Alga Mekah .... Khasiat, Manafaat Dan Cara Membiakkannya

3:52:00 PM Noor Akma 3 Comments

Benda ni mempunyai banyak nama. Alga mekah, cendawan mekah, mud-mud, kombucha tea dan beberapa nama lagi. Ia mempunyai begitu banyak khasiat dan manafaat yang tak terhingga dan tak terkira... alga mekah ni. Alga Mekah ini digunakan semenjak Dizaman Empayar T-Shing lagi dan sangat terkenal di lebih 20 buah negara .Dipercayai berasal dari Lumut Telaga Zam-zam di negara Arab. Telah di bawa ke Malaysia dalam tahun 1960an. 
Alga Mekah .... Khasiat, Manafaat Dan Cara Membiakkannya
Alga Mekah .... Khasiat, Manafaat 

Alga @ cendawan yang sangat unik dan dibiakkan di dalam rendaman air tea o manis. Tetapi air alga mekah ini rasanya masam seperti cuka. Minuman kesihatan yang boleh menyembuhkan penyakit biasanya bukanlah sesuatu yang sedap. Kalau tak pahit, pastinya rasa masam.  Tapi untuk itu, fikirkan khasiat dan manafaatnya yang cukup banyak sahaja.

Alga Mekah .... Khasiat Dan Manafaat 


* Sakit sendi dan tulang
* Merawat sakit kepala termasuk migraine
* Merawat kencing manis
* Membantu menurunkan kadar kolesterol
* Melancarkan pembuangan air besar
* Merawat masalah penglihatan
* Mencegah dan menyembuhkan batuk, bronchitis dan asma.
* Menurunkan tekanan darah tinggi (hipertensi)
* Mencegah jerawat dan penyakit kulit lainnya
* Memperbaiki gangguan menstruasi dan menopause
* Membersihkan racun dalam tubuh (detoksifikasi) dan sel kanser
* Mengatasi masalah impotensi/ disfungsi ereksi
* Mengurangi stress dan gangguan tidur (insomnia)
* Menyuburkan rambut dan mengatasi masalah kerontokan /keguguran serta membantu masalah uban
* Menambah tenaga termasuk tenaga seksual
* Menjaga stamina tubuh dan menurunkan ketegangan saraf serta berbagai macam penyakit lainnya
* Membuat tubuh senantiasa sihat dan awet muda
* Merawat sakit lumpuh (stroke)
* Dan berbagai jenis penyakit kronik

Antara lagi kebaikkan yang ditemui:

Membantu melegakan masalah sembelit.
Membantu melegakan sakit-sakit otot pada bahu dan leher/tengkuk.
Membantu melegakan masalah bronchitis, asma dan batuk.
Membantu melegakan kanak-kanak yang ada masalah berkahak (Phlegm)
Membantu melegakan masalah alergik dan juga masalah sakit saraf.
Membantu melegakan masalah buah pinggang.
Membantu melegakan masalah katarak atau masalah kornea mata.
Membantu membersihkan pundi hempedu, menolong masalah colitis dan sakit perut
Membantu menyembuhkan banyak jenis penyakit.
Berupaya mengurangkan kolestrol dan melembutkan saluran-saluran darah.
Membantu melegakan masalah cirit-birit.

Alga Mekah .... Khasiat, Manafaat Dan Cara Membiakkannya
Alga Mekah .... Cara Membiakkannya

Alga Mekah .... Cara Membiakkannya...


Bahan-bahan: 
Air tea o manis
 (1 jag - 12 sudu gula , 1cawan -4 sudu gula)
Benih alga mekah
Botol kaca
plastik wrap
gelang getah

Cara-cara:
Masukkan air tea o manis kedalam botol. Di ikuti benih alga. Tutup botol dengan plastik wrap dan gelang getah. Tebuk beberapa lubang dengan jarum. Bolehlah di simpan . Dalam masa 2 minggu, air alga mekah dah boleh di minum. 

Cara minum:
Minum 1/4 cawan alga setiap kali dan amalkan 3 kali sehari. Boleh di minum bersama air minuman kegemaran seperti air ribena, oren atau apa saja. Aku minum dengan air masak je.

Alga Mekah .... Khasiat, Manafaat Dan Cara Membiakkannya
Alga Mekah .... 

Ini alga mekah yang telah di botolkan. Untuk yang tak rajin, boleh terus minum. Ini bukan di  buat sendiri. Alga mekah ni ada syarikat yang botolkan dan ia telah melalui berbagai ujian klinikal dan ada sijil halal.  Aku jadi stokis berdaftar dengan syarikat ni dah 5 tahun. Produk ini tak boleh di pos sebab di khuatiri pecah. Kalau nak beli, boleh buat temu janji di Shah Alam. Harga : RM 30 sebotol. Kalau beli satu dozen/sekotak boleh dapat RM20 sebotol.

Kalau ada yang berminat membeli alga mekah yang siap ada benihnya sekali seperti gambar di atas sekali, boleh juga. Harganya RM 50 sebotol. Botolnya sebesar botol jem tu. Oh ya.... kalau nak beli benihnya sahaja juga boleh di uruskan... iaitu RM10 sahaja iaitu benihnya sebesar anggaran duit 20 sen. Ada apa-apa pertanyaan, boleh whassap no. 0173215261.

Nak tau info pasal kesihatan.... klik SINI

p/s : Testimoni akan dibuat pada entri-entri akan datang... tunggu!


3 comments:

First time dengar pasal Alga Mekah nie..

Dekat rumah Sab ada mud-mud ni... Dah besar pinggan sebab mama letak dalam bekas yg besar...

Noor Maizan said...

baru tahu wujudnya Alga Mekah ni...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

PENAFIAN

[PERINGATAN] Komen yang mempunyai pautan ke mana-mana blog atau laman web yang menjurus kepada perniagaan atau bersifat keuntungan sebelah pihak, akan dipadamkan serta-merta. Jika berminat untuk meletakkan link atau pautan ke dalam entri ini, sila hubungi penulis di annurbe.noor@gmail.com


[PENAFIAN] www.huhahuhajerr.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.


Pemilik blog juga tidak akan bertanggungjawab sama sekali terhadap komen-komen yang di siarkan dan ianya adalah tanggungjawab penulis komen itu sendiri.


Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.


Sekian...