DIY Buat Pasu Hiasan Dari Botol Minuman...

2:17:00 PM Noor Akma 5 Comments

Hari ini kita belajar buat pasu hiasan dari botol minuman. Boleh gunakan botol air berkarbonat atau botol air mineral. Aku nak belajar buat DIY ini sebab musim cuti ni ada benda yang nak dilakukan anak-anak. Boleh kitar semula botol-botol plastik. Cantik juga bila di buat pasu hiasan botol-botol ni. Boleh tambah hiasan ikut kreativiti masing-masing.

DIY Buat Pasu Hiasan Dari Botol Minuman...
DIY Buat Pasu Hiasan Dari Botol Minuman...


DIY Buat Pasu Hiasan Dari Botol Minuman...
Bahan Buat Pasu Hiasan Dari Botol Minuman...

Bahan-bahan: 

- botol minuman
- pisau 
-  gam 
- double sided tape
(jika diperlukan)

DIY Buat Pasu Hiasan Dari Botol Minuman...
Cara Buat Pasu Hiasan Dari Botol Minuman...

DIY Buat Pasu Hiasan Dari Botol Minuman...


Cara membuatnya :

- Buang label daripada botol-botol minuman itu.
- Potomg melintang botol ikut ketinggian yang dikehendaki
- Potong kedalam botol ke beberapa bahagian jaluran bersambung
- Buat sedikit potongan-potongan kecil untuk menyelitkan potongan jaluran ke dalam botol.
-  Gunakan gam atau doubel sided tap untuk mengukuhkan pasu hiasan.
- Dah siap.
*untuk lebih faham lihat gambar cara membuatnya dengan teliti.

Selepas siap, gunakan kreativiti masing-masing untuk menghias dan mewarnakan pasu hiasan ini. Untuk mewarnakan, boleh semburkan cat mengikut warna yang di sukai. Lain-lain hiasan boleh gunakan butang, riben dan apa saja objek yang cantik.  Lepas tu bolehlah diletakkan bunga hiasan yang di sukai.

DIY Buat Pasu Hiasan Dari Botol Minuman...
DIY Buat Pasu Hiasan Dari Botol Minuman...

Sekiranya tak rajin dan ada sedikit kemalasan, boleh juga jadi tempat meletakkan alat tulis. Jadi juga daripada tak tau nak buat apa. Sesiapa yang bosan tak  kemana tu.... jom kita buat DIY ni untuk mengeraskan tangan @ buat kraftangan. Kalau jadi cantik boleh jadi hadiah cenderahati jugak ni.... hehe!

Nak lagi DIY... boleh klik SINI

p/s :  Suka dengan DIY ni.... :)

#kredit SINI

5 comments:

nice info.. bleh la cuba nnti :D

p/s : hi... sy dh follow blog comel awk ni.. hope awk sudila juga follow blog baru sy ye.. :D ty..

Jun Zie said...

semudah 123 pula buat diy ni =D

Rajinnya buat DIY, Azwar suka juga tapi sekarang malas nak buat.. ;)

Cantiknya pasu bunga tu

Yana Siti said...

hai...jom join contest yana
https://almiraalwani.blogspot.my/2017/01/1st-contest-shazyanas-tupperware-2017.html

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

PENAFIAN

[PERINGATAN] Komen yang mempunyai pautan ke mana-mana blog atau laman web yang menjurus kepada perniagaan atau bersifat keuntungan sebelah pihak, akan dipadamkan serta-merta. Jika berminat untuk meletakkan link atau pautan ke dalam entri ini, sila hubungi penulis di annurbe.noor@gmail.com


[PENAFIAN] www.huhahuhajerr.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.


Pemilik blog juga tidak akan bertanggungjawab sama sekali terhadap komen-komen yang di siarkan dan ianya adalah tanggungjawab penulis komen itu sendiri.


Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.


Sekian...