FIRST MINI GIVEAWAY BY MIMIEBELLA91

9:45:00 PM Noor Akma 0 Comments

WELCOME EVERYBODY

Hello everyone, okay today I nak buat my first mini giveaway for u all.
Alhamdulillah rezeki yang Allah s.w.t bagi kat I sebelum nih, I niat nak share ngan u all so terbitnya this giveaway. Sebab apa I nak share ngan u all this perfume??? Perfume nih perfume favorite I makna kata kat sini sharing is caring...hahhahah..

Okay, one more thing I nak hadiahkan my fellas for their feedback to myblog based on my rules in this giveaway. 

All to my friend sudi2 la support my GA yang hanya kecil pemberian nya tapi besar maknanya buat blogger baru seperti saya.

Sekiranya, penyertaan melebihi apa yang saya jangkakan akan ada surprise for u all.


Syarat :-

Follow Blog mimiebella91

Follow Blog Dibawah:
Follow Page Dibawah:

Follow Instagram Dibawah:
Senaraikan blog saya dalam Bloglist

Buat satu Entry bertajuk "FIRST MINI GIVEAWAY BY MIMIEBELLA91"

Share Tips Bagaimana anda memilih perfume yang sesuai dengan diri anda?
Minimum 150 patah perkataan.

Tinggalkan Link entry anda di ruangan komen
  • dah submit entry boleh rujuk senarai peserta bertuah
  • 2 orang pemenang dipilih berdasarkan entry bertajuk"FIRST MINI GIVEAWAY BY MIMIEBELLA91"
  • semua peserta akan dimasukkan dalam bloglist saya
  • pastikan anda ikut rules dengan tepat tanpa tercicir, Nsyallah Adorable perfume menjadi milik anda
  • Segment ini akan berlangsung pada 22 January 2016 hingga 28 February 2016

0 comments:

Bahagia Di Jiwa Yang Tak Terungkap......

10:14:00 AM Noor Akma 2 Comments


Andai bahagia itu satu benda...
Boleh dicari dan dibeli...
Boleh jadi koleksi....
Dalam Almari....

Bahagia ada dalam jiwa...
Tak perlu dicari....
Hanya perlu digali...
Di hati...

Tak Terungkap di jiwa....
Bahagia terasa berharga...
Walau bukan terzahir...
Bak sebutir mutiara....

Bukan emas permata ukuran bahagia....
Kepuasan  bahagia terasa...
Melihat insan tercinta senyum ketawa bersama...
Hanya itulah harganya...
Walau tak punya apa-apa...

p/s :  Dah jadi hari bersajak bila tiba hari minggu kat blog nih.... Sesaje suka2 jer ... hihi :)




2 comments:

Raisha..... Cucu Sedara Yang Kiut... Comel!

10:23:00 AM Noor Akma 1 Comments


Kemain susah lagi nak rakam gambar anak dara sunti yang kiut comel ni.... Tak mau duduk diam dia ni. Dari  beberapa keping gambar yang shot, yang ni je ok. Yang lain gambar bergoyang... Mana nak mujuk pegang suruh dia duk diam,  sambil tu ambik gambar. Tu le jadiinnya... hurm!

Raisha... ni cucu sedara sebelah en somi.. Cucu kepada abang en. somi....  Dah ramai cucu dorang.. Dah masuk 5 orang dah. Dah tua sangat rasanya bila bahasakan diri tokngah dan wan ngah.....haha! Aku?... jauh lagi nak bercucu... anak2 masih belajar.... aku pun rasa muda benar lagi.. Perasan plak.. heh!

Aritu hujung mingggu lepas, pergi ke rumah abang en. somi melawat adik si Raisha ni la... baru seminggu lahir. Ingat nak suruh Raisha bergambar dengan abangnya Rayyan... tapi tak dapat... meragam bad mood plak abangnya tu...  baru bangun tido, biasalah!

Ini nak mengajak ayahnya mandi pool atau laut la ni... Tu yang heret pelampung... Dah tu, pantang kak ipar bersiap, berkemas... sibuk ngajak keluar jenjalan... jom, jom katanya... Aku dukung nak ajak jalan2, tak mau plak dia. Dia nak ikut yang dia biasa jer....hihi!

p/s : tengok baby... teringin plak, tapi tak dapat la nak beranak lagi... tunggu dapat cucu la jawabnya.... hihi!


1 comments:

DIY Cara Nak Buat Lip Gloss Senang Dan Jimat :)

9:52:00 AM Noor Akma 1 Comments

Senang sesangat rupanya bila tengok gambar cara nak buat lip gloss ni. Rasanya kalau tak dapat buah2 orang putih macam strawberry, raspberry, cerry dan seumpamanya tu, , boleh jer buat dengan buah2 yang ada kat Malaysia. Asal buah2 tu mengeluarkan pewarna. Dah tentu bila buat lip gloss sendiri, pasti tak ada bahan kimia. Kos lagi la jauh lebih murah.

DIY Cara Nak Buat Lip Gloss Senang Dan Jimat :)
DIY Cara Nak Buat Lip Gloss Senang Dan Jimat :)

DIY Cara Nak Buat Lip Gloss Senang Dan Jimat :)


Zaman semua benda dah mahal sekarang ni. Kenalah berjimat. So dengan sedikit pengetahuan DIY barang2 keperluan diri ni, sangat2 membantu menjimatkan kos sara hidup. Apa lagi keperluan wanita ni.. Bagi wanita, cantik itu perlu.... DIY lip gloss ni benar2 satu jalan penyelesaian...

Hmm.... kalau tak dapat buah2 boleh ganti dengan pewarna makanan. Nak likat dan pekat sikit... bubuh la sikit serbuk agar2. Jangan la letak banyak, nanti beku plak. Boleh di praktik kan la... kan! Jimat sungguh2 ni... hihi!

p/s : Kalau nak warna purple boleh cari bunga telang.... hijau, daun pandan...eh ada ke orang pakai lipstik hijau.. hahaha!

#kredit SINI




1 comments:

Segmen irrayyan | Sejarah Blog Santai-santai jerr@huhahuhajerr

10:22:00 AM Noor Akma 3 Comments

Assalamualaiikum....


Pada awalnya aku mula berblog  tahun 2010.  Masa tu baru buka pusat rawatan resdung dan kecantikan..... So, nak promote pusat tu dengan jual produk yang digunakan kat blog. Tapi kan, betul2 tak pandai lagi. Buat blog pun huru-hara jer rupanya. Serba susah rasanya...

Masa ni la aku kenal boleh dapat dapat duit dengan pengiklanan nuffnang secara tak sengaja dari cebisan suratkhabar lama buat lapik makan depan tv. Barulah datang semangat nak berblog. Tapi nak start dan cari cara dan idea update blog kemain payah jugaklah. Iyer la, benda baru terkial2 dibuatnya.

Masa tu blog ni belum wujud... Blog yang pada mulanya promote produk  dan tulis entri biasa dah jadi blog masakan bila pusat rawatan dah tutup pada 2012. Rasa tak sesuai nak tulis entri biasa. So, pada 2012 blog ni aku wujudkan yang pada awalnya untuk setakat suka2 jer. Tu yang namanya cenggitu jer. Tak pernah terfikir nak  up kan ke khalayak ramai.

Tapi tak la seaktifkan sekarang.... Masa tu aku sibuk berniaga di macam2 tempat. Sibuk tu memang sibuk.... So, blog ni asyik terabai je la... anak2 pun sama terabai. Tapi semenjak awal tahun lepas aku start berniaga kat tempat yang di dalam bangunan. Dah mudah nak dapat connection elektrik..... apalagi, angkut la lappy aku tu.

Banyaklah masa untuk aku berblog. Barulah terbuka sikit minda aku nak tambah pendapatan dari blog nih. Puas la godek2 internet ni untuk cari cara agar income boleh bertambah. Pertengahan tahun lepas aku start berniaga online sepenuh masa. So, aku update blog  ni sekali disamping blog niaga dan blog2 yang lain. Kegilaan buat blog la pulak.

Hujung tahun lepas... semua kedai dah tutup. Ada masaalah sikit. Eloklah juga... boleh bagi tumpuan pada anak2 yang nak ambil peperiksaan besar. Sekarang berniaga dan berblog di rumah jer. Sesekali dapat jugaklah job review. Aku kini seorang dropshipper dan blogger sepenuh masa.... Itu jelah alkisahnya!

p/s : Aku ada 5 blog.... Yang aktif update 3 jer....yang lain tu dah terperam tapi kengkadang ada jugak dapar sale tau!



3 comments:

Secawan Green Tea.....From Thai Tea & Dried Roselle Tea Giveaway by Azhafizah & Nadine

9:56:00 AM Noor Akma 2 Comments

Sepetang kelmarin minum secawan green tea..... boleh la. Apapun minum teh tarik kedai mamak jugak yang aku suka..... hahaha! Secawan Green Tea... tuhhh!

Secawan Green Tea.....From  Thai Tea & Dried Roselle Tea Giveaway by Azhafizah & Nadine

Dah beberapa kali jugak aku buat ni... Dah ada tu, bancuh je la dan minum. Inilah dia green tea yang aku menang awal bulan ni.  Hmm... best gak! Dapat hadiah la katakan. Dah jadi viral serbuk tea dari Thailand ni.... baru ku tahu...  

Anak2 pun suka minum. Diorang siap buat green tea berais. Pagi petang nak bancuh, nak minum. Aku ni yang tak berapa nak minum ais. Tu yang buat gaya tea tarik jer.

Tapi kan.... dia punya warna, bau dan perisa tu punyalah kuat.... menyengat hidung! Atau aku je yang tak biasa dengan green tea ni.... entahlah!

p/s : Thanks la pada Azhafizah & Nadine yang membuatkann aku dapat sepeket green tea ni....hehe!



2 comments:

Birthday G.A by FARAHDEENA FISAL

11:55:00 AM Noor Akma 5 Comments

Salam and hye people :),


CLICK PADA BANNER UNTUK JOIN


This is farahdeena second giveaway. Dan giveaway kali ini dibuat semperna birthday blogger
 farahdeena pada 9 february ni. So, nak cari 5 orang blogger yang bertuah untuk memenangi HADIAH MISTERI. 

Tapi kalau ramai yang join mungkin  jumlah yang bertuah akan berubah. hehe. 


Untuk join Birthday Giveaway By FARAHDEENA FISAL ini. mudah ja syarat dia :)

 1.  buat entry bertajuk "Birthday G.A by FARAHDEENA FISAL" 


3.follow ig farahdeenafisal

4.follow ig Farahdeena Shopholic


Tamat pada 19 february 2016, jom join ramai-ramai 




5 comments:

Produk Kosmetik Beracun? .... Aduh, Sesiapa Yang Pakai Tu, Teraniaya Betul!

9:56:00 AM Noor Akma 2 Comments


Berikut senarai produk-produk kosmetik yang disahkan mengandungi bahan-bahan beracun yang diharamkan:

1. Khazanah White Pembersih Wajah
2. Gloskin Krim Malam & Siang
3. Reena's Astringen Lanjutan
4. Skin Desires Deep Whitening Cleansing Milk
5. EETYE Whitening Cream
6. O'Lynn Skin Lightening Cream
7. Hans Beauty Flawless Day Cream
8. Hans Beauty Flawless Night Cream
9. Hans Beauty Treatment Toner
10. AS Beauty Night Cream
11. AS Beauty Day Cream
12. Golden Horse Herbal Milk Lotion
13. Golden Horse Bio C omplex Cream
14. Dermaceutic Spot Cream
15. Dermaceutic Spot Peel Cream
16. Yellow Cream (Krim Ku-Neng)
17. Dnars Magic Gold Foundation
18. SF PROTECT & PERFECT DAY CREAM
19. Sensual Meiji Skin Renewar Cream
20. Acrena Pure Herbal Papaya Soap
21. White Complex
22. SS Pearl Cream
23. SS Vita C Night Repair
24. Cellnex Anti-Sensitive Essence Treatment
25. Natural 99 Night Cream
26. Natural 99 Day Cream
27. SF Beauty Night Cream (Facial)
28. SF Beauty Day Cream (Facial)
29. Aveana Night Revival Cream
30. Blemished Skin Ampoules
31. Golden Horse B&W Cream
32. Felisa Gentle Peeling Solution
33. Krim Malam Rahsia Rimba
34. Eriesya Spa Beauty Cream
35. Natasya Krim Herba
36. Temulawak Whitening Pearl Cream Papaya
37. Ratna Sari Whitening Night Cream
38. ATIKA BEAUTY Renewal Night Cream
39. Chantique - Whitening Night Cream
40. NV Toner Treatment No 1
41. Zara Rejuvenation Cream
42. Natasya Gold Krim Herba
43. De Putih Night Cream
44. BML HB LOTION
45. Yoko Whitening Cream
46. Sensual Whitening Cream
47. Derma-Rx Arbutin-R Cream
48. EZEE SUNBLOCK CREAM
49. MONTAGNE JEUNESSE CHOCOLATE MASQUE
50. Daily Protecting Cream - Joie et Beaute

Nasib la tiada satu pun di atas pernah aku pakai atau  guna dulu dan sekarang....  Kesianya pada yang pernah pakai dan kulit mukanya rosak. Huh, teraniaya lah macam ni. Pada pihak pengeluar kenalah prihatin dengan isi kandungan produk agar tak menganiaya pengguna. Jangan tau kira untung saja.

Itula, produk2 ni bukannya murah.... boleh tahan mahalnya. Dulu aku pernah berniaga disebelah peniaga yang menjual berbagai produk kosmetik dan produk kecantikan. Tapi tak perrnah menarik perhatianku untuk membeli.  Alhamdulillah.....

Aku pakai yang murah jer.... yang biasa ada kat supermarket dan kedai runcit jer. Jimat belanja, kulit pun tak rosak. Alahai... ngeri ngko bila dapat tahu ada produk yang beracun..

p/s : Pakai je la produk murah tu.... asal muka bersih dicuci dan bersapu krim.... :)

#kredit KKM


2 comments:

Gambar Lama..... Bapaku Dan Geng Sekampung!

10:09:00 AM Noor Akma 0 Comments


Aritu dapat gambar lama ni dari grup whassap kengkawan sekampung. Simpan dalam HP. Beberapa hari ni hp buat hal .... memori full... hang la... So ada gambar2 yang hilang. Sebelum gambar ni terus menghilang... baik aku tepek kat blog ni. 

Aku pun tak pasti gambar tahun berapa ni. Yang pasti aku masa tu mesti kecik lagi. Muda benar nampaknya bapaku itu. Ada pakcik2 kawan bapaku di dalam gambar ni yang dah meninggal dunia. Moga roh mereka ditempatkan dikalanan orang2 yang beriman... amin!

Sekarang bapaku telah berusia 77 tahun. Alhamdulillah sihat lagi. Beberapa bulan lepas ada dimasukkan ke hospital. Biasalah orang dah tua tak boleh berkuat sangat.  Mulalah sakit sakitan. Tinggal di kampung di negeri Perak. Emak pun  masih ada lagi...

Sentiasa aku doakan mereka sihat sejahtera. Siapalah aku tanpa mereka.... feeling lebih2 plak! Itu jelah cerita dari sekeping gambar lama.... ^-^peace!

p/s : rindu rasa hati.... nasib baik teknologi dah maju, tak dapt balik kg dengar suara pun jadilah.... :)

Want To Save The World? Here Are 8 Ways You Could Be A Superhero In 2016


0 comments:

Lawak 18sx Kah Ini..... Gelak Guling2 Dulu....Cheh!

10:12:00 AM Noor Akma 0 Comments



Mula2 baca kertas ni sedih rasanya.....  Lepas tu rasa nak gelak guling2 keluar airmata aku dibuatnya. Kesian pun ada bila difikirkan. Bayangkan budak2 yang terlalu polos yang tak mengerti apa2 lagi.......  

Tapi apabila membaca ulasan cikgu berdakwat merah tu.... aku mula jadi sangsi. Semacam je ulasannya. Ada yang tak kena. Tulisan murid boleh tahan cantiknya.  Kalau dilihat pada karangan tu ada ejaan dan ayat yang salah. Bahasa pasar@bahasa percakapan pun ada. 

Walau aku bukan seorang guru, aku tahu kebiasaan guru akan bulatkan ejaan yang salah dan akan gariskan ayat tak betul. Bahasa pasar akan di buat garisan berkedut di bawahnya. Aku taula sebab selalu check buku sekolah anak. hehe!

So, rumusannya ini kerja bebudak nakal ni Sesaje nak buat lawak kat group whassap.  Memang hawau punya orang la..... hahaha! Lawak 18sx ke ni....?

p/s : macam2 ulasan kengkawan kt grup whassap... haru dibuatnya :))



0 comments:

Maaf Kuberikan ....... Hanya Untuk Ketenangan!

10:32:00 AM Noor Akma 2 Comments


Hanya berbasa-basi....
Tiada lagi keakraban....
Setelah hatiku dihiris...

Tidak seperti dulu...
Bergurau senda... 
Berkongsi rahsia....

Dia...
Bukan lagi teman sejati...
Janji di mungkiri
Jadi onar dan duri
Dicelah lipatan....

Yang tinggal hanya rasa...
Kosong tak berjiwa ..
Hanya untuk ketenangan..
Maaf kuberikan...
Hidup kuteruskan...

p/s : Dia bukan lagi kawan susah senang.... hanya kenalan di kejauhan...heh!


2 comments:

Blog Award 2016

10:48:00 PM Noor Akma 1 Comments

Assalamualaikum.....


Dah join....

Tag : rus dan qis

bye^-^

1 comments:

Hadiah Dari Contest #Dearsofie..... Sukanyerrrr..... :)

10:14:00 AM Noor Akma 1 Comments



Terima hadiah ni kelmarin. Siap berbalut dengan pembalut hadiah. Sukanya....sebuah buku catatan... cantik sesangat gambar kulit buku tu... Sesuai dengan aku sangat suka deko2 yang rustik gittew. Sangat2 berbesar hati. 

Apa yang nak di tulis tak tau lagi. Anak2 dah mula merengek2 meminta diberikan pada mereka. Mana boleh..... Nak, dapatkan sendiri la. Blog dah ada.... bila ngadap pc tak mau  update blog. Asyik dengan korea jer...hahaha!

Bila dapat hadiah demi hadiah ni buatkan aku lebih bersemangat nak terus berjuang di dunia blogger ni. Pedulikan semua halangan yang ada.....  apa orang kata.... biar aku je berkata2 di blog ni.... hehe!

Hmmmm.... 'thanks alot' pada Sofie Adie untuk hadiah ni.... tak sangka jauh rupanya datang hadiah ni...  Semoga terus berkarya di alam maya ni ....

p/s : Huiyyo...dari Sarawak tuh!



1 comments:

CPUV NUFNANG.... Nak Cash Out Tapi CPUV Terus Melekat Berderet2 Nih!

10:05:00 AM Noor Akma 6 Comments


Alhamdulillah..... NUFNANG tak mengecewakan aku.... Itulah antara CPUV yang sedang menari2 di 3 blog dari 5 blog aku yang ada. Ada 2 jengkal lagi CPUV tu. 2 blog yang lain tu blog terbenam yang tak sempat nak di bangunkan, jadi masih tak menghasilkan CPUV. Tak terkejar dah nak mengupdate blog... haish!

Dah setahun peram income ni. Dah sampai masanya di tunaikan. Sayang sebenarnya nak cash out... Suka tengok angka2 tu bertambah. CPUV tu pun masih berderet2 lagi... Tapi dah nak digunakan, takkan nak tengok jer... Bila lagi...? Hmmm....  cash out jer la.... nanti kumpul lagi, ya tak?

Walau tak sebanyak mana, Separuh dari ribu yang ada jer. Cukuplah seadanya... lepaslah untuk meringankankan kehidupan. Tak macam blogger2 yang lain... banyak jer masyuk, beribu2 lemon! Aku ni blogger piicisan, suam2 kuku gittew jer!

Terima kasih kepada para readers yang sudi menyinggah blog yang tak seberapa nih. Harap blog2 aku ni akan terus berkembang mekar di alam maya ni....  dan diberikan kemudahan juga kesihatan yang baik untuk terus berceloteh di blog2 nih.... aminnn....!

p/s : awal minggu depan cash out....Yeyyyh!




6 comments:

Password Mudah Ingat, Yang Mudah Digodam 2015.....Hati2 Yer!

10:49:00 AM Noor Akma 3 Comments



Hati2 dengan password kita di laman sosial atau perbankan online. Pencerobohan akaun mudah berlaku jika kita tidak berhati2. Pakar keselamatan telah mengesyorkan agar kita semua supaya menggunakan kata laluan yang panjang, mengandungi nombor serta abjad dan memasukkan huruf besar. Tapi tu lah.... kalau panjang sangat cenderung lah jadi pelupa.

So, kata laluan yang baik adalah penting untuk mengelakkan maklumat atau data peribadi kita jatuh ke tangan individu yang tidak bertanggungjawab. Pilihlah password yang bersesuaian, yang mudah di ingati, yang susah di cerobohi dan paling penting selamat. Sensitif isu ni dan wajar di ambil berat.

Berikut adalah 25 senarai kata laluan paling  mudah dicerobohi pada tahun 2015....
  • 123456
  • password
  • 12345678
  • qwerty
  • 12345
  • 123456789
  • football
  • 1234
  • 1234567
  • baseball
  • welcome
  • 1234567890
  • abc123
  • 111111
  • 1qaz2wsx
  • dragon
  • master
  • monkey
  • letmein
  • login
  • princess
  • qwertyuiop
  • solo
  • passw0rd
  • starwars
Jangan pilih kata laluan diatas tau. Gunakanlah kata laluan atau prasa sehingga 12 aksara atau lebih dengan mencampurkan huruf kecil, huruf besar dan nombor. Elakkan menggunakan kata laluan yang sama dengan web-web berbeza. Contohnya satu kata laluan digunakan untuk Facebook, Twitter dan Maybank2u.

Kalaulah merasakan kata laluan yang digunapakai sekarang tak selamat, tukarlah kepada yang lebih selamat untuk mengelakkan maklumat anda terdedah kepada individu yang tidak dikehendaki.  Bila maklumat kita dah bocor dan akaun laman sosial  dah terdedah rumit sungguh kehidupan kita nanti. Berhati2lah sentiasa....

p/s :  jika menggunakan kata laluan seperti diatas, cepat-cepatlah tukar sebelum terlambat....



3 comments:

Cantiknya.... Macam Kaktus Sebenar, Jom DIY

10:08:00 AM Noor Akma 6 Comments


Bila mula2 tengok.... terpegun dibuatnya. Macam betul2 kaktus sebenar. Kaktus ni antara my favourite plant. Dulu2 kaktus antara pokok yang menghiasi taman mini ku.... Sebab senang nak jaga. Tak perlu susah2 siram selalu dan tak perlu banyak air. 

Kalau buat yang macam ni lagi senang. Dah tentu tak perlu siram langsung. Bagi yang ada anak kecil tu.... tak perlulah risau pasal takut anak2 terkena duri. Tak ada duri.... selamat sungguh. Tak gitu? 

Jom kita lihat apa yang di perlukan untuk DIY ni....

Batu yang sesuai (seeloknya yang leper)
Batu kerikil
Cat hijau
Pen marker warna putih
Pasu yang sesuai

Cara2

Cat batu2 yang sesuai dengan  warna hijau, Tunggu kering. Lepas tu bolehlah di lukis duri2 kaktus tu dengan corak yang sesuai menggunakan pen marker putih. Dah siap, bolelah di susun di dalam pasu yang sesuai. Untuk menegakkan batu2 tu bolehlah ditambah batu2 kerikil.

Dah siap.... bolehlah di hias kat tempat2 yang sesuai..  Huyyoo... sekali pandang macam kaktus betul jer... suka sesangat :)

p/s ;  Nanti nak ajak anak2 kutip batu kat taman... hehe!

# kredit SINI



6 comments:

Dapat Mouse Biru... Alhamdulillah :)

10:29:00 AM Noor Akma 1 Comments



Inilah hadiah yang aku dapat dari Giveawa Kontest Seo MYIDEAKINI beberapa hari lalu. Hadiah penyertaan awal. Kebetulan mouse aku ni pun dah ada tanda2 nak rosak. 

Dah melompat2 cursor tu... nak highlight tempat lain... tempat lain perginya. So, tunggu mouse yang ada ni betul2 tak boleh pakai dah.... aku pakai mouse biru ni. 

Ada hikmahnya jugak aku tak dapat hadiah utama yang tukar blogspot.com tu.... sebab mana tau tetiba aku dah tak aktif lagi nanti terabai blog ni dan bila tak renew, blog aku ni pun lenyap di alam maya ni. Tak mo lah macam tu jadinya. Blog pun bukan satu ni jer... so, tak adil la pada blog2 aku yang lain....

Biarlah bila aku dah takde nanti di alam maya ni blog aku tetap ada....... so, biarlah begini. Selagi ada blog free... itulah yang aku guna dan pakai..... Kalau ada perubahan nanti, akan difikirkan kemudian. Blog pun suam2 kuku jer. 

Aku bukan seaktif mana pun..... berblog ni pun ada masa yang ada dan tak ada.... ikut mood kerajinan dan kesihatan...  Sekejap2 tak ada.... macam biskut oreo tu... hehe!


p/s : Thanks MYIDEAKINI.... nak beli pn belas2 hengget jugak regenye!



1 comments:

GIVEAWAY January 2016 By Mezquitalifestyle

10:53:00 PM Noor Akma 0 Comments

Assalamualaikum....


Done joined yer....
Blog ni dah cukup cantik dah.... cuma sedikit musykil sebab takde widget follower google+
Yang ada butang google+ jer.....
Elok ada ramai follower google+
Senang carian google nak detect blog dan makin banyaklah capaian blog

Sedangkan kotak komen terus komen kat g+. 
Baru ni ada baca kat satu blog ni... 
Katanya buat kotak komen direct ke g+ merugikan si empunya blog.
Yang untung hanyalah tukang komen.....
Tak taula....

Hmmm.... jangan ambil port komen tak membina ni yer...
Saya pun tak reti jugak... 

Bye.... :)

0 comments:

Giveaway Cash RM500 Jan 2016 by Emas Putih

12:37:00 PM Noor Akma 9 Comments

Assalamualaikum....

Giveway January Cash RM500 by Emas Putih|  Salam. Dijemput join GA uzu ni. GA pertama untuk tahun 2016.  Sila tekan banner kalau nak join GA ini. Terima kasih.
[Tekan Banner Di Atas Untuk Join]
Ini ada satu produk baru yang membantu menghilangkan jerawat dalam masa 24 jam iaitu REFINITY Acne Hydrogel ! Ada 6 sebab kenapa anda perlu mencuba hilangkan jerawat anda dengan cepat iaitu :

1. PANTAS BERTINDAK
Formulasi Acne Hydrogel FOKUS pada rawatan jerawat dan bekas jerawat bagi menjadikan wajah anda kembali licin bersih berseri.

2. SENANG & MUDAH
Hanya sapu 2 kali sehari dan tunggu hasilnya. Cepat meresap dan kering tanpa rasa kesan minyak.
3. SESUAI UNTUK KULIT SENSITIF
Tidak seperti produk lain di pasaran, Acne Hydrogel diperbuat dari bahan herba Asli yang sangat efektif dalam rawatan jerawat dan bebas dari bahan kimia. Oleh itu, ia sangat sesuai untuk semua jenis kulit termasuk kulit sensitif.

4. PENGIKTIRAFAN
Diluluskan oleh Kementerian Kesihatan Malaysia (NOT151105679K) dan Persatuan Pengguna Islam Malaysia (PO-BMF-PPIM01407). Diyakini halal dan dijamin keberkesanannya.

5. 98% PENGGUNA BERPUAS HATI
Hampir 10,000 botol dijual setiap bulan dan hampir kesemua pengguna berpuas hati dengan kesannya. Setiap hari kami menerima testimoni positif dari pengguna.
Sesiapa yang berminat boleh dapatkan REFINITY Acne Hydrogel di http://refinity.com.my/ . Hilangkan jerawat anda semudah A B C dan sepantas kilat dalam masa 24 jam !! 

Harga  : RM70 sebotol / 2 botol RM130 *hargapromosi*
SMS / WhatsApp : ‘CLEAR’ ke  019-544 3000

Giveaway January2016 Cash RM500 by Emas Putih disponser oleh Emas Putih , dan Refinity Malaysia. Terima kasih kerana join GA ini :)




9 comments:

7 Perkara Yang Perlu Sebelum Masuk Dapur.....

10:46:00 AM Noor Akma 2 Comments


Dapat info ni tadi.... bacalah artikel ni, bagus sangat untuk kita alert keluarga tersayang kita tu. Peralatan yang betul selain memudahkan kerja, boleh mejaga keluarga kita dari segenap segi. Kebersihan, kesihatan dan yang pasti rasa mesti enak dan lazat. Ok, bacalah yer...

Makanan sihat sangat berkait rapat dengan proses penyediaan yang bersih. Jangan sampai terlepas pandang dalam soal penyediaan makanan pula, ya. Peralatan yang digunakan untuk menyediakan makanan perlu diambil kira. Kena bersih, sempurna bagi memastikan makanan yang disediakan terpelihara kandungan nutrisinya dan pencemaran juga dapat dielak.

Macam mana pun, anda wajib semak balik beberapa peralatan yang perlu diambil perhatian ketika di dapur...

1. Pisau Tajam
Guna pisau tumpul boleh menyebabkan bahan makanan seperti buah-buahan, sayur-sayuran, daging atau ikan hilang sarinya. Pisau seramik ternyata lebih tahan lama dan tak perlu diasah untuk satu jangka masa yang lama. Menjadi pilihan kebanyakan chef kerana membantu mengekalkan rasa, aroma, struktur atau warna makanan. Satu lagi kelebihan pisau seramik ialah ringan!

2. Papan Pemotong
Tak cukup hanya satu pemotong tetapi tiga. Satu khusus untuk sayur-sayuran atau buah-buahan (lebih-lebih lagi yang dimakan segar), papan pemotong kedua untuk memotong daging atau ikan dan papan pemotong ketiga untuk kuih muih dan roti. Pengasingan ini membantu mengelakkan pencemaran bakteria salmonella yang mengganggu kesihatan. Papan pemotong yang diperbuat daripada kayu adalah pilihan sesuai dan tepat.

3. Kuali/Periuk Tak Lekat
Alatan ini juga membantu anda mengawal pemakanan kerana hanya beberapa titis minyak sahaja yang diperlukan ketika menggunakannya. Ada kalanya, langsung tidak diperlukan. Bagus untuk kesihatan anda, bukan?

4.Pengukus
Teknik mengukus ialah cara terbaik penyediaan makanan sihat. Selain memelihara nutrisi makanan, ia juga membantu mengekalkan rasa asli makanan tersebut. Pastikan anda memilikinya di rumah untuk penyediaan makanan yang lebih sihat, okey!

5.Pengisar
Pengisar, peralatan wajib ada dalam penyediaan makanan berkisar yang segar dan berkhasiat! Pengisar jus juga mesti ada di rumah. Memang anda boleh membeli jus di luar tetapi khasiatnya sangat kurang berbanding anda menyediakan sendiri di rumah. Oh, ya! Bersihkan peralatan pengisar dengan berus khusus supaya ia boleh mencapai segala kekotoran yang mahu dibersihkan. Kemudian, keringkan dengan sempurna.

6. Penimbang
Mungkin tak ramai ada alat ini di dapur tapi alat ini amat penting bagi anda yang sedang melalui program penurunan berat badan. Sangat berguna bagi memastikan jumlah bahan yang digunakan tepat untuk jadual pemakanan anda. Selain itu, ini perlu bagi memudahkan anda mencuba pelbagai resipi yang sesuai dengan komposisi makanan yang tepat.

7. Bekas Makanan
Bekas makanan kaca atau plastik yang bebas BPA penting untuk anda memastikan penyimpanan makanan dalam keadaan baik. Bahan-bahan makanan juga tidak mudah tercemar dan kekal segar seperti potongan sayur, buah mahu pun lauk-pauk yang anda simpan untuk makan tengah hari atau malam.

p/s : Info yang bagus dan sangat menarik kan?..... sharing is caring.. :)

#kredit SINI


2 comments:

Kepada Mu Aku Berserah.....Bertabahlah....!

10:16:00 AM Noor Akma 2 Comments


Bertabahlah....
Bila di landa resah...
Sesak, Sesah semuanya bergelora...
Menghimpit, menghempap.....
Tak tertanggung rasanya....

Bertabahlah....
Semua ini dugaan kehidupan....
Semoga hari2 mendatang....
Akan ada sinar menanti....
Harap2 begitulah....
Aminnn......!

p/s : Sajak  huru-hara jer.... erk!


2 comments:

Muka Google Bertema Cinderella.... Cantik :)

9:59:00 AM Noor Akma 0 Comments

Dalam minggu ni aku perasan pemuka google letak gambar lukisan cerita  dongeng Inggeris.... Macam2 cerita dongeng ada, pada setiap kali.
Cantik sangat...

Kat atas tu gambar cerita dongeng  cinderella...  
Ini yq sempat aku screen shoot...
Comel kasut kaca tu dan kereta kuda buah labu tu.... 

p/s : Cerita ringkas jer... nak hujung2 minggu ni, rehat sikit... :)

0 comments:

Hospital Shah Alam Telah Di Buka Sepenuhnya... Akhirnya.... :)

10:07:00 AM Noor Akma 2 Comments


Akhirnya Hospital Shah Alam kini telah di buka sepenuhnya awal minggu ini. Semua dah berfungsi.... kecemasan, bersalin, doktor pakar, wad2 biasa... Semua dah bersedia menemui pesakit2nya sebagaimana biasa.  Akan datang nanti kawasan Seksyen 7 tu akan menjadi tempat paling sibuk di Shah Alam.

Mudahlah orang Shah Alam nanti untuk mendapatkan rawatan. Harapanku agar hospital ini menjadi hospital yang mesra pesakit. Hadkan kemasukan pesakit warga asing, pening dengann karenah diorang tu. Sebagai pesakit dan pelawat, amalkanlah kesedaran sivik....

Sesiapa yang nak menghubungi Hosptal Shah Alam, nak tanya perkhidmatan yang berkaitan, boleh hubungi no. ni. : 03-55263000 (akan disambungkan oleh operator kepada perkara berkaitan).

p/s :  Di harap memberi manafaat....


2 comments:

Petua Hilangkan Kesan Kunyit Pada Peralatan Dapur....

10:34:00 AM Noor Akma 3 Comments


Selalu ada masalah ni..... Bila kunyit terkena mangkuk tupperware.... Ala dah nampak buruk tuppeware tu. Beli mahal woo...! Anak2 dengan en. somi bukan dikiranya. Bila  masuk dapur... mangkuk2 koleksi tupperware ku itu jugak yang di belasah gunakan..

So, sekarang dah tahu camne nak  hilangkan kesan2 kunyit tu..... senanglah sikit. Baking soda je pun. Memang ada je kat rumah... hehe!

p/s : Sejak dari petang semalam terasa kekurangan energy plak.... so, n3 pendek le la.... :)



3 comments:

Segmen You Follow I , I Follow You

2:15:00 PM Noor Akma 2 Comments

Assalamualaikum......


Instagram : nurbeautyannggun
Twitter : @AnnurbeNoor


2 comments:

Tanam Cendawan.... Jom Beli Lady Mushroom Fun Box Kit...... Semudah Itu Jer!

9:51:00 AM Noor Akma 6 Comments


Haaa....  dah tentu ramai yang suka cendawan. Boleh campur dengan lauk sayur, buat sup cendawan, cedawan goreng pun sodap. Kalau dah gitu apa kata beli kit tanam cendawan ni. Tak mahal, murah jer dan jimat belanja beli sayur.

Tak perlu ada tempat yang besar. Asal ada tempat yang bersih dan sesuai sudah. Pun tak  payah letak kat cahaya matahari.... boleh jer tanam dalam rumah. Just spray2 jer bagi basah kuyup bongkah tu. Tapi jangan kuat2 sangat spray tu... terpelanting plak benih2 yang nak tumbuh tu.

Apalagi... Jom tanam cendawan di rumah. Alami pengalaman menarik ini.... Nak tak....? Anda pasti teruja dengan keunikannya.

Info tentang Lady Mushroom Fun Box Kit. Anda hanya perlu.....
1. Bukak penanda pada kotak dan spray....
2. Jauhkan drp matahari...
3. Letak tempat bersih...
4. Tunggu : 4 - 14 hari boleh tuai.....
5. Satu kit dapat tuai dalam 4 - 6 kali...

*Diperbuat di Malaysia, Kuching, Sarawak oleh bumiputra Islam, selamat dan bebas baha kimia. Mengunakan teknologi Jepun.

Amat sesuai sangat2...
1. Sebagai education kit utk anak2, tadika, sekolah
2. Hadiah , birthday present dll
3. Para2 ibu yg ambil berat pasal pemakanan
4. Dapat terapkan nilai2 murni & tanggungjawab dalam diri kanak2.

 Khasiat cendawan....
1. Vitamin B utk fungsi sistem saraf
2. Protein boleh gantikan ayam
3. Kalori rendah, sesiapa2 nak diet sesuai
4. Vitamin D utk tulang dan gigi
5. Antioksida
6.  Riboflavin utk sel darah merah


Apa lagi harga mampu milik.... murah jer dibandingkan dengan kebaikannya...

Harga : RM28 sekotak (kit)
Postage : 1 kit RM9 
                2 kit RM12

Beli 12 kotak(kit)  RM300 + Free 2 kotak(kit)
*Free pos



# Murah ~Menarik~Unik~Luar Biasa. Tak kenal maka tak cinta, dah kenal mesti nak lebih lagi.....


Berminat.....?  Boleh Whatssap : 0172387594.... nak jadi agent pun boleh di uruskan.... 

p/s : Lepas ni berlauk sayur cendawan lah kita.... Sedap2... nyum3 :)



6 comments:

Duit Lama RM1, Sekeping Jer.... Antik Tu, Ada Rege Tak... Hehe!

10:31:00 AM Noor Akma 3 Comments


Ada sekali tu awal tahun lepas, terjumpa satu pos beritahu sekeping duit macam ni yang bertandatangan 'Aishah' ni berharga RM1 ribu. Puas la mencari duit ni... entah tersorok kat mana,tak jumpa. Lastly ujung tahun baru2 ni baru terjumpa balik. Dah tu, puas jugak cari pos2 tu kat intenet balik... tak jumpa plak

Itula.... kot2la ada sesape yang nak... letgo la... Tak mencecah seribu pun takpe. Janji ada reganya... Kot iye la. Macam tak percaya jer... Duit tu pun dah nampak antik sesangat dengan renyuk dan kesan dakwat tu...hahaha! 

Kata orang boleh tukar dengan duit baru kat bank negara. Tapi ta berbaloi la nak susah2 menukarnya. Satu hengget je pun. Apa2pun buat koleksi je la dulu... Manalah tahu... bertahun2 nanti harganya meletup plak. Antik la katakan...

p/s : Kalau ada yang nak, boleh jer dilepaskan....hilanglah jugak sesak ..... ^-^peace!


3 comments:

Feeling2 Nak Tanam Orkid Plak.....Alahai :)

10:10:00 AM Noor Akma 1 Comments


Nak berangan tanam pokok orkid plak kali ni. Semoga menjadi kenyataan. Sebenarrnya pokok orkid ni dah pernah tanam dulu...  masa tinggal  di rumah lama dulu. Pokok yang paling banyak aku tanam dan paling senang berbunga iaitu dancing lady orchid yang warna kuning tu. Berderet pokok tu tergantug kat pagar tepi rumah. Cantiknya...!

Itu cerita dulu2 yang tinggal kenangan.... Sekarang nak bukak cerita baru, nak pindah rumah baru. Insya'allah hujung tahun ni berpindahlah kami sekeluarga. Lepas ni, bolehlah merealisasikan impian. Macam2 nak buat..... salah satunya tanam pokok orkid ni balik....

Cara Menanam Orkid

1. Masukkan separuh ketulan batu bata, arang kasar dan sabut kelapa kedalam pasu.

2. Letakkan anak pokok orkid ditengah pasu. Pastikan pokok tegak berdiri.

3. Masukkan ketulan batu bata, arang kasar dan sabut kelapa hingga 3/4 kedalam pasu.

4. Siram (dua kali sehari bila cuaca panas) (Bila hujan tidak perlu siram)

5. Letak tempat teduh.

6. Setelah sebulan di tanam lakukan pembajaan dengan meletakkan 2-3 biji baja tinja ayam proses yang boleh dibeli di nursery dalam 3 bulan sekali.

7. Arang tu sebelum digunakan seeloknya direndam semalaman agar dapat menyerap air dan pokok akan lebih cepat berakar.

p/s : Bila pokok2 tu rajin berbunga, hilang segala penat lelah menanam dan menyiramnya. Hmmm.... feeling excited gittew...)

*gambar ambik kat google...


1 comments:

Segmen Blogwalking | Yaya Cendana

9:06:00 PM Noor Akma 7 Comments

Assalamualaikum.....


Done joined..... ^-^

Bye!


7 comments:

Melangkah Menggapai Impian.....

10:03:00 AM Noor Akma 1 Comments



Ku heret langkah ini...

Walau tersandung onak duri.....

Siapalah aku untuk difahami....

Tak terluah dek kata2...

Memohon simpati....

Tak mau di salah erti.....

Sekian adanya.....

p/s : Ari ni tepek mutiarakata dan sajak pendek nukilan sendiri secara spontan jer....hehe!




1 comments:

Lawak Santan Kotak... :)

12:12:00 PM Noor Akma 1 Comments


Hadoiii lawak sungguh..... Memanglah tak sedap... Dah campur bahan lain buat masak lemak cili api atau masak kari  baru le jadi sedap hingga menjilat jari... Macam mana le boleh tersilap beli tu.

Rasa lemak2 berminyak lah yang dapat.... Pelancong tu, manalah tau apw benda tu, kat tempat dia tak ada....Pada dia asal dalam kotak jer mesti la air minuman. Mesti dia ingat air kelapa dalam kotak tu... Huwargh...kakaka... rasa susah nak berenti ketawa dibuatnyer.

Dapat  kisah lawak ni dari group whassap..... hehe! 

p/s : Entry pendek jer ari ni..... baru balik sekolah mesyuarat pelajar tahun  6.

*****************************
Vote mimpi indahku ini.. please!
klik SINI 


1 comments:

MAA TAKAFUL CASH GIVEAWAY by Papaglamz

3:39:00 PM Noor Akma 13 Comments

Assalamualaikum..... 

MAA TAKAFUL CASH GIVEAWAY by Papaglamz
MAA TAKAFUL CASH GIVEAWAY by Papaglamz | MAA Takaful berhad merupakan satu syarikat insurance yang telah lama bertapak di Malaysia. Simpanan bertakaful MAA adalah simpanan yang dilaburkan di dalam dana syariah, yang menepati segala aspek- aspek yang telah ditetapkan dalam islam. Dana ini juga dilindungi oleh PDIM yang menjaga institusi perbankan dan insurans sekiranya terjadi apa-apa kepada syarikat pelaburan.

Peningkatan kos sara hidup yang tinggi kadang kala memaksa kita untuk membuat persediaan keewangan awal bagi mengelakkan sebarang kemungkinan yang tidak diingini berlaku pada masa akan datang. Lebih-lebih lagi persediaan KOS PENDIDIKAN ANAK-ANAK masa kini. Mennyedari masalah ini, MAA Takaful dengan berbesar hati menghulurkan tangan kepada anda para Ibu Bapa bagi membimbing anda dalam merancang keewangan dari aspek pendidikan anak-anak anda. Dengan perancangan keewangan ini, anda bakal menerima sebanyak RM 25 930.00 dengan hanya penyimpanan RM 100 setiap bulan. Memang berbaloi. Untuk maklumat lanjut sila klik (DI SINI).  


Bagi membantu anda mendapatkan maklumat terperinci tentang Pakej Pendidikan Takaful ini, boleh lah bertanya dengan mana-mana agent MAA Takaful ataupun bertanya secara personally dengan Encik Nizam di talian 0176338008 (call/whatsapp/telegram). Sudah pasti layanan istimewa akan diberikan. (Klik di sini kalau nak mengurat abang Nizam ni yer)

Anda semua inginkan barangan seperti Diari dan Cash khas dari MAA takaful? Jom join MAA TAKAFUL CASH GIVEAWAY by Papaglamz. Syarat-syarat seperti berikut:

Syarat-syarat:

1. Sila follow blog di bawah
2. Buat satu entri SEBIJIK macam entri ni siap dengan banner dan backlink segala bagai dengan tajuk MAA TAKAFUL CASH GIVEAWAY by Papaglamz. Nak mudah copy and paste coding kat bawah ni jer (WAJIB)

3. Dah sudah buat entri SEBIJIK macam entri ni, paste link URL entri dalam runagan komen di bawh ni.

Mudah kan? 3 step je. Tak banyak la. Hehehe 

Hadiah yang bakal di menangi

Tempat pertama - RM50 + Diari Khas dari MAA
Tempat kedua - RM 30 + Diari Khas dari MAA
Tempat ke tiga - RM 20 + Diari Khas dari MAA
Saguhati 1 - Diari Khas dari MAA
Saguhati 2 - Diari Khas dari MAA
Saguhati 3 - Diari Khas dari MAA

Pemilihan pemenang adalah secara random by Random.org

Jangan lupa join tau. Sila la war-warkan pada yang lain. Tarikh Tutup Penyertaan adalah pada 31 Januai 2016. 

**Senarai peserta akan di kemaskini dari semasa ke semasa.

With Love
Papaglamz

-sekian-
*****************************
Vote mimpi indahku ini.. please!
klik SINI 

13 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

PENAFIAN

[PERINGATAN] Komen yang mempunyai pautan ke mana-mana blog atau laman web yang menjurus kepada perniagaan atau bersifat keuntungan sebelah pihak, akan dipadamkan serta-merta. Jika berminat untuk meletakkan link atau pautan ke dalam entri ini, sila hubungi penulis di annurbe.noor@gmail.com


[PENAFIAN] www.huhahuhajerr.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.


Pemilik blog juga tidak akan bertanggungjawab sama sekali terhadap komen-komen yang di siarkan dan ianya adalah tanggungjawab penulis komen itu sendiri.


Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.


Sekian...