Ini kuih apam nasi yang aku buat untuk minum  petang semalam. Aku suka kuih ni. Nak buat pun tersangat mudah. Asal ada nasi sejuk boleh saja lah. Tapi nak membuat tu memerlukan sedikit kerajinan jugalah.

Tu la pasal, tetiba timbul kerajinan dek keinginan yang meluap-luap nak makan kuih apam ni. Nak membuatnya makan masa jugaklah dek kukus kat rumah aku ni kecik comel jer... haha! Nak menghabiskan kuih apam ni kejap jer....

Kesedapannya masih terasa , masam2 manis, lembut gebu jer. Tak perlu makan dengan kelapa parut, makan gitu jer. Tapi kalau ada, lagi la bagus....  Nak resepi? Boleh jer.....

Aku ada blog satu lagi yang menghimpunkan resepi2  mudah yang pernah aku buat. So kalau nak resepi tu kena pergi blog sana lah yer...  Tapi tak pe aku letak link kat sini. 

Resepi  klik SINI

p/s : Bila nak rajin buat lagi... entah la.. :)



Aku kini agak memperlahankan langkah mengupdated blog ni hari2..... Idea dah menghilang entah kemana... Salah satu sebab adalah masalah laptop yang dah berat dan asyik loading tanpa henti. Itu tandanya laptop kena masuk wad....  Format baru.

Tapi kebizian melanda.... En. somi plak susah nak ambik cuti... tolong aku hantarkan masuk wad tu. So, sabar je la.... Pelan2 la... Itu la, dah hampir melampaui kesabaran jugaklah di buatnya. Apa nak kata....haish!

So, itulah jadinya..... Langkah pun jadi tempang dan terkial2 lah aku kini. Otak pun jadi serabut dan idea pun memecut pergi.... hihi!

p/s : be cool, nak kasi otak ni rehat jugak gamaknya.... huhu!





Kreatif tak bertempat la plak rasanya.... Kalau dimakan makanan2 tu, tak berbaju la gambar2 tu... hihi! Entah apa2 la plak :)

Timun, mee, wafel dan strawberry.... Hanya sekadar hiasan untuk di ambil gambar sekejap. Lepaa tu, bolehlah ngap@makan.... 

Mee boleh buat goreng, timun buat ulam.... wafel dan strawberry boleh dimakan begitu jer.... nyum, nyum! Strawberry buat hiasan atas kek icing ... cantik!

p/s : hurm.... makan je la...huhu!



Hari raya bakal menjelang tak sampai dua bulan lagi. Persiapan ada yang telah diatur dan difikirkan untuk memeriahkan hari raya tahun ni, Antaranya mengubah penampilan dan suasana rumah. Cara yang paling biasa adalah dengan mengecat ruang di rumah. 

Berminat untuk melakukan sendiri proses mengecat tetapi tidak tahu bagaimana untuk menguruskan teknik-teknik yang betul semasa mengecat....? Berikut disediakan enam langkah paling cepat dan mudah yang pasti membuatkan anda lebih 'bersemangat' untuk mengecat.

1. Bersihkan dinding
Buangkan terlebih dahulu permukaan dinding yang berhabuk, kesan minyak dan kotoran dengan cermat. Proses ini diperlukan untuk memudahkan anda mengecat dalam keadaan tekstur dinding lebih halus dan licin. Anda boleh mengunakan air dan sedikit bahan pencuci bersifat lembut serta sediakan cellulose sponge untuk proses pembersihan dinding. Setelah anda puas menyental kotoran pada dinding, ikuti dengan langkah membilas menggunakan air yang bersih untuk menghilangkan kesan sabun.

2. Gunakan tape
Anda boleh melekatkan tape pada permukaan ruang yang tidak mahu terkena cat seperti pada tingkap, pintu dan sebagainya. Tanggalkan tape tersebut dengan segera setelah siap mengecat sebelum dinding mulai kering. Ini kerana untuk mengelakkan tanpa sedar anda tertarik cebisan cat yang sudah kering dengan sempurna. Naya nanti...

3. Coating atau 'prime the wall'
Penggunaan coating ataupun primed pada ruang dinding memberikan perlindungan untuk dinding anda. Oleh itu, biarpun dinding anda selalu dicat ia masih memerlukan proses ini.

4. Guna berus kecil
Semestinya kesempurnaan mengecat tidak dapat dengan hanya menggunakan rolling brush. Oleh itu sediakan juga berus kecil yang bersesuaian untuk permukaan yang sukar dicapai oleh roller brush seperti pada bahagian tepi dinding, trim dan sebagainya. Sebaik-baiknya pilih berus berbulu lebih kurang panjang dua inci ataupun tiga inci untuk pintu, tingkap dan moldings.

5. Teknik W
Untuk mendapatkan kesan yang lebih efektif, anda bolehlah mula mengecat pada bahagian tepi dinding dan lakukan tiga kali roll mengikut paten abjad W. Setelah itu, cat keseluruhan permukaan yang masih belum dicat pada keliling abjad tanpa perlu mengangkat roller brush. Sudahkan proses tersebut dengan sebaik-baiknya. Anda hanya boleh mengecat pada satu dinding dalam satu masa. 

6. Cat permukaan lain
Setelah anda mendapati cat di dinding telah kering dengan sepenuhnya, gunakan tape dan lekatkan ia pada permukaan trim yang bertemu dengan dinding.Setelah itu, cat pada bahagianmolding, pintu dan bingkai tingkap dengan menggunakan berus two inch angled.

p/s :Semoga bermanafaat..... sharing jer   :)

#kredit SINI




Giveaway Fridge Magnet Lombok bermula saat ini dari hari ini, 23 Mei 2016 hingga 30 Mei 2016. Semua blogger yang bermastautin di Malaysia dijemput join.


Siapa nak ole-ole dari Lombok? Ada 20 fridge magnet berupa rumah perkampungan orang Sasak, Lombok, Indonesia.

Jom join giveaway ini... ramai-ramai support Mia ya... Syarat-syaratnya :
  1. Follow blog Mialiana.com, Add To Circle Google+ Mia Liana dan Like Fanpage Mialiana.com
  2. Buat entri bertajuk Giveaway Fridge Magnet Lombok By Mialiana.com
  3. Copy coding yang telah disediakan dan paste kan ke dalam ruangan HTML dan Publish entri.
  4. Tinggalkan URL entri anda ke dalam ruangan komen INI
  5. Giveaway akan tamat pada 11.59 malam 30 Mei 2016.
Pemenang akan dipilih melalui random.org dan keputusan pemenang akan diumumkan pada 3 Jun 2016.


Tak lama lagi dah nak bulan ramadan... aku paling suka buat agar2 sebab senang dan mudah sangat disediakan.  Kadang2 terlupa nak buat awal agar2 ni...  nak tunggu mengeras dan senang dipotong makan masa sikit...

Ada cara biar agar2 cepat mengeras....

CARA-CARA:
1. Masukkan loyang agar-agar ke dalam peti sejuk selama 1 jam .Kalau kat tempat beku, 20 minit jer.
2. Keluarkan loyang dan masukkan bancuhan agar-agar yang telah dimasak.
3. Hasilnya agar-agar akan membeku dengan cepat.

p/s : Nak buat lapis2 kaler tu, letak setiap lapisan dalam peti sejuk beku dalam 10 minit sampai habis. Hasilnya cepat dan memuaskan hati

**kutip gambar dari SINI




Takdelah aku nak makan.....Ingat biji getah ni boleh makan macam kacang walnut ke? Kang tak pasal2 koma kat hospital....Tapi kalau kena caranya, kata orang isi biji getah ni boleh dimakan..... hihi!

Tapi, banyak benda lain lagi yang wajar dijadikan makanan, ye tak? Masa kecik2 dulu biji getah ni kutip buat main congkak yang buat lubang atas tanah..... Merepek sungguh cerita ni...

Buatnya ada yang lurus bendul, diikutnya amalan karut dan tak masuk akal ni.... ada yang kena masuk jel kang.... Parah2 dibuatnya... haish!

p/s :  Tak payah nak bergetah2 tu, getah pun dah murah sekarang..... diet, bersenam lagi bagus... kan!



Dapat artikel ni tadi selepas godek2 internet. Baru ku tahu, diet yang betul akan melibatkan aturan pemakanan mengikut usia dan aktiviti. 

Kita ikuti tip berikut untuk mendalami bagaimana cara terbaik untuk berdiet dengan betul dan sihat.

- Makanlah buah-buahan yang dipotong secara kecil-kecil bagi menggantikan snek yang tidak menyihatkan.
- Pilihan terbaik untuk meningkatkan tenaga ialah pisang, kacang dan yogurt rendah lemak.
- Susu soya adalah alternatif yang baik kerana ia rendah lemak.
- Jika anda ingin mengambil minuman bersoda, pilihlah yang khusus untuk diet.
- Carilah rakan untuk berdiet bersama. Cara ini dapat memberikan motivasi buat anda untuk terus berdiet.
- Pilih makanan yang direbus atau dipanggang. Sebaiknya, elakkan makanan yang bergoreng.
- Catat menu makanan yang telah anda makan dan lakukan ia secara konsisten. Selain dapat melihat hasilnya, ia juga dapat memberi petunjuk kepada anda menu apakah yang sesuai untuk menurunkan atau mengekalkan berat badan.
- Jadikan wanita yang bertubuh langsing sebagai inspirasi anda.
- Sentiasa membawa sebotol air putih walau ke mana anda pergi. Ia bagi membantu mencegah anda daripada dehidrasi.
- Jika anda seorang penggemar roti, pilih roti jenis wholegrain.
- Pilih sayuran hijau atau teh hijau yang akan menguntungkan kesihatan anda. 

p/s : Jom diet... jangan terbabas yer!


Aku adalah seorang aku.... Aku  terlalu obses dengan komputer. Sekarang ni laptop la.... So, kerja aku selain 24 hours housewife....  dah tersuka dengan alatan ni.... jadilah aku seorang blogger.... yang ala suam2 kuku jer. 

Selebihnya aku sorang peniaga online @ dropshipper. Tanpa kos, tanpa modal selain sebuah laptop buruk dan line internet Unifi. Oh lupa!... henpon  berjenama Asus yang di beli hasil duit blogging. 

Ini aku nak cerita kisah ni.... Banyak dah tersebar di group whassap ni.... Mana yang belum dapat tau, boleh baca dulu.... :

======================================

Alkisah...sila baca...
[ AKU BUKAN NEELOFA]
"Kak ,  saya give up la. Saya meniaga online, tapi takde siapa pun nak beli.."
"Berapa lama dah meniaga?"
"Seminggu dah kak..."
(Kata seorang gadis dengan nada yang sayu)
.
Pesanan kakak :
Dik...kau bukan Neelofa, sekali promote seribu orang nak beli. Kena ambik masa nak bagi orang percayakan kita.
Sekurang-kurangnya 3 BULAN
.
Saya pun kalau nak beli online, hanya kat orang yang saya percaya je
.
Customer pulak macam-macam ragam. Antaranya:
✔Ada yang tanya sekali, terus beli..
✔Ada yang tanya 18 kali tak beli2..
✔Ada yang pm tanya harga, terus keras kejung..
✔Ada yang mintak no akaun, 10 bulan lepas tu baru bank in
Ingat senang ke orang nak suka² bagi duit kat kita?
Ingat senang ke nak meniaga hari2 duit masuk dalam akaun?
Tak senang! Tapi tak mustahil..
Rezeki datang dari Allah
Yang penting kita Berusaha
Dan jujur...
Untuk awak YANG bukan NEELOFAAAA HAHAHAH (termasuk saya)
#SharingIsCaring 

======================================

Kalau yang tanya sekali terus beli tu..... jarang sangat nak dapat.  Yang banyak tanya tu biasa dapat. Tapi membelinya takde pun. Yang terlalu biasa aku dapat..... tanya stok, tanya harga, terus diam keras kejung.

Yang menghairankan tu, macam la masa aku promote tu tak letak harga. Dah tertera harga dah tu... Kalau ada yang tanya, lepas tu berbulan2 baru nak bank in.... kena refund balik la jawabnya.

Dah masuk 5 tahun berniaga online, macam2 ragam dah jumpa.  Ada yang nak beli siasat macam detektif pun ada..... Kita faham, bukan senang nak percaya org..  Takpe, customer is always right kan! 

So far, takde masaalah besar. Masalah kecik2 tu... biasa. Biasanya barang dapat lewat. Masaalah pos laju yang paling biasa. Itu sebab customer tak boleh tetapkan hari bila barang nak sampai.... tapi customer payah nak faham... Di sekolahkan dek customer tu dah biasa.... ha3! Buat dek jer.

Kalaulah yang semua bertanya tu membeli kan bagus.... Kayo den..hihi! Customer ni suka tanya barang yang lama2...  Dah lebih 3 bulan tu biasanya dah abis..... kecuali yang restock balik. 

Dah panjang cerita ni... Harap ada rezeki hari ni dan seterusnya. Walau dah agak sibuk niaga online, dunia blogging akan diteruskan...  Tak kisah kalau tak dikenali dan tak jadi usahawan berjaya macam neelofa tu.

Asal jadi diri ku sendiri dan mendapat rezeki yang berterusan pun dah cukup..... Dan kesihatan yang baik. Hanya itu yang ku harapkan....

p/s : Musim nak raya ni memang kecoh sikit la... Tiap2 tahun macam ni... Kita dah buat sehabis baik, stuck plak kat pos laju akibat lambakan bungkusan pos... So, teruk la kena jawab dengan customer bila barang lambat sampai.... mintak2 tahun ni okey sikit pada yang sudah... Apapun hadap jer la :)


Selendang, pashmina, bawal dan half moon adalah antara pilihan fesyen hijab yang sering digayakan. Namun si pemakai haruslah mengambil kira akan fesyen hijab yang bersesuaian dengan bentuk muka. Jangan hanya kerana mengikut trend membuatkan anda memakai kesemua fesyen hijab yang ada. Musykil dengan stail hijab yang bersesuaian untuk digayakan? Ketahui bentuk muka anda dan ikuti panduan yang diberikan ini.

1. Bentuk Segi Empat
Bagi mereka yang berwajah petak, kebiasaannya tulang rahang akan lebih menonjol. Elakkan dari memakai hijab yang melekat di wajah kerana ia hanya akan memberi fokus kepada tulang rahang tersebut sekaligus membuat anda tampil garang dan agak maskulin. Sebaliknya, pilih stail hijab yang boleh mebuatkan wajah tampak bujur. Untuk mendapatkan efek ini, bentuk hijab di bahagian rahang serta dagu agar ia tampak bujur atau bulat. Dedahkan bahagian tulang pipi dan dahi kerana ia berkesan untuk memberi ilusi wajah agar tampil lebih panjang.

2. Wajah Bulat
Elakkan dari memakai anak tudung atau hijab yang menutup bahagian dahi kerana ia hanya akan membuatkan wajah si pemakai bertambah pendek. Wajah bulat memerlukan ilusi panjang, oleh itu bentuk hijab anda di bahagian tulang pipi untuk menutup sedikit bahagian sisi muka. Stail hijab yang mempunyai lilitan di bahagian telinga juga tidak sesuai digayakan kerana akan membuat wajah tampak lebih besar. Sebaiknya pilih hijab dari jenis kain stretch kerana ia mampu untuk memberi volume kepada wajah anda seterusnya memberi ilusi bujur. Antara teknik lain yang boleh digunakan adalah untuk memakai cekak rambut terlebih dahulu sebelum menyarung anak tudung.

3. Wajah Bujur
Pemilik wajah bujur boleh menggayakan pelbagai fesyen hijab kerana empunya wajah ini mempunyai raut yang versatil. Setiap gaya kena dengan si pemakai dan jika mahu tampil berani, cuba gaya turban untuk kelainan.

4. Bentuk Hati/Tiga Segi
Ciri bentuk wajah ini kebiasaannya adalah dahi yang luas disertai dagu kecil. Gayakan hijab dengan lilitan ketat di bahagian atas kepala atau dahi. Boleh juga gayakan anak tudung yang berbentuk separuh bulatan. Hijab jenis longgar amat sesuai digayakan kerana bahagian dagu yang kecil member ilusi seakan bentuk wajah sebutir berlian. Biarkan hijab longgar di bahagian rahang dan percayalah anda akan tampak anggun menawan.

5. Bentuk Wajah Panjang
Jauhi stail hijab yang melekat di wajah kerana ia akan menampakkan wajah semakin panjang. Tutup sedikit bahagian dahi dengan anak tudung agar wajah tampak lebih sekata. Stail hijab longgar yang mempunyai volume atau lilitan di bahagian tepi kepala amat bersesuaian untuk digayakan kerana ia memberi ilusi kepada keluasan wajah yang berkurangan. Dedahkan bahagian tulang pipi untuk ilusi lebih efektif.

p/s :Trend kini...selendang atau shawl, macam2 gaya ada. Nak senang, beli jer yang instant....

#kredit SINI



Jiwa kosong...
Idea tumpul

Letih melanda...
Sakit gigi juga...
Apa2 ajelah!

Jiwa kosong...
Idea tumpul

Letih melanda...
Sakit gigi juga...
Apa2 ajelah!


Jiwa kosong...
Idea tumpul

Letih melanda...
Sakit gigi juga...
Apa2 ajelah!

Jiwa kosong...
Idea tumpul

Letih melanda...
Sakit gigi juga...
Apa2 ajelah!


Jumpa ni dari group whassap dan fb.... Sesaje nak ulas sesedap rasa dan selera aku. Amboi.... nak menuntut ilmu agama tapi dah melecong ke lain.....  Jangan gitu le...

Nanti tak pasal2 bertemu pulak dengan isteri ustaz... Alamatnya makan kaki dengan selipar sekali. Korang nak ke.... ?

Kalau ustaz Da'i yang baru habis belajar tu xpe la, kan.... hahaha!

p/s :  Ini verangan versi novel 'Suami Ku Ustaz' le tu.... :)




Bertaubat dan beristighfar lah minta ampun pada Allah, jangan hanya minta syurga dan bidadari sahaja sebab bila Allah ampunkan dosa kita, maka memang syurgalah tempat kita.

Jangan Bergantung Harap Pada MANUSIA , Kerana MANUSIA Itu Rapuh , 

Tapi Letakkanlah Pergantunganmu Pada ALLAH , Kerana Itulah Pergantungan Yang KUKUH "

In Shaa' Allah..😊  Aamiim Aamiin Aamiin

p/s : sedikit perkongsian..... salam Jumaat semuw^-^peace!





Suka tengok kolam yang penuh dengan tumbuhan terapung... Cantik dan comel tumbuh-tumbuhan tu. Teringin nak bawa dan tanam sendiri di laman rumah. Walau rumah tidak mempunyai laman yang luas, masih boleh menanamnya.

Anda boleh membuat kolam anda sendiri, tetapi dalam saiz yang lebih kecil. Di sini akan ditunjukkan kepada anda , langkah demi langkah , bagaimana untuk membuat kolam anda sendiri dengan tumbuh-tumbuhan terapung. Akhirnya ia sangat comel dan berwarna-warni untuk diletakkan di taman anda.

Bahan yang diperlukan :

Pasu yang tidak berlubang di bawahnya.
(yang boleh menakung air)
Batu bata
(untuk menyokong pokok2)
Pasu2 kecil berisi pokok2
Sedikit tanah
Penghadang atau pemisah  dalam kolam
-jika pelu
Pokok2 air seperti:
teratai, kiambang, keladi bunting, keladi itik, pegaga air dan pelbagai lagi.
- boleh tanya pada nurseri untuk tanaman yang sesuai

Cara :

Susun mengikut kesesuaian, yang tinggi di belakang dan yang rendah dihadapan. Gunakan batu-bata untuk menyokong pasu2 dan pokok2. Tambah sedikit tanah. Jika perlu guna penghadang. 

Masukkan air. Dah penuh, masukkan tumbuhan terapung pula. Untuk mengelakkan jadi tempat pembiakan jentik2,  masukkan beberapa ekor anak ikan.  Boleh juga letak ubat jentik2. 

Boleh diletakakan disebelah air terjun mini anda. Cantikkk.... 

p/s : Anak2 ikan tu cepat mati... so, masukkan anak2 ikan seminggu sekali. Anak2 ikan longkang jer... Boleh beli atau sauk kat longkang... hihi:)

#gambar SINI


Namanya dah sangat unik.... Mula2 pelik bila dengar nama tu masa dia mula nak dikenali dulu. Lama-kelamaan dah jadi sedap pulak. Lebih2 lagi memiliki rupa paras yang sangat jelita. Gambaran seorang gadis Melayu sejati.

Neelofa tidak menafikan namanya popular kerana kontroversi. "Saya setuju dan tidak menafikan yang kontroversi sedikit sebanyak menaikkan nama saya. Melihat kepada tahun pertama dan kedua saya dalam bidang hiburan, nama saya banyak terpalit dengan isu panas.

"Masuk tahun ketiga, perkara itu semakin kurang dan di tahun keempat, saya dapat mengatasi masalah tersebut. Lama kelamaan, saya dapat menghindarkan diri dari kontroversi," kata Neelofa.

Mengakui sukar baginya untuk mengekalkan momentum dalam bidang hiburan, Neelofa mengambil iktibar atas setiap kontroversi yang terjadi kepada dirinya.

"Setiap isu yang timbul, saya ambil perkara itu sebagai satu perkara yang positif. Lama kelamaan, saya dapat atasi isu yang berbangkit dan menjadikan perkara itu sebagai pengajaran. Saya juga lebih berhati-hati memberi kenyataan dan jika ada kontroversi, saya mengambil pendirian untuk senyap sahaja," kata pengacara rancangan MeleTop ini.

Tidak menyangka dapat merangkul trofi Bintang Paling Popular, Neelofa bersyukur dengan kemenangan yang diraihnya selepas enam tahun terlibat dalam industri hiburan.

"Alhamdulillah, saya sangat bersyukur kerana dapat merangkul trofi Pengacara TV Popular dan anugerah utama Bintang Paling Popular. Semuanya kerana peminat yang tidak henti-henti menyokong saya. 

p/s : Tahniah buat Neelofa !


Assamualaikum....

klik untuk sertai
Berita Baik! Hari ini kami Nurfuzie dan The Baby Store nak jemput semua blogger-blogger yang hebat untuk sama-sama meriahkan Giveaway kami. Hadiah menarik akan diberikan kepada 10 pemenang. Kami dari The Baby Store selaku penaja utama GiveAway ini.


Sebuah Kedai Bayi Online yang meningkat naik dan menjadi pilihan ibu-bapa untuk membeli barangan kelangkapan ibu dan anak di atas talian. 

Mempunyai lebih 700 barangan untuk dipilih dan mempunyai pelbagai jenama antarabangsa dan tempatan.
Antara Barangan yang Hot di The Baby Store
Anda boleh klik pautan diatas untuk melihat produk tersebut.

Setiap pendaftaran akaun baru di The Baby Store akan menerima 200 mata ganjaran dimana boleh ditebus pada belian pertama dan setiap belian juga anda akan dapat mata ganjaran yang boleh ditebus pada belian seterusnya. Sangat menguntungkan.

========================================================================

Untuk melayakkan anda menyertai GiveAway ini, anda perlu memenuhi beberapa syarat mudah yang perlu anda patuhi. Sebelum tu mari tengok senarai hadiah dulu.

SENARAI HADIAH PEMENANG

Wang tunai Rm100 x Tempat Pertama

Wang tunai Rm50 x Tempat Kedua

Wang tunai Rm30 x Tempat Ketiga

Head Rest Massage x 10 Unit (Tempat Pertama hingga Kesepuluh)

SYARAT-SYARAT PENYERTAAN

1. Like facebook penaja.
  
2. Follow instagram penaja.

3. Follow Blog penaja
4. Buat satu entry khas dengan tajuk Giveaway Nurfuzie & THE BABY STORE - Malaysia Baby Online Shop

  • Copy Coding yang disediakan dan paste kan di html blog post anda.
  • Tinggalkan link entry di kotak komen di entry ini.
  • Tarikh tutup pada 5 Jun 2016 jam 11.59 malam.
  • Pemenang akan dipilih berdasarkan kreativiti membuat blog post, memenuhi syarat yang ditetapkan. Keputusan juri adalah muktamad.
5. Share/Ping Artikel ini di samaada di Facebook Personal anda, Fanpage atau Facebook Group lain.

Semoga berjaya semua..

Nota Tambahan : - Jika anda adalah seorang blogger dan ingin menjana pendapatan melalui blog anda. Anda boleh sertai Program Affiliate The Baby Store. Pihak The Baby Store akan guide anda bagaimana anda boleh membuat duit melalui blog anda dengan program ini. 

Sasaran The Baby Store adalah membantu para Affiliate menjana sekurang-kurangnya RM2000 sebulan tanpa menjual. Hanya post artikel yang dibekalkan oleh The Baby Store sahaja. Mudah kan?


Kuku yang sihat akan kelihatan licin, bersinar dan bersih. Keadaan kuku akan memberi tanggapan terhadap kesihatan dan kecantikan diri seseorang. Maka adalah penting untuk menjaga kesihatan dan kebersihan kuku.

Oleh itu terdapat beberapa tip yang dapat dijadikan panduan dalam menjaga kuku. Di antaranya ialah:

Mengambil Makanan yang Sihat
Terdapat pelbagai makanan berkhasiat yang dapat menjadikan kuku kuat, sihat dan nampak menarik. Antaranya adalah seperti timun, bawang putih, kekacang, bawang besar, telur, beras perang, asparagus, hati, salmon, tuna, anggur dan epel.

Jangan Mengigit Kuku
Tabiat mengigit kuku akan menyebabkan kuku rosak(kelihatan pecah dihujung). Bagi mereka yang mempunyai masalah kencing manis, mengigit kuku boleh menyebabkan jangkitan pada kuku.

Penggunaan Kuku
Jangan menggunakan kuku untuk membuka atau mencungkil sesuatu objek keras. Ini kerana boleh menyebabkan kuku bercalar, serpih dan patah.

Pengambilan Multi Vitamin
Amalkan pengambilan vitamin seperti vitamin A, B, C, D dan E kerana ia baik untuk kuku.

Gunakan Pelembap
Seperti kulit, kuku juga memerlukan pelembap setiap hari. Cukup dengan memakai losen badan atau lotion kuku.

Membantu Pertumbuhan Kuku
Pengambilan kalsium dan zink dapat mempercepatkan pertumbuhan kuku dan menjadikan kuku kuat. Elakan Pengambilan gula dan alkohol yang berlebihan kerana dapat merosakkan 

p/s : Ala... kuku jer, tapi itulah yang penting... sebab melakukan hampir segalanya menggunakan tangan :)

#kredit SINI



Seperti yang semua orang tahu, semalam hari ibu... Dapatlah aku sebiji kek dari anak perempuanku.... Jadilah... kan!. Takdelah makan2 sekeluarga kat mana2. Kek tu jadi hidangan minum petang ajelah. Itu pun dah paling membahagiakan.... kan!

Kek pun cantik dan sedap.... Selama ni mana ada sambutan apa2. hehe! ini pun sebab anak dah besar dan dah bekerja walau kerja sambilan je, cuti semester ni. Itu yang beli kek tu... Nak belanja lah katanya.  

Sambutan hari ibu ni ada pro dan kontranya.... Apapun kita fikir yang positif jer. Jangan berniat yang bukan2 dah.... Insya"allah takkan lari akidah kita dek sambut hari ibu ni... Hari2 pun adalah hari ibu... kita tetap ingat dan sayang ibu kita hari2... kan!

p/s : Terima kasih kakak....... Nanti belanja makan2 plak yer!

   



Tidak ada sutera yang begitu lembut seperti belaian seorang ibu...

Tidak ada tempat paling nyaman selain pangkuan seorang ibu...

Tidak ada bunga yang lebih cantik selain senyummu...

Tidak ada jalan yang begitu berbunga2 seperti yang dicetak dengan langkak kaki mu....

Kau adalah alasan kenapa aku ada....

p/s : Bertuahnya ibu bila diraikan.......  Dan terimakasih untuk anak2 yang menghargai ibunya.... :)






Raya dah nk dekat.... Dah pilih tema baju raya? Jangan kata masih terlalu awal. Sebenarnya sekaranglah masa yang paling sesuai untuk merancang warna tema baju raya anda sekeluarga. Tukang jahit ramai yang sudah tidak mahu menerima tempahan menjahit kerana masa dah agak suntuk. Jadi, pada yang belum memilih tema tu, ada sedikit panduan warna supaya lebaran tahun ini lebih bermakna.

MERAH
Warna yang sering dianggap bertuah oleh kaum cina ini sering diadaptasi di dalam bidang fesyen. Warnanya yang terang, bernyawa dan jelas mampu menarik perhatian orang yang melihat. Si pemakai pula secara semulajadi menggambarkan dia bertenaga, berkeyakinan dan berani.

Tip: Baju kebaya merah dan baju kurung berbunga kecil merah seolah-olah anda berada di zaman retro.

KUNING
Biasanya warna ini sering dikaitkan dengan fesyen kasual. Sama seperti merah, warna kuning mampu menarik perhatian orang ramai. Sambutan raya tahun ini juga akan lebih ceria dan bertenaga lebih-lebih lagi ketika berkujung ke rumah saudara seharian.

Tip: Padankan baju kurung moden kuning dengan kain bercorak kecil warna hitam untuk kelihatan lebih muda.

BIRU
Warna yang sering menjadi pilihan kebanyakan keluarga adalah biru. Berbeza dengan emosi warna merah dan kuning, warna ini mendatangkan keselesaan, ketenangan dan sedap mata memandang. Memandangkan warna biru senantiasa segar buat si pemakai, ia pilihan tepat untuk dipakai setiap hari.

Tip: Baju t berkolar V biru sangat sesuai dipadankan dengan seluar jeans biru gelap dan seluar slake coklat muda. Baju melayu biru lembut pula memang sangat sesuai dipadankan dengan kain pelikat berbelang biru.

MERAH JAMBU
Warna feminin ini bukan sahaja sesuai untuk anak-anak tetapi suami juga tidak boleh ketinggalan. Warna tenang dan lembut ini sangat serasi dengan pandangan mata. Tidak ada salahnya apabila raya tahun ini anda memilih warna merah jambu sebagai warna sedondon satu keluarga.

Tip: Kain berfabrik satin atau kain berfabrik kapas kelihatan sangat comel buat si isteri, anak kecil dan suami ketika berkumpul bersama keluarga.

Sebenarnya banyak lagi warna yang boleh di pilih,.... Seperti hijau, ungu, coklat, lavender dan lain2 lagi.  Kalau anda dah tak sempat untuk membuat tempahan baju raya.... Nak shopping pun asyik sibuk berkerjaya... Apa kata shopping online jer baju2 raya tu.... Beli yang dah siap. Banyakkkk pilihan.... Di hujung jari jer!

Boleh shopping di butik online di bawah :

FB page : nurbeautyanggun

Tagline : Menyediakan Keperluan Setiap Muslimah

p/s : Happy shopping.....  promote niaga online sendiri ha3 :)

#kredit SINI


1st Giveaway by Aura Queen 

1st Giveaway by Aura Queen.Giveaway ini diadakan sempena PEMBUKAAN BLOG AURA QUEEN ORIGINAL.Doa dan harapan kami di Aura Queen,semoga anda sudi join ya.Semoga Giveaway ini mendapat sambutan dari sahabat blogger sekalian.Giveaway Aura Queen ini adalah tajaan sepenuhnya AURA QUEEN ORIGINAL.Giveaway terbuka kepada semua blogger di Malaysia.1st Giveaway by Aura Queen bermula pada hari ini,6 May 2016 dan akan berakhir pada 31 May 2016 jam 11.59 malam.Cepat cepat JOIN.Aura Queen mencari LIMA PEMENANG BERTUAH yang akan memenangi WANG TUNAI RM50 dan juga Feminin Wash AURA QUEEN.


*SILA TEKAN BANNER DIATAS UNTUK JOIN*

SYARAT SYARAT 1st GIVEAWAY by AURA QUEEN 


1 - BUAT SATU ENTRI GIVEAWAY
Buat satu entri bertajuk " 1st Giveaway by Aura Queen ''.

2- FOLLOW BLOG 

3- LIKE PAGE FACEBOOK

4- FOLLOW INSTAGRAM

5. Copy CODE di bawah dan PASTE di ruangan html 

6. Copy paste LINK entri GIVEAWAY anda hanya di ruangan komen entri Giveaway ini sahaja


Feminin Wash AURA QUEEN


Feminin Wash AURA QUEEN , Feminine Wash Aura Queen


Rahsia Penjagaan Bahagian Intim Wanita Bersama Feminin Wash AURA QUEEN

- Menjadikan bahagian intim wanita akan terasa harum dan segar sepanjang hari..." Feminin Wash AURA QUEEN boleh membantu menyelesaikan masalah kegatalan bahagian intim wanita dan menghilangkan bau.Haruman mempesona..Kesegaran yang kekal lama...Feminin wash AURA QUEEN terbaik untuk wanita masakini.
- Aura Queen menggunakan bahan-bahan tradisi di tambah baik dengan yang moden menjadikan Feminin Wash AURA QUEEN terasa harum segar dan mendapat kebaikannya pada si pemakai .

Kelebihan Feminin Wash AURA QUEEN 

- Bau wangiannya yang segar 
- Kandungannya pekat dan menjimatkan 
- Terasa nyaman bila digunakan dan kesegaran berpanjagan 
- Memberi keyakinan diri 


Fungsi Feminin Wash AURA QUEEN 

- Mengatasi masalah keputihan 
- Mengatasi masalah bau yang tidak menyenangkan 
- Antiseptik ( menghalang bakteria dan fungus ) 
- Menghilangkan kegatalan 
- Menganjalkan dan memelihara kulit 
- Menstabilkan PH vagina 
- Mencerahkan 
- Mengetatkan 
Kandungan : Aqua, Sireh, Manjakani, Aloe vera, Kacip fatimah, Garam bukit, Cola lipid 

Cara Penggunaan Feminin Wash AURA QUEEN 

- Titiskan pada tapak tangan dan cuci pada alat sulit wanita hingga berbuih,biarkan 3 hingga 4 saat dan bilas sehingga bersih. 

Isi kandungan 100ml 

Maklumat Lanjut Feminin Wash AURA QUEEN


Untuk respon lebih cepat ( pertanyaan/order ) anda boleh Call,WhatsApp atau Sms no tertera di bawah :

📞 014-9323212
📞 014-9323212
📞 014-9323212

FEMININE WASH AURA QUEEN SAHABAT BAIK ASET ANDA !!
FEMININE WASH AURA QUEEN HARUMAN PENCETUS KETERUJAAN SUAMI....


1st Giveaway by Aura Queen adalah tajaan sepenuhnya Aura Queen Original.Terima Kasih kerana sudi join Giveaway ini.



First Giveaway By Izzati Suhaide


First Giveaway By Izzati Suhaide
Klik SINI untuk join


Syarat-syarat adalah:

1) Buat tajuk entri "First Giveaway By Izzati Suhaide"

2) Follow blog berikut:

3) Follow IG:
zatiesuhaide, iz_hijabist, rizzdania, azlinda.alin, by_khaty, norazilah72, yanieyusuf, amysyeera, nizam84, anizz_annisaa, mreenadotcom

4) Like Page:



5) Masukkan blog berikut ke dalam bloglist anda:
Izzati Suhaide
Irrayyan
Mastura Din

6) Add facebook Parizan Mohd Zain

7) Follow G+
+Izzati Suhaide 
+Amanda Suria 

8) Like post berikut
http://bitly.com/1Tu9axb
http://bitly.com/21yfZUA
http://bitly.com/1NkfQS0
http://bitly.com/1X9lPvi
http://bitly.com/1OeP5cD
http://bitly.com/1X9lTLl
http://bitly.com/1TnvR65
http://bitly.com/1O1tCJk


Senarai hadiah:
1) Produk VCO - 8 x pemenang
2) Produk Hanalays - 1 x pemenang
3) Flower Shawls - 1x pemenang
4) Tudung Aidijuma - 1 x pemenang
5) Cash RM20 - 1 x pemenang
6) Cash RM10 - 4 x pemenang
7) Topup RM10 - 3 x pemenang
8) Rosesoap - 1 x pemenang
9) Novel Inggeris Far Away by Aisya Sofea - 1 x pemenang


*Hadiah akan bertambah jika penyertaan lebih 50*

Jom Join. Ajak rakan-rakan anda yang lain. Good Luck!

Tarikh tutup 31 Mei 2016 jam 11.59pm


Trend sekarang ramai yang memakai mencari dan ingin membeli tudung2 shawl yang labuh, praktikal untuk dipakai, sarung terus, dan yang penting sekali mesti membuatkan si pemakai cantik jelita dan berkeyakinan.. Yang pasti mesti menutup dada dan patuh syariah. Laman web uswah.com.my pasti memenuhi keinginan itu. Pencarian pun berakhir dan berbaloi. Cantik sangat dan sungguh sesuai untuk kita-kita jer.... muslimah sejati.... Tak gitttewww!

Pembelian Online di USWAH dalam laman web uswah.com.my memaparkan Tudung labuh bidang 60, Shawl Instant labuh dan Bawal Instant labuh yang cantik-cantik belaka. Rambang mata di buatnya. Selain tu terdapat juga skirt, tunic dan beberapa item lagi. Ada juga diskaun untuk pembelian borong tudung labuh & shawl instant labuh. Semua ni termasuk tunic, adalah muslimah nursing-friendly.

USWAH adalah sebuah syarikat yang beroperasi di atas talian sejak 2013 dan membawa konsep pakaian patuh syariah. USWAH bercita-cita untuk membawa gaya berpakaian yang mengikut syarak menjadi trend di Malaysia mahu pun dunia. Bermula di laman social Facebook, dengan jumlah pengikut terkini sebanyak 123,000 orang dan Instagram sebanyak 32,000 followers. 

USWAH juga menawarkan Peluang Jana Pendapatan dengan Pogram Dropship & Stokis Uswah. Jom kita baca apa yang ditawarkan oleh USWAH…..
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
KELEBIHAN MENYERTAI KAMI:
- TIDAK PERLU SIMPAN STOK
- TIDAK PERLU MENGELUARKAN MODAL untuk pembelian produk, di samping membeli (untuk kegunaan sendiri) dengan harga jauh lebih rendah.
- Peluang mempromosi pelbagai koleksi HIJAB PATUH SYARIAH.
- TIADA TEMPAHAN MINIMUM.
- TIDAK MENANGGUNG KERUGIAN jika produk tidak laku.
- TIADA KOS TERSEMBUNYI
- KOMISEN 10-20% AUTOMATIK (siap tolak!, tak perlu tunggu hujung bulan baru dapat komisen)
- SISTEM TEMPAHAN AUTOMATIK DI WEB, tidak perlu menunggu kami memberi maklum balas melalui whatsapp atau inbox. Paparan web disediakan KHAS UNTUK - AGEN, harga di tolak secara automatik.
- GROUP COACHING & perkongsian permasalahan serta tips jualan atau pemasaran.
- KAMI JUGA MENYEDIAKAN PELUANG UNTUK RESELLER MENJADI STOKIS DI TEMPAT MASING2. 

Sejak dari 2014 sudah ramai yang mendapat manfaat dari program reseller kami, dari ambil sehelai dua hingga ratusan helai! Jika mereka boleh, anda tentu BOLEH!

Sehingga kini, kami telah mempunyai stokis di Brunei, Singapura, Jepun dan seluruh Malaysia.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Pada sesiapa yang berminat nak berniaga, atau sedang mencari tambahan produk bolehlah rebut peluang ni. Tanpa perlu keluarkan modal. Semuanya ditanggung beres. Hanya perlukan sedikit kerajinan…. Klik-klik di laman sosial jer. Nak jadi dropship & stokis..... dua-dua pun boleh!

Banyak pilihan produk di USWAH. USWAH yang telah mengeluarkan puluhan Koleksi Tudung Bawal Bidang 60 & Shawl Labuh, dan 6 Koleksi Pakaian (tunik labuh). Antara hotselling produk tudung USWAH adalah:

1. Husna Instant Shawl Labuh (HOTSELLING! Pinless, Ironless, Hassle-free)

2. Haura Bawal Instant Labuh

3. Janna Lacey Tunic

4. Elena Tunic

-

-

-

-

-

Ada banyakkk lagi………

Boleh lihat di laman sosial di bawah:

Facebook: Uswah Islamic Clothing
Instagram: @uswahislamicclothing
Hotline: +601110742198 / 0108153562

Butik Fizikal: Uswah Islamic Vendor Boutique,
3A-59-01, Jalan Medan Pusat Bandar 8,
Bangi Sentral, Bandar Baru Bangi.
(Landmark: Sebaris Mee Tarik Warisan, Bella Ammara, Sugarscarf)

Okeyyy….. Jangan lupa yer…. Jana pendapatan dengan sistem dropship & stokis USWAH tau! Kalau tidak pun jom shopping Online bersama USWAH….. huhu!

p/s : Jom shopping di USWAH..... Raya pun dah dekat. Klik... klik.... rambang mata dibuatnya.. hihi!