Birthday Giveaway by Mrs Pip

10:20:00 PM Noor Akma 2 Comments

Assalamualaikum....



Klik banner untuk join...

Dari awal dah bercadang untuk join giveaway ni. Tapi dek kekangan waktu dan kelupaan, hari ini baru dapat join giveaway ini...  Support Kengkawan blogger gittew...!

Beberapa syarat mudah:-

1/ buat entry bertajuk "Birthday Giveaway by Mrs Pip" , copy paste dan backlink kan banner di atas

2/ wajib follow blog mrs pip

3/ ada IG, wajib follow instagram mrs pip : www.instagram.com/mrspip18 

4/ ada FB, wajib follow FB page mrs pip : web.facebook.com/MrsPip18

5/ dah siap, sila letak link penyertaan korang kat kotak komen blog MrsPip


GA ni akan tamat pada 8 April 2018, dan pemenang akan diumumkan, insyallah dalam masa seminggu selepas GA tamat. 

2 comments:

Amalkan Makan Bawang Putih Untuk Kesihatan Yang Baik Secara Berterusan

8:14:00 PM Noor Akma 2 Comments

Beberapa hari ini aku cuba amalkan makan bawang putih 3 ulas sehari untuk mendapatkan manafaat dan khasiat bawang putih yang telah di buktikan oleh pakar dalam bidang sains. Jadi aku cari cara yang mudah untuk aku amalkan makan bawang putih ini. Nak makan secara mentah rasanya aku tak mampu sebab rasanya yang menjengkelkan sunguh... !


Amalkan Makan Bawang Putih Untuk Kesihatan Yang Baik Secara Berterusan
Amalkan Makan Bawang Putih Untuk Kesihatan Yang Baik Secara Berterusan

Aku ada baca di FB seseorang ni dalam setahun di mengamalkan makan 3 ulas bawang putih, tubuh badannya lebih sihat, perut menjadi kempis dan katanya segala angin di dalam badan dapat di atasi. Kalau dulu selalu sakit kaki bila bangun dari tidur, sekarang dah baik. Bangun dari tidur sudah boleh berjalan laju tanpa rasa sakit.


Itu yang aku nak cuba sangat tu. Ini di sebabkan pergelangan tangan dan kaki aku sering merasa kebas. Rasanya ada nampak kurang kebas sikit rasa tu hari ini. Mungkin dengan memakan bawang putih itu beberapa hari ini telah menampakkan petanda berkesan. Jadi aku nak teruskan dan berkongsi pada yang membaca tulisan ini.

Amalkan Makan Bawang Putih Untuk Kesihatan Yang Baik Secara Berterusan


Cara-caranya:

Cara 1
Ambil 3 ulas bawang putih dan bakar dengan kulitnya sekali dalam 3 minit dengan api yang kecil. Lepas tu boleh makan isinya.

Cara 2
Ambil 3 ulas bawang putih dan letak dengan kulit atau tanpa kulit pun boleh ke dalam nasi yang sedang di masak iaitu sewaktu airnya sudah kering. Biarkan sehingga masak bersama nasi. Lepas tu bolehlah di makan isinya. 

Rasa selepas di bakar atau di rebus bersama nasi  macam rasa kacang yang agak kelat tapi masih boleh di telan berbanding rasa bawang putih mentah. Abaikan rasanya itu dan fikirkan khasiat dan manafaat bawang putih itu sendiri.. kan!

Antara Manafaat Yang Baik Dengan Amalkan Makan Bawang Putih Untuk Kesihatan 


Mengurangkan risiko strok

Tahu tak bawang putih boleh merangsang penghasilan nitric oxide yang ada pada dinding saluran darah. Ini akan membantu saluran darah untuk mengembang dan seterusnya mengawal tekanan darah dengan baik bagi mengelakkan risiko darah tinggi dan strok.

Mengurangkan risiko kanser

Bawang putih kaya dengan bahan antioksidan seperti selenium yang membantu mengurangkan free radical di dalam darah. Ini akan mengurangkan risiko seseorang yang menghidap kanser.

Anti bakteria dan antivirus

Sejenis bahan Allicin yang terkandung di dalam bawang putih ini bertindak sebagai anti-virus dan anti-bakteria untuk memusnahkan beberapa mikrob. Ia teramat baik untuk jangkitan perut, jangkitan influenza dan sebagainya.

Mengandungi banyak iodin

Kandungan iodin yang tinggi di dalam bawang putih sangat baik untuk pesakit yang menghidap hypertiroid.

Membantu sistem pencernaan

Bawang putih akan merembeskan gastric acid pada lapisan perut yang akan membantu proses pencernaan di dalam saluran makanan.

Meningkatkan sistem imunisasi

Terdapat kajian yang mendapati bahawa pengambilan bawang putih sebanyak 2 – 3 biji sehari selama tiga minggu akan meningkatkan aktiviti sel darah putih untuk melawan jangkitan dan tumor. Tapi anda perlu berjaga-jaga, jangan sampai sel darah putih banyak dalam badan tu pulak!

Mengurangkan kolesterol dalam tubuh

Kandungan Di-sulphide di dalam bawang putih dapat menurunkan nilai kolesterol di dalam saluran darah dan seterusnya mengurangkan risiko penyakit jantung. Bila anda makan bawang putih rasa agak panas dan mungkin inilah yang membantu kolestrol dibakar dalam badan.

Jadi aku akan amalkan makan bawang putih ini secara berterusan untuk mendapatkan kesihatan yang baik. Cara alami untuk menjaga kesihatan agar tubuh badan sentiasa sihat. Tanpa perlu membazirkan wang membeli produk kesihatan yang berlambak di pasaran tapi entah apa-apa tu. 

Untuk lebih informasi klik SINI

p/s : Makan bawang putih ni tak boleh banyak, 3 ulas sehari sahaja. Nanti mulut dan badan berbau... kan!

#kredit FB siti raudzah

2 comments:

Pulih Dari Penyakit Diabetes Dengan Amalan 3 Bahan Sahaja

2:45:00 PM Noor Akma 0 Comments

Banyak kali jugalah aku jumpa info tentang boleh pulih dari diabetes dengan amalan 3 bahan sahaja. Sebenarnya aku pun tak tahu akan keberkesanannya. Dari cerita ini di katakan seseorang pulih dari diabetes @ kencing manis dengan tidak perlu di potong kaki apabila amalkan cara ini iaitu pulih dari diabetes dengan amalan 3 bahan sahaja.

Pulih Dari Penyakit Diabetes Dengan Amalan 3 Bahan Sahaja
Pulih Dari Penyakit Diabetes Dengan Amalan 3 Bahan Sahaja

Aku sebenarnya di kategorikan ada diabetes juga tapi bukanlah yang teruk apatah lagi yag kronik. Diabetes yang aku ada ni dari keturunan keluarga. Diabetes aku sangat terkawal dan aku tidak langsung merasakan yang aku ni seorang pengidap penyakit diabetes. Aku tak ada pantang larang yang di ikuti cuma mengamalkan cara hidup yang sihat dengan menjauhkan pengambilan gula yang berlebihan dan minum air secukupnya.

Seperti seorang yang ada diabetes, aku juga ada di bekalkan ubat dan temujanji doktor 3 bulan sekali. Tetapi sejak tahun lepas dek kerana bacaan check-up aku terlampau cantik, aku di berikan tarikh temujanji 6 bulan sekali. Apapun ubat tetap di ambil di farmasi klinik kesihatan sebulan sekali.


Walau macam manapun aku sentiasa beringat. Tak pernah putus makan ubat sebab dari pemerhatian dan pengalaman orang lain, bila berhenti makan ubat dan pemakanan tanpa kawalan macam--macam penyakit lain pula timbul. Jadi, untuk itu, jangan ambil risiko. Aku perlu sihat dan kuat untuk keluarga aku.

Bila dapat informasi ni, aku nak simpan jadi rujukan di blog sendiri. Senang nak cari apabila di perlukan. Kalau nak cari di google, kadang-kadang jumpa, selalunya payah nak jumpa. Ini pun tetiba aku jumpa balik. Itu yang nak aku kongsikan di sini. Manalah tahu berguna untuk aku di kemudian hari. Seperti biasa, sharing is caring.. :)

Pulih Dari Penyakit Diabetes Dengan Amalan 3 Bahan Sahaja


Bahannya :
1. Sebiji limau nipis
2. Seketul Garam Kasar (seketul sahaja)
3. 3 Gelas Air
.
Caranya :
1. Belah sedikit limau
2. Sumbat seketul garam kasar ke dalam belahan limau
3. Kemudian rebus dengan air sebanyak 3 gelas.
4. Rebus lama sehingga airnya menjadi segelas.
5. Selepas itu, lenyekkan limau dan wajib hancurkan bijinya (dalam air rebusan) dengan menggunakan senduk
6. Tapis air rebusan itu dan biarkan sejuk
7. Bila sudah sejuk, anda boleh minum.
.
Amalan :
1. Amalkan 3x minum dlm masa 6 hari
2. Setiap amalan hendaklah dilakukan berselang hari.
3. Kadar gula berkurangan setiap kali amalan. Oleh itu sediakan air manisan untuk mengimbangi kadar gula dalam badan.
.
Wallahualam... Tak tahulah tentang kebenaran informasi ni. Banyak cara untuk menurunkan kadar gula yang melampau dalam darah. Selain cara di atas ada yang minum jus peria katak. Di katakan ia juga dapat menurunkan paras gula dalam darah. Tak dapat ku bayangkan betapa pahitnya jus tu... hehe!

Nak tengok pelbagai cerita dan informasi di blog nih... klik SINI

p/s: Setiap penyakit ada ubatnya. Kesakitan dan kesembuhan itu rahsia Allah. Berikhtiar, usaha dan tawakal pasti ada hikmahnya.. aush!

#kredit FB ladang muhammad

0 comments:

Wonderful March Giveaway by Raydah Alhabsyi

4:06:00 PM Noor Akma 2 Comments

Assalamualaikum...



Klik banner untuk join...

Di iringi rentak waktu
Ku hadirkan jua
Mengisi waktu sengggang ini
Di sini...

huhu...

Selamat Bergiveaway... uuu

Dah hampir tamat bulan Mac baru terhegeh-hegeh aku nak join.. 
Hehe!!!


2 comments:

Resepi Tart Nenas Sedap, Mudah, Gebu, Cair Di Tekak

3:20:00 PM Noor Akma 3 Comments

Belum lagi puasa, apatah lagi raya aku dah kempunan nak makan tart nenas sedap. Nak beli tu, terfikir-fikir lah jugak. Mahal tak ingat harganya tu. Rasanya belum tentu menepati selera tekak aku ni. Jadi tergerak hati nak buat sendiri. Baru puas makan dan yang pasti, tart nenas sedap ini buatan aku sendiri.

Resepi Tart Nenas Sedap. Mudah, Gebu, Cair Di Tekak
Tart Nenas Sedap. Mudah, Gebu, Cair Di Tekak

Dah bertahun-tahun juga aku tak buat tart nenas. Bukan itu sahaja, dah lama aku tak buat kuih raya sejak tangan aku ada masalah sakit urat dan kena fisioteraphy dulu. Sekarang barulah tangan aku elok sikit, sejak dah berhenti berniaga angkut meja di event dan expo beberapa tahun ni. Sepanjang beberapa tahun ni aku buat kuih tunjuk-tunjuk sahaja tatkala musim raya... hehe!



Yang sebenarnya aku pernah menjadi  pengusaha kuih raya bertahun-tahun dahulu. Antara kuih yang paling top aku jual, kuih tart inilah. Anak-anak pun dah rindu nak rasa kuih tart buatan aku ni. Jadi, sebab anak-anak pun boring cuti sekolah ni, aku jadikan ia projek menghilangkan bosan mereka... huhu!

Resepi Tart Nenas Sedap. Mudah, Gebu, Cair Di Tekak


Bahan-bahan:

250g margerin / butter (seketul)
2 1/2 cawan tepung gandum
2 sudu besar susu pekat
1 biji kuning telur + setitik pewarna kuning
(untuk sapu atas tart)
Jem nenas secukupnya
(beli jem nenas di Mydin je) 

Cara-cara:

Adunan ni ikut sendiri nak gunakan margerin atau butter. Boleh guna margerin buttercup, twincow, butterlite, planta pun boleh. Butter pula boleh gunakan anchor, scs dan apa sajalah ikut kemampuan dan bajet. Ygng pasti rasa yang menggunakan butter dan margerin tak sama. Butter lebih lemak berkrim. 

Pastikan butter/margerin lembut dan berada dalam suhu bilik. Jangan guna yang baru keluar dari peti sejuk. Keras kematu butter/margerin tu dan adunan pun menjadi tak cantik dan berminyak nanti. Campurkan margerin/butter  dengan susu pekat dan tepung gandum. Seeloknya masukkan tepung gandum sedikit demi sedikit hingga mendapat adunan yang lembut, tidak melekat dan mudah untuk di paip nanti.

Paip adunan menggunakan acuan tart. Paip memanjang, letakkan jem yang telah di gentel bujur di atas adunan. Potong secukupnya untuk menggulung jem di atas tart. Buat dengan berhati-hati agar jaluran bunga acuan tetap cantik. Ulangi proses seterusnya berulang-ulang. Sediakan loyang yang telah di gris dengan sedikit margerin dan letakkan kuh tart di atasnya. Oleskan sapuan kuning telur di atas kuih tart dengan cermat.

Panaskan oven dengan suhu 160c sekurang-kurangnya 10 minit sebelum memasukkan loyang kuih. Bakar dalam 15 - 20 minit. Suhu dan waktu membakar adalah bergantung pada oven masing-masing yer. Jadi pandai-pandailah selaraskan tau. 

Resepi Tart Nenas Sedap. Mudah, Gebu, Cair Di Tekak
Tart Nenas Sedap. Mudah, Gebu, Cair Di Tekak

Adunan ini untuk  menghasilkan hampir 60 biji tart nenas. Aku guna margerin twin cow dan tepung cap rose je. Sedap, lembut dan gebu jer. Resepi ni simple tak banyak bahan, sesuai untuk bajet rendah. Aku ari tu, pada mulanya nak buat satu adunan tapi anak kata tak cukup untuk diorang sebab nak makan puas-puas.

Jadi, sekejapan itu juga diorang pergi ke Mydin beli lagi bahan-bahannya. Untuk melembutkan marjerin, aku terpaksa layur sekejap kat dapur. Al kisahnya, dua kali lah pada hari tu aku mengentel adunan. Tapi tak apa, pembantu pun ramai, aku biar diorang menyudahkan  proses seterusnya.. huhu!

Nak resepi macam-macam stail di blog aku ni.. klik SINI

p/s : Ada hajat di hati untuk kembali menjadi pengusaha kuih raya... boleh ke idok??? ... haihhh!!


3 comments:

Dunia Online Aku Di Laman Sosial Untuk Blogging Dan Bisnes

2:35:00 PM Noor Akma 1 Comments

Terkadang-kala aku dah naik lelah dan lemah @ lemau untuk meneruskan aktiviti penulisan @ blogger dan aktiviti jualan @ bisnes di laman sosial ni. Bila idea berkurangan untuk menulis dan mood jadi kurang untuk menjual, aku kena renung jauh untuk tujuan apa aku terus di laman sosial ini. Selain kerana minat yang mendalam terhadap dunia penulisan dan perniagaan, intipati utamanya adalah untuk mencari pendapatan.

Dunia Online Aku Di Laman Sosial Untuk Blogging Dan Bisnes
Dunia Online Aku Di Laman Sosial Untuk Blogging Dan Bisnes

Untuk menaikkan mood aku kini sedang menggali dan mencari idea untuk meningkatkan tahap pemahaman aku di dunia online ini. Dari situ aku  mempelajari cara untuk membina engagement dengan audiens di sekitar alam maya @ dunia online ini. Payah tapi tidak susah cuma kalau boleh aku tidak suka terlalu menonjolkan diri atau di kenali. 



Ramai yang pasti dah tahu, untuk memasuki dunia online, pelbagai media telah di wujudkan. Antaranya Facebook, Instagram, Twitter, Youtube dan Blog. Dah pun aku daftarkan diri walaupun ada di antara laman-laman itu kurang aktif. Antara laman online yang aku  paling aktif adalah Facebook, Instagram dan sudah tentulah blog. 

Dunia Online Aku Di Laman Sosial Untuk Blogging Dan Bisnes


Strategi  utama adalah sentiasa update dan relevan dengan isu semasa dan kehendak dunia online. Tak perlulah post benda-benda yang viral. Aku paling suka pada post yang relevan sepanjang masa. Untuk bisnes pada aku, paling mudah jual pakaian dan yang penting relevan senantiasa. 

Untuk penjenamaan @ branding  aku dah buat. Cuma masa dan usaha yang menentukan samaada branding aku ni menampakkan hasil. Tak nampak berat dan tak perlu mengada-ngada. Cukup mudah untuk di sebut dan di ingat. Aku tak buatlah branding nama sendiri sebab nama dah panjang berjela. Jadi aku pilih yang sesuai sesedap rasa pada aku.

Aku juga dah cari dan kaji apa yang perlukan. Siap dengan taglinenya sekali. Dan aku masih terus berjuang untuk menambahkan follower di laman-laman online aku ni. Alhamdulillah meningkat sedikit demi sedikit dengan jayanya. Tengah belajar untuk mencari idea dan ayat-ayat power agar dapat memikat hati audiens. 

Seterusnya moga blog perniagaan dan blog penulisan aku akan terus berkembang dengan jayanya. Juga semoga akan terus menambahkan pendapatan aku. Semoga rezeki akan terus hadir, hadir dan hadir demi menampung kehidupan kami sekeluarga. Semoga aku dan keluarga di beri kesihatan yang baik dan mudah untuk aku meneruskan kerjaya aku ini.

Laman Penulisan 

Laman Perniagaan

p/s: Membujur lalu, melintang patah... Patah kuku, bertongkat dagu... Demi untuk kelangsungan kehidupan ku teruskan jua... Doakan yer...!!

#pic fr google

1 comments:

Lirik Lagu Comel Pipi Merah, Siti Nurhaliza

12:16:00 PM Noor Akma 4 Comments

Terperangkap juga aku dengan lagu comel pipi merah nyanyian Dato' Siti Nurhaliza ni. Apatah lagi aku tumpang seronok apabila dia dah dapat anak perempuan seperti yang di idamkan. Mesti comel dan cantik seperti ibu dan ayahnya. Comel pipi merah sepeti lagu ni...


Comel Pipi Merah, Siti Nurhaliza
Comel Pipi Merah, Siti Nurhaliza

Aku dah tak sabar nak lihat wajah sebenar anak mereka. Yang bertebaran di media sosial gambar-gambar Dato' Siti Nurhaliza dengan baby tu bukan gambar baby girl dorang. naik menyampah dan meluat nengok bersepah gambar yang di gembar gemburkan tu. Dah keliru yang mana satu betul atau tidak.


Aku baru akan percaya apabila gambar baby tu di update dalam IG Dato' Siti Nurhaliza nanti. Tertunggu-tunggu seluruh rakyat Malaysia untuk melihat wajah sebenar anak Dato' Siti Nurhaliza dan Dato' K. Hampir 11 tahun menunggu buah hati lambang penyatuan cinta  mereka. Akhirnya hasrat  tercapai jua.


Comel Pipi Merah .....
Comel Pipi Merah .....

Lirik Lagu Comel Pipi Merah, Siti Nurhaliza


Ting ting tang ting tara tang ting tang ting tang ting (4x)

Senyuman manis menyejuk jiwa hamba
Semanis-manisnya bak gula
Rupa nan elok penghibur ayah bonda
Indah kurnian maha esa

Sayang disayang Timang ditimang
Alahai manja kuseorang
Sayang disayangi Timang ditimang
Cinta hatiku selamanya

Ting ting tang ting tara tang ting tang ting tang ting (4x)

Di mana dia buah hati saya
Buah hati saya ada di dalam rumah
Di mana intan payung saya
Intan payung saya yang comel pipi merah

Can mali can can mali can
Can mali can ketipung payung
Can mali can can mali can
Can mali can ketipung payung

Ting ting tang ting tara tang ting tang ting tang ting (4x)

Budi nan elok pekerti yang mulia
Panduan hidup hari muka
Taat berjasa jadi orang berjaya
Penuhilah ilmu di dada

Sayang disayangi Timang ditimang
Alahai manja kuseorang
Sayang disayangi Timang ditimang
Cinta hatiku selamanya

Can mali can can mali can
Can mali can ketipung payung
Can mali can can mali can
Can mali can ketipung payung

Ting ting tang ting tara tang ting tang ting tang ting (6x)


Nak dengar lagu & tengok video... klik SINI

Nyanyikanlah lirik lagu tu... Otak aku pun dah asyik terngiang-ngiang bunyi lagu ting ting tang ting tara ni. Kalau ada anak kecil dalam buaian bolehlah di dodoikan dengan lagu ni. Aku gerenti baby tu ttidur lena. Tapi lepas tu, hujan pun turun dengan pakej siap guruh berdentum. Dah suara macam katak pangil hujan, nak wat camne... hehehe!

Nak baca cerita merepek meraban aku di blog ini lagi klik SINI

p/s : Tak payah pakailah suara katak tu, kita dengar Dato' Siti Nurhaliza nyanyi jelah. Pasang je youtube, bersepah lagu comel pipi merah ni... huhu!

#pic fr IG @ctdk


4 comments:

Brownies Kedut Sedap Di Norazah Cookies Shah Alam... Jom Rasa!!

1:52:00 PM Noor Akma 5 Comments

Fenomena brownies kedut dah lama viral di laman-laman sosial. Sana sini masa tu cerita pasal kedut-kedut pada brownies ni. Banyak orang menjual brownies kedut sekarang ni. Nak mendapatkan yang sesuai citarasa dan sedap, boleh cuba brownies kedut dari Norazah Cookies ini. Rasanya pasti tidak menghampakan dan sudah pasti  penuh dengan rasa coklat yang melimpah ruah tau.

Brownies Kedut Sedap Di Norazah Cookies Shah Alam... Jom Rasa!!
Brownies Kedut Sedap Di Norazah Cookies Shah Alam... Jom Rasa!!

Brownies Kedut Sedap Di Norazah Cookies Shah Alam...
Brownies Kedut Sedap Di Norazah Cookies Shah Alam....

Brownies Kedut Sedap .... Jom Rasa!!
Brownies Kedut Sedap .... Jom Rasa!!

Brownies Kedut Sedap ....Ngap!!
Brownies Kedut Sedap ....Ngap!!

Brownies sudah lama ada sebagai salah satu jenis kek yang biasa di buat. Cuma sekarang muncul dengan di berikan nama baru iaitu brownies kedut. Mungkin ianya satu perangkap untuk menarik orang ramai atau inginkan kelainan dengan nama baru yang menjadi bualan ramai. Sama je rasanya.. tapi entah kenapa, ramai yang teruja dengan nama baru ni... hihi!

Brownies Kedut Sedap Di Norazah Cookies Shah Alam... Jom Rasa!!


Brownies kedut Norazah Cookies di buat dari bahan-bahan yang bermutu tinggi dan tak kedekut dengan coklat yang melimpah. Walaupun gambar yang di tunjukkan adalah gambar brownies yang biasa, boleh juga membuat tempahan untuk brownies yang berhias bagai contohnya di hias strawberry, mashmallow, gula-gula coklat dan apa saja mengikut citarasa pelanggan.



Boleh juga Norazah Cookies buatkan brownies sebagai kek harijadi yang di tulis nama dan hiasan yang pelbagai  mengikut permintaan pelanggan. Harga untuk sebuah brownies biasa berukuran 10" x 10" adalah RM45. Untuk brownies yang di isi di dalam bekas plastik seperti di tunjukkan dalam gambar adalah RM12.

Brownies Kedut Sedap Di Norazah Cookies Shah Alam... order di no. 010-3421022.
Brownies Kedut Sedap Di Norazah Cookies Shah Alam... Order Di No. 010-3421022. 

Brownies Kedut Sedap Di Norazah Cookies, Penuh Rasa Coklat... huhu!
Brownies Kedut Sedap Di Norazah Cookies, Penuh Rasa Coklat... huhu!

Untuk brownies tempahan khas yang di hiasi pelbagai buah-buahan, coklat dan apa saja mengikut tempahan pelanggan itu, harganya  boleh di runding mengikut bajet yang di perlukan. Penghantaram @ delivery boleh dilakukan di seluruh Shah Alam dan kawasan sekitarnya dengan sedikit bayaran.  Kebiasaannya dalam RM5 sahaja. Untuk brownies dalam bekas plastik, minimum order adalah 4 bekas untuk membolehkan delivery.

Sekiranya berminat, boleh buat tempahan dengan Puan Norazah Samad di no. 010-3421022. Pelanggan di galakkan untuk membuat tempahan awal untuk memudahkan semua pihak. Jikalau membuat tempahan dengan kuantiti yang banyak, deposit adalah di perlukan. Untuk self pick up atau ambil sendiri boleh ke Seksyen 17, Shah Alam sahaja.

Boleh baca cerita sebelum ni tentang Norazah Cookies.... Klik SINI

p/s : Masih terasa kesedapan brownies buatan Norazah Cookies.  Jom order...!!!


5 comments:

Petua Mengurangkan Mata Sembab Akibat Kurang Tidur

5:56:00 PM Noor Akma 1 Comments

Biasa berlaku apabila kurang tidur bawah mata akan sembab atau menjadi semacam mata panda. Puaslah letak foundation atau concealer untuk mengurangkan mata sembab atau eyebag hitam di bawah mata tu. Kalau tidak, wajah dah jadi hodoh atau kurang cantik. Macam-macam petua ada yang boleh mengurangkan mata sembab tu.

Petua Mengurangkan Mata Sembab Akibat Kurang Tidur
Petua Mengurangkan Mata Sembab Akibat Kurang Tidur

Macam-macam petua yang boleh di ikuti. Ada petua yang dah lama tau dan ada juga petua terkini. Apa-apa pun lebih elok petua yang tidak memerlukan modal yang banyak dan mudah cara dan kaedah mengunakannya. barulah menjimatkan kos dan masa. Tak gittew...!


Ada yang sangat peduli dengan penampilannya. Apabila mata sembab, rupa dah jadi tak cantik. Tak perlu risau. Boleh ikuti beberapa petua ini untuk kesan yang efektif. Selepas tu, dah tak perlu risau. Gunakan petua mudah ini. Yeayh!!

Petua Mengurangkan Mata Sembab Akibat Kurang Tidur


- Ais atau air batu
Sejukkan bahagian yang sembab dengan ketulan ais atau air batu. Kalau tak ada ais atu air batu, masukkan sudu kedalam bajagian pembekuan ais atau air batu. Setelah sejuk, lekatkan sudu pada bahagian mata yang sembab.

- Uncang teh
Ambil dua uncang teh. Celupkan ke dalam air panas. Setelah agak suam, tuaamkan ke kelopak mata yang sembab selama 5 -10 minit. Kandungan kafein di dalam teh membantu mengurangkan sembab dan dapat mengurangkan sembab.

- Timun
Timun amat sesuai untuk mata sembab dan bukan sahaja untuk kesihatan. Kandungan astrigent di dalamnya membantu menyegarkan mata yang sembab dan bengkak. Caranya, sejukkan dua hiris timun di dalam peti sejuk. Seterusnya lekapkan di kelopak mata sekitar 10 minit.

- Kentang
Orang Eropah sdah  beratu tahun menggunakan kentang sebagai penghilang sakit kepala, kebas-kebas dan berbagai jenis kegatalan kulit. Untuk mata sembab, kupas kentang segar, cuci, keringkan dan parut halus kentang. Bungkus parutan kentang dalam kain dan tuamkan pada mata.

- Garam
Garam juga boleh di gunakan untuk menyembuhkan mata sembab. Untuk itu, campurkan setengah sudu teh garam bersama seperempat liter air. Celup kapas ke dalam air itu dan oleskan ke bahagian mata yang sembab.

- Air putih
Meminum air putih banyak tidak mungkin dapat mengempiskan sembab mata dengan cepat tapi ia mempercepatkan proses penyembuhan dari pembengkakan mata. Banyakkanlah minum air putih untuk menghindari dan menjauhkan mata dari cepat sembab.

Ada banyak cara, tinggal pilih cara yang senang, cepat dan mudah. Cara lain yang orang sekarang buat adalah gunakan eye mask yang biasa di jual tu. Banyak sudah jenis eye mask yang tersedia untuk di gunakan. Apa pun tepuk dahi dan poket dulu. Kalau nak berjimat, gunakanlah petua yang biasa-biasa ni. Berkesan juga... hehe!

Untuk pelbagai petua di blog ini... klik SINI

p/s : Alamak, mata aku pun dah sembab ni.... Berjaga malam punya pasal, terikut anak layan movie Korea... huhu!

#kredit petuanenek.com
#pic fr google

1 comments:

Buat Sendiri Baja Dari Roti Tamat Tempoh Untuk Suburkan Pokok

2:00:00 PM Noor Akma 8 Comments

Kalau sudah baja tanaman boleh di buat sendiri dari bahan-bahan yang terbuang seperti roti tamat tempoh. Alangkah bagusnya. Ini aku dapat tau cara buat sendiri baja dari roti tamat tempoh untuk suburkan pokok. Tak kiralah pokok sayur atau pun pokok bunga. Pokok akan jadi subur dan gemuk seta berbunga dengan buat sendiri baja dari roti tamat tempoh untuk suburkan pokok. 

Buat Sendiri Baja Dari Roti Tamat Tempoh  Untuk Suburkan Pokok
Buat Sendiri Baja Dari Roti Tamat Tempoh  Untuk Suburkan Pokok

Salah satu hobi aku yang  tak dapat aku praktikkan lagi adalah bercucuk tanam atau berkebun. Al maklum aku tingggal di rumah yang tak ada halaman, apa lagi tanah. Teringat pada masa bertahun dahulu, aku bercucuk tanam di halaman rumah. Masa tu, walau tinggal di rumah teres sahaja, macam-macam tanaman aku tanam. 

Dari pokok bunga, pokok bonsai, pokok sayuran sampailah pokok-pokok perencah masakan semua ada aku tanam walau hanya dalam pasu. Meriah masa tu pokok-pokok aku di halaman dan belakang rumah. Insya'allah tak lama lagi aku akan pindah ke rumah kawasan kampung yang sudah lama aku idamkan. Segala informasi tentang tanaman aku letakkan  di blog ini untuk aku gunakan nanti.


Informasi tentan buat baja dari roti berkulat ini aku jumpa di sebuah laman FB. Tak perlu lagi membazirkan wang membeli baja kimia yang mahal dan susah untuk di kendalikan. Cuma yang perlu ada adalah roti dan air serta melalui beberapa proses yang lain, dah siap sejenis baja yang berguna untuk pokok.

Buat Sendiri Baja Dari Roti Tamat Tempoh  Untuk Suburkan Pokok


Bahan-Bahan:
4 keping roti lama
2 liter air

Cara Membuat:

- Ambil 4 keping roti dan rendamkan didalam 2 liter *air selama seminggu.
- Selepas seminggu tapis dan campurkan dengan sedikit air sebelum disiramkan pada pokok. 

*Sebaiknya gunakan air hujan atau air paip yang ditadah dan biarkan semalaman untuk hilangkan klorin.

Lebihan roti yang tak habis di makan kini boleh di buat baja yang berguna untuk pokok. Baja ini sangat sesuai untuk pokok-pokok  yang berbunga. Pokok-pokok sayur dan berbuah, boleh juga di gunakan. Seeloknya siram baja ini pada keseluruhan pokok. Insya'allah pokoka kan sihat dan merimbun. Tak sabar nak mencuba... huh!

Nak lebih informasi di blog ini.... klik SINI

p/s : Terbayang-bayang betapa gemuk dan merimbunnya pokok-pokok tanaman aku nanti.... huhu!

#kredit FB kebun bandar

8 comments:

Cara Mendidik Dan Menjaga Tingkah Laku Anak-anak Secara Psikologi...

2:27:00 PM Noor Akma 0 Comments

Mendidik dan menjaga tingkah laku anak-anak bukan tugas sehari dua. Banyak yang perlu di titik beratkan oleh para ibu bapa. Zaman sekarang pelbagai panduan mendidik anak dan menjaga tingkah laku anak-anak boleh di dapati di internet. Cuma di ingatkan sebelum itu jagalah tingkah laku sendiri kerana ibubapa adalah cermin pada anak-anak. 



Sebagai ibubapa, kita perlu berhati-hati dalam mendidik  anak pada masa kecil dan remaja  kerana setiap didikan kita mempunyai pengaruh besar bagi kehidupan anak-anak di masa depan. Tunjukkanlah kasih sayang dan contoh teladan yang baik pada anak -anak agar anak-anak membesar dengan cerminan yang terpuji akhirnya.


Aku tidaklah bercadang  memberi tunjuk ajar  pada para ibu bapa. Aku dapat sebuah petikan ini dari sebuah laman FB. Jadi aku nak kongsi ilmu yang bermanafaat untuk kita semua yang menjadi ibu bapa. Ada ilmu yang sangat berguna yang boleh di praktikkan kepada anak-anak. 

Cara Mendidik dan Menjaga Tingkah Laku Anak-anak Secara Psikologi... 


- Jika melihat anakmu menangis, jangan buang waktu untuk mendiamkannya. Cuba tunjuk burung atau awan di atas langit agar dia melihatnya, dia akan terdiam. Kerana psikologi manusia saat menangis, adalah menunduk.

 - Jika ingin anak-anakmu berhenti bermain, jangan berkata: "Dah, sudah main, stop sekarang!". Tapi katakan kepada mereka: "Main 5 minit lagi yaaa". Kemudian ingatkankembali:"Dua minit lagi yaaa". Kemudian barulah katakan:"Dah, waktu main sudah habis". Mereka akan berhenti bermain.

- Jika anak-anak sedang bertelingkah atau menyebabkan keadaan riuh di sesuatu tempat, dan engkau ingin mengalih perhatian mereka, maka katakanlah: "siapa yang mau mendengar cerita ibu? angkat tangan..". Salah seorang akan mengangkat tangan, kemudian disusul dengan anak-anak yang lain, dan semuanya akan diam.

-  Katakan kepada anak-anak sewaktu mahu tidur:"tidur sayang.. besok pagi kan kita solat subuh", maka perhatian mereka akan selalu ke akhirat. Jangan berkata: "Jom tidur, besok kan sekolah", akhirnya mereka tidak sholat subuh kerana perhatiannya adalah dunia.

- Nikmati masa kecil anak-anakmu, kerana waktu akan berlalu sangat cepat. Kenakalan dan kekanak-kanakan mereka tidak akan lama, ia akan menjadi kenangan. Bermainlah bersama mereka, tertawalah bersama mereka, berguraulah bersama mereka.

- Tinggalkan telefon bimbit  seketika, dan matikan juga tv.. Jika ada teman yang menelefon urusan tak penting, katakan:"Maaf, saya sedang sibuk dengan anak-anak". Semua ini tidak menyebabkan jatuhnya wibawamu, atau hilangnya keperibadianmu.Orang yang bijaksana tahu bagaimana cara menyeimbangkan segala sesuatu dan menguasai pendidikan anak.

Selain di atas itu, jangan lupa berdoa dan bermohon kepada Allah. Dengarkan doa kita didepan anak-anak supaya mereka tahu betapa pentingnya mereka pada kita. Insya'allah akan jadi mudah untuk kita mendidik anak-anak nanti. 

Nak lihat pelbagai informasi dan tips di blog ini klik SINI

p/s : Anak-anak biasanya mudah terpengaruh dengan kawan kawan dan perkara negatif. Ibu bapalah benteng utama untuk mereka bagi mendapat informasi tentang jalan kebaikan yang patut mereka pilih.. Ingat tu.... hurm!

#kredit FB Ladang Muhammad

0 comments:

Cara Buat Jeruk Belimbing Buloh Yang Menitik Air Liur Di Buatnya ...

1:55:00 PM Noor Akma 1 Comments

Dulu-dulu buah belimbing buloh ni tak bernilai langsung. Buahnya berlambak-belambak di pokok tak tau nak buat apa. Ada tidak, biasanya buat masak lemak, sambal belacan atau campur dalam masakan  sambal ikan, ayam atau udang. Belimbing buloh ni juga di buat untuk membasuh hanyir ikan.

Cara Buat Jeruk Belimbing Buloh Yang Menitik Air Liur Di Buatnya ...
Cara Buat Jeruk Belimbing Buloh Yang Menitik Air Liur Di Buatnya ...

Sekarang dah di jual di pasar di bandar-bandar besar. Boleh tahan juga harganya tu. Lebih-lebih lagi buah ni dah di kormersial kan sebagai salah satu bahan utama dalam pembuatan sambal hitam. Di Laman FB, usahawan sambal hitam dah makin ramai. Itu yang membuatkan buah ini ada harga di pasaran.

Di kampung aku belakang rumah mak ada sepokok buah belimbing ni. Kalau berbuah, sampai tak nampak batang dah. Memang lebat dan besar-besar buah dia sebesar ibu jari kaki. Geram apabila melihatnya. Masa kecil dulu selalu ku bayangkan, kalaulah buah anggur.. kan bagus..hahaha!


Bila berkahwin dengan en. suami, dia suka sangat dengan buah belimbing ni. Buat masak lemak cili api sedap katanya. Kalau terkena dengan musimnya aku balik kampung, buah ni banyak aku angkut bawa balik. Di kampung jatuh bertaburan sahaja di tanah tak ada siapa yang peduli.

Jadi, aku jumpa resepi buat jeruk buah belimbing ni di FB. Merancang untuk mencubanya nanti. Manalah tau kut-kut ada musimnya nanti, boleh aku tiru cara dia ni buat jeruk tu. Bukan aku tak pernah buat jeruk, tapi cara ini lain dari cara yang biasa. Itu yang nak simpan letak di blog ni. 


Cara Buat Jeruk Belimbing Buloh 


Bahan- bahan :

Belimbing buluh 
Cili Padi
Garam,
Gula,
Air Kapur Sirih

Cara- caranya:

- Belimbing Buluh di belah dua dan  direndam bersama air kapur (jangan banyak nanti pahit) selama 2 jam

- Toskan airnya, Rendam Belimbing buluh bersama air garam (jangan masin sangat), rendam selama 6 jam. Toskan airnya, tak perlu di cuci belimbing.

- Masak gula pasir bersama dgn air jadikan sugar syrup (sejukkan dahulu baru disatukan dengan buah belimbing)

- Rendam belimbing (air syrup gula mesti menutupi buah belimbing dan campurkan cili padi (nak bagi pedas sikit)

- Simpan dalam peti ais bagi sejuk. Lepas semalaman boleh makan, memang sedap.

Jeruk ini boleh disimpan lama. Enak rasanya, masam semulajadi tak perlu campur cuka. Jom kita buat. Boleh berniaga ni, jual dalam balang. Pasti tak terbuang lagi buah belimbing kat kampung aku yang penuh merimbun tu nanti. Berangan kejap... hihi!

Nak lebih informasi di blog ni... klik SINI

p/s: Belum apa-apa aku dah kecur ar liur di buatnya. Kena cepat-cepat cari buah ni di pasar lah jawabnya... huhu!

#kredit FB Chef Asma

1 comments:

Resepi Kek Sarang Semut a.k.a Kek Gula Hangus

2:11:00 PM Noor Akma 0 Comments

Semenjak dua menjak beberapa hari sebelum tu, resepi kek sarang semut dan gambar kek tu lalu-lalang di wall FB aku. Membuatkan aku termengidam dan teringin yang amat untuk merasakan kelazatannya. Maka, gigihlah aku mengangkat oven yang aku simpan di stor dan membuang habuk bagai. Maka terjadilah kek sarang semut a.k.a kek gula hangus sendiri bikin... huhu!

Kek Sarang Semut a.k.a Kek Gula Hangus
Kek Sarang Semut a.k.a Kek Gula Hangus

Dulu-dulu dah biasa buat kek segala macam rupa. Tapi dek rumah yang aku tinggal sekarang ni dapurnya sempit yang amat, kerajinan pun merudum. Habis semua peralatan membaking aku sumbat dalam stor je. Dah dapurnya boleh muat-muat sorang je kat dalam, macam mana aku nak letak oven.. Itu yang terpaksa di simpan dan jadi tukun dalam stor.. haihh!

Akhirnya aku dapat membuat kek sarang semut ini dengan jayanya. Macam biasa, rasanya dah tentu sedap dengan rasa karamel gula hangus yang lazat. Gelap atau cerah kejadian kek sarang semut ni bergantung kepada kegelapan gula yang di hanguskan. jadi, kali ini aku buat lebih gelap dari biasa.


Resepi ini resepi biasa yang aku buat. kalau tengok kat FB, macam-macam stail resepi ada. Resepi aku ni tak perlu perap lebih sejam untuk mendapatkan rongga-rongga sarang semut tu. Aku hanya biarkan sekejap dalam 15 - 30 minit sementara aku membersihkan dan mencuci barang-barang yang telah digunakan. Tapi jangan lupa hidupkan oven dalam 5 - 10 minit sebelum memasukkan adunan kek.

Resepi Kek Sarang Semut a.k.a Kek Gula Hangus


Bahan Karamel
2 cawan gula pasir 
3 sudu besar mentega
2 cawan air panas

Bahan Ayak
2 cawan tepung gandum
2 sudu kecil soda bikarbonat
1 sudu kecil baking powder

Bahan Blend
7 biji telur gred A
2 sudu kecil esen vanila
1 cawan susu pekat

Cara-Cara :

Masak gula atas api perlahan sehingga jadi karamel dan semua gula larut. Masukkan mentega. Kacau rata. Masukkan air panas sedikit demi sedikit. Masuk sikit, kacau. Masuk sikit, kacau. Buat begitu sehingga habis. Tak de la terpercik sangat. Ketepikan dulu.

Ayak tepung gandum, soda bikarbonat dan baking powder dalam bekas besar. Blend telur, esen vanila dan susu pekat hingga sebati. Tuang bahan blend ke dalam bekas tepung tadi. Kacau rata. Tak ada pantang. Kacau sahaja hingga semua sebati. 

Angkat periuk yang ada gula hangus tadi, tuang ke dalam adunan tepung. Panas-panas pun boleh. Hati-hati, ya. Kacau rata. Sediakan loyang. Sapu dalam loyang dengan mentega. Letak penapis di atas loyang. Tuang dan tapis adunan tadi. 

Panaskan dahulu oven dengan suhu 170'C api bawah sahaja. Selepas 10 minit, masukkan loyang adunan. Bakar sekitar 45 hingga 50 minit. (suhu oven dan masa membakar bergantung pada oven masing-masing, yer!

Apabila cukup masa dan kek sudah masak, bolehlah keluarkan. Jika belum masak selepas 50 minit (atas masih lembik), tukar kepada api atas, dan bakar lagi sekitar 5 minit atau hingga adunan masak. Kek seeloknya potong melintang urat untuk menyerlahkan lubang-lubang. Tapi aku tak buat pun, dah tak sabar nak ngap jer... hehe!

Entah di sebabkan sedap sangat atau dah lama aku tak buat kek, laju sungguh anak-nak makan. Tak sempat aku nak ulang makan di malam hari dah habis sepetang hari tu sahaja. Tak apalah, di lain kali kena buat lagi lah kalau macam ni. Sila campak kemalasan yang melanda tu... hahaha!

Nak tengok pelbagai resepi dalam blog ni,  klik SINI

p/s : Masa membakar tu, aromanya sahaja dah membuat hati terpikat, dah rasa apatah lagi. Sedap, gebu, lembut, lemak bersatu di setiap kunyahan... Sendiri bikin, sendiri puji.. haihhhhh!!!

0 comments:

Giveaway Hadiah Meletop By Lea Azleeya & Friends

2:45:00 PM Noor Akma 7 Comments

Assalamualaikum....


Klik banner di atas untuk join

SYARAT PENYERTAAN

🔀 Terbuka kepada semua Blogger Malaysia yang menetap di Malaysia sahaja

🔀 Buat 1 entry yang bertajuk "Giveaway Hadiah Meletop By Lea Azleeya & Friends"
🔀 Copy banner diatas dan backlink ke entry ini
🔀 Follow link yang di sertakan...

➤ Giveaway ini bermula pada 09 Mac 2018 dan akan berakhir pada 09 April 2018


7 comments:

Semak Syarat Kelayakan Ke Universiti Sebelum Sambung Belajar

1:14:00 PM Noor Akma 0 Comments

Para pelajar lepasan SPM dan STPM dah dapat keputusan. Tibalah masa untuk memilih sambung belajar di mana dan kemana. Sebelum tu semak syarat dan kelayakan  ke universiti dulu. Ini penting untuk memastikan mendapat tempat dan jurusan yang sesuai. Sekarang ada cara mudah untuk semak syarat kelayakan ke universiti melalui online sahaja. Senang kan... !

Semak Syarat Kelayakan Ke Universiti Sebelum Sambung  Belajar
Semak Syarat Kelayakan Ke Universiti Sebelum Sambung  Belajar

Aku nak cerita sikit berdasarkan pengalaman sendiri iaitu pengalaman anak-anak aku dan dari cerita yang aku dapat melalui orang perseorangan dan melalui internet. Sedih bila ada yang mendapat keputusan yang baik tapi di sebabkan salah isi UPU, tak dapat tempat ke mana-mana universiti. Al-kisahnya... huh!

Beberapa tahun lepas anak jiran dapat 8A SPM. Mak bapak bangga sangat dan bercerita sana sini yang anak dia nak ambil kos perubatan. Aku agak pelik mendengarnya sebab setahu aku anak dia tu bukan ambil jurusan sains di sekolah. Akhirnya aku dapat tau, anak dia tak dapat masuk universiti awam sebab salah pilih jurusan yang dia nak ambil.


Dia masuk universiti swasta di bawah MARA dan ambil jurusan kejuruteraan. Jadi, pengajarannya di sini adalah jangan pilih jurusan yang salah atau melebihi kemampuan dari pencapaian dalam SPM tu. Jangan juga suka-suka dan syok sendiri memilih yang di luar bidang seperti tertera di slip SPM tu. Menyesal tak sudah di buatnya.. haihh!

Semak Syarat Kelayakan Ke Universiti Sebelum Sambung  Belajar


Alhamdulillah dari pengalaman aku, anak-anak aku sebelum ni, keputusan tak ada lah sederet A tapi dapat masuk universiti awam. Di UPU online tu ada 8 pilihan di letakkan. Bukan semua orang dapat pilihan pertama. Anak perempuan aku tu dapat pilihan pertama. Manakala kawannya dapat pilihan ke lapan. Jadi, pilihlah yang terbaik dan anggaplah semua pilihan yang di letakkan itu sebagai pilihan terbaik dan atas kemahuan sendiri.

 Anak lelaki aku pun dapat pilihan ke lima. Tapi dia tak pergi ke universiti awam. Dia ambil alternatif lain ke pusat pengajian awam yang setaraf universiti juga. Lagi satu kena beri perhatian pada jurusan yang di ambil yang ada pemilihan temuduga. Jangan buat tak peduli sebab pernah terjadi kepada kawan anak aku. Rugi sangat sebab tak sempat pergi ke sessi temuduga dan menyebabkan tak terpilih. Alasannya tak perasan dan tak semak online.

Yang paling tragis ada aku dapat cerita ni melalui internet yang seseorang ni tak dapat memasuki universiti awam kerana kesilapan teknikal. Kesilapannya itu bukan kerana tak mengisi UPU online tetapi terlupa menekan butang hantar selepas mengisi borang online itu. Dapat tahu kesilapan tu selepas keputusan ke UPU keluar...

Huhu... menangis tak berlagu dibuatnya sebab keputusan bagus iaitu 6A. Dek kesilapan yang sedikit, teruk dia di marahi keluarga. Terpaksa tunggu tahun berikutnya untuk mengisi UPU online semula. Jadi sekarang UPU menssyaratkan semua yang mengisi borang UPU online tu mencetak dan memuat salinan. Bukannya di perlukan pun nanti pun salinan tu tapi hanya untuk memastikan ia telah selamat di hantar. 

Untuk mengetahui informasi terkini semak syarat kelayakan ke universiti klik SINI dan untuk semak  ke terus ke IMASCU klik SINI. Semoga anak-anak yang memohon di UPU online berjaya mendapat universiti dan kursus yang di idamkan. Juga seterusnya berjaya di apa jua bidang yang di ceburi.... Aminnnn!

Untuk mendapatkan pelbagai informasi di blog ini klik SINI

p/s : Untuk yang mendapat keputusan SPM yang kurang dari kelayakan ke universiti awam boleh sahaja isi UPU online untuk memasuki ke politeknik, pusat latihan, institut latihan dan kolej komuniti.... Jangan lupa isi tau..!!

0 comments:

DIY Kabinet Dapur Bajet Yang Murah

2:09:00 PM Noor Akma 4 Comments

Siapa yang tak nak dapur yang cantik dan di hiasi dengan kabinet dapur yang boleh mengisi segala keperluan makanan. Tapi nak merealisasikan impian tu mahal. Jadi, alternatif lainnya cari cara yang praktikal adalah mendapatkan kabinet dapur ini dengan DIY kabinet dapur bajet yang murah. Do it yourself dengan kos rendah iatu DIY kabinet dapur bajet yang murah.

DIY Kabinet Dapur Bajet Yang Murah
DIY Kabinet Dapur Bajet Yang Murah

Kabinet dapur yang cantik dan di tempah khas boleh mencecah beribu-ribu ringgit harganya bergantung dengan keluasan dan material yang di gunakan. Lebih Luas dapur dan lebih berkualiti bahan binaannya lagi mahal lah harganya. Jadi untuk rumah golongan marhein macam aku ni, yang sesuai adalah buat sendiri atau DIY sahaja. 

DIY Kabinet Dapur Bajet Yang Murah


Aku dah lama tahu dengan idea DIY sendiri kabinet dapur dengan menggunakan rak serbaguna ni. Baru ni aku tertarik dengan  satu video DIY kabinet dapur. Macam inilah lebih kurang kabinet dapur yang aku bayangkan untuk rumah baru nanti. Aku dapat lihat idea ini sangat praktikal untuk dapur rumah baru nanti. Dapat menjimatkan kos ni...

Rak serbaguna yang biasanya untuk letak buku ni kena pandai cari yang harganya murah. Harga biasa yang aku selalu jumpa adalah RM19.90. Sekali-sekala boleh dapat dalam harga RM14.90 bila ada jualan murah. Waktu sekarang ini pun aku ada guna  2 rak serbaguna ni di dapur rumah sewa ni untuk letak barang dapur. Tapi tak gantung, letak di bahagian bawah tepi sinki dapur. 


Aku membayangkan bahagian bawah aku nak pasang meja batu. Tak perlu beli meja memasak. Nanti untuk tutup bawah tu aku pasang langsir sajalah sementara tunggu bajet pasang penutup kayu. Bahagian atas tu yang aku nak letak rak serbaguna seperti gambar. Dah ada contoh dari gambar-gambar ni senang sikit kerja aku nak buat. 

Jadi aku kongsikan di sini cara dan idea ini untuk rujukan di kemudian hari....

DIY KABINET DAPUR. BAJET RM98
=========

untuk isteri tersayang...

"...kami baru kawen. berpindah ke rumah sewa baru, bini selalu bising nak beli kabinet dapur tempat dia berperang. dalam diam aku decide nak buat sendiri sebagai hadiah.

sementara dia oustation seminggu, aku siapkan dalam tempoh 24 jam. semalam dia balik, dia gelak sambil senyum meleret-leret.

hihi akhirnya aku lulus menjadi surarumah...yeyy"

** Fasa 1 - Kabinet Dapur - Kos pembikinan keseluruhan jauh lebih murah RM98.00#

- rak buku Tesco-tengah promotion RM14.90 - 6 biji (boleh menampung 30kg setiap satu)
- pallet sultan lade' pelapik katil (Ikea)
- paku dinding (saya tak pakai drill langsung)
- besi L untuk sangkut (beli kat hardware/D.I.Y 12 pcs RM3.30)


Itulah secebis cerita yang aku dapat dari DIY kabinet dapur ini. Bertuah betul isteri tersayangnya dapat suami yang memahami kehendaknya. Pandai dia mencari idea yang mudah dan murah ini. Dapur pun menjadi tempat yang indah dan sudah pastinya masakan yang terhasil di sini akan menjadi sedap dan lazat... huhu!

Nak lebih lagi tips dan informasi di blog ni... klik SINI

p/s: Tak sabarnya nak dekorasi dapur rumah baru nanti... Apapun tungguuuu... perkongsian aku lagi di sini... huh!!

#kredit FB Shuhaimi Zulkefli

4 comments:

Segmen 24 Jam Bloglist #29 Mialiana.com

2:22:00 PM Noor Akma 9 Comments



Pencarian bloglist bagi bulan April, Mei dan Jun 2018 di Mialiana.com bermula pada hari ini, 15 Mac 2018, iaitu tepat jam 1.00 petang sehingga hari esok, 1.00 petang 16 Mac 2018. Semua dijemput join.

Syarat-syaratnya :
  1. Follow blog Mialiana.com, Add To Circle Google+ Mia Liana dan Like Fanpage Mialiana.com
  2. Buat entri bertajuk Segmen 24 Jam Bloglist #29 Mialiana.com
  3. Copy coding yang telah disediakan dan paste kan ke dalam ruangan HTML dan Publish entri.
  4. Tinggalkan URL entri anda ke dalam ruangan komen INI
Senang dan mudah bukan?

10 blog yang bertuah akan dipilih secara manual dan kepada yang terpilih nanti diminta agar memasukkan blog Mialiana.com ke dalam bloglist mereka juga. Keputusan pemenang akan diumumkan pada 31 Mac 2018.

** jom support Mia Liana....

9 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

PENAFIAN

[PERINGATAN] Komen yang mempunyai pautan ke mana-mana blog atau laman web yang menjurus kepada perniagaan atau bersifat keuntungan sebelah pihak, akan dipadamkan serta-merta. Jika berminat untuk meletakkan link atau pautan ke dalam entri ini, sila hubungi penulis di annurbe.noor@gmail.com


[PENAFIAN] www.huhahuhajerr.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.


Pemilik blog juga tidak akan bertanggungjawab sama sekali terhadap komen-komen yang di siarkan dan ianya adalah tanggungjawab penulis komen itu sendiri.


Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.


Sekian...