Buat Jeruk Daging, Mudah Saja ....

7:55:00 PM Noor Akma 2 Comments

Aku biasanya lihat di FB orang jual dan kongsi cerita tentang jeruk daging ini. Mula-mula tu aku buat tak kisah sahaja. Tapi suatu hari aku tetiba teringin nak merasa jeruk daging ini. Nak beli jeruk daging ini dari pembuatnya di FB, tak boleh pos pula sebab berair katanya, Nak ambil COD kena beli banyak pula. Aku hanya nak merasa saja. Bukan untuk menjual atau jadi ejen.

Buat Jeruk Daging, Mudah Saja ....
Buat Jeruk Daging, Mudah Saja ....

Jadi, aku pun google lah resepi jeruk daging ni. Mudah sahaja sebenarnya buat jeruk daging ini. Bahan asas hanya dagimg, limau (tak kisahlah limau nipis, limau kasturi atau lemon) dan garam. Dulu-dulu opah aku biasa buat pekasam daging guna nasi, asam gelugor/keping dan garam, Tapi yang ini lain dari yang lain... kan!


Suatu hari en. suami beli daging untuk buat masak kicap lada hitam. Aku asingkan secawan daging ini untuk aku buat jeruk daging. Untuk buahb limau, aku guna buah limau kasturi yang sememangnya ada di dalam peti ais. Jadi, mulalah aku membuatnya. Resepi yang mudah sangat.... alahai!

Buat Jeruk Daging, Mudah Saja ....


Bahan-bahan:

1 cawan daging
5 biji limau kasturi
2 sudu makan garam halus


Cara-cara: 

Bersihkan daging dan potong ikut suka. Selepas tu gaul dengan garam halus. Potong melintang limau kasturi sekeping demi sekeping. Buangkan bjinya yer. 

Selepas tu susun selapis demi selapis limau kasturi dan dagimg di dalam bekas. Simpan di dalam peti ais bahagian bawah selama 3 - 4 hari.

Selepas itu, boleh asingkan limau kasturi dari dalam bekas daging. Daging bolehlah di goreng bersama cili api/cili merah dan bawang merah.

Sedap rasa daging tu. Terasa masam dan masinnya yang menyerlah di tekak. Apatah lagi di tambah dengan rasa pedas cili dan bawang goreng. Nanti masuk bulan puasa, aku nak buat lebih sikit daging jeruk ni. Boleh makan dan buat lauk masa bersahur.

Nak lihat pelbagai resepi sedap di blog ni... klik SINI

p/s : Pertama kali buat dah jatuh terpikat dengan kesedapan jeruk daging.. Tak boleh buat selalu juga nanti bertambah-tambah makan nasi, bertambahlah berat... huhu!

2 comments:

ITS TIME FOR A GIVEAWAY BY OMBAKBERGIGI

11:09:00 PM Noor Akma 1 Comments

Assalamualaikum...




Its Time For A Giveaway By OmbakBergigi bermula dari saat ini, 12.00 tengahari 24 April 2018 sehingga 11.59 malam 8 May 2018. Semua blogger yang bermastautin di Malaysia dijemput join. 5 pemenang bertuah dicari. Hadiah berupa ole-ole fridge magnet dan keychain (will upload soon).

Syarat-syaratnya :
  1. Follow blog Ombak BergigiAdd To Circle Google+ Ombak Bergigi, dan Follow Instagram @ombakbergigi (jika ada)
  2. Buat entri bertajuk ITS TIME FOR A GIVEAWAY BY OMBAKBERGIGI
  3. Copy coding yang telah disediakan dan paste kan ke dalam ruangan HTML dan Publish entri.
  4. Hantar URL entri anda ke dalam ruangan komen 
  5. Segmen akan tamat pada 11.59 malam 8 May 2018.

Pemenang akan dipilih melalui cabutan bertuah manual dan keputusan pemenang akan diumumkan pada 8 May 2018.

** support I ya.....

p/s  : Hari ni, entah kenapa mata letih semacam. Badan rasa tak letih tapi mata rasa kuyu je bila tengok hp dan laptop. Jadi entri giveaway jelah... !


1 comments:

Sumbangan Nur Ramadan Meringankan Beban Golongan Asnaf

10:08:00 AM Noor Akma 53 Comments

Tirai nur ramadan bakal tersingkap lagi tahun ini dalam tak sampai sebulan lagi. Ramai yang lambat ganti puasa sedang bertukus lumus mengharunginya sebelum berakhirnya syaaban ini. Seterusnya tabir nur ramadan akan terbuka luas dan bulan yang mulia akan menjelma. Tingkatkan amalan, tetapkan iman sesungguhnya amalan berpuasa mendekatkan diri kita pada Allah s.w.t.

Sumbangan Nur Ramadan Meringankan Beban Golongan Asnaf
Sumbangan Nur Ramadan Meringankan Beban Golongan Asnaf

Sudah jadi kebiasaan dan resam dunia, dalam kehidupan ini ada yang senang dan ada yang kurang serta tidak berkemampuan. Ada juga yang asalnya senang merasa susah akhirnya kerana ketua keluarga tak punya pendapatan tetap. Apatah lagi bila ada anggota keluarga yang sakit terlantar dan memerlukan rawatan. Yang merasa dan menanggung kepayahan ini saja yang tahu tentang keperitan hidup yang mereka alami.


Hidup di bandar besar seperti di Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur memang sungguh mencabar bagi yang tidak  berharta dan tidak berkemampuan. Jadi, program sumbangan Nur Ramadan ini bagaikan pelita di malam gelap nan sepi bagi golongan asnaf, anak yatim, warga emas, ibu tunggal, OKU dan seumpamanya. Bolehlah meringankan beban mereka dan merasa sedikit kehidupan indah seperti orang lain. Apatah lagi Aidilfitri hampir menjelang tiba.

Program Nur Ramadan Kerjasama Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL), Yayasan Al-Bukhary, dan Yayasan Wilayah. 


Program Nur Ramadan ini diadakan di 13 kawasan Parlimen di Kuala Lumpur, Labuan dan Putrajaya dan dihadiri golongan asnaf, anak yatim, warga emas, ibu tunggal, OKU dan mereka yang kurang berkemampuan. Kesempatan yang ada dimanfaatkan oleh MAIWP untuk menyalurkan bantuan zakat kepada mereka yang layak. Sejumlah RM1.35 juta telah disalurkan kepada 9,000 orang penerima di mana setiap mereka menerima RM150.

Program sumbangan Nur Ramadan di ungkapkan agar dapat memberi sinar kebahagiaan untuk semua dan untuk kesejahteraan rakyat jelata.“Mudah-mudahan penyampaian sumbangan Nur Ramadan ini akan memberi sinar kebahagiaan kepada golongan kurang berkemampuan,” kata  Menteri Wilayah Persekutuan, Datuk Seri Tengku Adnan Tengku Mansor ketika berucap merasmikan program Nur Ramadan parlimen Lembah Pantai.

Gambar Di Majlis Sumbangan Nur Ramadan Untuk Golongan Asnaf
Gambar Di Majlis Sumbangan Nur Ramadan Untuk Golongan Asnaf

Pada perkembangan sama, beliau turut mengumumkan sumba­ngan wang tunai sebanyak RM30,000 dari Yayasan Wilayah Per­sekutuan untuk menaik taraf ke­mudahan Masjid Ar-Rahah, Kerinchi, Lembah Pantai. Ini tandanya syiar Islam akan terus menjalar dan mantap di hati sanubari warganya. Program Nur Ramadan ini turut melibatkan kerjasama Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL), Yayasan Al-Bukhary, dan Yayasan Wilayah.

Dalam kemuncak program Nur Ramadan pada 16 Jun, MAIWP turut menyalurkan sumbangan zakat sebanyak RM100,000 kepada Pusat Transit Gelandangan Kuala Lumpur nanti. Seluruh wargakota di layan samarata. Hatta pengemis dan gelandangan jalanan sekalipun tidak di pinggirkan dari arus kemodenan ini. 

Indahnya negaraku apabila wargakota berkongsi nikmat kemakmuran negara dengan seluruh penghuninya tanpa mengira darjat dan pangkat serta keturunan. Itulah nikmat Nur Ramadan yang menerangi seluruh wilayah yang indah permai ini... Sayangi bandarayaku, sayangi DBKL, sayangi Wilayah Perseketuan Kuala Lumpur ibu negaraku, ibu pertiwi... huhu!

Nak lihat lebih informasi di blog ini, klik SINI

p/s : Tetiba lagu 'aku negaraku' terlintas di fikiran, sebak la pulak... aish-aish!

#pic fr google

53 comments:

Cara Nak Buat Pokok Cepat Berbuah Dan Lebat

3:57:00 PM Noor Akma 1 Comments

Sekarang ini banyak di war-warkan di dalam sosial tentang pokok-pokok yang masih kecil dan di tanam di dalam pasu dah pun mengeluarkan buah, lebat pula tu. Di sini aku dapat informasi yang boleh di kongsi cara nak buat pokok cepat berbuah dan lebat. Cara nak buat pokok cepat dan lebat ini di dapati dari pekebun-pekebun Thailand.

Cara Nak Buat Pokok Cepat Berbuah Dan Lebat
Cara Nak Buat Pokok Cepat Berbuah Dan Lebat 

Dulu-dulu di kampung ada sebatang pokok tu, masa mula-mula di tanam, teringin sangat aku nak tengok pokok tu berbuah. Sampai bertahun-tahun hanpir 10 tahun tak sekalaipun pokok tu berbuah. Berbunga ada sekali sekala dalam setangkai ke tiga empat  tangkai tapi tak juga keluar buahnya. 

Akhirnya pokok itu di tebang kerana tempat pokok tu di tanam nak buat tangga batu dari kawasan bawah jalan besar ke halaman rumah. Lagi pun nak buat apa simpan pokok yang mandul tu. Kata bapa aku, pokok yang tak berbuah tu pokok laici. Entahlah, tengok pada pokoknya macam pokok mata kucing. Kempunan aku nak tengok buah dari pokok tu.  


Geram  tengok pekebun-pekebun di Thailand pokok buahnya yang masih muda tapi buah merimbun. Malah ada buah lebih banyak dari daun. Ada orang kata mereka guna baja kimia. Tapi hakikatnya bahan mudah diperolehi ini yang digunakan untuk membuat hormon penggalak buah. Rahsianya adalah resepi hormon air kelapa muda yang di amalkan oleh pekebun Thailand.

Cara Nak Buat Pokok Cepat Berbuah Dan Lebat 


Bahan-bahan:

2 kg kulit telur di basuh bersih dan dikeringkan
2 kg gula perang
1 biji ragi tapai
1 botol yakult
2 kotak susu segar
2 biji air kelapa muda

Cara-cara:

Kisar halus kulit telur dengan mengunakan pengisar kering. Adun kesemua bahan bersama di dalam satu bekas. Peram selama 14 hari dan perlu dikacau sekurang-kurangnya 2 hari sekali.

Selepas 14 hari, saringkan bahan untuk mengambil pati air perapan. Buangkan daun-daun yang terlalu matang pada pokok yang bakal disembur.

Gunakan 10 ml pati bersama 20 liter air dan semburkan pada permukaan daun seminggu sekali.

Bolehlah cuba cara ni sekiraya menanam pokok yang berbuah. Kalaulah aku dapat informasi ini dari dulu lagi, dah tentu dapat merasa makan buah laici dari pokok tu. Nanti jika berpeluang, aku nak tanam pokok laici dan gunakan cara ini biar pokok berbuah lebat... huhu!

Nak dapat tau pelbagai informasi Di blog ini.... klik SINI

p/s : Satu lagi cara yang Islam ajar ialah pokok nak  l ebat berbuah kena berkongsi dengat  jiran lagi lebat buahya. 

#kredit FB ladang muhammad
#pic fr google

1 comments:

Segmen Blogwalking Ramadan-Raya 2018

6:42:00 PM Noor Akma 0 Comments

Segmen Blogwalking Ramadan-Raya 2018 | Nasib baik tak terlupa nak join segmen ini. Rugilah kalau tak join. Bloglist di tempek di blog blogger yang di kenali ramai, siapa yang tak nak.. kan!. Apatah lagi boleh mengenali para blogger dari selurun tanahair. Jom join Segmen Blogwalking Ramadan-Raya 2018 by Hasrul Hassan nih..!



Klik banner untuk join yer...

Setelah meneliti beberapa perkara yang perlu di ikuti, rasanya layaklah aku join segmen ini... hehe! Tang jawab soalan ni yang aku payah sikit nak jawab. Tapi aku cuba lah dengan sebaiknya. Di sebabkan aku ni suri rumah sepenuh masa, apalagi yang biasa aku buat, zzzz ... hahaha!


1. Kalau boleh memang lah nak hari-hari pergi ke masjid atau surau terawih tapi ikut masa kerja en.suami. kalau en.suami kerja shift siang, bolehlah pergi. Bukannya apa, masjid dan surau tu jauh dari rumah. 

2. Mengaji dan khatam Al-Quran di ramadan ini. (Biasa buat setiap ramadan tapi jarang dapat habiskan,)

3. Ofkoslah masak juadah yang sedap-sedap untuk anak-anak. Anak-anak jenis tak makan nasi waktu berbuka. Nasi makan lambat atau makan waktu sahur je. Kena masak hidangan yang lain tapi mengenyangkan.

4. Lebih banyak berdiam diri dari membawang. Ada ke aku rajin membawang.... Xde lah.. hahaha! Tapi potong bawang nak masak gulai itu mesti... !

5. Nak lebih banyak beramal ibadat, Almaklum umur bukan semakin muda... Asyik sibuk nak kejar dunia je, kan.. huhu!

Itu je lah... Sedikit kecoh dengan gaya merepek dan meraban... hahaha! 

p/s : Segmen ini bertujuan untuk semarakkan lagi hubungan antara rakan blogger dengan aktiviti blogwalking, selain melafazkan azam untuk ibadah dan amalan baik di bulan Ramadan tahun ini.

0 comments:

Masak Lemak Cili Api Ayam, Kalau Tak Podeh, Tak Sah ....... !

10:46:00 PM Noor Akma 1 Comments

Masakan yang paling sinonim di rumah aku adalah masak lemak cili api inilah. Sentiasa di masak hampir setiap hari. Cuma bahan utama sahaja yang di tukar. Kali ini aku masak lemak cili api ayam. Seperti biasa, kalau tak pedas memang tak menarik kata en. suami. Jadi masak lemak cili api ayam aku ni memang pedas berasap dan berapi rasanya. Kalau tak podeh tak sah... haha!

Masak Lemak Cili Api Ayam, Kalau Tak Podeh, Tak Sah ....... !
Masak Lemak Cili Api Ayam, Kalau Tak Podeh, Tak Sah ....... !

En. suami aku orang Negeri Sembilan yang memang terkenal dengan masakan yang pedas berasap dan berapi. Aku yang orang Perak ni yang tak tahan pedas akhirnya akur dan boleh terima kepedasan yang berapi tu. Mula-mula dulu masa baru berkahwin, pergi kerumah saudara mara en suami, rasa kebas mulut aku dek makanan pedas yang berapi... huh!

Sekarang, semua seisi keluarga aku memang dah dapat menyesuaikan diri dengan kepedasan yang ada. Masak lemak ini menggunakan 20 biji cili api kampung tau. Itupun en. suami dan anak bujang aku cakap, boleh tambah pedas lagi. Cuma yang ini pedas sedang-sedang saja katanya. Citarasa diorang ni  dasyat kan..!!!


Ayam atau ikan bila buat masak lemak ini aku biasanya goreng dulu. En. suami suka buat cara macam ni. Katanya tak lah ayam atau ikan itu lembik dan penyek sangat. Bagi aku, tak kisah sangat nak goreng dulu atau tidak. Tapi, ikutkan saja apa katanya. Apa-apa jelah.. aku kongsilah resepi ini..!

Masak Lemak Cili Api Ayam, Kalau Tak Podeh, Tak Sah ....... !


Bahan-bahan: 

1/2 ekor ayam
2 biji kentang
2 cawan santan
20 biji cili api kampung
1 inci kunyit hidup
1 biji bawang merah
1 hiris halia
2 keping asam gelugor
1 batang serai
1 biji tomato
1 cawan air
Garam dan gula secukup rasa

Cara:

Ayam di potong-potong dan di bersihkan. Seterusnya di gaul garam dan serbuk kunyit dan di goreng. Kentang di belah dan di potong empat atau enam bahagian. Cili api, kunyit hidup, bawang merah dan halia di tumbuk lumat. Serai di titik pangkalnya dan tomato di potong empat atau enam.

Masukkan bahan tumbuk, satu  cawan santan dan satu cawan air ke dalam periuk an didihkan. Masukkan asam gelugor an serai yang telah di titik. Masukkan juga kentang. Masak sehingga kentang empuk. Jangan berhenti mengacau agar santan tidak pecah minyak.

Masukkan ayam yang telah di goreng. Seterusnya masukkan satu cawan santan lagi. Kalau nak lebih kuah, boleh tambah. Kacau jangan berhenti dan perasakan dengan garam dan gula. Akhir sekali masukkan tomato dan kacau sekejapan. Seterusnya bolehlah di angkat.

Untuk yang tak makan pedas bolehlah kurangkan kepedasan ikut kesesuaian diri. Memang pedas dan terangkat berapi masak lemak cili api aku ni. Untuk orang yang tak makan pedas memang tak boleh ikut ni. Apa nak kata... Dah en. suami suka... huhu!

Untuk resepi menarik di blog ini... klik SINI

p/s : Tak kisahlah pedas, janji makan sedap hingga menjilat jari...


1 comments:

Semak Tracking Poslaju Di Apps Telegram Melalui PandaiBot

9:03:00 PM Noor Akma 1 Comments

Kebiasaannya bila kita nak semak nombor jejak sesuatu bungkusan atau di panggil no. tracking adalah melalui laman web poslaju. Ada cara yang paling mudah iaitu semak tracking poslaju di apps telegram melalui pandaibot. Amat mudah sungguh nak semak tracking pos laju di apps telegram ini. Hanya beberapa langkah di Pandaibot, dah dapat maklumat tracking seperti yang di ingini.

Semak Tracking Poslaju Di Apps Telegram Melalui PandaiBot
Semak Tracking Poslaju Di Apps Telegram Melalui PandaiBot

Nak jejak tracking ni kenalah ada apps telegram di telefon atau boleh juga login ke laman telegram di PC. Aku dapati menggunakan apps telegram melalui pandaibot ini lebih memudahkan aku untuk semak tracking poslaju daripada melalui laman web poslaju yang sedia ada tau. 


Caranya selepas dah ada apps telegram, taip sahaja pandaibot di search telegram itu. Seterusnya secara automatik laman pandaibot akan tertera. Klik pandaibot itu dan start. Selepas itu akan di beri beberapa arahan untuk melakukan berbagai perkara.

Semak Tracking Poslaju Di Apps Telegram Melalui PandaiBot


Untuk menggunakan sebagai semakan tracking, hanya tekan slash (/). Akan keluar arahan samada untuk capaian help atau poslaju, Pilih poslaju dan seterusnya tulis no. tracking yang  hendak di semak. Mudah bukan.... Hanya di hujung jari sahaja dah dapat maklumat itu. 

Aku memang memerlukan carian yan pantas untuk mendapatkan informasi terkini bungkusan yang di hantar kepada para pelanggan. Cukup mudah untuk aku salin balik rekod track dari poslaju itu dan tampal (paste) di whassao pelanggan. Tak perlu nak screenshoot lagi kalau seperti menggunakan laman web poslaju. 

Pandaibot ini sebenarnya selain untuk urusan poslaju, ada macam-macam informasi boleh dapat. Tekan ' /help '. Banyak carian dan maklumat boleh di dapati di sini. Antaranya, selain poslaju, khidmat dari penghantaran pos menggunakan kurier lain pun boleh di buat carian di pandaibot ini. Cuma guna slash (/) dan di ikuti dengan nama kurier, Selepas tu akan dapat arahan untuk memasukkan nombor track mereka. 

Ramalan cuaca, waktusolat, kamus, news, spr, ccid dan banyak lagi ada di laman pandaibot ini.  Boleh juga buat sesuatu seperti tak nak simpan nombor telefon seseorang tetapi ingin whassap atau sms mereka. Gunakan ' /wa  ' sahaja .Taip dan terus klik send. Akan di beri sedikit arahan dan seterusnya menaip nombor  yang di kehendaki. Ada sedikit arahan, dah boleh di gunakan. Senang kan...!

Nak dapat lebih informasi di blog ini... klik SINI jer...!!

p/s: Jangan tunggu lagi, perkara yang menyenangkan ini wajar di kongsi...hehe!

1 comments:

Cerita Event EXTRAVAGANZA GALA NIGHT 2K18 by ILHAM QASEH, Jenama Tudung Knitted Terunggul Di Malaysia

6:07:00 PM Noor Akma 4 Comments

Baru-baru ini, hari minggu yang lepas menghadiri event EXTRAVAGANZA GALA NIGHT 2K18 by ILHAM QASEH. Tema malam gala nigjt ni memang havoc giler. Temanya black tie dam glam serta  mengerlip-gemerlap blink-blink gitu. Meriah sungguh malam itu dengan suasana EXTRAVAGANZA GALA NIGHT 2K18 by ILHAM QASEH tu. Tapi aku bergaya simple sahaja. Tak berani nak berlebihan, apa yang ada sahaja lah... kan!


Cerita Event EXTRAVAGANZA GALA NIGHT 2K18 by ILHAM QASEH , Jenama Tudung Knited Terunggul Di Malaysia
Cerita Event EXTRAVAGANZA GALA NIGHT 2K18 by ILHAM QASEH , Jenama Tudung Knited Terunggul Di Malaysia

Majlis ini adalah majlis Ilham Qaseh Boutique meraikan para dealer, stokis seterunsnya pelanggan setia Ilham Qaseh Boutique. Seronok tengok para tetamu bergaya sakan di dalam majlis ini . Apatah lagi founder kepada Ilham Qaseh iaitu Puan Rosnizan Md Nawi. Sekali pandang persis tak tumpah macam pelakon jelita Che ta tu... huhu!

Meriah berbahang majlis, terasa macam pergi ke majlis anugerah artis-artis terkenal pula. Macam-macam acara pun ada di sediakan . Di hoskan oleh artis yang di kenali ramai iaitu Zahid dan Nadia serta persembahan nyanyian oleh beberapa orang artis. Makanan yang ada pelbagai pilihan dan dan berpuashati. 

Cerita Event EXTRAVAGANZA GALA NIGHT 2K18 by ILHAM QASEH
Cerita Event EXTRAVAGANZA GALA NIGHT 2K18 by ILHAM QASEH

Ilham qaseh ini adalah satu jenama shawl knitted yang ekslusif terunggul di Malaysia. Telah bertapak sejak tahun 2011. Butik terletak di kawasan Shah Alam. Selain shawl, butik ini ada juga menawarkan instant shawl dan aksesori wanita. Segalanya di reka dan di pilih sendiri oleh foundernya dengan rekaan yang berkualiti dan terkini.


Serius aku katakan, buat pertama kali ini aku mengenali tudung daripada kain knitted ni. Biasanya tudung atau shawl yang aku pakai adalah dari kain chiffon, crepe, satin atau seumpamanya. Kain tudung shawl by Ilham Qaseh ini amat lembut, ringan dan gebu. Kebiasaannya kain sebegini di buat pakaian untuk bayi, stokin atau baju panas untuk musim sejuk. Tak terfikir boleh buat tudung atau shawl.

Shawl knitted  by ILHAM QASEH
Shawl knitted  by ILHAM QASEH

Pengalaman pertama memakai shawl knitted ini amat berbeza. Aku dapat rasakan tudung ini ringan, mudah di bentuk. Kainnnya pun sejuk di pakai dan tak rimas. Efek memeri tu membuatkan ia selesa di pakai dan melekap kemas di kepala. Tak adalah asyik mengelebeh dan senget sana sini apabila terlasak sikit.

Patutlah nampak di event tu ramai yang selesa sahaja dengan pemakaian shawl Ilham Qaseh mereka walaupun di pakai stail turban atau sarang lebah. Aku selalu bayangkan mesti berat atas kepala tu. Rupanya dengan shawl knitted by Ilham Qaseh ni ringan sahaja. Terasa tak pakai apa-apa di kepala... hiyyu!!

Mulalah aku berangan nak pakai dan jadikan koleksi shawl knitted by Ilham Qaseh ini nanti. Bukannya jauh pun butik tu dengan kawasan rumah aku. Masih dalam satu daerah sahaja. Tapi bagi sesiapa yang jauh tapi ingin membeli shawl by Ilham Qaseh ini masih boleh membeli secara online. Nanti aku bagi laman web dan FB Ilham Qaseh itu di bawah ini yer... :)

Antara lain produk yang di jual oleh Ilham Qaseh adalah :

- Qaseh Instant Shawl
- ‎Qaseh Wide Shawl
- ‎Qaseh Easy Shawl
- ‎Qaseh Twist Shawl
- Swarovski Brooch

Detail tentang Ilhan Qaseh :

FACEBOOK: 

IG:

WEB:

ALAMAT: 
ILHAM QASEH
16-02, Persiaran Bandaraya,
Pusat Perdagangan Azalea,
Seksyen 14, 40000 Shah Alam
Selangor Darul Ehsan


p/s : Antara kenangan indah tahun ini sebagai blogger... huh!!

4 comments:

Letter of Happiness Giveaway by Blog Siqahiqa

11:53:00 PM Noor Akma 10 Comments

Assalamualaikum....



Klik banner untuk join....

Syarat Penyertaan Giveaway: 


1. Follow Blog Siqahiqa (follower gadget ada di page footer)
2. Follow Facebook page BLOG SIQAHIQA
3. Follow Instagram @haqisfila dan @siqahiqa_
4. Copy banner dan buat satu entri bertajuk “Letter of Happiness Giveaway by Blog Siqahiqa(please backlink). 
5. Publish entri anda dan tinggalkan link pada ruangan komen di sini. 

Senang kan?? Semua syarat penyertaan mesti dibuat ye. Aku tak akan check sebab aku percaya semua rakan blogger jujur orangnya. Mesti kita semua nak jadi orang yang jujur kan? Hii 😎

Kalau rajin, korang boleh juga kongsi apa yang korang suka/tidak suka dalam blog aku. Kalau rajin atau ada banyak lebihan masa. Ini bukan syarat tau. Saja suka-suka. Nak tahu juga pendapat korang mengenai blog picisan aku ni 🙈

Giveaway ini akan berlangsung selama sebulan iaitu dari 13 April - 13 May 2018. Tiga pemenang akan dipilih berdasarkan konsep lucky draw yang akan aku cabut sendiri. Kali ni, aku tak nak menggunakan khidmat random number generator. 

Pemenang akan diumumkan dalam masa seminggu dari tarikh tamat.

10 comments:

Semak Akaun Penjual Online Di Laman CCID Sebelum Membeli Belah Secara Online

1:19:00 PM Noor Akma 0 Comments

Membeli belah secara online telah menjadi budaya terkini masyarakat sekarang. Justeru itu, kadang-kadang pembeli online akan terjebak dengan penipuan. Jadi, semak akaun penjual online di laman CCID sebelum membeli barangan secara online. Bagus sungguh ada laman web sebegini. Ia sangat membantu orang ramai dari di tipu oleh penjual online yang tidak  bertanggungjawab. Lain kali jangan lupa semak akaun penjual online di laman CCID sebelum membeli barangan secara online tau.. huhu!

Semak Akaun  Penjual Online Di Laman CCID Sebelum Membeli Belah Secara Online
Semak Akaun  Penjual Online Di Laman CCID Sebelum Membeli Belah Secara Online

Apa itu CCID? CCID (Commercial Crime Investigation Department) atau Jabatan Siasatan Jenayah Komersil adalah salah satu bahagian dalam Jabatan Polis Di Raja Malaysia. Dulu, maklumat akaun penipuan ini hanya untuk kegunaan PDRM sahaja. Tapi kini sudah di perluaskan penggunaaan dan kaedahnya untuk kegunaan orang ramai. 

Sebelum membeli sesuatu barang di laman jualan online samaada di FB, IG, dan apa saja jualan secara online, seeloknya semaklah di laman CCID ini. Mudah sangat untuk menyemak akaun si penjual. Hanya di hujung jari sahaja. Sekiranya si penjual pernah ada rekod menipu, rekodnya akan terpapar di skrin. Jadi boleh batalkan niat untuk membeli.


Walaupun begitu, kita mesti sentiasa berwaspada. Penjual yang ada rekod menipu pembeli ini, biasanya adalah seorang yang licik. Bukan hanya ada satu akaun, malah berpuluh akaun yang di gunakannya. Jadi kena berhati-hatilah sekiranya di tawarkan sesuatu harga yang tak munasabah atau tak masuk dek akal. Tak perlulah membeli dan melayan penjual sebegitu walaupun akaunnya tiada rekod di CCID.

Apa yang perlu di lakukan pembeli adalah dengan mendapatkan akaun bank penjual. Buka laman web CCID iaitu http://ccid.rmp.gov.my/semakmule. Masukkan no. akaun penjual dengan tulisan yang rapat tanpa jarak. Selepas tu sahkan captca yang di beri. Seterusnya  tu tekan semak maklumat. Dah dapat apa yang di perlukan. Senang je kan!!

Selepas ini, tak mudahlah lagi orang nak menipu orang ramai secara online lagi. Lebih selamat dan boleh lebih berhati-hati selepas ini. Dapatlah membeli belah secara online dengan senang hati tanpa rasa was-was untuk di tipu. Walau apapun kena beringat untuk sentiasa berwaspada... yer!!

Nak lebih lagi informasi yang bermanafaat, lihat di SINI

p/s: Ingat yer... jangan lupa semak di CCID sebelum membeli belah online  tau....!

0 comments:

Resepi Daging Masak Kicap Lada Hitam Di Sukai Seisi Keluarga

12:52:00 PM Noor Akma 2 Comments

Kalau nak masak lauk daging, resepi daging masak lada hitam inilah yang menjadi kesukaan keluarga aku selain dari masak lauk rendang. Cara masakan resepi daging masak kicap lada hitam ni paling mudah dan ringkas.  Tak macam masak  rendang yang renyah, banyak bahan dan nak di kacau selalu atas dapur dengan masa yang lama.

Resepi Daging  Masak Kicap Lada Hitam Di Sukai Seisi Keluarga
Resepi Daging  Masak Kicap Lada Hitam Di Sukai Seisi Keluarga

Aku buat masakan masak kicap lada hitam ni kelmarin. Dah tak tau nak masak tengahari lauk apa sebab hari-hari pun masak. Jadi, ikut pusingan giliran tapi kadang-kadang bercelaru juga adalah lauk ini. Masaknya mudah sangat cuma daging perlu di rebus sehingga empuk dan lembut. Cara mudah, rebus menggunakan pressure cooker philips aku ni... huhu!

Resepi aku tak ambil an kutip dari mana-mana tau. Ini resepi yang sama di masak oleh mak aku dulu. Kiranya belajar dari mak lah ni.  Rasa kicap yang masin-masin lemak bersatu dengan kepedasan dari lada hitam, mencetuskan kesedapan yang menjilat jari. Ttulah tanggapan aku pada masakan ini... hehe!


Biasanya masakan ini aku main campak-campak dan agak-agak je bahan-bahanya. Biasalah resepi kampung memang macam tu. Nak guna daging batang pinang lagi bagus dan sedap tapi boleh juga gunakan daging tetel. Aku suka daging tetel sebab lemak yang lembut sedap dan harganya pun lebih murah.

Dalam resepi ni aku letak dan tambah kentang. Tak nak letak dan tambah pun tak apa. Sebab aku letak kentang adalah nak memperbanyakkna kuantiti hidangan. Al maklum dah semua seisi rumah suka. nanti tak cukup. Okeylah di sini aku letak resepi daging masak kicap lada hitam ni. Pandai-pandailah korang sesuaikan sendiri ikut citarasa masing-masing.

Resepi Daging  Masak Kicap Lada Hitam Di Sukai Seisi Keluarga


Bahan-bahan:

400g daging
2 biji kentang
1 biji tomato
2 buji bawang merah
2 ulas bawang putih
1 labu bawang besar
Seinci halia
1 sudu makan lada hitam
1 sudu makan cili kisar
1 sudu makan pes asam jawa
3 sudu makan kicap pekat
Garam dan gula secukup rasa
Air secukup yang di perlukan
Minyak masak secukupnya.

Cara:

Daging di potong kecil dan rebus sehingga empuk dan lembut. Kentang di potong baji kecil-kecil dan di goreng sehingga lembut. Tomato di belah empat atau enam. Bawang besar di hiris kasar, Bawang merah, bawang putih, halia dan lada hitam di tumbuk lumat.

Panaskan periuk atau kuali bersama sedikit minyak masak. Tumis bahan tumbuk sehingga naik bau dan kekuningan sedikit. Masukkan cili kisar. Tumis sehingga pecah minyak. Masukkan pes asam jawa dan sedikit air.

Seterusnya tumis lagi sehingga memdidih dan masukkan kicap pekat dan bawang besar. Selepas itu masukkan daging yang telah di rebus bersama airnya sekali. Masukkan kentang yang telah di goreng tadi sekali.

Waktu ini agak-agaklah nak kuah banyak atau kuah yang pekat. Perasakan dengan garam dan gula secukup rasa. Akhir sekali masukkan tomato. Kacau-kacau sekejap, bolehlah di angkat. Bolehlah di makan dengan nasi untuk hidangan tengahari atau malam.

Itulah dia resepi ringkas, mudah dan senang kegemaran kami sekeluarga. Setiap seminggu lebih sekali, mesti ada lauk ni jadi hidangan kami sekeluarga tanpa rasa jemu. Tak susah membuatnya cuma yang jadi lama kerana perlu tunggu rebus daging sampai lembut je.

Nak resepi lagi....  klik SINI yer!

p/s: Selain daging, resepi ni boleh juga di olah untuk masak lauk  ikan, ayam dan telur.  Nama glamour lauk ni biasanya orang panggil daging masak blackpepper.. apa-apa je lah!!

2 comments:

Menang Hadiah Giveaway Dari Blog Nonasani ....

12:19:00 PM Noor Akma 2 Comments

Hari ni nak cerita saat gembira dapat hadiah giveaway dari blog Nonasani. Dapt hadiah tu dua hari lepas. Bukan satu, juga bukan dua tapi tiga sekaligus hadiah  giveaway dari blog Nonasani yang aku dapat tu. Baru kini dapat menulis dan memberitahu dunia yang betapa gembiranya aku dengan hadiah yang di terima ini... Chewahhh... hahaha!!

Menang Hadiah Giveaway Dari  Blog Nonasani ....
Menang Hadiah Giveaway Dari  Blog Nonasani ....

Dah lama aku tak menang giveway ni. Itulah, sesekali aku join giveaway kengkawan blogger bukan mengharapkan sangat hadiah. Tapi kalau sudah rexeki tu, jangan di tolak. Aku hanya buat suka-suka memeriahkan giveaway kengkawan sesambil mencari idea mengupdate blog. Seronok sangat dapat hadiah memang buat aku senyum panjang... hehe!


Dapat baju jalur-jalur, tudung riben dan  lipmate imanni yang warnanya sungguh seksi. Tak sempat lagi aku nak review lipmate tu. Nantilah hujung minggu nanti aku posing dengan lipmate tu. Tengah-tengah minggu ni, aku sibuk yang tak terkirakan. Sibuklah sangat.. hihi!

Menang Hadiah Giveaway Dari  Blog Nonasani ....


Aku suka dengan cara nonasani ni. Dia maklumkan pada pemenang apabila menerima hadiah. Kalau tak maklumkan pada aku, pasti aku lupa tentang giveaway mana yang aku join. Pernah ada beberapa kali aku dapati nama tersenarai tapi aku tak perasan. Diorang pula tak maklumkan pada aku. Tak kisahlah, aku anggap itu bukan rezeki.

Itu belum lagi yang mendiamkan diri selepas di bagi alamat. Biasnya perkara ini terjadi kalau ramai sponsor giveaway. Orang yang buat giveaway tak tahu yang hadiah pemenang tak dapat sebab sponsor yang bagi. Itu memang buat aku bengang sebab dah tertunggu-tungu tapi tak dapat. Kira bukan rezeki jugalah.

Aiyyoo, membebel panjang pula aku dengan perkara yang tak kena mengena. Apapun terima kasih pada Nonasani dengan hadiah yang owesome ini. Aku, aku suka... Itulah kelebihan jadi blogger. Dapat tambah pendapatan dan dapat hadiah juga sekali sekala. Jom join giveaway lagi, selain dapat hadiah, dapat saling kenal dan mengeratkan silaturrahim sesama blogger juga. 

Giveaway Nonasani yang aku join tu di SINI

p/s: Aku pun nak buat giveaway juga nanti.... tungguuu!!!!


2 comments:

Cara Nak Dapatkan Dan Simpan Video Dari FB Dan Youtube

11:27:00 PM Noor Akma 1 Comments

Kengkadang aku ni ketinggalan juga dalam mengadaptasi sesuatu dari media sosial ni. Salah satunya nak cara dapatkan dan simpan video yang di kongsi oleh ramai orang di media sosial. Yang paling meriah di kongsi adalah di FB. Belajar dengan anak-anak, sekarang aku dah tahu caranya. Mudah saja rupanya cara nak dapatkan dan simpan video dari FB dan Youtube ni. Selepas ini kalau nak kongsi dengan kawan-kawan di group whatssap pun boleh lah... hehe!

Cara Nak Dapatkan  Dan Simpan  Video Dari FB Dan Youtube
Cara Nak Dapatkan  Dan Simpan  Video Dari FB Dan Youtube

Aku suka dengan video masakan yang banyak di kongsi orang di dalam FB. Kengkadang nak cari balik video tu mengambil masa yang lama. Kalau dah siap di simpan dalam memori kad di telefon bimbit, senang jadinya. Jadi, apabila nak masak, tinggal buka saja video di telefon. Bolehlah meniru cara masakan yang di tunjukkan dengan jayanya... huhu!

Yang sebenarnya aku buat entri ni untuk diri sendiri. Seringkali aku lupa laman web yang boleh ekstrak video dan simpan atau kongsi dengan orang lain ni. Nama laman web itu adalah 'SAVEFROMNET'. Google kan saja nama ni pasti boleh terjumpa. Amat mudah sangat tau...!


Selepas tu dapatkan link video yang nak di gunakan atau di simpan dari FB, Youtube dan mungkin juga instagram. Tapi dari instagram aku belum cuba lagi.  Boleh juga kot. Nanti aku nak try ambil video dari sana pula. Mana tau boleh plak.

Copy link yang di kehendaki itu dan paste ke laman web tu. Seterusnya klik download. Video itu akan terus tersimpan ke galeri telefon bimbit. Senang sangat tapi nak cari link video tu agak rumit sikit. Bukan semua video di FB boleh di copy linknya. Kadang-kadang ada buat video yang tak boleh di copy dengan mudah. Kalau macam tu, bertabahlah, cari video yang lain... heh!

Itu sahajalah yang aku nak kongsi di sini. Nak kutip dan simpan video banyak-banyak ni. Biasanya tentang resepi dan masakanlah yang aku paling suka. Selain tu video lagu-lagu lama dan video karaoke yang aku suka dan minat. Bila datang boringnya tu bolehlah aku karok sesorang..hihi!

Nak baca lagi informasi blog ni.. klik SINI

p/s : Ramai je dah tau berkenaan benda ni.. yang dah tau, abaikan. Aku ni je ketinggala ketapi.. huh!

1 comments:

RAMADHAN BUFFET 1439H / 2018 Istimewa Citarasa Timur Tengah Dan Malaysia Di Grand BlueWave Hotel Shah Alam

3:25:00 PM Noor Akma 0 Comments

Istimewa untuk ramadhan yang akan menjelan tiba tak lama lagi, Grand Bluewave Hotel Shah Alam menawarkan Ramadhan Buffet 1439H / 2018 dan akan membawa tetamu ke Timur Tengah dengan suasana yang menawan seperti berada di sana di Royale Songket. Ini adalah cara yang baik untuk memperkuat hubungan dan berkongsi kegembiraan bulan ramadhan ini. Sepanjang bulan Ramadhan sempena Ramadhan Buffet 1439H / 2018 pakar masakan Hotel telah mencipta khas hidangan masakan untuk pelanggannya sepanjang bulan bulan mulia ini nanti.

RAMADHAN BUFFET 1439H / 2018 Istimewa Citarasa Timur Tengah Dan Malaysia Di Grand BlueWave Hotel Shah Alam
RAMADHAN BUFFET 1439H / 2018 Istimewa Citarasa Timur Tengah Dan Malaysia Di Grand BlueWave Hotel Shah Alam
Untuk sambutan ramadhan ini Grand Bluewave Hotel Shah Alam menyediakan lebih dari 100 hidangan yang sedap-sedap dari  pelbagai perbezaan dan citarasa. Dari hidangan Melayu dan  Malaysia serta semestinya  hidangan dari negara-negara  Arab iaitu timur tengah pun ada di sediakan. Masakan Italy pun tidak di lupakan untuk pemggemarnya.

RAMADHAN BUFFET 1439H / 2018 Istimewa Citarasa Timur Tengah Dan Malaysia Di Grand BlueWave Hotel Shah Alam


Antara makanan Malaysia,Timur Tengah dan Italy yang di hidangkan adalah  masak lemak ikan tenggiri, sambal tempe dengan jering, sweet and sour squid, pizza margarita, braised beef Wellington, pelbagai pilihan dim sum, meatballs sautee, bolognese, whole lamb, roasted beef, ayam golek, baba ghanoush, chicken shawarma, chicken makhbous beef ball kofta bersama tomato stew dan banyak lagi hidangan seterusnya.


Di samping itu, banyak lagi juadah kegemaran orang Malaysia iaitu rojak buah, sotong kangkung dan iemang pun ada seperti  lemang pulut /hitam,. Ketupat palas, serunding daging/ayam, lontong, kari ikan, asam pedas, roti chennai, murtabak, ayam tandoori dengan dengan roti naan pun boleh di nimati nikmati. Mee udang, asam laksa, nasi ayam hainan dan banyak lagi hidangan yang lazat untuk di  pilih dam di nikmati sepuasnya.


RAMADHAN BUFFET 1439H / 2018
RAMADHAN BUFFET 1439H / 2018

RAMADHAN BUFFET 1439H / 2018
RAMADHAN BUFFET 1439H / 2018

RAMADHAN BUFFET 1439H / 2018
RAMADHAN BUFFET 1439H / 2018

Makanan gorengan seperti goreng pisang dan keropok lekor pun ada disediakan. Juga tak lupa hidang pencuci mulut dari salad, buah-buahan, kuih muih dan kek pelbagai citarasa ada juga di sedikan. Pendek kata setiap hidangan kegemaran semua orang ada di sini.

Harga Ramadhan Buffet 1439H / 2018 bagi setiap orang dewasa di Grand Bluewave Hotel Shah Alam ialah RM125.00 nett dan RM65.00 nett bagi warga emas (60 tahun dan ke atas) dan kanak-kanak (4 - 11 tahun).

Promosi RAMADHAN BUFFET 1439H / 2018
Promosi RAMADHAN BUFFET 1439H / 2018

Diskaun istimewa untuk tempahan awal sebelum 30 April 2018. Dari Ramadhan ke-1 hingga ke-7, RM73.50 dan ke-8 hingga ke-29 Ramadhan harganya RM95.00 untuk 9 orang dan ke bawah, dan RM90.00 untuk 10 orang dan ke atas. Bayaran penuh diperlukan semasa tempahan. 

Buatlah tempahan awal untuk mendapatkan diskaun tu yer... Berbaloi tau!!

Harga :
RM125++  - dewasa 
RM 65++   - warga emas (60 tahun dan ke atas) dan kanak-kanak (4 -11 tahun)

Ramadhan 1 hingga ke-7
Harga :
RM73.50++  - dewasa 
RM 65++   - warga emas (60 tahun dan ke atas) dan kanak-kanak (4 -11 tahun)

Ramadhan 8 hingga ke-29
Harga :
RM95++  - dewasa (untuk 9 orang dan ke bawah)
RM90++  - dewasa (untuk 10 orang dan ke atas)
RM 65++  - warga emas (60 tahun dan ke atas) dan kanak-kanak (4 -11 tahun)


Untuk Tempahan :
03 5511 8811 ext 2612 atau 2613

Alamat :
Grand BlueWave Hotel Shah Alam
Persiaran Perbandaran, Seksyen 14,
40000 Shah Alam,
Selangor

0 comments:

Petua Penjagaan Bibir Iaitu Bibir Kering, Bibir Pecah-pecah dan Melembapkan Bibir

7:40:00 PM Noor Akma 2 Comments

Di musim panas kalau tubuh badan tak cukup air dan tak banyak minum air, cepat saja sakit tekak dan bibir menjadi kering dan pecah-pecah. Jadi kenalah menitik beratkan minum air banyak untuk menjaga kesihatan. Selain itu penjagaan bibir iaitu bibir kering dan pecah-pecah  juga boleh di lakukan dengan beberapa petua ini. Selain penjagaan bibir juga di berikan di sini petua melembapkan bibir.

Petua Penjagaan Bibir Iaitu Bibir Kering, Bibir Pecah-pecah dan Melembapkan Bibir
Petua Penjagaan Bibir Iaitu Bibir Kering, Bibir Pecah-pecah dan Melembapkan Bibir

Antara petua untuk merawat bibir yang pecah, yang perlu di lakukan adalah amalkan lebih makan bahan-bahan yang mengandungi vitamin seperti buah-buahan dan sayur-sayuran. Kalau tidak pun, amalkan makan vitamin C. Insya'allah bibir yang sering pecah-pecah akan berkurangan.


Selain itu, petua mengatasi bibir yang pecah rajin-rajinlah sapu dan oleskan sedikit mentega. Cara ini boleh menjaga kelembutan bibir dan merawat dan membantu menyembuhkan bibir yang merekah. Seterusnya menyerlahkan bibir kemerahan bak delima yang menguntum segar.

Petua Penjagaan Bibir Iaitu Bibir Kering, Bibir Pecah-pecah dan Melembapkan Bibir


Untuk merawat bibir yang kering pula, petuanya adalah rendamkan beberapa kelopak bunga mawar dalam susu segar selama 1 -2 jam. Selepas itu ambil air rendaman itu dan sapu pada bibir. Kaedah ini di katakan bukan sahaja membantu melembapkan bibir yang kering malah boleh menyegarkan warna bibir yang semulajadi dan tidak hilang serinya.

Beberapa petua lagi yang boleh di ikuti untuk mendapatkan bibir yang cantik dan menjauhkan dari menjadi kering dan pecah-pecah serta seterusnya melembapkan bibir sehingga menjadi cantik menawan adalah oles susu pekat pada bibir, gunakan timun yang di hiris nipis dan gel lidah buaya.

Cara pertama iaitu oles susu pekat pada bibir lebih kurang atau 2 jam setiap hari. Jangan di jilat pula, tak menjadilah petua ni. Seeloknya amalkan satu atau 2 jam sebelum mandi. Selepas tu boleh cuci seperti biasa. Sangat meembantu membuang sisa kulit kering pada bibir.

Cara kedua pula kalau tak suka pakai susu nanti semut hurung, boleh guna cara dengan menggunakan timun pula. Hiris timun nipis-nipis, tepek di bibir atau gosok pada bibir untuk melembapkan bibir. Buatlah selalu, baru nampak keberkesanannya.

Cara lain pula adalah  menggosok  dengan  gel  lidah  buaya. Kalau ada gel  lidah  buaya  yang  segar lagi bagus. Ia di katakan dapat menyembuhkan bibir pecah, merekah dan kering  dengan lebih singkat. Berapa lama..? Jangan tanya, aku pun belum pernah cuba pada diri sendiri... hehe!

Untuk berkongsi petua dan informasi di blog ini... klik SINI

p/s :  Kutip dari pembacaan di FB dan  internet... huhu!

2 comments:

Tips Untuk Yang Baru Bermula Buat Perniagaan Online

2:28:00 PM Noor Akma 0 Comments

Ramai orang sekarang ni sudah mencari pendapatan sampingan untuk menyara hidup. Sejak media sosial menjadi begitu mudah di ikuti, buat perniagaan online menjadi pilihan ramai orang yang nak berjinak-jinak ke dunia perniagaan. Lebih-lebih lagi buat suri rumah yang bercadang untuk meringankan beban suami menguruskan kewangan.  Buat perniagaan online adalah  paling sesuai di ceburi.

Tips Untuk Yang Baru Bermula Buat Perniagaan  Online
Tips Untuk Yang Baru Bermula Buat Perniagaan  Online
Sebelum menceburi bidang perniagaan online ini kena ada sedikit ilmu. Kalau tidak pun pada ilmu berniaga, sekurang-kurangnya ilmu di media sosial. Platform paling biasa orang buat perniagaan online adalah di facebook dan instagram. Ada juga di laman lain contohnya seperti blog atau website. 


Di sini aku nak kongsi sedikit ilmu berniaga di facebook dan instagram. Kalau buat ikut cara yang betul, insya'allah akan sukses perniagaan tu. Bolehlah menampung perbelanjaan harian dan meringankan pendapatan suami. Orang yang berkerja pun ada yang buat perniagaan online... kan!

Tips Untuk Yang Baru Bermula Buat Perniagaan  Online


- Gunakan nama FB yang betul. Elakkan nama yang pelik juga nama sambungan dari nama sendiri dan produk yang di jual.  Seelok-eloknya letaklah nama sendiri ataupun nama yang senang  di sebut. Nama itulah akan jadi identiti perniagaan nanti.

- Pastikan letak gambar diri sendiri pada gambar profile. Tak nak lah letak gambar bunga, gambar pemandangan, gambar pokok. Gambar anak pun tidak di galakkan. Bukan anak yang menjual... kan! Info profile pun kena betul dan tepat. ( Tak nak lah pekerjaan duduk rumah tanam jagung atau yang bukan-bukan) Oh, tidak yer!

- Penuhkan friendlist di FB iaitu biar penuh 5000 orang. Add orang yang berpotensi suka membeli online. Janganlah ego dan hanya tunggu orang add kita. Kita bukan retis yang orang nak tau pasal kita dan segalanya.. huhu!

- Pastikan FB timeline kita tak penuh dengan perkongsian pelik dan tag dari ramai orang. Ini akan menjadi sebab pembeli akan bosan dan takkan scroll FB kita. Ia pasti akan merugikan kita.

- Gambar produk dan apa jua gambar yang di upload pastikan jelas, cantik dan menarik. Ia menjadi bonus dan tarikan utama pada bakal pembeli.

- Jangan promote jualan setiap  masa. Selang selikan dengan kehidupan anda seharian dan aktiviti perniagaan yang anda sedang buat. Tunjukkan tengah packing atau keluar pergi pos barang ke. Elakkan pelanggan jemu, asyik promote barang jualan sahaja.

- Setiap penampilan di FB kena cantik dan menarik. Walaupun kat luar sebenarnya tak menarik, berkain batik atau pakai baju kelawar sahaja seharian. Semua orang sukakan kecantikan. Pastikan kita dapat menarik hati para pelanggan... yer!

- Selain itu, tingkatkan ilmu perniagaan kita dengan membuka akaun FB Page. Bila ada FB Page ini menampakkan kita lebih berdaya saing dan lebih professional dalam perniagaan. Kelebihan FB Page adalah jumlah likers adalah tidak terhad. Lagi pun Mark Zukenberg tak suka kita berniaga di FB profile. Dia nak kita berniaga di FB Page. Nanti di block begitu sahaja . Dah ramai yang kena.. huhu!

- Di FB profile @ personal, berniaga dengan cara bersosial iaitu tunjukkan produk secara tak langsung. Di FB page, baru tunjukkan seluruh perniagaan kita. Barulah FB tak di block secara tiba-tiba. Jangan selalu dan asyik sangat letak link whatssap anda di FB personal. Nanti kena block tau! Di FB page tak apa... huhu!

- Cara untuk mendapatkan likers, dapatkan dari friendlist FB personal sendiri ataupun menggunakan FB ads. Dengan cara FB ads ini, kena keluarkan sedikit modal juga lah. Selain itu, boleh promote page sendiri di group-group berniaga di FB. Lama-lama makin bertambahlah likers.

- Buat instagram business juga. Instagram business ini lebih camggih dan professional. Instagram ni khalayaknya sama luas dan rasanya lebih lagi dari FB. Boleh kongsi setiap update kita di instagram dan terus share di FB page. Lebih menjimatkan masa dan tak perlu buat kerja 2 kali. 

- Untuk mendapatkan follower di instagram pula, follow orang-orang yang di kenali ramai, macam artis dan selebriti. Pasti akan ada pengikut-pengikut mereka yang akan follow kita. Selain tu gunakan hastag yang betul dan sering di gunakan penjual online. Dari situ juga kita akan dapat follower. 

- Seterusnya rajin-rajinlah promote busines online tu. Jangan 2 -3 hari promote, seminggu hilang dari radar. Pelanggan yang baru nak mendekati jadi tak percaya dengan kita. Ini kerana kita tak konsisten untuk menjual. 

Oklah, itu saja perkongsian yang dapat di kongsikan. Sebenarnya banyak lagi yang perlu diketahui. Bagaimana nak branding, cara engagement dengan customer dan bla bla bla... seterusnya. Aku pun tak berapa faham lagi dan baru bertatih di perniagaan online ni. 

Perkongsian di sini hanya untuk suka-suka aku buat pada team dropship aku. Kalau ada yang nak join team aku ini dan akan di bimbing sampai pandai menjual di FB dan Instagram, sangat-sangat di alu-alukan.  Klik link ini dan hubungi aku, kalau ada yang berminat.. yer!

Laman perniangan.... 



Pelbagai innformasi boleh di kutip di blog ini.... klik SINI

p/s; Nak raya ni... promote business sampai lebam jari... keh keh keh!!!

0 comments:

Happy Holiday Sis Hawa

10:41:00 PM Noor Akma 2 Comments

Assalamualaikum...


Klik banner untuk join...

Jom support sesama kita... yeayh!!


2 comments:

Cara Ukur Badan Dengan Betul Untuk Pembelian Pakaian Secara Online

1:59:00 PM Noor Akma 4 Comments

Ada yang pembeli online merungut baju yang di terima tak boleh  di pakai dan menyalahkan yang pembelian online ni tak bagus di sebabkan susah nak pastikan ukuran.  Jadi, adalah sangat penting mengetahui cara ukur badan dengan betul untuk membuat pembelian pakaian secara online. Bukannya susah mana pun. Cuma kena ada sedikit ilmu untuk mengetahui cara ukur badan dengan betul sebelum memilih saiz yang sesuai dan muat di pakai. 

Cara Ukur Badan Dengan Betul Untuk Pembelian Pakaian Secara Online
Cara Ukur Badan Dengan Betul Untuk Pembelian Pakaian Secara Online 

Banyak terjadi perkara sebegini iaitu pelanggan tak meneliti dengan betul dan tepat carta yang di beri oleh pejual online. Setiap badan orang tidak sama ukurannya. Jadi adalah sangat perlu mengukur sendiri tubuh badan anda dan bandingkan dengan ukuran yang di beri oleh penjual. Kalau dah ukur dengan betul dan tepat sudah pasti masaalah ini takkan terjadi

Cara Ukur Badan Dengan Betul - A
Cara Ukur Badan Dengan Betul - A

Cara Ukur Badan Dengan Betul - B
Cara Ukur Badan Dengan Betul - B

Cara Ukur Badan Dengan Betul - C
Cara Ukur Badan Dengan Betul - C

Biasanya penjual akan memberi pilihan beberapa saiz iaitu yang paling kecil XS, S, M, L, XL 2XL, 3XL dan seterusnya jika ada. Pilihlah mana saiz yang terdekat dengan ukuran diri anda. Tak susah mana pun nak mengukur diri sendiri. Peralatan yang di perlukan hanyalah sebuah pita pengukur yang biasanya digunakan oleh tukang jahit. Murah sangat harga pita pengukur tu. Tak sampai pun RM5 sahaja. 


Belilah satu pita pengukur dan simpan di rumah. Kalau terdesak tak ada pita ukuran, boleh gunakan pembaris biasa yang pendek tu, yang biasa di gunakan oleh budak sekolah. Untuk mengukur cuma perlu guna tali dan selepas tu, ukur panjang tali tadi dengan pembaris. Leceh, tapi bolehlah juga daripada tak ada.


Cara Ukur Badan Dengan Betul Untuk Pembelian Pakaian Secara Online 


Ukuran standard rakyat Malaysia lebih kurang sama sama sahaja. Jadi boleh di gunakan untuk semua. Kiraaan ukuran ini hanya anggaran. Itu sebab yang paling utama adalah ukur diri sendiri. Di sini, aku  bagi pelbagai ukuran yang biasa di guna pakai. Gambar cara-cara mengukur pun disertakan di artikel ini. Kalau tak boleh juga untuk  membuat ukuran dengan betul, Tak tahulah nak cakap macam mana... huh!

Saiz Baju

XS  - 34
S - 36
M - 38
L - 40
XL - 42
2XL - 44
3XL - 46
4XL - 48
5XL - 50
6XL - 52
7XL - 54
8XL - 56

Saiz Seluar

XS =  25-27
S = 27-29
M = 29-31
L = 31-33
XL = 33-35
2XL = 35-36
3XL = 36-40
4XL = 40-45
5XL = 45
6XL = 45

Jika anda betul-betul mengikut ukuran ini dan juga carta ukuran yang di beri oleh penjual online, masalah tidak muat, terlebih besar, lebih kecil,  atau tidak boleh di pakai tidak akan berlaku. Ini terbukti pada aku yang biasa membuat pembelian pakaian secara online. Semua pakaian yang aku beli untuk kami sekeluarga sedang elok sahaja di pakai macam di tempah khas... hihi!

Memang ada orang yang bertubuh rendah atau katik, bahagian punggug dan dada lebih besar dari biasa atau bahagian tangan lebih pendek. Rasanya orang yang macam tu, jika mahu membeli online terpaksalah membuat sedikit pengubahsuaian sendiri selepas membeli. Yang ada bahagian tubuh  lebih besar, ambillah satu saiz lebih dan kecilkan pakaian pada bahagian yang kurang besar. Itu sajalah penyelesaiannnya.

Jika dah ukur dengan teliti dari segala hal setiap ukuran dan mendapati baju yang di terima tidak seperti ukuran dalam carta, pelanggan berhak mendapat gantian ataupun mendapat pemulangan kembali wang mereka. Ini memang dah termaktub sebagai hak pembeli. Jadi, jangan risau untuk membuat pembelian online. Kecuali anda tidak membuat ukuran dengan betul. Andalah kena bertanggungjawab. Dengan sedikit ilmu,. pembelian anda pasti akan sukses dan anda akan berpuashati.

Untuk yang bercadang membeli pakaian secara online. boleh beli pakaian online di butik nurbeautyanggun.com. Anda akan diberi tunjuk ajar macam mana mengukur dengan betul dan pasti anda akan berpuas hati dengan pakaiain dan barangan yang di beli. Tak percaya...? Tak beli, tak tahu lagi. Belilah dulu, anda pasti akan nak beli lagi di situ.

JOM SHOPPING ONLINE DI SINI :


Hahaha... lebih promote plak dah!! Nak dapat diskaun...? Klik SINI

p/s: Jom..jom.. hebahkan nurbeautyanggun.com.... Ewahhh... ceh ceh ceh.. review butik sendiri nampak??? 

4 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

PENAFIAN

[PERINGATAN] Komen yang mempunyai pautan ke mana-mana blog atau laman web yang menjurus kepada perniagaan atau bersifat keuntungan sebelah pihak, akan dipadamkan serta-merta. Jika berminat untuk meletakkan link atau pautan ke dalam entri ini, sila hubungi penulis di annurbe.noor@gmail.com


[PENAFIAN] www.huhahuhajerr.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.


Pemilik blog juga tidak akan bertanggungjawab sama sekali terhadap komen-komen yang di siarkan dan ianya adalah tanggungjawab penulis komen itu sendiri.


Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.


Sekian...