#SyawalGiveaway - My First Giveaway

2:26:00 PM Noor Akma 5 Comments

Assalamualaikum.....



Click banner untuk join.. 

Syarat untuk join...

1. Follow blog :
2. Follow instagram :
3. Tulis entry bertajuk "#SyawalGiveaway - My First Giveaway", letak banner di atas dan backlink ke entry ini.

4. Tinggalkan URL di komen di bawah (WAJIB). Tinggalkan username instagram dan facebook sekali.

5. Share entry anda di Facebook.

Hadiah - hadiah:

1. 2x Topup RM10.00

2. 2x Gillette Mach 3 Shaver

3. Frame Gambar 4R

Pemenang akan dipilih melalui random.org

5 comments:

Jenama Beg Bijan Yang Viral ... Hah?

3:59:00 PM Noor Akma 2 Comments

Ramai yang terkejut apabila mengetahui ada jenama beg bijan. Paling mengejutkan perkataan bijan tu apabila di terbalikkan mempunyai makna seperti nama pemimpin negara yang tersingkir selepas pilihanraya. Ingatkan macam main-main bila di sebut-sebut dalam FB. Rupanya benar-benar wujud beg bijan dan dah viral pun di FB dan laman sosial yang lain.

Jenama Beg Bijan Yang Viral
Jenama Beg Bijan Yang Viral 


Terkejut bila mendapati jenama beg bijan memang wujud di dunia ni. Bukan hanya beg, tetapi pelbagai barangan jenama bijan bercitarasa mewah ada di jual. Beg tangan ini tiada di pasaran. Ia adalah beg tangan costum made mewah. Beg tangan mewah itu direka pereka terkenal kelahiran Iran, Bijan Pakzad yang berpangkalan di Amerika Syarikat (AS).


Koleksi mewah rekaan Bijan Pakzad seperti minyak wangi, kasut dan beg tangan dijual di butik House of Bijan. Antara pelanggan House of Bijan adalah bekas Presiden AS, Barack Obama, pewaris takhta diraja Britain, Putera Charles, pengasas majalah Playboy, Hugh Hefner, pelakon terkenal seperti Pierce Brosnan dan Arnold Schwarzenegger serta Raja Monaco, Putera Rainer.

Jenama Beg Bijan Yang Viral ... Hah?


Itulah serba sdikit informasi yang aku kumpul dari laman sosial berkenaan beg ni. Walaupun banyak jenama beg di pasaran. Beg pasaran Chow Kit juga yang memenuhi ruang perniagaan di pasaraya. Yang mahal atau custom made tu hanya segelintir sahaja mampu memilikinya. Macam Najib dan Rosmah ... hahaha!

Jangan tak tau, di pasaran Chow Kit tu macam-macam jenama boleh jumpa.  Jenama-jenama yang terkenal pun ada di jual. Tak mustahil nanti jenama bijan pun akan ada jual di situ. Sudah semestinya yang tiruan. Kalau orang macam kita ni pakai, sudah tentu  orang boleh agak yang tiruan punya tapi kalau orang berduit atau kaya pakai, yang tiruan pun boleh nampak macam original.

Aku pernah jadi peniaga beg di tapak expo dan karnival dulu. Masak sangat dengan jenis dan kategori beg tiruan berjenama ni. Harga belian borong murah sangat. Tapi boleh jual puluh kali ganda dari harganya. Kena tengok pada tempat jualannya. 

Sekiranya  di tapak expo, karnival, pasar minggu, pasar malam dan tepi jalan boleh jual rendah dalam 3 kali ganda dari asal. Boleh  di tawar sehingga menjadi 2 kali ganda.  Tapi bila berniaga di pusat membeli belah kena letak lebih. Bergantung harga sewa tapak di tempat tu. Kalau dalam pasaraya kedai atau premis, sudah tentu di jual lebih mahal. 

Jadi, jangan berbangga membeli beg mahal di tempat ekslusif sekiranya hanya sebuah beg tiruan.  Lebih-lebih lagi membeli beg berjenama tapi tiruan secara online. Tak berbaloi dengan harga yang di tawarkan. Kalau nak sekadar membeli beg berjenama tiruan. beli saja di tempat yang murah. Barulah berbaloi dengan harganya.

Jangan percaya lah beg tiruan gred 3A, 2A la. Itu semua propa je. Yang sebenarnya ikut kekemasan beg tu. Kalau kelim, kelepet atau pembuatannya elok dan tak elok di letaklah gred. Apapun aku nak tunggu beg tiruan jenama bijan jual di Chow kit ... Lepas tu jual di pasar pula. Beli lah kalau nak merasa pakai jenama beg paling mahal di dunia...  hahaha!

Nak tengok pelbagai informasi di blog ni.... klik SINI

p/s: Handbag Chow Kit 15 hinggit je satu tapi kena ambil borong sekurang-kurangnya 6 biji ... Jual kat pasaraya RM120 satu... Handbag bijan tiruan nak jual berapa yer... ?


2 comments:

Tips Detoks Toksin Paling Mudah Dengan Epal Dan Kulit Kayu Manis

4:59:00 PM Noor Akma 0 Comments

Macam-macam cara dan resepi  detoks yang ada dan boleh di buat dan di lakukan.  Antara tanda toksin berada adalah rasa letih walau sudah berehat dan tidur secukupnya. Detoks toksin paling mudah untuk di buat. Hanya menggunakan 2 bahan iaitu epal dan kulit kayu manis. Detoks paling mudah... bukan?

Tips Detoks Toksin Paling Mudah Dengan Epal dan Kulit kayu Manis
Tips Detoks Toksin Paling Mudah Dengan Epal Dan Kulit Kayu Manis

Kisah detoks ni viral sekejap tahun lepas. Meriah FB dengan kisah detoks yang bermacam cara dan berbagai rupa sampaikan ada yang boleh tambah pendapatan dengan menjual air detoks yang siap sedia untuk di minum. Sudah semestinya untuk yang sibuk dan malas buat sendiri.

Ala.. bukan susah pun untuk buat sendiri detoks ni. Nak dengan tak nak je. Pada yang mempunyai pndapatan lebih memanglah nak membeli saja. Pada aku, seeloknya buat sendiri. Baru kita dapat merasai betapa khasiat yang di dapati pada air detoks ni. So simple... tak gittew..!!!


Seperti di ketahui detoks adalah proses penyingkiran bahan toksin atau buangan dari tubuh badan manusia. Toksin bukan hanya hadir dalam pemakanan kita, dari ubat-ubatan yang kita ambil juga. Bila rajin detoks, tubuh akan lebih segar, sihat dan mengurangi letih-letih badan.

Tips Detoks Toksin Paling Mudah Dengan Epal Dan Kulit Kayu Manis


Bahan-bahan: 

Epal hijau/ merah
Kayu manis
Air

Cara-cara:

- Mula-mula hiris nipis epal. Masukkan epal yang di hiris bersama sebatang kulit kau manis ke dalam bekas atau jag berisi air.

- Masukkan ke dalam peti ais semalaman atau sekurang-kurangnya selama satu jam. Selepas itu, bolehlah di amalkan meminumnya di waktu pagi, tengahari dan malam.

Campuran epal bersama herba kulit kayu manis ini membantu mengurangkan lemak, turunkan paras kolesterol dan tingkatkan kadar metabolisma dalam tubuh badan. Tubuh akan jadi lebih sihat, wajah akan lebih berseri apabila rajin mengamalkan detoks.

Kisah detoks ni viral sekejap tahun lepas. Meriah FB dengan kisah detoks yang bermacam cara dan berbagai rupa sampaikan ada yang boleh tambah pendapatan dengan menjual air detok yang siap sedia untuk di minum. Sudah semestinya untuk yang sibuk dan malas buat sendiri.

Selamat mencuba... !

Nk dapatkan pelbagai tips dan informasi di blog ni... klik SINI

p/s: Kerajinan membuat DAN mengamalkannya amat di perlukan... ^-^ peace!

0 comments:

DIY Baju Kemeja Lama Jadi Blouse Yang Comel

3:37:00 PM Noor Akma 3 Comments

Kelmarin ku mengemas baju-baju lama yang dah  tak di pakai lagi. Terjumpa beberapa helai baju kemeja lama en.suami yang masih elok. Jadi aku terfikir tentang seperkara ini. Alangkah bagusnya kalau aku dan anak dapat gunakan baju ni tapi dengan cara yang lain iaitu DIY baju kemeja lama jadi blouse iaitu jadikan ia blouse yang cantik dan comel untuk di pakai. Mulalah aku menggodek google dan youtube untuk mencari idea DIY baju kemeja lama jadi blouse yang cantik  dan comel. 

DIY Baju Kemeja Lama Jadi Blouse Yang Comel
DIY Baju Kemeja Lama Jadi Blouse Yang Comel

Baju-baju kemeja en. suami ni tiada cacat cela pun cuma dah lama tak di pakai sebab kerja en. suami sekarang pakai uniform. Kerja yang terdahulu, bahagian pejabat tapi sekarang banyak kerja luar. Itu sebab baju-baju lama ni terperap sahaja memenuhi almari. Sayang nak di lupuskan sebab masih elok dan nampak macam baru lagi. 



Ini aku tengok cara di youtube step by step membuat dan menjahit blouse dari baju kemeja. nampak macam senang nak di buat. Aku kongsi cara di blog ini untuk lebih mudah aku mengikuti langkah-langkah yang perlu. Nampak senang tapi biasa lah tu, yang paling mudah di buat adalah bermalas-alasan dan tidur ke... hahaha!

DIY Baju Kemeja Lama Jadi Blouse Yang Comel


Bahan-bahan:

Kemeja lama
Gunting
Mesin jahit
Benang
Jarum peniti
Getah seluar lebar setengah inci secukupnya

Step By Step Cara DIY Baju Kemeja Lama Jadi Blouse Yang Comel
Step By Step Cara DIY Baju Kemeja Lama Jadi Blouse Yang Comel

- Mula-mula ukur dan potong bahagian leher dan bahu baju ikut ukuran yang di perlukan. 

- Potong pula bahagian tangan kemeja. Pastikan sama panjang sebelah kiri dan kanan.

- Selepas lipat dan kelim bahagian tangan yang telah di potong. Kemaskan dengan jarum peniti dan gosok menggunakan seterika untuk memudahkan kerja menjahit. Lakukan kepada kedua-dua belah bahagian tangan.

- Selepas itu lipat dan kelim bahagian leher pula. Ukur ikut lebar getah seluar iaitu setengah inci. Pastikan getah boleh masuk elok kedalam lubang kelim nanti.

- Jahit mesin semua kelim yang telah di buat di kiri kanan tangan baju. 

- Jahit juga kelim dan lipatan di leher tapi tinggalkan ruang dalam setengah inci untuk memasukkan getah seluar tadi.

- Setelah siap berjahit, Masukkan getah ke dalam lubang kelim di leher baju. Pastikan ukuran getah sedang elok terletak di atas bahu. Setelah itu potong getah dan sambungkan serta di jahit kemas.

- Setelah itu baju sudah siap untuk di gayakan. 

Sangat simple caranya tau. Hanya ubah bahagian leher dan tangan. Bahagian bawah dan labuh kemeja ttap seperti biasa. Macam berminat sahaja nak buat ni. Tapi tangan tu tak perlulah buat pendek sangat seprti di gambar. Potong melepasi bahagian keras bahagian tangan kemeja dah mencukupi.. Ya tak? Untuk lihat video penuh boleh klik SINI

Nak lihat cerita DIY di blog ini klik SINI

p/s: Betul-betul nak buat ni tau.... Nak kumpul bahan-bahan dulu, nanti aku kongsi di blog ini.. yer!

3 comments:

Amalan Memakan Jamu Dan Cara Serta Pantang Larangnya

4:35:00 PM Noor Akma 1 Comments

Amalan meemakan jamu ni telah di warisi turun temurun sejak zaman nenek moyang dulu-dulu. Satu amalan yang di gunakan untuk kecantikan dan kesihatan tubuh badan. Bila dah amalkan memakan jamu, amalan memakan jamu dan cara serta pantang larangnya kena lah di ikuti dengan betul.  Barulah keberkesanannya dapat di rasakan dan di perolehi. 

Amalan Memakan Jamu Dan Cara Serta Pantang Larangnya

Zaman ni ramai yang dah mula memparktikkan kembali pemakanan jamu ni untuk kecantikan wajah dah melangsingkan tubuh badan. Selain itu juga untuk kesihatan badan dan keharmonian rumah tangga iaitu untuk ketat dan montok seterusnya untuk mendapat perhatian suami.

Tetapi selepas mengamalkan secara konsisten, yang menghairankan tubuh badan tak juga langsing dan payudara tak juga montok seperti yang di kehendaki. Ada pula tubuh menjadi makin letih lesu akibat kekurangan air dalam badan dan paling parah sampai di tahan di hospital.


Sudah pasti mereka menyalahkan jamu yang tak berkesan dan memudaratkan. Yang tak mereka ketahui adalah pemakanan jamu ini ada cara dan amalanya serta pantang larangnya untuk mendapat keberkesanan yang optimum. Kalau tidak, sia-sia sajalah amalan memakan jamu yang di praktikkan itu.

Amalan Memakan Jamu Dan Cara Serta Pantang Larangnya


- Jamu biasanya bersifat panas. Minumlah air secukupnya. Minumlah air mineral, air tapis atau air masak sekurang,kurangnya 8 gelas sehari untuk mengelakkan dehidrasi. Minum lebih banyak lebigh bagus.

- Kalau makan sesuatu jamu tu, tak perlulah campur dengan jamu yang lain. Ini semua jenis jamu nak di telan, Untuk cantik, untuk rapat, untuk montok, untuk langsing dan macam-macam lagi. Bukannya apa, bimbang memberi kesan pada tubuh iaitu takut overdoss pula. Nak lebih mudah, makan 1 jenis jamu yang memberi semua khahsiat itu.

- Ketika period atau datang bulan tak perlu ambil jamu. Ini di sebabkan khasiat jamu takkan meresap dalam tubuh badan ketika period. Samalah juga halnya dengan pengambilan apa-apa suplemen atau vitamin ketika haid. Ia tetap tak memberi kesan seperti di harapkan. Buat penat dan rugi saja di makan. harga jamu yang di beli, bukannya murah.

- Sekiranya nak memakan jamu yang lain pula, seeloknya jarakkan pnggunaan dan pengambilan jamu selama sekurang-kurangnya 1 bulan. Ini bermakna kena rehatkan dan biarkan tubuh badan bersih dari mengambil jamu. Barulah keberkesanan jamu yang baru dapat di perolehi dengan jayanya.

- Sekiranya mengalami demam atau tidak sihat, berhentilah sekejap dari mengamalkan jamu sehingga benar-benar sihat barulah sambung balik pengambilan jamu. Makanlah ubat supaya segera sembuh.

- Sesetengah jamu yang berada di pasara tidak membenarkan pengambilan dan pemakanan jamu bercampur dengan air kunyit serta air manjakani. Ini kenalah di rujuk pada pengeluar jamu yang di ambil. 

- Bagi pengamal jamu, ais adalah sesuatu yang pantang. Ini kerana ais adalah  sumber angin dalam badan dan melemahkan badan. Kalau diambil juga pengambilan jamu untuk buang angin takkan beri kesan pada tubuh badan. 

- Elakkan meminum air kelapa kerana air kelapa bersifat alkali dan meneutralkan khasiat jamu yang di ambil. Akhirnya khasiat jamu dah tak beri kesan yang sepatutnya pada tubuh badan. Jadi jauhkan diri dari mminum air kelapa.

-  Juga jangan minum air bergas dan air berkarbonat. Ia juga tidak elok untuk di minum oleh pemakan jamu dan sesiapa saja.

- Antara makanan yang perlu di elakkan adalah tapai. Tembikai dan tebu juga tidak bagus untuk di makan oleh pengamal jamu kerana ia bersifat sejuk dan jika baru selesai pantang, bimbang ia akan menyebabkan peranakan kembali kembang.

Amalan memakan jamu amat sinonom dengan wanita Indonesia tapi ia juga adalah amalan turun temurun wanita Melayu sejak zaman berzaman. Indonesia pun adalah dari rumpun Melayu juga. Pantang larang perlu di ikuti supaya khasiat jamu yang dimakan itu lebih berkesan dan perubahan yang diingini dapat dilihat dalam masa yang singkat (bergantung kepada individu).

Jadi, pengamal jamu kena peka dengan setiap cara pemakanan jamu dan pantang larangnya untuk mendapat kesan terbaik. Apapun, tepuk dada tanya selera secukup rasa. Dapatkan ilmu dan cara pemakanan jamu dengan betul yer... !

Nak lebih tips dan informasi... klik SINI

p/s: Aku dah lama tak amalkan makan jamu ni, sejak makan ubat doktor yang pelbagai jenis ni... hahaha!

#kredit SINI
#pic fr gogle

1 comments:

Tips Pudarkan Lingkaran Gelap Bawah Mata Secara Semulajadi

3:49:00 PM Noor Akma 0 Comments

Bila mata susah nak tidur atau banyak kerja nak buat sehingga tak cukup tidur atau waktu malam hanya dapat tidur 3 - 4 jam sahaja, maka terjadilah lingkaran gelap atau lingkaran hitam bawah mata. Ada  beberapa tips yang aku kutip nak pudarkan lingkaran gelap bawah mata yang boleh di ikuti. Cara mudah dan semulajadi untuk pudarkan lingkaran gelap bawah mata tanpa perlu berbelanja banyak. 

Tips Pudarkan Lingkaran Gelap Bawah Mata Secara Semulajadi
Tips Pudarkan Lingkaran Gelap Bawah Mata Secara Semulajadi

Bagi orang yang amat menjaga penampilan dan kecantikan, lingkaran gelap ini bagaikan mimpi ngeri pada mereka. Sanggup berhabisan wang ringgit untuk memastikan kulit wajah jauh dari kesan lingkaran gelap itu. Biasanya  dengan membeli produk kecantikan yang berjenama untuk menutup cela yang terbentuk akibat  lingkaran gelap itu.


Lingkaran gelap ini kalau dah terkena, amat sukar untuk di hilangkan kecuali ubah cara hidup dengan menjaga waktu tidur dan seterusnya mendapatkan tidur yang berkualiti dan mencukupi. Itu pun belum memastikan lingkaran itu hilang sepenuhnya. Jadi untuk memudarkan lingkaran gelap yag telah terjadi, gunakanlah bahan-bahan semulajadi yang menjimatkan.

Tips Pudarkan Lingkaran Gelap Bawah Mata Secara Semulajadi


Jom kita tengok  bahan-bahan  semulajadi  yang boleh diguna untuk memudarkan  lingkaran gelap  bawah mata.

- Timun
Hiris timun segar dan letak dalam peti ais selama 30 minit. Keluarkan dan letak di bawah mata selama 10 minit.

- Kentang 
Parut kentang dan perah airnya. Rendam kapas muka dalam air kentang dan letakkan di bahagian mata dalam 10 hingga 15 minit. Boleh juga dipotong nipis dan terus letakkan di bawah mata.

- Air Mawar.
Rendam kapas ke dalam air tersebut dan letak di atas mata selama 15 minit.

- Tomato. Campurkan jus tomato dengan satu sudu teh jus lemon. Sapukan di bahagian lingkaran gelap selama 10 minit.

- Lemon
Sapu jus lemon di bahagian lingkaran gelap selama 10 minit.

-Minyak Kelapa Dara
Urut secara lembut bawah mata dengan minyak kelapa. Biarkan selama beberapa jam dan cuci bersih.

- Uncang teh
Sejukkan dua uncang teh dalam peti ais. Kemudian letakkan uncang tersebut di atas mata selama 15 minit.

- Kunyit.
Campur serbuk kunyit dan jus nenas, jadikan ia pes yang pekat. Sapu di bahagian lingkaran gelap selama 10 minit dan bilas sehingga bersih.

- Minyak almond.
Boleh juga dicampur dengan minyak Vitamin E. Sapu bawah mata setiap malam sebelum tidur.

- Ketulan Ais
Tekap mata dengan ketulan ais  Letakkan di atas mata selama beberapa minit. Selain itu boleh juga tekapkan tuala sejuk, atau sudu sejuk di atas mata.

Untuk medapatkan kesan yang baik, lakukan secara konsisten. Barulah kesannya akan menampakkan hasil  dan wajah akan segera pulih dari lingkaran gelap yang mencacatkan wajah. Aku biasa buat dengan ketulan ais tu. Selain untuk memudarkan  lingkaran gelap bawah mata, ia juga menyegarkan mata yang letih akibat penat mengadap laptop.... hahaha!

Nak lebih tips dan informasi klik SINI

p/s : Satu perkongsian yang biasa selepas puas mencari idea untuk pengisian blog... hurm!

0 comments:

Resepi Nasi Impit Goreng Sambal... Sedap tau!

1:20:00 PM Noor Akma 2 Comments

Sebelum puasa ari tu ada aku buat nasi impit kuah kacang sebab en. suami dengan anak-anak teringin nak makan. Nak tunggu raya lambat lagi masa tu. Buah kuah kacangnya sikit jer tapi terbuat atau rebus nasi impit berlebihan pula. Kuah kacang dah habis seperiuk, takkan nak buat kuah kacang lagi. Maka terjadilah nasi impit goreng sambal. Buat pertama kali aku buat masakan ni. Wah, sedap pula rasa nasi impit goreng sambal ni. Hingga menjilat jari tau.

Nasi Impit Goreng Sambal
Nasi Impit Goreng Sambal

Musim-musim raya ni mesti ada yang buat rumah terbuka juadah nasi impit dan kuah kacang. Bila kuah kacang dah habis dan nasi impit banyak lagi, apa kata goreng sambal pula nasi impit tu. Tak ada lah terbuang dan membazir nasi impit tu. Gerenti dan di jamin sedap. Boleh hidang pada para tetamu juga... hehe!


Resepi ni hanya resepi dari adaptasi dari resepi sambal goreng biasa dan resepi mee goreng basah je. Buat pun mudah sangat. Semuah dan sekelip mata dah boleh di makan. Sesuai sunggun dengan selera dan tekak aku yang gemar masakan yang sebegini. Orang lain aku tak tahulah citarasa bagaimana... ya tak?

Resepi Nasi Impit Goreng Sambal... Sedap tau!


Bahan-bahan2

4 paket nasi impit yang telah di rebus
3 biji bawang  merah
2 ulas bawang putih
1 inci halia
15 bji cili kering/ 2 sudu besar cili giling
1 sudu kecil pes asam jawa
1 sudu besar kicap
Sedikit sayur - sawi, kobis, kangkung atau kucai/taugeh (pilih mana yang nak)
Garam dan gula secukup rasa
Minyak masak secukupnya

Cara-cara:

Nasi impit di potong dadu kecil-kecil. Bawang merah, bawang putih, halia di kisar bersama cili kering atau di tumbuk dan campurkan dengan cili giling. Tumiskan bahan kisar bersama sedikit minyak sehingga naik minyak dan hampir garing.

Masukkan pes asam jawa, kicap dan jika perlu sedikit air. Kacau sehingga sebati. Masukkan sayuran pilihan samada sawi, kobis, kangkung atau kucai/taugeh (pilih mana yang nak). Sebelum tu bersihkan dulu, yer!

Kacau sehingga sayuran layu dan masukkan nasi impit. Seterusnya perasakan dengan garam dan gula. Kacau bahan masakan sehingga benar-benar sebati. Selepas tu bolehlah di angkat dan di hidangkan.

Itu saja resepinya yang pernah aku buat dan aku rasa. Sedap tau masakan ni. Aku pun tak sangka akan kesedapannya tu. Kalau korang nak rasa, boleh lah buat macam aku bila ada nasi impit berlebihan waktu raya ni. Taklah membazir dan terbuang. Tak gituuu!

Nak lihat lagi resepi di blog ni... klik SINI

p/s : Salah satu idea yang biasa-biasa je... Sesuka mencuba secara tak sengaja... hahaha!

2 comments:

Beba Ifa 2nd Giveaway Raya!

1:56:00 PM Noor Akma 2 Comments

Assalamualaikum... !


Klik banner untuk join....

Syarat-syarat join GA ni senang saja:

- Follow blog saya ifabeba.blogspot.com
- Like dan komen Facebook Page Printing Bajet Murah 
- Post banner dan link GA ni di blog anda sekreatif yang boleh dengan tajuk Beba Ifa 2nd Giveaway Raya!
- Copy sahaja link post blog anda di ruang komen bawah
Hadiahnya? paling senang juga mau post..hahah

Jom join ramai-ramai.... lebih ramai, lebih meriah.. huhu!

2 comments:

Nasi Arab Mandy a.k.a Mandy Chicken Rice

3:02:00 PM Noor Akma 2 Comments

Seminggu sebelum raya aku buat masakan ini. Kiranya ini masakan untuk berbuka puasa pada hari tu. Anak-anak teringin nak makan nasi arab. Maka terjadilah nasi arab mandy a.k.a mandy chicken rice. Dah pernah buat nasi arab macam ni sebelum ni. Tapi yang ini lebih istimewa sebab aku guna rempah kabsah yang di beli di kedai arab. Maka terjadilah nasi arab mandy chicken yang sedap. Masih terasa-rasa akan kesedapannya.

Nasi Arab Mandy a.k.a  Mandy Chicken Rice
Nasi Arab Mandy a.k.a  Mandy Chicken Rice

Kalaulah ada yang nak buat rumah terbuka aidilfitri ni dan nakkan kelainan, bolehlah cuba buat nasi arab mandy chicken ni. Aku pun rasa teringin nak buat lagi. Anak-anak dan en. suami memang suka makan nasi arab, jadi aku kenalah kreatif buat sendiri... kan. 

Nak makan dan membeli di restoran arab tu memanglah mudah. Tapi harganya kepalang mahal. Kalau boleh di buat sendiri, baiklah buat sahaja. Resepi ni aku ambil di sebuah blog masakan yang terkenal. Olah sikit dengan bahan-bahan yang ada. Yang tak ada tu, aku abaikan. Beras pun aku tak guna beras basmathi. Hanya beras biasa.


Di sebabkan dulu-dulu biasa makan nasi arab ada salad sayur kobis dan carot jadi aku tak buat salad arab. Apa yang kita masak kita yang tentukan, jadi boleh sajalah. Ayam tu pula aku tak panggang dalam oven. Aku hanya masak ala-ala bakar dengan sedikit minyak di dalam pan untuk mendapatkan kulit luar yang garing dan isi yang lembut di dalam.

Resepi ini  aku olah serba sedikit ikut kesesuaian aku. Nak resepi yang aku ambil tu, boleh klik SINI. Memang meletup rasa nasi arab yang aku masak kali ini. Dulu aku ada guna resepi yang menggunakan rempah kurma campur rempah sup. Boleh juga tapi rasanya hampir kepada nasi ayam. Yang aku masak kali ni baru sesuai dengan rasa nasi arab yang sebenar. Sedappp!


Nasi Arab Mandy a.k.a  Mandy Chicken Rice


- Mula-mula sediakan sup untuk masak nasi

Bahan-bahan:

1 ekor ayam saiz sederhana - di potong 4
(Aku guna 4 keping  paha ayam (thigh)
2 inci halia
1/2 sudu kecil serbuk kunyit
1 sk serbuk jintan putih
1 sk bijian lada hitam
1/2 sk buah pelaga
1/2 sk bunga cengkih
1 ketul kiub ayam
2 helai daun bay
(tak letak sebab tak ada)
Garam secukup rasa
Air secukupnya - Paras tenggelam ayam

Cara-cara:

Halia di ketuk sahaja. Rebus ayam bersama semua bahan-bahan di atas selama 45 minit. Selepas tu keluarkan ayam dan toskan. Tapis air rebusan dan di gunakan untuk memasak nasi. Simpan sikit sup ni untuk di makan bersama nasi nanti. Ayam yang di rebus di gunakan untuk buat ayam panggang.


- Untuk Memasak nasi

Bahan-bahan: 

4 cawan beras
1 sudu besar minyak sapi
(Guna marjerin - tak ada minyak sapi)
3 kuntum bunga cengkih
3 biji buah pelaga
3 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
Air rebusan ayam secukupnya - dari air rebusan yang telah disediakan 
Pewarna kuning - jika perlu
Garam secukup rasa - sekiranya perlu 

Cara-cara :

Bawang merah dan bawang putih di hiris halus. Beras di cuci dan di toskan.  Sebelum tu sukat air yang di perlukan seperti memasak nasi biasa. Panaskan minyak sapi/marjerin dan tumiskan bawang merah dan bawang putih.

Tumiskan sekali bersama bunga cengkih dan buah pelaga. Goreng hingga naik bau dan kekuningan. Masukkan beras dan kacau sebentar. Masukkan air rebusan ayam anggaran secukupnya untuk memasak nasi.

Masak seperti biasa samada di periuk elektrik atau di pressure cooker. Apabila masak, titikkan beberapa titik pewarna kuning. Biarkan seketika. Gemburkan nasi menggunakan garpu


- Untuk Ayam panggang

1 sudu teh serbuk kunyit
1/2 sudu teh serbuk ketumbar
1/2 st serbuk lada hitam
1 st rempah kabsah
1/2 st serbuk jintan manis
1 st garam
Aluminium foil - jika nak  bakar dalam oven
(tak bakar - goreng dengan sedikit minyak dalam pan)

Cara-cara: 

Ayam yang telah di rebus tadi di lumur dan di perap dengan bahan-bahan di atas. Aku bakar dalam pan dengan sedikit minyak. Bakar atau goreng dan balikkan hingga nampak garing kedua-dua belah bahagian.

Jika nak bakar, balut kemas dalam aluminium foil. Bakar dalam suhu 180c selama 1 jam. Selepas tu boleh di hidangkan bersama masakan yang lain.


- Penyedian sos salata

Bahan-bahan:

Tomato
Bawang besar
Cili merah
Cili padi
Jus dai sebiji lemon
Daun ketumbar
(tak letak)
Garam dan gula secukup rasa)

Cara-cara:

Bahan-bahan di atas tak ada ukuran specific. Ikut kesesuaian sendiri. Kisar semua bahan bersama jus lemon. Perasakan dengan garam dan gula. Seterusnya bolehlah di hidangkan bersama nasi arab mandy chicken.

Untuk salad kobis dan carot pula, hanya hiris halus kobis dan parut kasar carot. Gaulkan bersama dengan secubit garam. Hanya itu saja bahannya dan bolehlah di hidangkan. Hidangkan nasi arab bersama ayam panggang, salad kobis, sos salata dan tak lupa juga  lebihan sup air rebusan ayam.

Itu sahajalah resepinya yang nampak mudah tapi banyak langkah penyediaannya. Tak apalah asalkan boleh makan makanan sedap. Lebih menjimatkan perbelanjaan bila buat sendiri ni. Nak makan berulang-kali pun boleh. Kesedapannya tak jauh beza pun. Sedap hingga menjilat jari.

Nak tengok pelbagai resepi di blog ni... klik SINI

p/s: Rempah kabsah tu kalau tak ada, boleh buat sendiri juga. Resepinya ada di blog resepi yang aku letak di atas yer...!

2 comments:

Momen Raya 2018

2:09:00 PM Noor Akma 2 Comments

Dah berlalu dan tinggal kenangan 1 syawal  @ Raya 2018. Seperti biasa aku nak up momen raya 2018 ini di blog kesayangan dan blog cari rezeki aku ni. Boleh kenang sampai bila-bila suasana agar tak luput di ingatan kami sekeluarga. Seronok bila ada masa, buka balik momen raya yang lepas-lepas ni. Momen raya 2018 akan terus terpahat di ingatan walau hanya secebis kisah biasa... huhu!

Momen Raya 2018
Momen Raya 2018 

Zaman dah berubah. Dulu-dulu orang ambil gambar simpan dalam album gambar. Bila ada kelapangan atau rasa rindu masa lalu, selaklah album lama. Aku dah pernah ada album yang lama-lama ni. Tapi asyik pindah-randah adalah barang-barang yang tercicir termasuk album gambar sewaktu anak-anak masih kecil. Dah tak ada gambar kenangan tu.

Momen Raya 2018 Terpahat Di Ingatan


Sekarang, dah tak risau gambar hilang atu gambar kenangan tercicir di mana-mana. Tercicir di FB dan IG, boleh cari balik. Apatah kalau letak di blog. Boleh lihat kembali dan imbau momen indah bergambar di hari raya. Anak-anak semakin dewasa dan aku dengan en. suami akan menginjak ke usia emas. Ada juga nanti kenangan bersama sekeluarga suatu hari nanti... kan.

Momen Raya 2018 Di Kampung Halaman
Momen Raya 2018 Di Kampung Halaman

Seperti yang aku ceritakan sebelum ni kami mula beraya pada raya kedua. Pagi-pagi dari Shah Alam sampai ke kampung hampir waktu tengahari. Opah dan atuknya dah tunggu di muka pintu. Selepas menyiapkan makanan dan makan tengahari kami mula bersiap ke Bota Kiri untuk beraya dan sekaligus meraikan majlis pertunangan seorang ahli keluarga.


Buat pertamakali menempuh kesesakan perjalanan keluar dari Ipoh nak masuk ke Seri Iskandar dan seterusnya ke Bota kiri. Pulang balik kerumah keluarga di Felda Lasah, Sungai Siput pada malamnya. Raya ketiga, hanya lepak-lepak di rumah sambil tunggu tetamu datang.

Momen Raya 2018 Bertemu Kawan Lama
Momen Raya 2018 Bertemu Kawan Lama

Raya ke empat sebelum pulang ke kampung, barulah aku sekeluarga bersiap ke rumah menziarahi kawan lama dan seterusnya menghadiri majlis perkahwinan. Seronok dapat jumpa kawan-kawan lama zaman persekolahan dulu. Walau tak dapat bersembang lama sebab masing-masing sibuk dan tak boleh berlama-lama di situ.

Tak apalah, dah dapat bertemu tu pun dah cukup memberi erti yang bermakna. Selepas tu kami bersiap pulang ke Shah Alam. Singgah sekejap di Ipoh ke rumah adik. Jadilah dapat jumpa sekejapan. Apapun, momen raya 2018 tetap dalam ingatan. Apa tidaknya, menempuh kesesakan jalanraya sepanjang perjalanan tu. 

Nak baca catatan merepek dan informasi di blog ini, klik SINI

p/s: Berpeluh ketiak tau tak...?  Almaklum balik kampung pakai van buruk jer... 

2 comments:

Selamat Hari Raya Uolls!!

10:59:00 AM Noor Akma 2 Comments

Dah hari raya rupanya... Di kesempataan ini aku ucapkan Selamat Hari Raya pada yang membaca tulisan aku ni. Di pagi raya pertama ni, aku santai-santai kat rumah macam biasa. En. suami dari malam tadi bekerja. Rehat-rehat, lepak-lepak kat rumah je lah. Seronoklah uolls beraya di kampung yerrr!!

Juadah Hari Raya 2018
Juadah Hari Raya 2018

Aku sekeluarga pagi-pagi esok baru nak gerak balik kampung di Perak. Setiap kali raya macam inilah kita orang. Bagi kami raya pertama tu tak ada makna apa-apa. Raya kedua baru nak rasa seronok sebab balik kampung. Apa nak kata, sudah tugas en. suami macam tu. Alah bisa, tegal biasa. 


Hari ni baju raya memnag tak sentuh lagi. Esok pagi-pagi tu pun tak pakai baju raya lagi. Bukan buat apa pun, buat berkedut, berkerut seribu baju raya tu je. Lagi pun raya atas jalanraya je pun Baik tak payah melaram dengan baju raya tu... hahaha!

Kuih Raya 2018
Kuih Raya 2018

Kuih raya dah pun aku buat. Kira raya bersejarah jugalah tahun ni. Dah cukup lama aku hanya beli kuih raya. Kuih tunjuk-tunjuk sahaja kat bazaar ramadan. Kali ni menjadilah 4 jenis kuih raya. Aku buat pun sesaja nak bagi anak-anak keseronokan buat kuih. Kuih siput, biskut dahlia, biskut makmur dan kuih tart. Dia orang teringin nak merasa buat kuih sendiri.

Hari Raya Indah Beriya....! 


Hari ni, dah pun tersedia juadah raya iaitu nasi impit, rendang dan kuah kacang. Jadilah buat santapan dan kudapan raya. Kek buah kukus pun ada. Jangan kata tak beraya. Meriah juga makan juadah raya tu. Nasib baik anak-anak dah boleh terima suasana raya macam ni walaupun ada juga sesekali merengek, teringin nak merasa raya pertama di kampung bersama atuk dan opah.

Semalam sesaja aku dan anak suka-suka buat dan edit video Selamat Hari Raya. Menjadi pula tu. Walau ada bahagian yang tak berapa nak elok tapi jadi lah. Suka en. suami dengan video tu. Habis di hantarnya ke serata kawan-kawan, juga di group whassap dan grou FB. Gasaklah engko... hehe!



Ok lah, Selamat Hari Raya...

Nak tengok pelbagai cerita di blog ini... klik SINI

p/s: Subuh-subuh esok nak gerak balik Kampung. Sekejap lagi nak buat kek coklat. Malam ni buat rendang lagi nak bawa balik kampung untuk orang kampung plak... huhu!

2 comments:

Resepi Nasi Tomato, Ayam Masak Merah Dan Jelatah

11:44:00 PM Noor Akma 1 Comments

Bila bulan puasa, selera barmacam-macam ragam. Mulalah anak-anak minta nak makan masakan yang tak biasa aku buat. Kali ni anak bujang minta nak makan nasi tomato. Dah survey kat pasar malam dalam 6 ringgit sebekas. Siap sekali dengan ayam masak merah dan jelatah yang ada orang panggil acar darat. Jadi, terpanggil lah aku nak buat sendiri nasi tomato dan lauk pauknya sekali. Nak berjimat lah katakan.

Resepi Nasi Tomato, Ayam Masak Merah Dan Jelatah
Resepi Nasi Tomato, Ayam Masak Merah Dan Jelatah

Aku mulalah menjalankan misi menggodek resepi yang sesuai dengan bajet sendiri. Banyak cara yang menggunakan tomato puri dalam tin tu. Ada juga kata boleh guna tomato segar sahaja. Lebih bagus sebab tiada bahan pengawet, perisa dan perwarna tiruan. Entah kan elok, entah mana tahu tak baik untuk kesihatan tomato puri dalam tin tu.... kan!


Aku guna beras biasa yang aku makan iaitu beras yang ada gambar artis Jalaludin Hassan tu. Tak ada mengada-ngada pakai beras basmathi bagai. Pun aku tak beli minyak sapi. Aku pakai majerin pelangi yang dalam paket tu. Semuanya demi penjimatan yang maksimum. Resepi nasi ni aku dah ubahsuai dan tak ada ikut sebiji di internet. Ayam merah dah jelatah pula, resepi memang dah ada dalam kepala sejak dulu... hehe!

Resepi Nasi Tomato, Ayam Masak Merah Dan Jelatah


Resepi Nasi Tomato


Bahan-bahan:

4 cawan Beras
1 cawan susu cair
3 biji tomato
3 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
1 inci halia
3 sudu besar marjerin
1 inci kulit kayu manis
2 kuntum bunga lawang
5 kuntuk bunga cengkih
2 biji buah pelaga
Garam dan gula secukup rasa
Setitik dua pewarna merah

Cara-cara:

Beras di basuh dan ukur air untuk memasak nasi secukupnya. Tomato di cincang atau potong dadu kecil. Bawang merah, bawang, putih dan halia di mayang atau di hiris halus. 

Panaskan periuk nasi dan masukkan  3 sudu besar marjerin. Bila marjerin cair, masukkan bawang merah, bawang putih dan halia yang di hiris halus tadi. Masukkan juga rempah 4 sekawan iaitu kulit kayu manis, bunga lawang, bunga cengkih dan buah pelaga.

Tumis sampai bahan hiris dan rempah berbau wangi. Setelah itu masukkan tomato. Kacau sebati. Masukkan secawan susu cair dan air beras yang telah di keluarkan secawan airnya. Seterusnya masukkan beras, garam, gula secukup rasa dan setitik dua pewarna merah.

Masak nasi seperti biasa. Setelah masak bolehlah di hidangkan bersama lauk pauk iaitu ayam masak merah dan jelatah @ acar darat

Resepi Ayam Masak Merah

Bahan-bahan:

Setengah ekor ayam
3 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
1 inci halia
1 biji bawang besar
3 sudu makan cili giling
1 cawan sos cili
Sedikit kunyit serbuk
1 inci kulit kayu manis
2 kuntum bunga lawang
5 kuntuk bunga cengkih
Garam dan gula secukup rasa
Minyak masak secukupnya

Cara-cara:

Ayam di bersihkan dan di potong-potong. Setelah itu di gaul dengan garam dan serbuk kunyit. Seterusnya ayam di goreng di dalam minyak yang banyak sehingga masak. Tak perlu sampai garing. Setelah  itu ketepikan dulu.

Bawang merah, bawang putih dan halia di cincang atau di tumbuk kasar. Bawang besar di hiris. Menggunakan kuali dan sedikit minyak menggoreng ayam tadi, tumiskan bawang merah, bawang putih dan halia yang telah di cincang tadi.

Tumiskan sekali dengan rempah 3 sekawan iaitu kulit kayu manis, bunga lawang dan bunga cengkih. Setelah naik bau, masukkan cili giling. Goreng sehingga hampir garing. Masukkan sos cili pula. Kacau-kacau dan kacau, masukkan hirisan bawang merah.

Perasakan dengan gram dan gula secukup rasa. Setelah betul-betul mendidih, masukkan ayam yang telah di goreng. Kacau rata sehingga bahan di dalam kuali meliputi keseluruhan ayam goreng. Setelah itu, bolehlah di angkat dari kuali dan di hidangkan dengan nasi tomato dan jelatah @ acar darat.

Resepi Jelatah @ Acar Darat

Bahan-bahan:

Separuh dari sebiji timun
Suku dari sebiji nenas
2 biji bawang merah
2 bji cili hijau
1 sudu makan cuka
Garam dan gula secukup rasa

Cara-cara:

Timun di hiris nipis dan di potong 4 bahagian satu hirisan. Nenas di potong kecil Bawang merah di hiris nips. Begitu juga cili merah juga di hiris halus.

Campurkan semua bahan hirisan. Masukkan cuka serta garam dan gula secukup rasa. Dah siap. Bolehlah di hidangkan bersama nasi tomato dan Ayam masak Merah.

Inilah set resepi masakan yang nampak simple tapi dah tiga jenis masakan sekaligus nak di buat menjadi renyah juga. Dek anak-anak teringin nak makan ddi masakkan juga. Bukan hari-hari masak sebegini. Sesekali melayan tekak anak-anak di bulan puasa. Rasa menepati selera lah juga. 

Nak cari resepi lagi... Klik SINI

p/s : Puas makan, boleh tambah 2 -3 kali. Kalau membeli habis sebekas itu ajelah yang ada. 

1 comments:

Dugaan Reseller Online Apabila Tracking Not Found Di Laman Poslaju

10:18:00 PM Noor Akma 0 Comments

Berniaga secara online atau berniaga tanpa modal iaitu menjadi reseller pelbagai produk termasuk pakaian dan peralatan memang menyeronokkan apabila pendapatan masuk ke akaun. Tapi ada juga dugaan reseller online terpaksa lalui. Apatah lagi di musim perayaan apabila barang-barang yang di pos terlalu banyak di pusat poslaju (PPL) Itulah dugaan reseller online apabila tracking not found di laman poslaju.

Dugaan Reseller Online Apabila Tracking Not Found Di Laman Poslaju
Dugaan Reseller Online Apabila Tracking Not Found Di Laman Poslaju


Dugaan dancabaran aku sebagai reseller online atau dropshipper yang terpaksa di lalui dan di harungi. Ada juga sampai pelanggan mengugut nak viralkan aku di laman FB. Aku hanya cuba menenangkan diri dan menenangkan pelanggan dengan pelbagai alasan yang munasabah. Tak adalah aku risau mana pun, sebab tak ada salah aku pun. Aku dah rujuk pada pihak supplier yang mengatakan barang telah di pos. Barang katanya sangkut di PPL. Apa lagi yang boleh di buat.... !


Akhirnya yang nak viralkan aku tu pun barangnya dalam perjalanan untuk di hantar. Baru dia tau nak minta maaf. Tapi ada lagi beberapa barangan yang aku jual masih belum di temui rekodnya. Seperti pelanggan yang sebelumnya, sibuk dah asyik bertanya, dah pos atau belum. Terpaksalah aku mengulangi skirp yang sama. Apa lagi yang perlu aku buat, menunggu dan menunggu sajalah... hurm!

Dugaan Reseller Online Apabila Tracking Not Found Di Laman Poslaju


Apa yang dapat aku harapkan adalah agar masaalah pelanggan aku yang masih menunggu dengan sabar ini akan segera mendapat barangnya. Aku amat tidak suka apabila para pelanggan menganggap aku tidak jujur dan menipu. Sudah tentu aku tidak menipu mereka kerana aku berniaga kerana Allah untuk mencari rezeki buat keluarga. Nak viral, viralkan ajelah, bukan senang nak di kenali ramai dan terkenal, tak gittew... heh!

Aduyai ... Banyaknya Barang Bersepah Di Poslaju Nih... !
Aduyai ... Banyaknya Barang Bersepah Di Poslaju Nih... !

Aku percaya pada supplier yang mengatakan semua barangan sudah di pos kepada pelanggan. Barangan ini semua katanya sangkut di PPL. Ada bukti yang di tunjukkan iaitu barang tiada rekod tetiba sampai ke tangan pelanggan. Ini menunjukkan PPL dah tak sempat nak scan dan rekod semua barangan dan terus hantar pada pelanggan. Tapi kemana perginya barangan aku yang tiada rekod tu... Seram di buatnya.

Minta-mintalah agar segalanya di permudahkan. Dengar khabar dari group whassap banyak rupanya bungkusan poslaju dari supplier ni masih tak ada di rekodkan oleh PPL. Itu lah yang sangat menakutkan bagi aku. Nasib baik aku tak terlalu banyak buat jualan  melalui supplier ni. Ada sikit-sikit sahaja. Dah ada yang selesai, ada tinggal beberapa yang terakhir ni saja.

Nak membaca pelbagai cerita dan informasi lagi... klik SINI

p/s: Semoga segalanya berjalan lancar dan  para pelanggan serta aku sendiri boleh beraya dengan aman dan tenteram. Apa jua dugaan tidak akan mematahkan semangat aku untuk terus berusaha lagi demi mencari rezeki.. huhu!

0 comments:

Kangkung Goreng Belacan Yang Simple Tapi Kecur Liur Di Buatnya

11:44:00 AM Noor Akma 3 Comments

Dah hujung-hujung puasa nak raya ni, nak makan yang simple dan sedap di tekak saja. Badan pun dah rasa nipis melayang tapi timbang tak juga turun beratnya. Jadi, aku masak yang membuka selera ramai dah tak renyah membuatnya. Terjadilah kangkung goreng belacan yang kecur liur di buatnya. Senang je, Buat sambal belacan, goreng sambal tu bersama kangkung. Maka, terjadilah kangkung goreng belacan yang sedap meleleh air liur... hehe!

Kangkung Goreng Belacan Yang Simple Tapi  Kecur Liur Di Buatnya
Kangkung Goreng Belacan Yang Simple Tapi  Kecur Liur Di Buatnya

Kangkung murah je kan. Sayuran orang kampung yang boleh di petik di pinggir tali air sawah padi. Kat bandar kenalah beli di pasar. Seikat dalam 2 ringgit gitu. Aku paling suka sayur ni. Sayur yang lain suka jugak tapi inilah sayur yang paling murah. Kalau ke pasar malam, borong 3 ikat 5 ringgit. Selain buat kangkung goreng belacan, rebus begitu saja cicah sambal belacan pun sodap.


Resepi ni asasnya adalah saling tak tumpah macam buat sambal belacan biasa. Cuma tambah bawang merah dan bawang puth dalam bahan tumbuk tu. Boleh juga kalau tak nak letak bawang. Tak menjadi kesalahan. Tapi lebih sedap apabila ada bawang-bawang tu. Bukan makcik bawang yang viral tu yer... hahaha!

Resepi Kangkung Goreng Belacan 


Bahan-bahan:

Seikat kangkung
10  biji cili api
2 biji cili merah
2 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
segenggam ikan bilis
Sebesar ibu jari belacan
Air secukupnya
Garam dan gula secukup rasa
Minyak secukupnya untuk menumis

Cara-cara:

Kangkung di potong-potong pendek dan di bersihkan. cili api, cili merah, bawang merah, bawang putih di tumbuk lumat. Setelah lumat tumbuk bersama belacan. Tak perlu di bakar terlebih dahulu belacan tu kecuali nak buat sambal biasa.

Setelah bergaul belacan dan bahan tumbuk, campurkan ikan bilis dan  tumbuk ikan bilis bersama, Tak perlu sampai lumat. Hanya tumbuk kasar sahaja. Dah siap itu semua, panaskan kuali dengan sedikit minyak masak.

Setelah minyak panas, masukkan bahan tumbuk atau sambal belacan tadi. Goreng sehingga naik bau bahan tumbuk tadi. Setelah itu, masukkan kangkung dan kacau sehingga batang kangkung menjadi lembut.

Sekiranya agak kering, tambah sedikit air. Ikutlah kehendak sendiri samada nak berkuah atau kurang kuah. Perasakan dengan garam dan gula. Setelah itu, bolehlah di angkat dan di hidangkan.

Resepi main campak-campak yang mudah sesangat je ni. Tapi inilah resepi sayur kesukaan kami sekeluarga. Tak sedar berpinggan-pinggan nasi di makan. En. suami tak suka sambal belacan tapi sayur ni dia suka pula. Jangan di sebut letak belacan nanti putus pula selera dia. Dendiam je.. hehe!

Nak tengok resepi lagi di blog ni... klik SINI

p/s: Selain sayur kangkung, kacang botor dan bendi pun sedap di buat goreng belacan ni... huhu!

3 comments:

Giveaway RamadhanRaya 2018 by aerillhassan

4:18:00 PM Noor Akma 3 Comments

Assalamualaikum...


Klik banner untuk join

Syarat-syarat peraduan :-

1. Follow Blog Sponsor


2. Follow Instagram Sponsor


3. Add Google Plus Sponsor


4. Like Facebook Page

 

5. Buat satu entri bertajuk "Giveaway RamadhanRaya 2018 by aerillhassan"

6. Copy dan paste kan banner di atas, backlink kan banner tersebut kepada entri ini.

7. Publish entri tersebut kemudian pastekan url entri tersebut di ruangan komen entri ini.



Giveaway ini akan berlangsung dari 11.59 malam 17 Mei 2018 sehingga 11.59 malam 11 Jun 2018


3 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

PENAFIAN

[PERINGATAN] Komen yang mempunyai pautan ke mana-mana blog atau laman web yang menjurus kepada perniagaan atau bersifat keuntungan sebelah pihak, akan dipadamkan serta-merta. Jika berminat untuk meletakkan link atau pautan ke dalam entri ini, sila hubungi penulis di annurbe.noor@gmail.com


[PENAFIAN] www.huhahuhajerr.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.


Pemilik blog juga tidak akan bertanggungjawab sama sekali terhadap komen-komen yang di siarkan dan ianya adalah tanggungjawab penulis komen itu sendiri.


Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.


Sekian...