahagian alat pertanian.


Cara penyediaanya:


1. Pastikan pasu atau bekas yang digunakan harus sesuai agar akar pudina bebas bergerak di dalamnya dan boleh tumbuh membesar dan lama. Anda juga boleh menggunakan apa-apa bekas yang bersesuaian.

2. Rendam terlebih dahulu kira-kira 1 inci keratan batang pokok pudina di dalam air selama 30 minit hingga 1 jam.

3. Sediakan media tanaman dengan mencampurkan tanah hitam, pasir sungai dan kompos ke dalam besen besar dan gaul hingga sebati. Jika anda menggunakan tinja binatang seperti reputan tinja ayam maka anda harus membiarkan terlebih dahulu tanah anda selama 2 minggu untuk sebatikan tinja dengan tanah barulah ditanam.

4. Masukkan media tanaman ke dalam pasu hingga penuh, padat-padatkan tanah tersebut dengan menekan secara perlahan atau menghentak-hentakkan pasu tersebut agar ruang-ruang tanah menjadi mampat. Tambah media sekali lagi jika media kurang.

5. Buat 3 lubang sedalam 3 inci dengan jarak 3 inci antara lubang. Masukkan keratan batang ke dalam lubang dan timbus lubang tersebut. 

6. Akhir sekali siram menggunakan air secukupnya dan simpan pasu anda di tempat terlindung dari sinaran matahari terik bagi selama 1 minggu atau sehingga keratan batang pudina itu mengeluarkan tunas baharu bagi membenarkan pudina anda bercambah dengan baik. Cahaya terik akan menyebabkan keratan pokok pudina anda akan layu dan mati. 

7. Apabila pokok pudina anda sudah tumbuh dengan baik kira-kira seminggu atau 2 minggu, bolehlah dialihkan ditempat terkena cahaya matahari selama 1 jam setiap hari untuk menguatkan struktur batang dan daun. Ini bertujuan untuk membiasakan pokok tersebut kepada sinaran matahari. 

8. Apabila pokok pudina anda benar-benar kukuh simpan pokok pudina anda di luar bagi mempercepatkan tumbuh besaran. Lakukan pembajaan selang 2 minggu untuk hasil yang baik dan siram mengikut keadaan, 

9. Pokok pudina akan mati jika terlebih air di dalam pasu. Kekeringan terlampau walau sekejap juga boleh membuat pokok mati. Oleh itu pastikan media tanaman sentiasa lembap tapi bukan basah.

Tips menanam pokok pudina:

1. Jika  ingin mengubahnya ke dalam pasu bersaiz besar lebih mudah sebenarnya. Pokok pudina anda akan terus saja hidup dengan syarat berhati-hati membuka bekas lama/pasu asal bagi tidak meleraikan/pecah tanah tersebut.

2. Seelok-eloknya menggunakan baja organik tinja ayam pada pokok pudina anda. Boleh di beli di pusat tanaman atau supermarket.

3. Jangan menggunakan tanah liat untuk menanam pokok pudina. Ia masih boleh tumbuh tetapi tidaklah secantik dan berkualiti apabila anda menggunakan media campuran yang disyorkan.

Khasiat pudina untuk kesihatan tidak boleh dipertikaikan lagi oleh sesiapa. Oleh itu setiap rumah harus ada sepokok dua pokok pudina di halaman rumah. Ia bukan saja boleh dijadikan dekorasi penghias laman tetapi anda tidak perlu terhegeh-hegeh ke pasar semata-mata mencari daun pudina dalam masakan, buang tenaga, petrol dan duit. 

Bandingkan dengan mereka yang ada pokok pudina yang ditanam, hanya beberapa langkah saja petik dan proses untuk masakan kegemaran. Mudah bukan? Apa tunggu lagi tambah koleksi herba dirumah anda dengan sepasu pokok pudina.

p/s : pudina mudah di dapati di pasar... lebihan buat campuran masakan.... boleh digunakan untuk menanam...

#kredit SINI

2 comments:

Evolusi Fesyen Wanita 100 Tahun Dulu Hingga Sekarang.....

9:38:00 AM Noor Akma 2 Comments


Ada semacam kelakar tengok fesyen dulu2. Yalah kita tak lalui zaman tu, mesti la pelik. Tapi ada juga fesyen yang macam dah dikitar semula dengan sedikit penambahbaikan. Kalau tengok gambar tu, tak ada fesyen 50an... Bukan apa... itulah fesyen yang paling teruk aku rasa. Maybe citarasa lepas perang kot...hehe!

Fesyen 70an tu aku suka... look nice dan tak janggal digayakan kini....Fesyen 80an tu paling kelakar. Dengan rambut yang dikeraskan, macam kena current elektrik. Tahun 2000 pulak ala2 baju tidur seksi tu tak cantik langsung.

Yang lain2 tu okeyla dan kalau di pakai zaman ni rasanya nampak tak pelik. Kecuali 1915 tu... terlalu old fashion. Ratu dan raja orang putih je pakai macam tu... 

Nak tengok video penuh Fashion Evolution tu klik SINI yer.....

***************
video  mimpi...
klik SINI dan SINI
***************

2 comments:

Bersyukurlah Seadanya....

10:44:00 AM Noor Akma 4 Comments


Kita layan mutiara kata pemanggkin semangat nih....

Sementara nak cari  idea buat n3 sepanjang minggu depan plak...

Hari minggu ramai yang beriadah bersama keluarga....

Tak sempat nak beronline....

So,  ini je lah.... 

Selamat beriadah bersama keluarga...!

Ceria2kan lah harimu... yeahh!

Bye!

***************
riadah  mimpi...
klik SINI
***************

4 comments:

Antara Makanan Yang Sebelum Buat Sendiri ... Tak Pernah Rasa....!

10:00:00 AM Noor Akma 3 Comments



Terliur ke...? Jangan tak tau...semua makanan di atas di buat sendiri dan resepi dan gambarnya ada di abadikan di blog masakan kepunyaanku ..... annurbeauty.blogspot.my..... macam bukan blog masakan jer....ha3! Itu la.. Blog pertamaku itu diwujudkan untuk promote pusat rawatan kecantikan dan produk masa tu.... tapi tak menjadi... so, beralih arah la blog tu ke blog masakan..... dah 5 tahun dah blog tu beroperasi...

Banyak yang aku belajar dari fb dan blog tentang makanan dan masakan. Daripada tak tahu apa itu cream cheese dan whipping cream.. dan kegunaannya... sekarang dah tau dah.... Cetek benar pemikiran waktu tu... hurm....  Nak ceritalah sikit pasal makanan2 tu yang tak pernah ku rasa sebelum memasaknya sendiri.... hehe!

1. Kek Red Velvet...
Mula2 kenal kek ni dari program  masakan orang putih.... Martha Stewart, lama sebelum tu. Bila ada fb dan tengok gambar kek ni dan ada resepinya sekali..... aku mula mencari bahan nak buat. Gigih mencari cream cheese sebab tak pernah tengok rupanya sebelum ni....Dah buat, barulah dapat merasa... memang sedap! Gambar tu,buat untuk kali kedua.. Nak resepi boleh klik SINI... 

2. Pai  Sheperd.... 
Dah lama simpan resepi. Makanan orang putih.... Nampak sangat sedap.... Bila teringat nak buat, gigih la mencari daging cincang dan kentang.... Sedap.... sesuai selera satu rumah! Nak resepi klik SINI...

3. Pavlova
Makanan yang pada aku nampak mewah sangat dan menggiurkan. Rupanya senang sangat buatnnya. Bahan pun tak banyak.... Tapi kos membuatnya tu mahal sungguh. Masa nilah aku mula kenal whipping cream.... Klik SINI untuk resepi.

4. Makaroni Bakar
Satu lagi makanan barat yang sedap. Terlagi2 anak2 makan. Beberapa kali jugak dah buat ni. Dah olah macam2 rasa dah... Sosej, sardin, tuna, ayam, daging dan macam lagi...  Resepi klik SINI...

5. Brownies Marble Chocolate Cheese
Gabungan Cheese dan coklat memang mantap. Anak2 semua suka. Inipun dah buat macam2 stail. Buat ala2 cupcake.... gaya tart pun ada.... dan buat red velvet marble cheese pun ada. Nak resepi boleh klik SINI... 

6. Durian Crepe
Durian crepe ni pernah jadi viral sekejap kat fb. Aku pun waktu tu nekad nak membuatnya. Tak susah pun. Cuma whippin cream jer yang mahal. Yang lain tu... isi durian dan tepung. Memang la sedap bila isi durian dicampur cream dan makan sejuk... pergh!.... Ada tu pernah buat ngan isi mangga dan biskut oreo... sedap jugak tapi tak boleh lawan sedap durian.... Resepi klik SINI...

Itulah secebis kisah dari banyak cerita yang ada di blog masakanku  itu..... Kalau nak cari idea memasak, silakanlah terjah yer....

p/s : Jadi isteri dan ibu ni kena belajar masak apa yang kita tak pernah makan dan rasa.... baru la dapat merasa..... kalau tidak sampai kesudah tak dapat makan makanann gitu....^_^peace! 

***************
merasa mimpi...
klik SINI
***************

3 comments:

Tips Untuk Dropshipper Yang Baru Nak Bermula.....

9:27:00 AM Noor Akma 2 Comments


Dah agak lama jadi dropshipper nih.... Dari awal tahun lagi. Dah biasa  dengan karenah pembeli. Dah kenal dah dari awal pertanyaan tu..... samaada nak membeli atau sesaje nak tanya2. Tanya macam2 tapi akhirnya tak membeli. Kena sabar banyak2... Dalam 10 orang yang whassap tu belum tentu ada satu yang membeli.....

Selain dropshipper, ada jugakla produk yang jual sendiri... sebab pernah ada kedai dan masih menjual di booth karnival. Nak untung lebih sikit gigih la menjelajah Jalan Kenanga, GM kl, GM klang dan tempat jualan borong yang lain. Campur2 dengan produk droship. Dapat la lebih sikit...... 

Ini ada beberapa tips untuk yang baru nak bermula sebagai dropshipper.... Cedok dari group whassap jerr.... Repair sana sini sesedap rasa dan jiwa. Thanks pada penulis ni dan sorry jugak sebab dah modified sikit. Untuk pembakar semangat diriku juga. Bila jualan tak berapa nak ada dan agar tak patah jiwa.... haha! Sharing is caring.... kan!

Untuk yang baru nak bermula.....mungkin ada yang rasa kecewa bila post kita tak dapat respon...betul kan? Nak tau apa sebabnya? Sebelum ni kita tak pernah post pasal produk.....tiba2 sekarang baru ada.... Orang sedang memerhati kita sebenarnya.....sebab sekali tengok, mereka tak akan terus order. Teruskan post .....sebab post yang awal2 ini adalah hanya sekadar ingin memperkenalkan diri dan produk yang kita jual......jangan target nak menjual terus, pasti akan kecewa.

Bila viewers dah selalu tengok post kita, baru keyakinan akan timbul....sebab dia tau, kita memang betul2 seller yang boleh dipercayai....Jika kita post 2x, 3x sahaja.....lepas tu stop (sebab frust kononnya)....orang lagi  tak percaya kat kita. So....untuk permulaan ni, post sekerap mungkin, 1/2jam sekali dan setiap hari...non stop.

Sampai 1 tahap...bila orang nampak nama kita je orang dah tau kita ni pengedar dan peniaga. Tapi nak sampai tahap tu.....buat dan terus buat.......konsisten...istiqamah. Hasilnya pasti tak mengecewakan.... Muhasabah diri........tanya balik......siapa kita ni sampai sekali post terus orang nak beli....?

3 CARA MENGUASAI DIRI:
  1.  Persoalan diri (bisikan2 negatif)
  2.  Lawan balik suara hati yg negatif
  3.  Follow dan tambah lagi dengan idea yg lebih baik
PENGHALANG UTK BERJAYA:
  1. Kurang energy
  2. Kurang fokus
  3. Kurang sihat
  4. Kurang minat
PEMBUNUH KEBERANIAN / KEYAKINAN MANUSIA:
*Takut, was2, ragu2.
*Bisikan orang yg negatif amat bahaya.
*Apa yang orang cakap pasal kita tidak penting tapi apa yang kita cakap pasal kita lagi penting.
*Jangan campur orang2 yang bergaduh.
*Manusia senang terima sesuatu yang reality.
*Protect kolam(hati/jiwa) anda/ jaga kolam anda dari perkara2 yang negatif..

SEDIKIT TIPS BUAT YANG BERNIAGA
Tolong jadikan rutin harian uols....Waktu paling berkesan untuk update ialah:
Jam 9 pagi
Jam 3 ptg
Jam 9 mlm

Hari efisien ialah pada hari bekerja....Hari minggu jarang orang tengok telefon. Sehari 6 kali update.....Manusia akan lebih mengingati jika dia nampak dan baca promosi kita 6 kali sehari.....

1 kali tengok baru dia buat derkk...
2 kali tengok dia rasa nak baca
3 kali tengok dia rasa berminat
4 kali tengok dia rasa teruja
5 kali tengok dia rasa tak tahan

Yang ke 6 kali dia akan buat keputusan untuk PM
@ WATSAP kita

**Tips ni dari Irfan Khairi

Jangan give up dear, Insya'Allah.... Ada la rezeki.. Bila dah ada yg pertama order, insyaAllah yang ke 2 Allah permudahkan....Tawakal dan Usaha... Moga Allah pandang usaha kita dan doa2 kita..

Dalam satu kursus tu.....Jutawan on9 yang berjaya Puan Eida Hassan beritahu......dalam 1 jam, dia post sebanyak 5x.......12 minit, 1 post....Cer tengok....kita post berapa dalam sejam....? Jadi.....lepas ni, ubah cara berfikir, ubah cara bekerja.....Insya'allah....semua pasti boleh CEMERLANG

Aku ada sebuah blog untuk promote produk jualan..... Dah letak kat blog baru letak kat fb, fb page dan instagram.... taklah maju mana pun.... suam2 kuku jer .... nak tengok blog tu dan apa yang dijual boleh klik SINI.....

p/s : Buat apa yang patut.... If produk tak terjual dapat jugak trafik dan menjana pendapatan...okey la tu...kan! 

***************
menjana mimpi...
klik SINI
***************

2 comments:

Apa Stail Anda..... Dan Adakah Cara Untuk Menjadi Stylish...? Stail La Sangat...Ha3

9:58:00 AM Noor Akma 3 Comments


Anda ada stail tersendiri? Ada duit bukan jaminan seseorang itu boleh membeli gaya atau stail. Tapi memudahkan dan mempercepatkan anda mencari stail yang di ingini. Memang ada orang yang sememangnya dilahirkan dengan sense of fashion yang baik, namun masih ada harapan bagi anda yang masih lagi kekok atau kabur soal gaya.

Jika ada kemahuan pasti ada jalan merubah penampilan. Ada beberapa cara untuk anda belajar merubah dan mencari gaya stail  diri.... Jom bergaya stylish... Wowwww!


CARI ILHAM

Ilham fesyen ada di mana-mana. Anda hanya perlu buka mata dan prihatin dengan keadaan sekeliling. Majalah, internet, video muzik, siri TV mahupun filem boleh dijadikan sebagai rujukan. Anda Cuma perlu bijak memilih kerana tidak semua sajak digayakan dengan anda. Pick and choose!


BERANI MENCUBA

Usah takut untuk bereksperimen. Setiap orang akan melalui satu fasa trial and error. Kalau tidak cuba mana tahu, bukan? Jadi tingkatkan keberanian untuk mencuba sedikit demi sedikit. Usah ubah gaya anda secara total dan drastik. Misalnya, jika anda bukan seorang yang gemar memadakan pakaian dengan aksesori, mungkin anda boleh mulakan dengan membeli gelang atau rantai.


BERGAUL

Cuba bergaul dengan mereka yang punya sense of fashion yang baik kerana teman-teman sememangnya pengaruh besar pada gaya hidup anda. Jadi, pabila sekali-sekala anda meluangkan masa bersama mereka setidak-tidaknya ia akan membuatkan anda berasa selesa untuk bergaya, ia juga menghilangkan rasa ‘overdressed’.


WINDOW SHOPPING

Jika ada masa luangkan masa untuk window shopping. Pada hujung minggu luangkan masa ke satu pusat beli-belah dan masuk ke setiap butik dan dari situ anda boleh lihat apa yang ada. Anda dan teman boleh bermain suai padan di fitting room. Tiada salahnya mencuba.


OPEN MINDED

Buka minda dan terimalah dengan kritikan dengan baik. Usah terlalu yakin dengan pilihan sendiri, sekali-skala anda perlu pertimbangkan pandangan orang lain tentang gaya anda. Namun usah terima bulat-bulat, fikir terlebih dahulu sebelum membuat keputusan.


p/s : hurm... bergaya santai dan selamba serta simple.... itulah gayaku. Tak nak melebih2 takut terover nanti..... tak pasal2 termalu sendiri..hihi!

#kredit SINI

3 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

PENAFIAN

[PERINGATAN] Komen yang mempunyai pautan ke mana-mana blog atau laman web yang menjurus kepada perniagaan atau bersifat keuntungan sebelah pihak, akan dipadamkan serta-merta. Jika berminat untuk meletakkan link atau pautan ke dalam entri ini, sila hubungi penulis di annurbe.noor@gmail.com


[PENAFIAN] www.huhahuhajerr.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.


Pemilik blog juga tidak akan bertanggungjawab sama sekali terhadap komen-komen yang di siarkan dan ianya adalah tanggungjawab penulis komen itu sendiri.


Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.


Sekian...