Haprak Betul Baby Sitter Nih.....

5:49:00 PM Noor Akma 1 Comments


Dah jadi viral cerita ni minggu lepas....

Berani betul dia....

Letak dan pos gambar anak ni kat FB....

Siap mengata bagai lagi....

Kalau aku parent budak ni....

Kena ganyang la jawabnya....

Baby sitter tu.....

Kalau tak mau jaga...

Cakapppppp!!

Haish.....


1 comments:

Petai Dan Kejadiannya.... Dari Bunga Menjadi Buah... Unik!

3:54:00 PM Noor Akma 1 Comments


Buah yang biasa di lihat......

Tapi tak tahu macam mana dan rupa bunga petai...

Sebab selalunya pokok ni tinggi dan jauh ke dalam hutan...

Cantik dan unik sekali .....

Dulu tak tahu....

Sekarang dah tahu kejadiannya....


1 comments:

Sarung Tangan Hitam Yang Mengharu-birukan...... hahaha!

12:01:00 AM Noor Akma 1 Comments


Hahaha..... memang kelakar....

Cakapla sarung lengan....

Tapi kan.... tau ke dia?

So, moral of the story....

Kalau benda2 pompuan...

Kena beli sendiri....

Kalau tidak, jadi cengggini la...

Aisey!!

p/s : kutip cerita dari FB


1 comments:

10 JENIS UBAT DARI LIMAU KASTURI

11:29:00 PM Noor Akma 0 Comments



10 JENIS UBAT DARI LIMAU KASTURI
1 . ubat batuk
limau+kicap+garam = minum setiap pagi and malam …batuk akan beransur pulih
2 . ubat demam
Petiklah 2-4 genggam daun limau nipis. Rebus dengan 2 hingga 4 gelas air. Gunakan air rebusan ini untuk menuam pesakit yang demam. Caranya dengan membasuh kain pada air rebusan dan diperas, lalu ditempelkan pada dahi pesakit.
3. ubat ketiak
Siapkan limau nipis yang dicampur kapur sirih. Setelah mandi, sapukan campuran ini pada ketiak dan biarkan beberapa waktu sebelum dibasuh. Lakukan pagi dan petang.
4 . ubat pening kepala
Ambil sebiji limau kasturi dan potong sedikit di bahagian atasnya. Kemudian, picit kulit limau kasturi tadi sehingga cecairnya keluar. Pastikan anda menghalakan cecair tu ke arah hidung semasa ia terpancut.
5 . ubat lelah
Ambil sesudu madu. Kalau boleh madu asli. Kemudian, campurkan dengan 5 titik jus limau kasturi.Minumlah campuran madu dan jus limau kasturi tadi.Anda boleh meminumnya pada bila-bila masa walaupun ketika tak mengalamilelah. Tapi cukuplah anda mengamalkan cara ini seminggu sekali.
6 . ubat kurus
Perahan limau nipis yang dicampur dengan teh tanpa gula dan diminum setiap hari. Sebaik-baiknya biarlah teh yang diminum itu teh panas suam, kesannya lebih cepat. Amalkan meminum air ini dan insya-Allah perut anda yang buncit akan menjadi kempis dan kemas semula.
7 . ubat kelemumur
Biasakan mencuci rambut dengan beberapa helai daun rambutan yang diramas bersama setengah cawan air hingga mengeluarkan lendir. Kemudian bancuh sebati lendir daun rambutan bersama dua cawan santan dan sebiji air limau nipis. Lumur pada seluruh kepala dan balut menggunakan tuala lembap. Biar sebentar sebelum dibilas bersih, Lakukan seminggu sekali.
8 . ubat hilang minyak pada baju
Perahkan sebiji limau kasturi ke dalam piring.Campurkan perahan limau kasturi tadi dengan sedikit garam.Kemudian, gosokkan campuran di atas pada bahagian pakaian yang terkena minyak.Lepas dah gosok, biarkannya selama 5 hingga 10 minit. Kesan minyak tu akan hilang nanti.Akhir sekali, barulah anda basuh pakaian tadi bersama dengan pakaian lain macam biasa.
9 . ubat wangi rambut
Ambil beberapa biji limau nipis & hiris2kan. Kemudian gosokkan ke seluruh kepala. Biarkan beberapa minit, kemudian barulah cuci hingga bersih. Selain mewangikan rambut, limau nipis juga boleh menghilangkan rasa pening & menyejukkan kepala.
10 . ubat kilatkan cermin mata
Cermin mata selalu kabur warna kerana terkena peluh disekitar mata atau hidung. Cuba petua ini bagi mengatasi cermin mata anda jelas lebih lama. Cuci & gosokkan sedikit limau pada kacanya. Bilas bersih2 kemudian lap dgn kain bersih atau tisu. Hasilnya cermin mata lebih kuat & jelas lebih lama.

p/s : cedok dari FB jer.... :)



0 comments:

Stress la jugak...!!!

9:51:00 PM Noor Akma 0 Comments



Stress la jugak....

Mana idaknyer....

Order ada, berderet...

Tapi duit tak masuk  jugak....

Haishhh..!!!

Bank in la.... transfer la

Baru la confirm....

^ - ^ 


0 comments:

Tanpa Make-Up, Tak ada Siapa Nak Pandang Rupa Cam ni.....

10:55:00 PM Noor Akma 2 Comments


Kesian kan....
Perempuan ni tentulah bertukus-lumus nak mencantikkan diri...
Tup-tup, dah kahwin mestilah dapat tau....
Terkejut la dia...
Tapi
Takkan nak bermake-up 24 jam....

Aku pernah tengok program China dari Taiwan....
Jauh beza.... bila tak pakai dengan pakai make-up
Tapi nak menyolek sampai jadi berbeza sangat2 tu makan masa jugak...

Tebalnyer bedak2 tu jangan kira la yer...
Kalau di kokot dengan sudu boleh dapat semangkuk gamaknyer!
Dengan bulu mata palsunyer...
whoooi...!!

Nasibla aku ni tak reti bermake-up bagai...
Masa anak dara dulu adala cuba2 ....
Tapi semenjak jadi mak dara nih...
Dah tak kisah dah...

Cantik atau tidak diri kita di mata suami...
Biar la suami kita tentukan...
Sedap mata memandang... dah!

Yang penting....
Natural beauty...
Keikhlasan  dan kasih sayang yang sejati tu....
Ha ha ha.....

Ayat hampehhhh!



2 comments:

Tepung Kek dan Tepung Naik Sendiri.... Dah tahu tak payah beli dah, bila nak guna....

9:17:00 PM Noor Akma 1 Comments



Hari ini nak berkongsi maklumat antara tepung kek dengan tepung naik sendiri .. Dulu selalu fikir tepung jer.... tapi macam mana ada nama lain2... dan apa yang di campur dalam tepung tu...

Sekarang dah senang la sebab dah tahu resepi tepung naik sendiri dan tepung kek ......

Tepung Naik Sendiri

500gm tepung gandum
7 sudu teh baking powder
1 sudu teh garam


Campurkan semua dan ayak sebanyak 3 kali....dan dah siap tepung naik sendiri ku...boleh simpan dalam bekas bertutup dan bila nak nak guna bolehlah guna tanpa was-was....

Tepung Kek

3/4 cawan tepung gandum
1/4 cawan tepung jagung

Ayak keduanya dan jadilah untuk secawan tepung kek...kalau nak banyak buatlah lagi sebanyak mana kita mahu....

Ada resepi kek guna tepung naik sendiri..... ada juga guna tepung kek....ramai yang tersilap guna tepung naik sendiri pulak...

Sekarang dah tahu tepung kek dengan tepung naik sendiri berbeza .... so, pastikan betul2 yek!


p/s : Masak kek atau buat kuih mesti jadi lebih mudah lepas ni.... kalau rajin la... hihi!



1 comments:

PETUA ELAKKAN MABUK KENDERAAN

7:13:00 PM Noor Akma 0 Comments



Korang ada alahan atau mabuk tak, bila naik kenderaan dalam perjalanan jauh...Bertuah la korang kalau bukan jenis yang mabuk kenderaan macam aku... Aku ni, kalau naik kenderaan jauh2 sikit mesti kena siap sedia minyak angin bagai....

Jangan la cuba baca suratkhabar, buku hatta massage dalam handphone pun dah buat kepala pening dan rasa nak muntah.

Itula ari tu jumpa petua ni kat FB...Share je la, mana la tahu bermanafaat...

PETUA ELAKKAN MABUK KENDERAAN

Boleh cuba mana-mana cara berikut...

1. Madu lebah dan garam :
Minum 3 sudu besar madu lebah asli dicampur bersama sedikit garam sebelum memulakan perjalanan.

2. Batang kangkung :
Dapatkan batang kangkung yang menjalar panjang, kemudian lilit dan ikat di pinggang semasa perjalanan.

3. Ubi keledek :
Kupas ubi keledek yang berwarna kuning. Makan ubi tersebut mentah-mentah jika terasa loya dalam perjalanan.

4. Limau :
Bawa limau dan cium limau tersebut semasa dalam perjalaan. Mudah kan..

Yang lain tu boleh la... okey la kot untuk di cuba tapi batang kangkung tu macam tak logik jer... :)

Apapun selamat Mencuba.

0 comments:

Don't Give Up..... Pembakar Semangat tuh!

9:53:00 PM Noor Akma 0 Comments


Dah letih la jugak.....
Tapi semangat tetap ada...
Jangan menyerah...
hahaha..!

Bukan senang wooo...!
Sebagai 
seorang blogger
seorang peniaga
online
offline

Juga
seorang isteri
seorang ibu...

Tapi bak kata kartun tu...

Keep Up
Don't Give Up

Yesssss.......!


0 comments:

Air milo dari van/lori ni lg sedap...... ye ke?

12:08:00 PM Noor Akma 3 Comments



Dapat cerita ni.... katanya air milo dari van/ lori milo lagi sedap.... 

Kenapa air milo dari van/lori ni lg sedap dr air kotak milo atau milo yg dibuat sendiri?
Ini rahsianya...
"Meh..anak sedara driver van Milo nk ajar korang cara buat milo sedap..
Amik mug..
taruk susu pekat 1 sudu,
milo 3 sudu (ingat nisbah susu 1:3 milo)..
Taruk air panas..sikit je..
1/4 mug atau sama aras ngan milo..
Kacau smpai air panas tu jd suam/suhu bilik..
Taruk ais (ketul) sampai penuh mug..
Biarkan ais mencair sampai takde satu pun yg berketul..kena amik masa skit..sabar..
Biarkan ais mencair..tak perlu kacau..
Bila ais dh cair semua skali..
Nikmatilah rasa milo sebijik cam baru kluar dr van
Takde sedap mana sebenarnya... tapi sebab FREE tu yg jadi sedap... cuba kena bayar.. terus x sedap... kan.. kan!
p/s : Ambik cerita dari FB jerr...

3 comments:

Permainan Tarikh Lahir Dan Warna Baju

1:12:00 PM Noor Akma 2 Comments


Semalam dapat dari group permainan ni..... macam best jer.... 
 Aku kongsi dgn beberapa group whassap...
Meriah jadinyer
Serius lawak sesangat....
hmmm....

Jom kita main 1 permainan yg pasti lawak tegelak bguling2

1) pilih bulan kelahiran anda
Januari - aku cinta
Februari -  aku gigit
Mac - aku belasah
April - aku peluk cium
Mei - aku terhantuk
Jun - aku tkentut depan
Julai - aku menari depan
ogos -  aku pergi dating dgn
September - aku lambai dekat
Oktober -  aku muntah depan
November - aku jerit dekat
Disember - aku terlanggar


2) pilih tarikh hari lahir anda
1 - nenek aku
2 - komputer aku
3 - kereta aku 
4 - mangkuk jamban
5 - cermin kereta
6 - gengster itu
7 - handpon aku
8 - gitar itu
9 - driver bas
10 - tiang letrik
11 - kwn baik aku
12 - polis trafik
13 - tahi kucing
14 - patung barbie
15 - bas xpress
16 - mak mertua aku
17 - mak tiri aku
18 - girl fren / boy fren aku
19 - makcik kantin
20 - selipar aku
21 - upin dan ipin
22 - siti nurhaliza
23 - spongebob
24 - tukang sapu
25 - anjing bunting
26 - kawan aku
27 - pokok kelapa
28 - jiran aku
29 - org gila
30 - bapak mertua aku
31 - awek cun / jejaka tampan


3) pilih baju yg anda pakai sekarang
putih  - sbb aku perasan cantik / hensem
hitam  - sbb aku gila
pink - sbb aku syg die
merah - sbb mak aku suruh
biru - sbb aku tak tahan
hijau - sbb aku sembelit
ungu -  sbb aku cemburu
kelabu - sbb bomoh suruh
kuning - sbb aku tension
oren - sbb aku baru putus cinta
coklat - sbb aku xtentu arah
warna lain2 - sbb aku poyo


sambungkan menjadi satu ayat

jawapan mesti jujur baru best


semua ahli grop bg respon hokey


p/s : Untuk yang mencipta ayat2 permainan ni, anda memang genius... thanks!

2 comments:

Sidai Spender..... Aiyook...hihi!!

4:55:00 PM Noor Akma 0 Comments


Sapa la tu..... 

Ada ka patut, sidai spender kat kereta. 

Kan dah lupa..

.Tak pasal2 spender bergayut kat kereta bawak gi keje..... Hish malu2... :)


p/s: Dapat gambar ni dari group whasap... ahaks!

0 comments:

Berkasih Sayang Adik Beradik.....

5:33:00 PM Noor Akma 0 Comments


Betapa Allah menyuruh umatnya berkasih sayang.... apatah lagi sesama sendiri iaitu adik beradik dan keluarga sendiri... Peringatan utk aku dan anak2 juga ni...

Janganlah kerana sedikit prasangka dah hilang kasih sayang, dah hilang rasa hormat, dah hilang tegur sapa dan  gurau senda....

Apalagi pasal perebutan harta benda....

Ada plak tu, dah kaya raya... Bersedekah sana sini tapi pada saudara sendiri tak pernah dipeduli.
Ibarat kera dihutan disusukan, anak sendiri mati kelaparan....

Ingat tu..... perkara yang penting, berkasih sayang sesama adik beradik... dahulukan mereka apabila diperlukan.....Baru la masyarakat sekeliling...

Barulah berkat hidup !


0 comments:

Batu Seghemban Budak2 Sekarang....

12:46:00 PM Noor Akma 0 Comments


Batu Seghemban @ batu seremban pun dah moden sekarang nih. Waktu aku kecik2 dulu... pakai batu yang kutip kat tepi jalan jer... Dar batu tu bergerigi sampai jadi bulat batu tu dikerjakan buat main lambung2...

Sekarang batu main seghemban ni dah tak kutip tepi jalan dah... Dah buat cantik2 denga perca kain yg di isi kacang hijau ataupun kekacang lain. Dulu batu ni main 7 biji. sekarang ni 5 je.

Batu seghemban dalam gambar tu... anak aku punya.. mula2 dapat sayangnya bukan main. Hilang satu je.. dah kecoh satu rumah. Nak dibongkarnya satu rumah.... rupanya elok terletak kat birai tingkap je.

Skrg, dah jemu dok lambung2... bersepah je sana-sini. Aku le tukang kutip... simpankan... Tak nak kecoh lagi dibuatnya.... hihi

p/s : Nak rajin balik updated blog nih... harap2 la...!

0 comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

PENAFIAN

[PERINGATAN] Komen yang mempunyai pautan ke mana-mana blog atau laman web yang menjurus kepada perniagaan atau bersifat keuntungan sebelah pihak, akan dipadamkan serta-merta. Jika berminat untuk meletakkan link atau pautan ke dalam entri ini, sila hubungi penulis di annurbe.noor@gmail.com


[PENAFIAN] www.huhahuhajerr.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.


Pemilik blog juga tidak akan bertanggungjawab sama sekali terhadap komen-komen yang di siarkan dan ianya adalah tanggungjawab penulis komen itu sendiri.


Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.


Sekian...