Petua Menghilangkan Kesan Hitam Di Leher Dan Ketiak Serta Menghilangkan Bau Badan

1:16:00 PM Noor Akma 2 Comments

Kengkadang ada orang yang mempunyai masaalah kesan hitan di leher dan ketiak. Ada juga yang mempunyai bau badan yang kuat di sebabkan sering berpeluh. Di sini aku nak kongsikan beberapa petua yang boleh dan dapat membantu menghilangkan kesan hitam di leher dan ketiak serta menghilangkan bau badan sekali gus. Ini petua lama dan di amalkan oleh orang dulu-dulu.

Petua Menghilangkan Kesan Hitam Di Leher Dan Ketiak Serta Menghilangkan Bau Badan

Zaman dulu mana ada pewangi dan sabun. Jadi, orang dulu-dulu mempraktikan apa yang ada di sekeliling kehidupan mereka. Ada beberapa cara yang boleh di lakukan. Mudah, murah dan menjimatkan duit. Sekiranya di amalkan selalu, segala masaalah leher dan ketiak hitam serta badan berbau dapat di selesaikan.

Petua Menghilangkan Kesan Hitam Di Leher Dan Ketiak Serta Menghilangkan Bau Badan


Cara pertama, gunakan sedikit kapur makan. Kapur makan ni adalah kapur yang biasanya orang tua, orang India dan orang dulu-dulu gunakan untuk makan sireh. Boleh di dapati di kebanyakan kedai runcit dan kedai India. Kapur ini juga biasa di gunakan dalam sesetengah masakan kuih melayu tau.

Campurkan secubit kapur makan bersama air perahan limau nipis dan sapukan ke bahagian leher dan ketiak yang hitam. Seeloknya lakukan semasa mandi. Gosok dan sental secara merata dengan  sebati. Penggunaan kapur tu mungkin aka terasa sedikit pedih dan panas tapi tidaklah sampai memudaratkan kesihatan kulit. Bila di lakukan secara kerap iaitu 2 kali seminggu, insya'allah segala daki dan kehitaman akan mudah tertanggal.

Cara kedua, menggunakan parutan timun dan air lemon. Cuci dan sental parutan timun yang telah di campur perahan lemon ke leher dan ketiak selama 15 hingga 20 minit setiap kali. Lakukan selalu semasa mandi. Insya'allah leher dan ketiak akan putih berseri dan bau badan akan menghilang serta perpeluhan melampau akan berhenti.

Cara ketiga, cara yang agak mudah dan senang dari kedua-dua cara di atas. Iaitu menggunakan tawas. Campurkan tawas dengan air suam dan gosoklah leher dan ketiak menggunakan span. Gunakan selalu sewaktu mandi. 


Sekiranya sentiasa mengamalkan salah satu cara di atas, pasti tiada lagi kegelisahan dan kegusaran akibat kesan hitam di leher dan ketiak serta bau badan yang menjengkelkan. Seterusnya yang tinggal hanya kulit yang putih berseri dan bau badan yang wangi. Cubalah....

Nak tahu petua lain di blog ini... klik SINI

p/s: Petua orang-orang dulu memang menjimatkan kos... !

#pic fr google

2 comments:

Biar Betul, Kulit Durian Boleh Buat Lauk Sayur .....

1:24:00 PM Noor Akma 4 Comments

Biasanya sejak buah durian di jual mahal macam harga emas, ramai yang buat lawak kena makan kulit durian sekali. Kalau tidak rugi membeli durian pakai timbang kilogram . Berat kulit dari isi buah durian tu. Baru-baru ni, aku terjumpa di FB, kulit durian di buat lauk sayur. Betul ke? Hati amat tertanya-tanya ni... !

Biar Betul, Kulit Durian Boleh Buat Lauk Sayur .....
Biar Betul, Kulit Durian Boleh Buat Lauk Sayur ..... 

Rupanya ada orang makan sayur kulit durian ni. Bagaikan tak percaya aku bila lihat di FB tu. Yang ini aku tunjuk yang buat rebus campur bawang putih dan bawang merah. Aku rasa orang empunya FB ni dari Sarawak. Sarawak memang terkenal dengan makanan eksotik.. Kan!

Ada aku jumpa yang buat goreng tumis juga. Tapi dah hilang pula dari radar FB aku. Tak dapatlah tunjuk gambar di sini. Tak apa, janji ada gambar kulit durian rebus ni. Macam manalah rasanya. Aku pula tak ada kulit durian ni dah... Kalau tidak, boleh juga cuba buat... hahaha!



Selepas ni jangan buang kulit durian apabila makan isi. Rugi tak cuba cara orang Sarawak ni buat. Lagi pun mahal durian sekarang ni. Kalaulah sedap menepati selera, rasanya boleh pelbagaikan masakan kulit durian ni. Buat tumis berlada, goreng pedas, masak lemak cili api, masak kari dan macam-macam lagi... kahkahkah!

Tapi kena kunyah lumat-lumat, jangan tertelan terus duri durian tu, tercekik dan tersangkut di tekak pula nanti. Boleh terus masuk hospital ni. Bikin seriau pula tengok duri durian yang berceracak tu. Apapun satu inovasi baru dari buah durian. 

Biar Betul, Kulit Durian Boleh Buat Lauk Sayur .....
Biar Betul, Kulit Durian Boleh Buat Lauk Sayur ..... 

Biasanya selain makan isinya begitu saja, boleh juga buat kuih, kek dan tempoyak, bijinya di hiris-hiris, goreng jadilah kerepek. Aku biasa makan biji durian rebus dan rasanya sedaplah juga tapi kerepek  durian tak pernah makan dan buat lagi. 

Ini dah dapat tau yang kulit durian memang ada yang makan buat sayur. Teringin juga nak cuba. Nantilah, bila beli buah durian, tak membazirlah kulit durian tu lagi. Aku nak cuba buat sayur pula. Sedap tak sedap nanti aku nak cuba dulu... barulah tau... kehkehkeh!

Nak baca cerita informasi di blog ini, klik SINI

p/s: Macam cerita lawak jer tapi hal betullah.. hihi!

#kredit FB Ayang Mami

4 comments:

Cara Buat Label Sticker Sendiri Yang Mudah Dan Jimat Sesangat...

9:40:00 PM Noor Akma 4 Comments

Semenjak seminggu dua ni kesibukan aku memang tahap melampau betul. Tak sempat nak berfikir benda lain dah. Akhirnya blog dah macam nak terabai jugalah. Hari ni, godek-godek FB, jumpa cara buat label sticker sendiri yang tak masuk dek akal dan mudah sesangat. Jadi aku nak dokumentasi kat blog aku ni untuk ingatan aku masa akan datang.

Cara Buat Label Sticker Sendiri Yang Mudah Dan Jimat Sesangat...
Cara Buat Label Sticker Sendiri Yang Mudah Dan Jimat Sesangat....
Hanya dengan kertas A4 paper biasa di print tulisan yang di kehendaki dan selotape untuk melekatkan tulisan. Cukup mudah, senang di buat. Boleh pula tulisan tu melekat di atas plastik apabila kertas di tanggalkan. Macam ajaib la pulak... kan!



Tengoklah gambar yang aku kongsi dari FB ni. Cuma dari bahan-bahan yang mudah sahaja. Kalau nak tempah mesti mahal ni. Berpuluh ringgit juga harganya kalau nak print tulisan-tulisan tu di atas plastik. Bila dah boleh dan tahu buat sendiri tu... apa lagi, kita label semua barang-barang di rumah kita.. hihi!

Bahan: 

Kertas A4 yang telah di print tulisan yang di kehendaki
Pembaris / scrapper
Pisau
Selotape
Air paip

Cara:

Potong tulisan di atas kertas tu ikut saiz yang di kehendaki. Selepas tu ambil selotape dan lekatkan di atas kertas tulisan tadi. Gunakan scrapper atau pembaris untuk meratakan lekatan selotape dan tulisan tadi. Pastikan betul-betul rata dan melekat dengan sempurna

Selepas tu ambil semangkuk air paip, masukkan kertas-kertas label tadi. Biarkan dan pastikan ia betul-betul basah dan jadi bergulung. Bila dah betul-betul bergulung dan basah, ambil kertas label tu dan buangkan kertas pada plastik selotape sampai semua kertas tanggal dari plastik.

Sekarang yang tinggal hanya tulisan dan plastik selotape yang telah melekat. Keringkan label plastik  yang dah siap tu. Kemaskan sikit potongan label untuk lebih rapi. Pastikan plastik label telah kering sepenuhnya sebelum di lekatkan. Nanti tak melekat pula.

Seterusnya bolehlah di lekatkan di mana sahaja yang di kehendaki....  Senang dan menang dengan tidak mengeluarkan belanja yang banyak. Di waktu-waktu  yang perbelanjaan kehidupan sangat menghimpit dan membebankan ini, bolehlah berjimat... haha!

Untuk lihat pelbagai informasi dan tips di blog ini lihat SINI

p/s: Bagus sungguh idea ni... tabik spring pada yang empunya idea... huhu!

#kredit FB Nadiah Azaman Ppk

4 comments:

Dah Masuk Asrama Kolej Vokasional Dah....

12:41:00 PM Noor Akma 1 Comments

Waktu dalam seminggu dua ni memang sangat-sangat sibuk memikirkan dan menyiapkan anak perempuan aku yang mendaftar di Kolej Vokasional Klang. Otak tak dapa memikirkan perkara lain. Jadi, beberapa hari dalam seminggu dua ni blog agak terabai sikit. Lega, bila dah selesai hantar dia mendaftar  ke Kolej Vokasional  semalam. Walau ada beberapa perkara tak beres lagi, kira dah selesai lah tu.... yer!

Dah Masuk Asrama Kolej Vokasional Dah....
Dah Masuk Asrama Kolej Vokasional Dah.... 

Ada jugalah rasa sedih nak menghantar tu tapi untuk masa depan yang lebih cerah dan berdaya saing aku turutkan jua. Nak mencari dan mengemas barang tu punyalah kalut. Banyak jugalah yang nak di sediakan dan pakaian sekolah pun tak sama dengan pakain sekolah harian biasa. 

Anak perempuan aku tu ambil bidang elektronik. Setiap masa waktu pembelajaran berseluar panjang hitam. Pakaian pula ikut kesesuaian waktu. kalau di bengkel ada baju dan jaket bengkel serta kasut keselamatan. 

Waktu pembelajaran, pakai baju korporat oren dan seluar panjang hitam serta kasut hitam. Tudung pula, dengar khabarnya waktu pembelajaran pakai warna putih tetapi waktu bengkel warna hitam. Harap anak aku tu dapat menjalankan pembelajaran dengan bersungguh-sungguh.

Taklimat  Kolej Vokasional .... 

Hari tu masa daftar, anak  dapat asrama dengan kawannya yang kenal masa temuduga tu. Lagi bagus dapat satu dorm juga dengan senior yang dia berkenalan dan bertukar-tukar nombor talipon waktu temuduga hari tu. Nasib baik juga ada senoir tu. Agak mudah sikit aku buat persiapan dengan bertanyakan apa-apa yang tak pasti. 

Besar betul dorm tu. Sebesar sebuah bilik darjah sekolah biasa. Satu dorm tu menempatkan 11 katil dan 11 orang penghuninya. Risau juga aku memikirkan macam mana dia berkawan dan berinteraksi sesama diorang. Tapi aku buang jauh-jauh perasaan risau tu. Pandai-pandailah dia nak menyesuaikan diri.



Sekarang ni bukan macam dulu. Senang sahaja nak hubungi anak. Boleh bawa talipon di asrama. Bila waktu dia lapang, aku whassap dengannya. Dengar cerita dia dan tau apa aktiviti di sana. Minggu ni minggu orientasi, memang waktu begini sibuk sikit dengan ceramah dan macam-macam aktiviti.

Dah masuk kelas dan belajar nanti taklah sibuk dan terkejar-kejar lagi. Sibuk dengan buku dan tugasan bengkel pula. Dapat tau ada 4 orang sahaja pelajar perempuan termasuk dia ambil bidang elektronik mendaftar kelmarin. Tak apa, jadikan satu cabaran untuk bersaing dengan ramai lelaki.. huhu!

Nak baca catatan peribadi aku di blog ni.... klik SINI

p/s : Semoga dia tabah dan cekal  serta belajar bersungguh-sungguh untuk 4 tahun kedepan ini bagi meraih sebuah diploma...  Aminnn!!!

1 comments:

Terbang Di Udara @ Flying Game With Traveloka Fly & Win CNY Contest... Jom!

10:47:00 PM Noor Akma 6 Comments

Terbang Di Udara  @ Flying Game With Traveloka Fly & Win CNY Contest... Jom!

Wow... aku terjumpa satu permainan di internet yang menawarkan hadiah percutian. Permainan ni di anjurkan oleh Traveloka iaitu sebuah laman web yang menawarkan tempahan hotel dan penerbangan yang mudah dengan kos berbaloi-baloi. Traveloka Fly & Win CNY Contest namanya. Hadiahnya percutian ke Seoul, Phuket dan Langkawi. Tak boleh di lepaskan  peluang untuk memenangi percutian Traveloka Fly & Win CNY Contest ni. Jom, jom, jom... jom main game. Untung nasib bertuah dapat pergi melancong free... hehe!

Traveloka Fly & Win CNY Contest
Traveloka Fly & Win CNY Contest

Permainan ini sempena Chines New Year yang akan di sambut tak lama lagi. Cny 2018 contest  ini sangat istimewa kerana ia menjanjikan hadiah yang sungguh lumayan. Tak pernah lagi aku tengok hadiah yang selumayan ini tapi dengan suatu cara yang mudah. Cuma dengan permainan yang sangat senang. Permainan terbang di udara @ flying game.

Hadiah utamanya percutian 6 hari dan 5 malam ke Seoul, Korea. Sekejapan itu aku terbayangkan Nami Island seperti dalam cerita Winter Sonata yang popular dulu bila teringat pasal Korea. Anak-anak aku pula bila sebut Korea sangat teruja kerana mereka peminat tegar artis dan drama Korea. Berangan diorang nak jumpa artis kegemaran.... hahaha!

Hadiah kedua pula adalah percutian ke Phuket, Thailand iaitu selama 5 hari dan 4 malam. Canggih juga tempat percutian ni. Ramai orang Malaysia dah sampai sana, makanan kat sana juga dengar kata sangat sedap. Aku biasanya dengar cerita dari orang yang dah pergi dan dapat tau di media sosial.



Hadiah ketiga dalam Malaysia sahaja iaitu ke Langkawi selama 4 hari dan 3 malam. Bila sebut Langkawi, aku terbayangkan coklat Daim sebab setiap kali kawan-kawan dan saudara mara kesana, pasti aku dapat ole-le coklat ni. Sebenarnya banyak lagi keistimewaan Langkawi ini yang boleh di ingat. Seperti namanya iatu berasal dari nama burung helang.

Bagusnya kalau dapat salah satu hadiah percutian ni. Tak pernah lagi dapat bercuti dan berjalan jauh sejauh tempat-tempat ni. Dapat balik kampung pun dah seronok sangat.  Biasalah aku ni, usahkan nak ke Seoul atau Phuket, ke Langkawi pun belum jejak lagi. Kalau dapat hadiaih percutian macam ni .. kan best!

Terbang Di Udara  @ Flying Game With Traveloka Fly & Win CNY Contest... Jom!


Nak mulakan permainan, login dulu permainan ini dengan klik 'login with facebook'. Selepas tu,  bolehlah bermain dengan permainan ini dengan klik 'Start Game'. Sebelum tu boleh lihat syarat-syarat dan perkara yang di perlukan. Juga boleh tengok  arahan dan cara permainan ini dengan klik  'Instruction'. Bila dah selesai langkah permulaaan ini, kita mulakan dengan langkah seterusnya untuk menyertai pertandingan ini... Yeayh!!!

Tak susah mana pun permainan ini. Cuma perlu tap, tap dan tap untuk permainan ni telefon bimbit dan klik, klik dan klik untuk permainan di komputer sekiranya menggunakan mouse. Cuma perlu sentiasa fokus dan cekap  untuk menerbangkan kapal terbang itu. Kalau dah biasa main permainan di telefon bimbit, mudah je tu... kan!

Seterusnya kutip seberapa banyak angpau yang di jumpai dalam perjalanan merentas ruang udara. Makin banyak dapat angpau, makin banyaklah markah. Tapi ingat, jangan sesekali terlanggar objek-objek yang kelihatan di situ. Kapal terbang akan terjunam dan terhempas. Terpaksalah kena mulakan semula permainan dari langkah pertama balik. Markah pun akan kembali kosong.

Untuk menyertai permainan dan memenangi pertandingan ini ada syarat-syarat yang perlu di patuhi. Kena baca syarat-syarat dan apa yang perlu di lakukan sebelum menyertainya. Selain tentang umur yang mesti 18 tahun ke atas dan warganegara Malaysia, para peserta perlulah mempunyai facebook yang membolehkan untuk di kongsi permainan ini di facebook bersama kawan dan rakan-rakan.

Flying Game With Traveloka Fly & Win CNY Contest
Flying Game With Traveloka Fly & Win CNY Contest

Kongsikanlah keterujaan anda dengan seberapa banyak markah tertingi anda nanti. Tapi hanya 5 kali sehari sahaja boleh di kongsi. Jadi, hanya kongsikanlah hanya 5 markah tertinggi anda  dalam sehari sepanjang pertandingan ini berlangsung. Pertandingan ini berlangsung dari 22nd Jan 2018 hingga 23:59PM, 28th Feb 2018. Ingat tu, waktu tempoh masa sangat singkat. Jadi rebutlah peluang secepatnya.

Jangan lupa isi maklumat peribadi seperti nama, email dan talipon nombor untuk melayakkan anda menyertai pertandingan ini. Jom kita ketik-ketik menerbangkan kapal terbang ni sehingga mendapat markah yang beribu-ribu lemon tapi awas jangan terlanggar awan, bangunan, binaan, layang-layang dan macam-macam lagi. Huiyyyo... Bukan senang nak jadi senang, asyik terbabas dan terhempas kapal terbang aku ni... !

Apapun usaha hingga berjaya. Setakat ini aku dah menerbangkan kapal terbang ni hampir nak ke 250 markah sahaja,. Nak kena berusaha lagi untuk menerbangkan permainan ini sehingga dapat markah beribu-ribu lemon. Nanti nak minta tolong anak bujang mainkan permainan ini. Dia ni mesti boleh dapat markah banyak sebab dah biasa main permainan internet ni. Boleh tak gitu...?

Bila ada permainan dan pertandingan yang berbaloi-baloi nak di sertai, aku tak nak lah mementingkan diri sendiri. Jadi, aku nak war-warkan pada para pembaca blog  yang di sayangi ini untuk mencabar diri menyertai pertandingan permainan internet ini yang di anjurkan oleh Traveloka.

Jomlah korang cabar diri bersama untuk memenangi pertandingan Traveloka Fly & Win CNY Contest ini. Mesti best bila dapat join beramai-ramai. Hadiah pun sangat hebat tu. Kalau tak nak,  tak join, rugi sesangat. Bukannya ada syarat yang pelik-pelik. Hanya ajak main permainan internet je. Mudah sesangat... gittew! Nak main permainan ni... Klik SINI

p/s: Jom, jom, jom bermain permainan flying game @ terbang di udara bersama Traveloka.... huhu!


6 comments:

GIVEAWAY BY PRINCESS FAZZ

11:14:00 PM Noor Akma 3 Comments

Assalamualaikum...!


Klik banner untuk join...

  • Wajib FOLLOW my Blog
  • Wajib FOLLOW my Instagram and my doodle Instagram
  • Wajib Like my Facebook Page *if ada facebook*
  • Write an entry about this giveaway with the title : GIVEAWAY BY PRINCESS FAZZ
  • Put banner above in your post and back link at here
  • Comment down below your entry about this giveaway for me to visit it and update in my participant list.
So, that all the things that all of you need to do. ITS SIMPLE. Do you want to know what are the prizes? for now :

  • RM10 topup to 2 person
  • Notebook with Doodle Cover by me for 2 person
  • A set of Makeup Brush (7 brush in it) for 1 person
Thats all the prizes for now. If anyone want to sponsor to give the prize hehe let me know okay ? okay here the most important part. THIS GIVEAWAY WILL END AT 31 JANUARY 2018 . long way to go right ? so what are you waiting for ? come and join ! ajak kawan kawan mak cik pak cik semua join ye ;)

p/s: Beberapa hari ni kebizian giler...  just join giveaway je yang sempat... Itu pun copy je... hurm!

3 comments:

Bersedia Ke Kolej Vokasional Sekarang Ni...

4:08:00 PM Noor Akma 2 Comments

Yeayy.... Akhirnya selepas temuduga pada 15 Januari hari tu, keputusan semalam melayakkan anak perempuan aku ke Kolej Vokasional Klang. Aku pula yang terlebih-lebih gembira. Semacam ini jugalah kegembiraan aku bila anak-anak aku yang sebelum ni dapat ke institut pengajian tinggi dulu. Seperti biasa, banyak perkara dan borang yang perlu di isi sebelum menjejakkan kaki ke Kolej Vokasional. Busy sesangat... !

Bersedia Ke Kolej Vokasional Sekarang Ni...
Bersedia Ke Kolej Vokasional Sekarang Ni...

Alhamdulillah, Aku panjatkan syukur ke hadrat Allah kerana memakbulkan keinginan melihat anak perempuanku yang ini ke kolej vokasional tu. Sebelum ni, ada beberapa rentetan kejadian sewaktu di sekolah apabila dia di letakkan ke kelas yang dia tak minat iaitu SRT. Buat rayuan ke kelas yang lain.

Walaupun rayuan masuk ke kelas yang baru ni di terima, aku masih rasa dia tak sesuai ambil pelajaran tu sebagai kursus elektif dia. Kursus gerontologi ni memerlukan seorang yang lemah lembut untuk menjaga warga emas. Anak aku ni bukan dalam kategori tu walaupun wajah dia tu ala-ala perempuan melayu terakhir.... hahaha!

Tapi mestilah dia suka kelas gerontologi ni sebab ada kawan-kawan baiknya bersama di kelas tu. Bukan sebab dia minat pun. Tapi bagi aku, lagi bagus dia ke kolej vokasional. Walaupun kursus yang di pilih bukanlah yang di ketahui sangat. Tapi masih boleh belajar dan di pupuk minat ke arah tu.



Sekarang ini aku tengah kepeningan menyusun borang dan mengira kos serta barang peralatan yang akan di bawa nak tinggal di asrama. Memang sedih sikit nak berpisah dengan anak tapi aku anggap itu proses untuk kejayaan dia di masa akan datang. Tempat baru, suasana baru, Semoga dia berjaya dan dapat menyesuaikan diri.

Bersedia Ke Kolej Vokasional Sekarang Ni...


Tak kisah sangat pun sebenarnya. masa temuduga hari tu, dia dah dapat kawan. Seorang yang sama-sama temuduga dan seorang pelajar senior di tempat tu. Dia ni memang mudah dapat berkawan. Lebih-lebih lagi dengan rupa wajah dia yang good looking dan polos tu.... hihi!

Banyak juga kelengkapan yang nak di beli. Pakaian sekolah sampai 4 jenis. Ada baju korporat, baju kurung batik, baju bengkel dan baju orientasi. Belum lagi cadar, bantal, selimut dan segala peralatan sekolah yang tak sama dengan sekolah biasa. Bertabah sahajalah meyediakan ongkosnya.

Okeylah setakat ini catatan hari ni... Nak baca lagi klik SINI

p/s: Busyyyy... pening dengan borang-borang ni. Belum lagi packing nanti... haihh!

2 comments:

Segmen Blogger - Jom Google Plus

12:32:00 AM Noor Akma 4 Comments

Wahhh,.... ada segmen canggih yang di anjurkan blogger Hasrul Hassan. Kalau tak join rugi sesangat le... jadi aku rebut peluang ini untuk memperbaiki diri dan blog dengan tenik SEO yang tak pernah di ketahui lagi...



Blog aku ni menceritakan serba sedikit berkenaan kehidupan aku sekeluarga dalam catatan, cerita, dan juga celoteh. Juga serba sedikit tentang tips, informasi, dan pengetahuan yang aku pernah hadapi. Ada juga serba sedikit petua, resepi dan tumbuhan termasuklah tanaman yang aku pernah tanam.

Selain itu aku berkongsi ilmu tentang hobi aku yang tak pernah padam iaitu crochet. Ada juga cerita pasal kecantikan dan solekan. Selain tu cerita tentang pendapatan adsense juga tentang event yang aku pergi termasuk job review yang aku dapat.

Jomlah korang para blogger semua sertai segmen jom google plus ni. Mana tahu, selepas ni makin ramai orang mengenali blog kesayangan kita ni. Belajar, mencuba dan terus mencuba tanpa jemu. Dah ada yang nak tunjuk ajar ni.. rebutlah peluang yang ada... kan!

Itu ajelah.... heh!

4 comments:

HAPPY BIRTHDAY SISHAWA DOT COM

10:22:00 PM Noor Akma 3 Comments

Assalamualaikum....


Hai awak awak semua. Kalau nak tahu SIS HAWA sedang meraikan ulangtahun blognya yang pertama sekarang ini. Awak semua turut di undang untuk memeriahkan lagi suasana dengan menyertai contest HAPPY BIRTHDAY SIS HAWA DOT COM yang awesome!

Contest ni terbuka pada semua blogger Malaysia dan hadiah yang di tawarkan adalah sangat-sangat lumayan. Antaranya, WANG TUNAI $$$ dan lain-lain hadiah sampingan yang menarik dan best!! Seramai 10 pemenang akan di cari dan hadiah akan di tambah sekiranya jumlah peserta berjaya melepasi sasaran yang telah di tetapkan.  


SYARAT UNTUK MENYERTAI


1. Buat entry yang bertajuk - " HAPPY BIRTHDAY SISHAWA DOT COM "

2. Follow blog SIS HAWA dan SISHAWA DESIGN

3. Follow semua blog dan IG milik sponsor yang terlibat dengan contest ini:

FOLLOW BLOG ( Wajib!! klik icon untuk follow) :
         

FOLLOW INSTAGRAM (jika ada akaun IG)


6. Copy paste semua code di bawah ini dan masukkan ke dalam entry tersebut.

7. Publish entry dan tinggalkan URL ENTRY , URL IG bersertaEMAIL ke ruangan komen di bawah.

8. Share entry contest ini ke facebook masing-masing berserta dengan hashtag #sishawadotcom


Senarai semua hadiah akan di umumkan dalam masa yang terdekat. Yang pasti, hadiah untuk contest kali ini akan ada wang tunai $$$$ untuk di rebut. Tunggu apa lagi, jom join segera beramai-ramai.

CONTEST AKAN TAMAT PADA : 08 FEBRUARI 2018

3 comments:

Khasiat Pokok Dokong Anak Sebagai Tumbuhan Herba Yang Tumbuh Liar

8:41:00 PM Noor Akma 2 Comments

Aku pernah rebus pokok dokong anak ini untuk jaga kesihatan lama dulu. Masa tu ada jiran yang rajin mengutip pokok dokong anak yang tumbuh liar ini untuk buat ubat katanya. Jadi aku terpengaruh dengan dia, aku pun dapat kutip secekak, cuci bersih akarnya, rebus dan minum airnya. Boleh hilang letih dan lenguh badan.... hehe!

Khasiat Pokok Dokong Anak Sebagai Tumbuhan Herba Yang Tumbuh Liar
Khasiat Pokok Dokong Anak Sebagai Tumbuhan Herba Yang Tumbuh Liar

Masa tu hanya ikut-ikut kata jiran yang suka sangat cari pokok ni hingga ke rumah aku yang pada waktu tu banyak menanam pokok bunga. Pokok dokong anak sering  ini tumbuh dalam pasu bersama pokok bunga yang aku tanam. Biasanya aku cabut pokok ni sebab menggangu pertumbuhan bunga yang di tanam.

Sejak itu, kalau tumbuh dalam pasu aku biarkan. Dah besar, baru cabut untuk di gunakan. Seperti biasa jiran itu lah yang rajin minta pokok itu pada aku. Jadi, ada sesekali bila timbul rajin tu aku pula merebus untuk di minum dan mendapat khasiatnya. Terasa segar juga lah badan selepas minum air rebusan pokok dokong anak ini. 


Sekarang ini iniformasi di hujung jari. Jadi aku boleh baca dan tengok khasiat pokok dokong anak ni. Banyak rupanya khasiat pokok ini selain untuk merawat dan menghilangkan letih dan lenguh-lenguh badan. Aku cari informasi tentang ini di internet. Korang bacalah serba sedikit carian aku ni.

Khasiat Pokok Dokong Anak Sebagai Tumbuhan Herba Yang Tumbuh Liar


Pengamal perubatan tradisional menggunakan pokok dukung anak ini bagi merawat masalah ketidaklancaran darah dan kencing. Ia akan dicampurkan bersama sirap, yogurt atau susu kambing. Perubatan Ayurveda menggunakan tumbuhan herba ini sebagai penghilang dahaga, bronchitis (gejala pernafasan), kusta, anemia dan asma.

Air rebusan daun dukung anak ini juga boleh merawat bisul di mata dan mengubati luka gigitan anjing gila. Diantara khasiat Dokong Anak adalah kesannya terhadap masaalah hati dan ada yang kata ianya sebagai 'Agen Perlindung Hati'. Herba in lazimnya digunakan untuk merawat sakit kuning dan hepatitis.

Jika bayi baru lahir terkena jaundis atau kuning elok di mandikan dengan air rebusan pokok dokong anak ni. Di katakan bagus untuk merawat masaalah jaundis dan penyakit kuning pada bayi  Boleh juga di gunakan   untuk merawat penyakit batu karang, malaria, asma, kencing manis, gigitan berbisa dan cirit birit.

Banyak lagi khasiat pokok dokong anak ini. Juga dah ramai yang mengkormersial pokok ni di jadikan jus untuk sedia di minum. Tapi aku rasa lebih suka rebus sendiri. Lebih segar dan terjamin dari segi khasiat serta manafaatnya.

Siapa sangka tumbuhan liar yang tumbuh melata di kawasan semak samun dan celah pasu pokok bunga sebenarnya satu tumbuhan yang penuh dengan ribuan kahasiat yang tak terhingga. Banyak lagi khasiat dan manafaat yang tak terjangkau yang boleh di dapati dari pokok ini yang tak sempat aku sebutkan.

Cara penyediaannya sangat mudah untuk di amalkan. Kita hanya perlu mengambil pokok dokong  anak bersama akarnya sekali (kira-kira lima batang pokok) dan membersihkannya. Kemudian rebus dalam periuk dengan 2 gelas air. Biarkan mendidih sehingga menjadi 1 gelas.  Minum sewaktu masih suam.

Untuk informasi seterusnya.... klik SINI

p/s: Suatu hari nanti akan ku manafaatkan lagi pokok ni untuk menjaga kesihatan... Tunggu rumah siap dulu yer!

2 comments:

Buat Lepat Pisang Dari Pisang Ambil Di Kampung Ari tu...

1:45:00 PM Noor Akma 2 Comments

Selain makan durian, aku juga dapat setandan pisang dan edikit daun pisang selepas pulang dari kampung bulan Disember hujung tahun ari tu. Apa lagi, bila pisang dah masak ranum aku buat lepat pisang. Dah lama tak buat sendiri lepat pisang ni. Pisang senang dapat tapi daun pisang susah nak dapat kat bandar ni.

Buat Lepat Pisang Dari Pisang Ambil Di Kampung Ari tu...
Buat Lepat Pisang Dari Pisang Ambil Di Kampung Ari tu... 

Nak makan lepat biasanya beli  aje lah. Tapi, tak puas makan, kuih peberet ni. Tak menepati selera juga sebab banyak tepung dari pisang dan inti kelapa parut pun sikit sangat. Harga pun mahal juga tapi kuihnya kurus melidi je. Dulu dapat 3 seringgit. Sekarang dah 40 sen seketul. Memang kempunanlah jawabnya.

Bila dapat buat sendiri, aku buatlah sesedap rasa tekak aku ni. Kuih ni memang peberet seisi keluarga aku. Memang berebut juga lah kami anak beranak makan. Dalam 2 hari tu 2 kali aku ulang buat. Sedapnya dan masih teringat-ingat. Bila nak dapat daun pisang lagi, tak taulah.


Group kawan-kawan sekolah pula asyik tunjuk gambar lepat pisang yang dorang buat. Dah macam satu trade mark pula lepat pisang tu dengan diorang. Mana tak terliur setiap kali tengok gambar-gambar yang diorang pos kat group wassap. 

Pernah aku buat lepat pisang balut dengan plastik yang orang buat lapik masak kuih talam tu. Kata diorang, tak elok guna plastik untuk masak lepat pisang. Jadi macam mana pula yang guna plastik lapik kuih talam tu.... wallahhualam!

Ni aku bagi resepi buat kuih lepat pisang ni. Buatnya senang je tapi saja aku nak tunjuk cara. Manalah tahu, kot-kaot yang sesaja nak tahu atau yang tak tahu. Bukan susah pun, main tenyeh-tenyeh dan campak-campak je.


Buat Lepat Pisang Dari Pisang Ambil Di Kampung Ari Tu... 


Bahan-bahan:

Pisang
Tepung gandum
Kelapa parut
Sedikit garam
Daun pisang (untuk balut kuih)


Cara-cara:

Bahan-bahan ini semua kena ikut banyak mana yang kita perlukan. Tiada sukatan yang specifik sangat. Pisang di lecek sehingga hancur. Nak mudah, blender je.  Dah lenyek, masukkan tepung. Sukatan tepung tepulang pada sendiri. 

Nak sedap kurangkan tepung lebihkan pisang. Tapi kalau buat cekodok tepung kena sama banyak. Kalau tepung kurang, cekodok akan serap minyak dan bentuk cekodok tak cantik.  Tapi kalau buat lepat pisang, tak kisah itu semua, lagi kuat rasa pisang, lagi sedap.

Kacau sebati tepung dan pisang. Jangan lembik sangat adunan tu. Biar lembik sedikit dari adunan cekodok. Letak sesudu lebih adunan atas daun pisang yang telah di layur pada api dapur untuk melembutkan daun agar tak terkoyak.

Pastikan letak adunan di sebelah dalam dan letakkan kelapa parut yang telah di gaul sedikit garam. Suka hati kita nak letak banyak atau sikit tapi aku suka letak sesudu kelapa parut. Tutup inti dengan sedikit adunan lagi. Gulung adunan serta lipat hujung kiri dan kanan.

Sebelum tu kemaskan kedua2 hujung dengan mengunting sedikit kedua2 hujung tu. Susun kuih lepat pisang di dalam bekas kukusan dan kukus dalam air mendidih selama lebih kurang 20 minit. Lepas tu, dah siaplah. Tunggu sejuk, bolehlah di hidangkan .

Nak tengok pelbagai juadah yang aku masak di blog ni... klik SINI

p/s :  Semua makanan berasaskan pisang memang sedap, lebih-lebih lagi lepat pisang... kan!

2 comments:

DIY Bunga Rose Crochet Yang Cantikkk .....

3:30:00 PM Noor Akma 4 Comments

Kali ni aku nak tunjuk cara DIY bunga rose crochet yang cantik dan menawan. Bunga rose ni aku sendiri tak pasti ambil dari mana paten nya. Rasanya aku reka sendiri dari pemerhatian dan carian aku di internet. Cantik kan bunga rose ni.... !

DIY Bunga Rose Crochet Yang Cantikkk .....
DIY Bunga Rose Crochet Yang Cantikkk .....

Bila dah siap buat, bunga rose ni boleh di buat macam-macam darinya. Boleh buat brooch bila di letak pin di belakangnya. Boleh juga di buat hiasan cekak rambut atau getah rambut . Mesti cantik cekak rambut bila di hiasi bunga-bunga ni. 


Boleh juga di jahit  pada peralatan seperti beg, baju, bantal, bekas pensil dan macam-macam lagi. Terpulanglah pada kreativiti kita sendiri. Dulu masa berniaga brooch, cekak rambut, getah rambut dan pelbagai barangan yang aku letak bunga rose ni laku juga. Banyak permintaannya.

DIY Bunga Rose Crochet Yang Cantikkk .....


Bahan yang di perlukan hanya benang bulu kambing dan jarum mengait. Mula-mula, buat chain sebanyak 7 kali. Lepas tu sambungkan menjadi satu bulatan. Untuk membuat kelopak, buat chain 3 kali. Selepas tu buat double crochet (dc)  3 kali. Tutup kelopak dengan 3 chain.

Ulang jadikan 3 kelopak bunga. Selepas tu buat lagi 3 chain dan sangkut di belakang kelopak pada setiap kelopak bunga. Sambung balik buat kelopak di belakan kelopak bunga pertama tadi. Tapi yang ini dari satu kelopak jadikan 2 kelopak.  Menjadikan lapisan kedua 6 kelopak bunga. 

Untuk barisan kelopak yang ketiga, buat kelopak besar sikit. Sebagaimana tadi buat 3 chain di belakang setiap kelopak untuk meletakkan kelopak bunga yang barisan ketiga. Seterusnya buat 3 chain dan kait 5 double crocher dan tutup dengan 3 chain. Buat sehingga 6 kelopak. Dah siap, boleh matikan kaitan.

  Cara Buat  Bunga Rose Crochet Yang Cantikkk .....
Cara Buat  Bunga Rose Crochet Yang Cantikkk .....

Aku ada buat bunga rose yang kecil sedikit dari yang besar ni. Caranya dengan kurangkan double crochet tu. Iaitu kelopak barisan pertama dan kedua hanya 1 double crochet manakala kelopak yang ketiga atau besar buat 3 double crochet. Jadi, menjadi kecil lah bunga tu. 

Harap ada yang mendapat manafaat dari perkongsian ini. Nak lihat perkongsian aku di blog ini tentang crochet, klik SINI

p/s : Kalau ada tempahan, aku masih buat juga. Untuk tambah pendapatan lah katakan...!

4 comments:

Jim's Birthday Giveaway

10:39:00 PM Noor Akma 4 Comments

Assalamualaikum.....


Klik banner untuk join....

1. Malaysian only

2. Follow my Blog and Instagram (compulsory)

3. Follow my Bloglovin' ( jika ada)

4. Buat entry mengenai "Jim's Birthday Giveaway"

5. Copy the banner and back-link to this entry.

6. Do leave your link in the comment section down below. 


List of all participant will be update soon ^_^


I'll be sure to visit all of you :)

Contest ni akan berakhir pada 18 Januari 2018 

1 lucky winner will be choose randomly 

[HADIAH]

2 HELAI SHAWL CHIFFON PLAIN 
(warna boleh pilih)

So, feel free to join :)

Thank you.

p/s : Copy je entri tuan punya giveaway... So, nak join klik banner tu... yer...!

4 comments:

Tips Memilih Dan Membeli Buah Tembikai Agar Dapat Yang Merah Dan Manis

1:47:00 PM Noor Akma 4 Comments

Ari ni nak cerita pasal buah tembikai. Asyik buah durian je yang di sebut orang. Buah tembikai ni ramai juga orang suka. Boleh makan begitu saja, juga di buat jus. Kalau cuaca panas, dapat sepotong buah tembikai atau segelas air tembikai, alangkah nikmatnya.... !

Tips Memilih Dan Membeli Buah Tembikai Agar Dapat Yang Merah Dan Manis
Tips Memilih Dan Membeli Buah Tembikai Agar Dapat Yang Merah Dan Manis

Buah tembikai senang di dapati. Di kedai buah-buahan, di pasaraya, di tepi-tepi jalan orang menjual buah pun ada. Kadang-kadang bila membeli buah tembikai kita terkena buah yang tak elok. Ada kala rasanya tawar dan warnanya pucat sahaja. 

Nampak dari luar besar, cantik, kulit berkilat. Apabila di belah dan di potong-potong rasanya tawar. Warnanya pun merah pucat tak bermaya. Ada cara dan teknik untuk memilih buah tembikai yang baik dan berkualiti isinya. Dengan itu dapat kita ketahui status isinya.


Sebelum membeli, kita belek-belek dan teliti dulu buah tembikai tu. Periksa setiap bentuk dan tanda-tanda di kulit buah. Dari situ, kita akan dapat mengetahui, samada buah yang di beli adalah yang berkualiti atau tidak... Ok?

Tips Memilih Dan Membeli Buah Tembikai Agar Dapat Yang Merah Dan Manis


- Lihat  di bontot atau punggung buah tembikai, periksa alur atau garisan di bahagian bawah tu. Jika garisan lebih dekat atau bertemu dengan bontot atau punggungnya maka elok lah tembikai tu, Bolehlah di beli.

- .Periksa tangkai tembikai itu. Di sarankan pilih tangkai yang bengkok berbanding yang lurus. Nescaya baguslah tembikai tu. Petua orang dulu... hehe!

-  Lihat warnanya juga,  eloklah di pilih  buah yang berwarna hijau gelap kerana ia dipercayai lebih manis dan bersari. 

- Corak pada buah tembikai wajar juga di teliti . Garisan di badan tembikai yang rata dipercayai akan mempunyai rasa yang lebih manis dan berjus.

Nanti bila korang beli buah tembikai boleh praktikan tips ini. Memang berkesan sangat tau. Tak ada lagi terbeli buah yang tawar dan buah yang bewarna merah pucat. Rasa buah yang di pilih dengan teliti  dah tentu manis dan bersari jusnya. 

Nak lihat lebih banyak petua dan tips di blog ni... klik SINI

p/s: Korang tau tak.. nama lain bagi tembikai adalah buah semangka... budak-budak sekarang mesti tak tau  :)

#pic fr google


4 comments:

Mek Zumbie 2k18 Giveaway

11:29:00 PM Noor Akma 6 Comments


Assalamualaikum...


Klik banner untuk join.....

Syarat-syarat Mek Zumbie 2k18 Giveaway

1. Biasanya mesti follower la kan kalau nak menang? Hehehe tapi aku tak tekankan sangat, cuma aku harap yang join ni follower la. Hahhaa😏

2. Entri mestilah mempunyai banner Giveaway yang di-link kan ke entri ini.😬

**copy je dari entri mek zumbi,,, hehe!

Hadiah yang aku pilih sekiranya menang adalah baju kining lengan Saloma. Kiranya baju sedan suit le dengan aku yang bigger saiz ni...

Baju Kuning.....  Mek Zumbie 2k18 Giveaway

Harap2 boleh menang la. Tak pernah ada bajuwarna kuning lagi.. hehe!


6 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

PENAFIAN

[PERINGATAN] Komen yang mempunyai pautan ke mana-mana blog atau laman web yang menjurus kepada perniagaan atau bersifat keuntungan sebelah pihak, akan dipadamkan serta-merta. Jika berminat untuk meletakkan link atau pautan ke dalam entri ini, sila hubungi penulis di annurbe.noor@gmail.com


[PENAFIAN] www.huhahuhajerr.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.


Pemilik blog juga tidak akan bertanggungjawab sama sekali terhadap komen-komen yang di siarkan dan ianya adalah tanggungjawab penulis komen itu sendiri.


Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.


Sekian...