Lubuk Seni Giveaway by EmaLisa, hadiah semua cunn!

10:24:00 PM Noor Akma 3 Comments

Assalamualaikum....

 giveaway

 Hai awak, blogger yang hebat tu ~
Kami adik beradik Ema & Lisa dari lubukseni.com Actually buat giveaway ni sempena meraikan follower blog. Kami nak bagi 5 HADIAH MENARIK yang pastinya limited edition. Nak tahu apa hadiahnya? Ahjom tengok entry giveaway ni.
sejuksedap lawa cara moden
SEJUK SEDAP ialah sabun daripada bedak sejuk. Diuli, digolek & dilambung sampai jadi sabun, menggunakan 10 bahan semulajadi. Sejuk di muka & sedap bila digunakan. Nak tahu lebih lanjut, ahjomm kita skodeng pebenda la sabun ni [tekan sini]
Eh, ada lagi! 
Follow @SEJUKSEDAP , lebih 470 testimoni letops pom². Ema sendiri guna, sebab tu teruja sangadd nak kongsi manfaatnya.  Tengok muka sendiri pun jatuh chenta. 
sejuksedap lawa cara moden
Dulu, nenek moyang amalkan terapi bedak sejuk nak jaga kulit. Mujur bedak dah tukar ke sabun. Makanya, Sabun Bedak Sejuk SS lebih mudah, cepat & berkesan. Sesuai untuk supermom & busymama melayan petua moden untuk menjaga kulit luaran. 
Krim Awet Muda WD pelik sikit. Calit kat nadi, tapi kesannya sampai ke muka. Uols patut cuba kalau ada masalah kulit disebabkan hormon dan toksin. Krim ni dapat merawat kulit dari dalaman, sedar² wajah makin berseri, memancarr bak bintang kejora.


Okke la, tu aje bebelan. Panjang berjela, nanti tertido plakk membacanya. Hihi. Apepun, semoga uols dipermudahkan urusan & hepi selalu. Aminn. 
TQ sudi join " Lubuk Seni Giveaway by EmaLisa, hadiah semua cunn! ". Hadiah boleh tengok kat entry asal, memang gojes leleh. Moga uols antara 5 peserta bertuah.

p/s : Jom ler joinnn... 


3 comments:

Mudahnya Memasak Bersama AMC Cookware Set

10:20:00 PM Noor Akma 2 Comments

Beberapa hari lepas aku menyertai satu program memasak yang menggunakan peralatan berteknologi terkini yang sangat bijak dan berinovasi. Mudahnya memasak bersama AMC Cookware set ini. Proses memasak hanya di hujung jari saja. Boleh buat sambil bersantai-santai di dapur dan berehat-rehat. Alangkah mudahnya  memasak bersama AMC Cookware Set ini apabila di tunjukkan serba sedikit demontrasi memasak ini. Jangan tak tau... huiyyo!

Mudahnya Memasak Bersama AMC Cookware Set
Mudahnya Memasak Bersama AMC Cookware Set

Program ini di beri nama "Masak-masak Bersama AMC" dan bersama Arshad Zamir. Seorang chef muda yang bakatnya di cungkil dari program televisyen Masterchef All Star 2013. Dan dialah juaranya pada tahun itu itu. Cekap chef yang di kenali ramai sebagai Chef Zamir  ini memasak walau masih muda belia sangat.  Antara juadah yang disediakan adalah rendang ayam, nasi kerabu, sejenis hidangan sayur  dan kek butter. 

Semua masakan ini di masak menggunakan peralatan memasak AMC. AMC secuquick @ Periuk tekanan AMC di gunakan bersama satu alat yang di namakan auditherm. Ia adalah seperti pembantu atau co-pilot anda di dapur untuk di gunakan sebagai penunjuk suhu dengan mengeluarkan bunyi. Melalui hubungan bluetooth antara audiotherm dan navigenio (dapur memasak), quick-cooking automatik dapat di laksanakan dengan secuquick. Senang dan mudah.


Memasak dengan pantas berfungsi dalam 2 julat suhu iaitu pilih soft-quick cooking untuk semua yang memerlukan haba yang ringan seperti kentang, nasi, mee dan sayuran beku. Untuk proses memasak yang lebih lasak seperti hidangan rebus, kekacang dan daging, pilih turbo- quick cooking. Tudung secuquick bersaiz (20 dan 24cm) boleh di kombinasi dengan semua periuk dari diameter yang sesuai menjadikan makanan cepat masak.

Mudahnya Memasak Bersama AMC Cookware Set
Mudahnya Memasak Bersama AMC Cookware Set

Untuk info, AMC Malaysia menjual sistem memasak yang dikeluarkan dan diimport dari Jerman. Ibu pejabat AMC berada  di Switzerland. Periuk AMC  boleh digunakan sebagai periuk tekanan, untuk grill, stim dan bakar. AMC telah  menawarkan jaminan produk selama 30 tahun. Produk ini juga  bagus  untuk memasak secara sihat, menjimatkan masa dan tenaga.

Mudahnya Memasak Bersama AMC Cookware Set


Semasa demo memasak tu, rendang ayam telah dimasak bersama nasi kerabu. Jangan silap faham pula. Bukannya memasak campur sekali tetapi memasak dengan cara 2 dalam 1 iaitu semasa proses memasak rendang, di atasnya boleh memasak nasi seperti cara mengukus. Menjimatkan masa bila boleh masak secara serentak. 

Mudahnya Memasak Bersama AMC Cookware Set
Mudahnya Memasak Bersama AMC Cookware Set

Satu lagi keunikan AMC iaitu semasa memasak kek hanya di dalam periuk sahaja. Kata Chef, selepas bahagian bawah masak, akan terbalikkan kek tu. Mati-mati aku ingat nak keluarkan kek dan terbalikkan kek tu ke bawah. Rupanya alat navigenio yang berfungsi sebagai dapur tu yang di terbalikkan atau di tangkup ke atas periuk untuk menggaringkan bahagian atas kek.  Beginilah caranya juga kalau nak bakar ayam atau ikan... huhu!

Itulah antara ilmu yang aku pelajari dari program "Masak-masak Bersama AMC"itu. Teringinnya nak beli produk AMC ini tak terkata. Lebih-lebih lagi dengan dapur dan periuk yang unik tu. Tapi apa kan daya, jauh dari kemampuan diri. Dengar kata AMC ada buat program party. Ala... yang macam parti pinggan mangkuk atau periuk belanga tu...  Lebih kurang lah! Bolehlah join. Mana tau boleh pula tercampak periuk tu seketul dua... hahaha!

Nak tahu pasal AMC, boleh tengok di :




Nak tengok macam-macam cerita review aku di blog ni... klik SINI

p/s: Terbayang dan teringat periuk AMC yang cantik berkilat tuh... mimpi dululah yer!


2 comments:

Buat Bedak Sejuk Sendiri, Terlebih Rajin Sikit....

10:16:00 PM Noor Akma 1 Comments

Beberapa bulan lepas aku tergerak hati untuk membuat bedak sejuk sendiri. Perkara yang tak pernah lagi aku buat. Masa kecil dulu pernah tengok opah buat bedak sejuk ni. Bedak sejuk ni memang wajib ada di rumah aku ni sejak sekian lama. Kami sekeluarga masih menggunakan bedak sejuk. Sekarang harga bedak sejuk dah mahal. Asyik membeli sahaja, tu yang nak memcuba buat sendiri.

Buat Bedak Sejuk Sendiri, Terlebih Rajin Sikit....
Buat Bedak Sejuk Sendiri, Terlebih Rajin Sikit....
Masa remaja, aku suka pakai pada waktu malam untuk mengecutkan jerawat yang tumbuh. Bila anak-anak masih kecil, aku selalu guna untuk merawat ruam mereka. Sekarang anak-anak dah besar dan remaja, mereka pula sangat suka menggunakannya  untuk merawat jerawat pasir yang tumbuh di muka.

Sesekali aku pakai juga di waktu malam untuk menyegarkan wajah dan di jadikan sebagai masker. Anak-anak remaja aku pakai campur kulit kayu manis dan sesekali campur limau nipis untuk mengecutkan dan menghilangkan parut jerawat. Aku, sesekali kalau rajin buat masker campurkan bedak sejuk dengan timun atau tomato dan sapukan pada wajah. 



Satu hari tu, 3 bulan lepas, ku rendam satu setengah cawan beras. Mula-mula aku tukar air seminggu sekali. Setelah makin hampir masa untuk membuat bedak, aku tukar air  dalam 3 - 4 hari sekali. Bila dah tiba masa nak buat, Tukar air hampir tiap hari. Pada tahap inilah ramai yang tak suka. Ini sebab apabila beras di peram dengan air telah menimbulkan satu bau yang busuk. 

Anak-anak selalu tanya kenapa dalam cerita mak cun, Manisah selalu kata sebut  bedak mak cun itu bedak busuk.  Itulah sebabnya. Proses pemeraman beras itulah yang di ungkit oleh Manisah. Kini barulah anak-anak faham. Kalau tak buat bedak sejuk ni, sampai ke sudah di orang tak tau... hehe!

Dulu-dulu opah aku rendam beras hingga mereput terus iaitu dalam 6 bulan. Lepas tu, ramas beras  hingga hancur selepas dibuang airnya. Tapi aku dah tak larat nak tunggu selama itu. Lagipun dulu tak ada blender. Jadi, selepas 3 bulan aku dah tak sabar untuk melakukan proses seterusnya. Selepas proses membuang dan menukar air berulangkali, setelah toskan air dari beras, aku blender beras peram itu.

Buat Bedak Sejuk Sendiri, Terlebih Rajin Sikit....


Maka, seterusnya aku dapat satu adunan seperti adunan membuat goreng pisang tu. Adunan itulah yang di titik-titik di atas kain kapas. Boleh guna kain tudung yang bersih. Peralatan untuk menitik itu aku guna plastik biasa saja. Orang dulu guna daun pisang, daun sirih atau apa saja daun yang besar dan di jadikan kelongsong. Dah moden sekarang, aku guna plastik yang telah di potong sedikit sahaja hujungnya. 

Mula-mula tu, memang agak kelakar dengan bentuk titikan bedak sejuk tu. Besar gedabak dan melucukan. Bila dah bermula, dah tau untuk kawal titikan bedak, barulah dapat bentuk yang cantik. Seronok anak-anak menolong menitik bedak sejuk ini. Selain buat yang biasa tanpa campuran apa-apa, satu lagi aku buat campur serbuk kulit kayu manis. 

Selepas dah siap, campurkan dengan hirisan daun pandan untuk memberi aroma wangi pada bedak. Seterusnya jemur bedakdi tengah panas untuk mengeringkan bedak. Untuk rumah yang tak masuk cahaya matahari ini, aku keringkan guna pengering rambut sahaja. Kalau tak ada pengering rambut, tekap-tekaplah sedikit berulang kali dengan seterika untuk mengeringkan bedak. Kalau tak buat macam tu, berkulatlah bedak tu. 

Pemakaian bedak sejuk ini boleh menanggalkan sel kulit mati dan menjauhkan kulit berminyak yang menyebabkan jerawat. Selepas pemakaian bedak sejuk secara teratur ianya pasti menampakkan hasil yang positif seperti kulit yang lembut dan gebu. Bedak sejuk juga menjadi agen kepada pembersihan kulit dan menegangkan kulit wajahJadi, aku akan terus menggunakan dan mengamalkan pemakaian bedak sejuk ini. 

Cara nak pakai.. ambil 2 ke 3 biji... letakkan sedikit air atas tangan dan sebatikan. Kalau nak tamah bahan-bahan lain seperti di beritahu sebelum ini, pada masa inilah. Kemudian boleh la ditepek ke muka. Seeloknya lepas semua orang tidur sapu la bedak sejuk tu kat muka... Takut ada yang terkejut tengok memutih di muka.. yang di sangka hantuuuu!

Pernah cerita tentang bedak sejuk dalam satu entri ni... Nak baca, klik SINI

p/s : Zaman dulu kala mana ada bedak kompak apatah lagi foundation... Inilah mekap utama di orang... :)

1 comments:

Cara Halau Lipas, Cicak Dan Semut Tanpa Bahan Kimia

5:36:00 PM Noor Akma 2 Comments

Tetamu kecil yang tak di undang ini biasa sangat di jumpai di rumah kita. Puas membersihkan rumah untuk menghalau serangga-serangga ni tapi tetap bersembunyi terutamanya di ceruk dapur. Nak mencari cara halau lipas, cicak dan semut ni secara semulajadi. Cara halau lipas yang biasa, spray sahaja bahan kimia dari dalam botol tu. Tapi kesannya merosakkan diri dan  alam sekitar.

Cara Halau Lipas, Cicak Dan Semut Tanpa Bahan Kimia
Cara Halau Lipas, Cicak Dan Semut Tanpa Bahan Kimia 

Serangga-serangga ni kecil je tapi boleh jadi kecoh satu rumah walau terjumpa seekor jadilah. Anak-anak kegelian yang amat dengan serangga terutama yang merayap seperti lipas ni. Cicak pula membuatkan jadi terkejut sebab tetiba je menjenguk dari satu-satu tempat. Kalau semut tu, habis makanan di hurungnya. Terbuang makanan di buatnya. Itu sebab serangga kecil ini sangat menjengkelkan. 

Cara mudah adalah guna spray serangga yang biasa jual di pasaran. Baunya memang dah menusuk hidung. Ada kesan sampingan kalau tak di uruskan dengan baik. Sekarang harga dah melambung naik pula tu. Jadi, apa kata bertukar ke bahan-bahan semulajadi untuk menghalau serangga yang berkeliaran di rumah.


Cara Halau Lipas, Cicak Dan Semut Tanpa Bahan Kimia 


Bahan-bahan yang biasanya di gunakan seperti serbuk kunyit, daun sirih, kulit telur, minyak masak, lemon daun pandan, buah pelaga, kulit kayu manis, serai wangi dan bawang. Samada nak elak atau menjauhkan serangga, kita kena tentukan dengan bahan-bahan ini. Bahan-bahan ini mudah di dapati, selamat dan semulajadi. 

Untuk semut, tabur serbuk kunyit pada  sarang dan kawasan laluan semut. Juga boleh siat-siat daun sirih dan letak pada kawasan yang banyak semut. Untuk bekas makanan manis, lap sekeliling bekas dengan minyak masak untuk menjaukan semut dari menghurung makanan. Kulit telur pula, hancurkan dan taburkan pada tempat dan laluan semut. 

Untuk lipas boleh menggunakan daun pandan sebab lipas tak suka dengan bau daun pandan yang wangi. Caranya hiris dan tabur hirisan daun pandan di tempat banyak lipas. Hirisan lemon juga boleh di gunakan. Elok guna cara ini di kabinet  dapur sambil menyegarkan bau di dapur. Boleh juga guna buah pelaga dan kulit kayu manis. Selain tu, daun serai wangi pun boleh di gunakan dengan cara yang sama.


Untuk cicak, boleh guna kulit telur kerana cicak tak suka bau telur. Letak di tempat-tempat cicak bersembunyi atau di tepi-tepi tingkap tempat laluan cicak. Dengan cara ini juga boleh guna bawang. Guna gelang getah pun boleh juga. Guna untuk lastik cicak yang berlegar di syiling....hahaha!

Dah guna semua cara ni, Nanti tengok keberkesanannya pula. Dah tak nampak dah serangga dan cicak menjenguk. Aman rasanya.. Kan! Inilah  cara tradisi orang dulu-dulu guna sebenarnya. Orang sekarang nak mudah saja dengan spray dan spray. Tak tau dia cara tu merosakkan diri dan alam sekitar... Nak jimat, nak mudah gunalah cara semulajadi tanpa bahan kimia..

Pelbagai tips dan info di SINI...

p/s: Back to the nature, itulah yang sepatutnya... jom!

2 comments:

Sis Gee First Giveaway

10:27:00 PM Noor Akma 6 Comments

Assalamualaikum...

Klik banner untuk join... 

SYARAT - SYARAT :

1) Seorang blogger di Malaysia

2) Follow blog  << www.sisgee.com >>  **wajib**

3) Follow Instagram  << @hazirahmohd >> 

4) Follow Facebook << Hazirah Mohd >> 

5) Buat entry bertajuk : Sis Gee First Giveaway

6) Letakkan banner kat atas dan linkkan ke entry ini.

7) Tinggalkan komen link penyertaan korang di entry ini.

DONE!!


TARIKH GIVEAWAY :

24 November 2017
hingga
12 Disember 2017

***************************

p/s: Join lerrrr....

6 comments:

Bermulanya Sebuah Blog | Blog Dan Blog lagi...

8:36:00 PM Noor Akma 1 Comments

Bermulanya sebuah blog aku ni secara tak sengaja. Mula-mula buat blog hanya sekadar untuk menjual produk. Selepas tu, bermula pula sebuah blog resepi dan masakan. Tujuan sebenarnya untuk mengumpul resepi dan mencuba resepi baru. Akhirnya barulah bermula sebuah blog yang ini, begaya santai menceritakan tentang kehidupan sendiri, informasi, tips, petua dan apa saja terlintas di fikiran.

Bermulanya Sebuah Blog | Blog Dan Blog lagi...
Bermulanya Sebuah Blog | Blog Dan Blog lagi... 

Pada permulaan semacam ada banyak cerita nak dituliskan. Tapi perkara yang pasti, aku ni masa tu  paling tak suka tunjuk gambar sendiri di alam maya dan blog. Pemalu yang amat aku pada masa tu. Terasa diri ku ni banyak sangat kekurangan dan langsung tak ada rupa. Elemen rendah diri masa tu di level paling bawah sekali. Keyakinan diri apatah lagi...

Oh ya... Aku memang buat blog sendirian berhad sahaja. Maksudnya belajar sendiri dari internet. Alhamdulillah menjadi dengan jayanya. Sedikit demi sedikit blog aku ini di bangunkan. Puas juga mencari ilmu di internet untuk menaikkan lagi imej blog. Sedikit demi sedikit dapat tau cara untuk mendapatkan pendapatan dari blog.

Bermulanya Sebuah Blog | Blog Dan Blog lagi... 


Aku mula mengumpul teman-teman blogger di alam maya. Akhirnya keyakinan diri mula tumbuh. Mula memberanikan diri, tunjuk rupa sebenar di alam maya. Susah tapi penyudahnya elemen rendah diri dah terhakis. Walau masih rasa tak berani tapi dek ingin meredah cabaran, kuturutkan jua. Kalau tidak sekarang, bila lagi? Usia dah semakin senja... hurm!

Sekarang job sebagai blogger dah mula menghadirkan diri. Walau tak banyak seperti blogger-blogger yang lain tapi ada jugalah merasa. Kalau banyak sangat job blogger yang dapat pun, bukannya semua boleh aku ambil. Kena tengok tempat  dan masa juga. Nanti rumahtangga dan anak-anak terabai, kena marah dengan en. suami pula. 


Berkat masuk group kengkawan blogger, pengiklanan adsense pun dah aku dapat. Banyak ilmu juga dapat aku pelajari. Kengkadang job pun aku dapat dari situ. Jadi aku bersukur sangat-sangat dengan apa yang dah aku perolehi sekarang. Cuma kengkadang otak dah semacam susah nak mengeluarkan idea, Terfikir juga, mungkin ini faktor usia?

Tapi takkan ku jadikan ini sebagai penghalang. Korek je lah idea ni mana-mana. Untung sabut timbul, untung batu tenggelam... kan! Setiap usaha pasti ada ganjaran. Tak payah fikir tentang keuntungan semata, fikirkan mesti teruskan mencari idea menulis setiap masa. Semestinya tulis yang bermanafaat dan berilmiah... boleh juga.. huu!

Jom baca pelbagai catatan diriku di SINI

p/s : Jom terus mencari ilham menulis blog... dengan jayanya!

#pic fr google

1 comments:

Give Away Hadiah Misteri dari ASTraveler!

5:39:00 PM Noor Akma 4 Comments

Assalamualaikum...



Nak join.... klik banner yer..!!



Hi semua...

Last month punya GA dah setel. So aku nak buat lagi GA baru,
GA Hadiah Misteri dari ASTraveler.

Aku nak cari 10 pemenang kali ni, dah hadiah nya adalah misteri :p

Syarat dia mudah jer,

1. Follow blog ASTraveler
2. Follow blog Julfy Photo
3. Follow Fb Julia Tarmdi 
4. Macam biasa copy banner beserta backlink post ni dekat entry korang yang bertajuk, Give Away Hadiah Misteri dari ASTraveler!


5. Dah siap, jangan lupa copy link entry korang kat ruangan komen.

Period: 22 November 2017 hingga 31 Disember 2017

Join ramai-ramai yer!

p/s : Jom le join.. yer dear!

4 comments:

Magic Jelly By Lovera Kini Menjadi Teman Setia Ku Melegakan Kulit Kering Mengelupas

8:29:00 AM Noor Akma 12 Comments

Kecil-kecil cili padi betul benda sebotol kecik ni iaitu Magic Jelly by Lovera. Cinonet je tapi kuasanya amat power. Aku gunakan ia untuk melegakan kulit kering mengelupas sehingga mendatangkan kerengsaan  yang amat.  Kekeringan kulit aku ini akan menjadi sangat gatal apabila berpeluh. Ianya  selalu menyerang di lengan, leher dan banyak tempat lagi. Seperti namanya yang magic, Magic Jelly by Lovera ini berjaya melegakan kerengsaan dan kegatalan itu.

Magic Jelly By Lovera Kini Menjadi Teman Setia Ku
Magic Jelly By Lovera Kini Menjadi Teman Setia Ku

Hilang rasa gatal-gatal dan rasa nak menggaru. Bila di sapu dengan magic jelly ini terasa sejuk saja dan baunya pun sangat wangi dan begitu menenangkan Biasanya aku garu sampai luka-luka. Kini dah tak gatal lagi. Kesan dan parut akibat terlalu menggaru di tempat itu pun dah berkurang. Sekarang ni magic jelly dah jadi teman setia. Setialah kau di sisi wahai magic jelly... hehe!

Antara  bahan-bahan terkandung dalam magic jelly ini adalah dari aloe vera @ pokok lidah buaya dan timun. Aloe vera dah digunakan beribu tahun dulu sejak zaman cleopatra lagi. Bahan semulajadi yang di ketahui ramai penuh dengan khasiat dan manafaat. Selain itu ada juga bahan lain seperti Chamomile dan Jicama. Warnaya yang putih jenih menjadikan ia terus meresap ke kulit tanpa meninggalkan kesan. 


Magic Jelly juga tak ada  bahan kimia merbahaya seperti steroid, paraben ataupun pewarna tiruan dan menjadikan ianya sesuai dan selamat digunakan oleh sesiapa saja termasuk bayi dan ibu mengandung. Di kilangkan dengan kilang yang mendapat sijil GMP, diluluskan oleh Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) dan juga mendapat sijil HALAL dari JAKIM.


Magic Jelly By Lovera Kini Menjadi Teman Setia Ku... huhu!


Magic Jelly ini sebenarnya banyak sangat kegunaannya. Untuk mengatasi jerawat di muka, memudarkan kesan parut, merawat rambut berkelemumur pun boleh. Ruam lampin bayi pun boleh juga. Setiap ibu yang ada baby wajar ada satu magic jelly ni. Pendek kata apa saja masalah yang  berkaitan dengan kulit dapat di atasi dengan magic jelly ini. Masalah rambut pun boleh di selesaikan. Itu sebab ia di panggil magic @ ajaib. Keberkesanannya sangat tak terjangka. 

Sesuailah denga tagline dari Lovera untuk magic jelly ini iaitu protect, enhance, repair. Jadi, kini aku bawa sebotol magic jelly ini kemana saja. Bila timbul rasa gatal-gatal tu di kulit, aku sapu magic jelly di tempat berkenaan. Hilang rasa gatal, timbul rasa nyaman dn selesa. Alhamdulillah... Jom sertai kami iaitu setiap keluarga mesti ada magic jelly... Kempen jangan tak kempen ... Yeayh!!

Magic Jelly By Lovera
Magic Jelly By Lovera 
Pada sesiapa yang berminat untuk membeli dan mendapatkan keterangan lanjut boleh layari laman maya Lovera melalui contact di bawah ini : 

Tel : 011-3234 8255

HARGA SEBOTOL : RM70.00 (60ml) *termasuk GST

p/s : Sapu, sapu, sapu.... love, love, love, lovera.... Magic Jelly By Lovera.

12 comments:

Giveaway Photo Polaroid Azhafizah.Com

9:11:00 PM Noor Akma 4 Comments

Sempena buka kedai Print Photo Polaroid, Fiza nak buat satu "Giveaway Photo Polaroid azhafizah.com" untuk semua blogger. Syarat-syarat mudah sangat. Tak perlu nak tekan follow atau like dan sebagainya. Hanya perlu buat satu entri copy paste dan letakkan link entri dalam kotak komen. Senang kan? jomlah beramai-ramai meriahkan Giveaway yang mudah lagi simple ni.


Hadiah
20pcs photo polaroid saiz 3R x 1 pemenenang.
20pcs photo polaroid saiz 2R x 1 pemenenang.

Tarikh Tamat
30 November 2017, 23:59

Note : Pemilihan pemenang secara random.


Berminat untuk print photo polaroid murah, boleh terus email : azhafizahmdnor@gmail.com atau whatsapp terus >> http://azhafizah.wasap.my/

4 comments:

Hilangkan Bau, Panas Badan Dan Pening Makan Durian

1:35:00 PM Noor Akma 3 Comments

Sekarang ni musim lambakan raja buah yang di sukai ramai iaitu durian. Sana-sini di FB orang ramai bercerita pasal durian. Pastinya cerita pasal betapa sedapnya makan durian tu. Tapi ada risikonya makan durian ini. Antaranya mulut akan berbau durian bila sendawa. Juga kepala akan pening, tekak akan menjadi mual dan badan juga akan berasa panas membahang. Ada cara dan petua orang dulu-dulu untuk ini. Nanti aku beritahu untuk mengelakkan perkara-perkara ni.... yer!

Hilangkan Bau, Panas Badan Dan Pening Makan Durian
Hilangkan Bau, Panas Badan Dan Pening Makan Durian

Walaupun musim ni durian banyak tapi harganya tetap sangat mahal. Mungkin di sebabkan penggemarnya sudah semakin ramai. Jadi masa inilah tuan tanah pokok durian dan peniaga durian memungut hasil yang lumayan. Durian runtuh @ musim durian tak datang selalu. Tapi bergegar poket nak mengeluarkan duit membelinya, mahal tak masuk dek akal, baik beli kepci... haha!


Dulu-dulu penjual pakai harga sebiji dan selonggok beberapa biji. Sekarang mereka semua menjual harga dengan  timbangan kilo. Itu yang dah jadi mahal yang amat. Kalau sekilo berbelas ringgit dan buah tu dalam dua kilo lebih... kiralah berapa harga yang nak dibayar. Paling sedih apabila dibuka hanya 2 pangsa sahaja ada isi. Pangsa yang lain kosong,  dapatlah 5 ulas satu biji... Bertabahlah kalau terkena macam tu... 

Hilangkan Bau, Panas Badan Dan Pening Makan Durian


Petua berkenaan macam ini dah lama orang-orang dulu amalkan. Memang dah pernah cuba nampak sangat berkesanlah. Caranya sangat mudah saja iaitu selepas makan durian, ambil pangsa durian yang sebelumnya berisi durian yang sudah di makan, curahkan air kedalamnya. Minumlah air itu sehingga habis. 

Teringat dulu-dulu di kampung, makan durian di pondok durian. Tunggu durian gugur, debuk bunyi durian terus kejar tapi kena hati-hati takut kena timpa dek durian gugur. Masa tu tak boleh juga nak makan banyak. Tengok durian banyak berlongok, makan seulas dua, perut jadi sebu. Dah tak ada, teringin jadinya. Bila entah nak balik kampung, tak taulah... !

Dah tau petua ni, tak kisahlah makan durian banyak-banyak. Nanti buat macam ni, minum air dalam pangsa durian. Tak payah minum dalam cawan dah, tapi jaga-jaga dengan durinya. Kalau terkena mulut boleh luka dek duri yang tajam... hihi!

Untuk mendapat pelbagai petua. lihat di SINI

p/s: Teringinnya makan durian banyak-banyak tapi mahalnya... alahai!

#pic fr google

3 comments:

Beli Motosikal Terpakai Untuk Anak Bujang Yang Akan Praktikal Tahun Depan

4:28:00 PM Noor Akma 1 Comments

Minggu lepas sibuk en. suami mencari dan membelek laman web jualan motosikal. Mencari harga yang sesuai dengan bajet yang kami ada untuk beli motosikal . Bukan nak beli yang baru tapi nak cari yang terpakai @ secondhand tapi masih elok dan sesuai di pakai dan semestinya ikut bajet. Puas jugalah en. suami dengan anak bujang menjejak kedai motosikal yang ada di Shah Alam ini.

Beli Motosikal  Terpakai  Untuk Anak Bujang Yang Akan Praktikal Tahun Depan
Beli Motosikal  Terpakai  Untuk Anak Bujang Yang Akan Praktikal Tahun Depan

Hmmm.... tak ada yang harganya di bawah RM2K. Akhirnya cuba belek laman-laman web yang ada menjual motosikal. Manalah tau dapat terus kepada tuan punya motor. Boleh dapat murah dan senang sikit nak berunding. Banyak jugalah  no, talipon yang en. suami contact. Yang jauh-jauh tu terpaksalah tolak sebab payahlah sikit dah jauh luar kawasan Shah Alam.

Beli Motosikal  Terpakai  Untuk Anak Bujang Yang Akan Praktikal Tahun Depan


Akhirnya dapat juga sebuah motor ni. Nampak cantik dan sesuai dengan anak bujang. Harganya setelah di buat kiraan dalam RM1.5k je 'on the road'. Maksudnya dengan insuran, road tax dan sedikit pengubasuaian. Bolehlah tu dan en. suami dan anak pun setuju. Beli dari tuan punya motor itu sendiri. Puas hati sebab harga yang sangat berpatutan.

Sebuah motosikal jenama demak warna biru gelap akhirnya bertukar tangan. Anak pula tak dapat pulang dari tempat pengajiannya untuk buat tukar nama di Jabatan Pengangkutan Jalan, Dan nama akulah yang menjadi penama dan pemilik motor ini. Tambah lagi harta yang tak seberapa yang menggunakan nama aku.... huh!


Inilah dia motosikal  yang sangat di idamkan oleh anak bujang. Sebenarnya memang nak beli yang baru tapi faham je lah. Anak bujang aku ni memang sangat memahami. Tak kisah katanya janji ada motosikal yang memudahkan dia pergi praktikal nanti Semester depan iaitu semester akhir dia. Nanti dia dah tak  tinggal di hostel dah. Duduk kat rumah dan berulang alik pergi praktikal.

Anak bujang ku ni akan praktikal samada di Airpot Subang, Sepang atau Sungai Besi. Dah itu kursus yang dia ambil iaitu memerlukan dia bekerja di hangar kapal terbang atau helikopter. Selama hari ni sejak semester dua, sesekali pergi praktikal menumpang motosikal  atau kereta kengkawan. Selepas ni dah susah jadinya kalau tak ada motosikal

Beli Motosikal  Terpakai  Untuk Anak Bujang Yang Akan Praktikal Tahun Depan
Beli Motosikal  Terpakai  Untuk Anak Bujang Yang Akan Praktikal Tahun Depan

Itulah sebabnya berusaha keras nak kan motorsikal ini. Akhirnya misi dah pun selesai. Selepas ni kalau mampu nak selesaikan misi anak perempuan aku yang nak kan sangat sebuah kereta pula. Entah dapat, entahkan tidak menjayakan misi ini... dah macam 'mission imposible ' pula. Nak suruh gunakan saja van yng sedia ada tu, tak nak dia... apa-apa je lah.

Nak lihat catatan lama di blog ini... klik SINI

p/s : Misi memdirikan sebuah rumah idaman pun belum menampakkan hasil lagi... sob.. sob!

1 comments:

Prof Hariz Internet Marketing by PolicyStreet

11:27:00 PM Noor Akma 3 Comments



Prof Hariz Internet Marketing Malaysia


Ridhauddin Hariz  ialah salah satu Internet Marketing Malaysia yang dikenali sebagai Prof Hariz dikalangan rakan-rakannya. Beliau  berasal dari Permatang Pauh Pulau Pinang. Beliau meruapakan anak sulung daripada tiga adik beradik. Beliau adalah anak sulung yang sangat tabah kerana telah kehilangan ayah tercinta ketika umur beliau 3 bulan. 

Prof Hariz merupakan pemegang Diploma Sistem Komputer dari Kolej ADTEC Melaka dan semenjak itulah beliau menceburkan diri dalam bidang komputer dan Internet. Prof Hariz seterusnya melangkah ke alam pekerjaan di dalam bidang online marketing dan pemasaran secara atas talian. Bermula daripada tahun 2014, Prof Hariz menubuhkan syarikat sendiri iaitu PH ProjectBase Resources dan dari situ beliau berkecimpung dengan kaedah pemasaran secara atas talian menggunakan media sosial, strategi pemasaran menggunakan email, Google Analytics, Search Engine Optimization atau SEO, rekabentuk laman web dan juga pemasaran melalui konsep funnel marketing. Sejak dari itu, beliau telah membantu ramai peniaga serta syarikat-syarikat dalam menambahbaik strategi pemasaran diatas talian.

Pengalaman beliau yang mendalam dalam SEO membuatkan Prof Hariz dilamar oleh syarikat Exabytes Group Sendirian Berhad pada dua tahun lalu dan dipertanggungjawab untuk  menjana idea-idea baru serta menerokai strategi-strategi pemasaran yang inovatif menggunakan teknologi internet yang terkini, seperti penghasilan laman web, blog, komuniti media sosial dan juga kaedah-kaedah komunikasi yang lain. 


Selepas berhempas pulas bersama Exabytes, tahun ini pada tahun 2017 beliau sekali lagi dimurahkan rezeki beliau untuk menjawat jawatan yang lebih tinggi di syarikat As White Global Sdn Bhd sebagai Penasihat SEO. Prof Hariz kali ini memegang jawatan dan tanggngjawab yang besar hinggalah melibatkan diri dengan klien-klien dari Australia, US , UK , Singapore dan Germany. Sebagai Penasihat SEO yang terkemuka di Malaysia, beliau dipertanggungjawab untuk menyediakan perkhidmatan SEO kepada klien-klien tidak kira di Malaysia mahupun di luar negara.

Prof Hariz, Online Marketing Specialist atau pakar dalam SEO dan pemasaran atas talian adalah gelaran yang diberikan oleh rakan-rakan serta kenalan kerana pencapaian beliau telah mencapai ke tahap yang sangat membanggakan.  Kini beliau dikenali sebagai Prof Hariz ataupun Tuan Hariz.

Untuk yang tidak mengenali lagi siapa Prof Hariz, berikut adalah pencapaian beliau sepanjang beliau berada di dalam bidang Internet Marketing.


Pencapaian Prof Hariz
  • Menganjurkan program diet bersama Utusan Malaysia pada bulan Ogos 2014 dengan program “Prof Hariz Kongsi Tips Kurus” yang melibatkan seramai 500 peserta di seluruh Malaysia secara online
  • Mendapat pengiktirafan sebagai Top 3 Affiliate Malaysia oleh Infokerjaya pada bulan Disember 2014 kerana beliau telah berjaya menjana jualan sehingga RM100,000 dalam masa 5 bulan melalui penjualan ebook kerjaya, serta membantu calon-calon menduduki peperiksaan online dan temuduga SPA
  • Menganjurkan seminar Buat Duit Affiliate dengan Blog di Karangkraf pada Disember 2014 di mana beliau berkongsi pengalaman beliau menjejaki dunia perniagaan secara affiliate di mana beliau dapat menjana puluhan ribu ringgit dalam tempoh masa yang singkat
  • Menganjukan pelbagai bengkel-bengkel dan seminar-seminar, antaranya:       
- Bengkel / Seminar bertajuk: Buat Duit Dengan Blog di Politeknik Seberang Perai, pada Mac 2015
- Bengkel Affiliate Ninja pada April 2015
- Bengkel Email Marketing pada Jun 2015
- Private group coaching bersama Shaklee Malaysia pada Disember 2015, untuk membuat strategi penjualan sebanyak RM10 juta pada tahun 2016
  • Bekerjasama dengan Irfan Khairi pada Februari 2016 dalam seminar khusus bagi peniaga-peniaga dalam membuat penjualan dengan blog
  • Menganjurkan Private Coaching Group 365 - Bagaimana Jana Pendapatan 4 Angka Dengan Blog pada Ogos 2016 bersama 40 orang suri rumah, hasil daripada itu program ini berjaya membantu 10 orang suri rumah untuk menjana pendapatan sekitar RM10,000 sebulan secara konsisten
  • Ditemuramah oleh Astro Awani pada Disember 2016 dengan memberikan pandangan beliau berkenaan dengan Potensi Digital Ekonomi untuk negara Malaysia pada masa yang sama Jack Ma (pengasas dan tuan punya syarikat gergasi Alibaba Group of Companies) telah dilantik sebagai Penasihat Ekonomi Digital Kerajaan Malaysia.
Servis Yang Ditawarkan Oleh Prof Hariz Sebagai Internet Markting Malaysia

Prof Hariz  menawarkan servis SEO yang mana membantu para usahawan dalam dunia perniagaan terutama membuat servis SEO untuk perniagaan secara atas talian. Bukan itu sahaja, Prof Hariz menawarkan servis review di blog beliau www.profhariz.com kepada usahawan yang ingin memperkenalkan produk mereka kepada orang ramai. Artikel review itu adalah artikel yang mempunyai unsur-unsur SEO yang mana dapat meningkatkan jualan anda kepada double dan triplle daripada biasa.
  • Marketing di Google
  • Personal coaching Zero Marketing to Hero
  • Funnel Marketing
  • Review
Bagi siapa yang baru sahaja memulakan perniagaan atau sudah lama berkecimpung di dalam dunia perniagaan tetapi tidak tahu untuk membuat marketing, anda oleh menghubungi Prof Hariz sebaga penasihat anda melalui info dibawah.

Info Mengenai Prof Hariz
Facebook : https://www.facebook.com/profhariz
Fanpage : https://www.facebook.com/profharizmy/
Whatsapp : 6012-5336713

Prof Hariz Internet Marketing Malaysia by PolicyStreet

Kini beliau berkerja di salah sebuah syarikat Insurans , PolicyStreet . Prof Hariz dilantik dan dipertanggungjawabkan untuk menjadi Pengurus Internet Marketing disyarikat itu. 


PolicyStreet

PolicyStreet adalah insurans yang mudah, senang dan mampu bayar. PolicyStreet lebih menumpukan kepada mereka yang memerlukan insurans seperti syarikat , universiti, usahawan , kelab kesihatan, dan macam-macam lagi kumpulan.

PolicyStreet merupakan syarikat insurans yang menawarkan pelbagai jenis insurans mengikut keperluan seperti berikut :
  • Insurans Perubatan
  • Diabetes
  • Kanser
  • Kehidupan yang mampu
  • Tulang belakang
  • Bantuan jalan raya jangka pendek
  • Peralatan musik
  • Perbehentian kerja
Apa yang lebih membanggakan adalah, PolicyStreet menawarkan servis insurans untuk produk-produk yang lebih kecil antaranya ialah :
  • Keracunan makanan
  • Kerosakan rambut
  • Sewaan
  • Berbasikal
  • Keracunan alkohol
  • Menonton
  • Mendaki
  • Penyewa
  • Perlawanan bolasepak
  • Cinta
  • Peralatan musik
  • Perkahwinan
  • Majlis pengebumian
Sesiapa yang inginkan insurans, boleh hubungi PolicyStreet , syarikat insurans yang mengambil berat tentang keperluan anda. Bersama-samalah mencipta masa depan bersama PolicyStreet.


Info Mengenai PolicyStreet

3 comments:

Jenis-Jenis Material Kain Yang Biasanya Digunakan Untuk Membuat Pakaian

1:20:00 PM Noor Akma 2 Comments

Setelah menceburi bidang penjualan pakaian ini aku kenalah mengenali pelbagai jenis dan material kain yang biasanya untuk di buat baju. Nanti senang nak terangkan pada pelanggan. Pening juga nak mengenali jenis-jenis material kain ni. Kadang-kadang kain yang sama tapi mempunyai banyak nama. Jadi kena peka dan sangat memahami juga.

Jenis-Jenis Material Kain Yang Biasanya Digunakan Untuk Membuat Pakaian
Jenis-Jenis Material Kain Yang Biasanya Digunakan Untuk Membuat Pakaian
Di sini aku terangkan secara ringkas sahaja untuk pemahaman sendiri sebenarnya. Selebihnya kena korek dan cari maklumat dalam internet. Banyak sunggujh jenis-jenis kain yang aku jumpa. Tapi kita perincikan  yang biasa jumpa saja dan yang selalu di buat pakaiain di Malaysia ini.


Jenis-Jenis Material Kain


Spandex
- Jenis Kain yang meregang ( strecthable), elastik dan kuat. Tak licin seperti lycra, melekap, tak menyerap peluh dan tak perlu gosok. Kain jenis ini biasanya di buat T shirt, legging, pakaian sukan dan ada juga jubah serta tudung.

Chiffon
- Kain yang lembut, ringan dan beralun. Jarang dan memerlukan inner atau lapisan dalam untuk pemakaian. Cepat renyuk dan pakain jatuh cantik mengikut badan. Sesuai di buat pelbagai pakaian dengan di gabung dengan kain jenis lain.

Cotton
- Jenis kain yang menyerap peluh, sejuk dan mudah di gosok cuma jangan rendam nanti merosakkan pakaian. Ada bermacam jenis cotton dan yang paling popular adalah Japanese Cotton. 

Polyster
- Kain yang tidak menyerap peluh dan panas. Sukar di gosok dan mudah renyuk. Kalau terkena kotoran sukar tanggal. Tapi kain ini ringan dan kuat iaitu sukar terkoyak dan kalis air. 

-Viscose
Sejenis kain yang agak mahal dan mewah. Terasa lembut dan sejuk di kulit. . Menyerap peluh dan agak berkilat. Tidak mudah berkedut. 

- Jersey
Kain jersey ini sekali pandang tak jauh bezanya dengan kain spandex dan lycra. Tapi ada perbezaannya jika  di lihat dengan teliti. Jenis yang mengikut bentuk badan dan sedikit stretchable. Untuk pembuatan baju kena ambil satu saiz lebih besar kerana akan mengecut sedikit lepas di cuci. Walau tidak menyerap peluh ia masih sejuk apabila di pakai.

- Lycra
Sejenis kain yang ringan, lembut dan licin. Juga sejenis kain yang sedap di pakai. Meregang sama seperti spandex. Tak perlu di gosok dan tidak mengecut. Biasa di gunakan untuk membuat pelbagai jenis pakaian termasuk jubah muslimah. 

- Crepe
Ada pelbagai jenis crepe iaitu moss crepe, como crepe, soft crepe dan beberapa lagi yang sejenis dengannya. Kain yang nipis, lembut, ringan tapi tidak jarang. Ada sedikit regangan kecuali jenis como crepe yang bercampur polyster yang agak keras dan perlu gosok. Sangat popular sekarang untuk di jadikan pakaian. 

- Denim
Biasanya di gunakan untuk pembuatan seluar jeans dan jaket jeans. Jenis kain yang berat dan tahan lasak, sesuai dengan penggunaannya. Namun sekarang sudah ada kain jeans yang ringan dan stretchable setelah di campur dengan bahan lain.

- Cotton Linen
Nampak kaku dan tak seperti cotton biasa. Lebih tebal walau teksturnya halus. Biasanya di buat pakaian ke pejabat seperti kemeja. Seperti cotton biasa, ia juga menyerap peluh dan sejuk serta selesa di pakai.

Inilah antara jenis kain yang dapat ku huraikan tentangnya. Ada banyak lagi jenis kain yang ada. Tapi aku ambil tau setakat 10 jenis ni sajalah dulu. Ini untuk ilmu pengetahuan aku yang semenjak beberapa tahun ini menjadi pemjul pakaian. Senang nanti nak terangkan pada pelanggan kan... Kalaulah apa yang aku dapatkan butir-butir tu ada kekhilfan maaflah yer... 

Nak baca pelbagai informasi di blog ini klik SINI

p/s : Semoga perkongsian ini memberi manafaat pada sesiapa yang membaca...

#pic fr google


2 comments:

Masak Kurma Daging Bersama Kentang Jer...

12:23:00 PM Noor Akma 5 Comments

Lauk kurma daging ini  masak beberapa hari lepas di cadangkan oleh en. suami. Kadang-kadang tu dah buntu memikirkan hari-hari nak masak  tu. Jadi tanya penghuni dalam rumah iaitu en, suami dan anak-anak. Bila dah ada sikit perbincangan, baru dapat idea buat masak kurma daging ini. Semua dah setuju, baru puashati.

Masak Kurma Daging  Bersama Kentang Jer...
Tambah Masak Kurma Daging  Bersama Kentang Jer...
Maka terjadilah masak kurma ini. Aku masak pakai pressure cooker. Lebih mudah dan menjimatkan masa. Masak macam biasapun boleh, tiada salahnya. Cuma kena pastikan daging betul-betul empuk dan mengambil masa yang lama jugalah. Dan kena sentiasa di perhatikan agar air tidak kering dan hangit.

Bila masak dengan pressure cooker ni terus tumis dan masukkan daging, santan dan air dan tekan butang pressure. Ada pula masa senggangnya, bolehlah masak sejenis lagi lauk sayur ke apa sementara menuggu. Kentang di masukkan kemudian dan pressure lagi sekejap. Kalau tidak kentang cair dalam kuah.


Apapun cara masak samaada dengan pressure cooker atau secara biasa,rasanya masih sama. Tetap rasa masak kurma juga. Jadi tak usahlah berkeluh kesah tak ada pressure cooker... abaikan ajelah. Ini aku bagi resepi masak kurma cara keluarga aku turun temurun. 

Resepi orang lain mungkin ada yang sama macam aku dan ada yang agak berlainan. Nak masak pakai pressure cooker, ubahlah  cara lebih kurang. Mana-manalah yer...!

Masak Kurma Daging  Bersama Kentang Jer...


Bahan2 :

300gm daging  
3 biji kentang 
1 biji tomato 
2 biji cili merah 
2 biji bawang merah
1 ulas bawang putih 
1 cm halia - tumbuk
2 sudu makan cili giling 
1 pkt kecil serbuk rempah kurma
1 sdu makan pes asam jawa
11/4 cawan cawan air
2 cawan santan
minyak secukupnya
gula dan garam secukup rasa
sedikit rempah tumis - kulit kayu manis, bunga lawang, cengkih dan buah pelaga

Cara :

Daging di potong kecil dan di bersihkan. Kentang di buang kulit dan di belah 4 atu 6. Tomato juga dibelah 4. Cili merah di belah sedikit tanpa putus. Bawang merah, bawang puttih dan halia di tumbuk lumat bersama. 

Tumiskan bahan tumbuk bersama dengan rempah tumis iaitu kulit kayu manis, bunga lawang, cengkih dan buah pelaga. Bila dah kekuningan masukkan cili giling. Tumis sampai agak garing. Masukkan pes asam jawa dan 1/4 cawan air . 

Masukkan serbuk rempah kurma sekali. Tumis bahan2 sampai garing. Lepas tu masukkan daging, renihkan sehingga daging empuk. Tak perlu masukkan air kerana air daging akan keluar. Masukkan kentang. 

Lepas tu masukkan 2 cawan santan dan 1 cawan air. Perasakan juga dengan garam dan gula. Biarkan mendidih dan sehingga kentang empuk. Seterusnya masukkan tomato dan cili merah, Tunggu seketika. Selepas tu bolehlah diangkat dan dihidangkan utk makan tengahari.

Nak lihat resepi dalam blog ini... klik SINI

p/s: Bolehlah jadi hidangan tengahari yang menyelerakan... :)

5 comments:

Lazada Online Revolution Blogger Contest

12:42:00 PM Noor Akma 3 Comments

Wau.... wau... wau!!! Lazada kembali lagi menghangatkan jualan online dengan jualan Online Revolution secara besar-besaran yang akan berlangsung dari 11 November hingga 14 Disember 2017. Sesiapa yang mencari barang yng di inginkan, bolehlah menilih di Lazada. Ataupun yang ada duit berkepuk-kepuk tu juga boleh shopping sampai lebam di lazada juga. Belek-beleklah jualan Online Revolution di web atau apps Lazada tu sampai fengshan @ tidur le ... hihi!

Lazada Online Revolution Blogger Contest
Lazada Online Revolution Blogger Contest

Aku bukanlah rajin shopping online tapi sesekali tu ada membeli secara online atau dalam talian ini. Itupun dengan barang-barang yang perlu sahaja. Al-maklum aku kena mendahulukan keperluan dari kehendak. Tapi walau sesekali membeli, aku sangat berhati-hati takut kena tipu. Sekarang penipu online sangat berleluasa.

Rasanya macam-mcam benda aku dah beli secara online. Tapi yang paling banyak dan paling suka beli adalah pakain. Beli baju raya secara online dah aku buat dalam 2 -3 tahun ni. Tak payah bersesak-sesak di pusat membeli-belah setiap kali memilih baju raya. Dah pilih, tunggu saja posmen hantar depan pintu rumah.


Lazada Online Revolution Blogger Contest


Membeli secara dalam talian dan online ni banyak yang memudahkan untuk mencari hanya barang-barang yang perlu sahaja. Jadi boleh menjimatkan masa dan kos dari situ. Sebenarnya aku dah tak ingat produk yang pertama kali beli secara online. Bukan pasal dah banyak beli secara online tapi sebab kadang-kadang dan selalunya anak-anak yang membeli dan aku yang kena bayar.... hahaha!


Tapi aku paling ingat ada beli satu barang di Lazada waktu lagi 3 - 4 hari nak hari raya Aidilfitri pada tahun lepas. Masa tu hampir semua barang untuk beraya dah beli dan aku tak bercadang nak beli dan tukar handbag baru. tapi masa itulah handbag aku rosak tali dan zipnya. Nak membeli dan memilih di kedai dah tak larat dan tak sempat. 

Jadi, penyelesaiannnya ku beli handbag jenama Mango di Lazada. Nasib baik Lazada masih terima lagi dan courier masih menghantar barang-barang lagi. Poslaju pula 10 hari sebelum raya dah tak boleh hantar barang dah. Penghantaran yang sangat cepat sungguh. Malamya aku order, petang esoknya dah sampai ke tangan aku. Huh... nasib baik ada Lazada. Itu pengalaman yang tak dapat aku lupakan dengan Lazada tau.

Sebenarnya ada beberapa barang yang aku merancang nak beli di Lazada. Tapi apakan daya tak berkesempatan. Bukan sebab tak mempunyai kewangan yang mencukupi tapi memang aku terpaksa mendahulukan yang penting dahulu iaitu untuk pembelajaran dan masa hadapan anak-anak. Jadi aku berangan- angan sajalah dulu nak mebeli-belah di Lazada ni.

Lazada Online Revolution Blogger Contest
Lazada Online Revolution Blogger Contest

Antara barang yang sangat aku idamkan adalah Bread Maker jenama Pesonic ni. nak tahu kenapa? Sebab kami sekeluarga suka sangat makan roti. Hari-hari mesti ada roti dalam menu makanan keluarga. Anak-anak walau ada makanan lain, masih mencari roti untuk sarapan dan makan malam. Jadi, kalau ada mesin ni mudahlah aku buat sendiri. Tak payah membeli sebuku roti di kedai hari-hari. Gittew le... heh!

Jomlah pada para blogger yng belum join contest ini, join segera. Mana tau kalau bernasib baik, boleh menang hadiah yang di tawarkan. Berbaloi-balai sungguh hadiahnya. harap aku kali ini tidak bermimpi lagi untuk memenangi hadiah itu. Kalau rezeki sudah tertulis, tak kemana perginya tapi tak kisahlah... Aku cuma ingin memeriahkan suasana yang dah sedia meriah ini saja. 

p/s : Lalalalala..... Lazada Online Revolution Blogger Contest dari dari 11 November hingga 14 Disember 2017.... Yeayhhhh!

3 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

PENAFIAN

[PERINGATAN] Komen yang mempunyai pautan ke mana-mana blog atau laman web yang menjurus kepada perniagaan atau bersifat keuntungan sebelah pihak, akan dipadamkan serta-merta. Jika berminat untuk meletakkan link atau pautan ke dalam entri ini, sila hubungi penulis di annurbe.noor@gmail.com


[PENAFIAN] www.huhahuhajerr.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.


Pemilik blog juga tidak akan bertanggungjawab sama sekali terhadap komen-komen yang di siarkan dan ianya adalah tanggungjawab penulis komen itu sendiri.


Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.


Sekian...