Tips Mengajar Anak Kecil Menggunakan Tandas

2:53:00 PM Noor Akma 4 Comments

Adalah satu cabaran apabila mula mengajar anak kecil menggunakan tandas dan seterusnya tidak menggunakan lampin lagi untuk membuang air besar ataupun kecil. Tapi apabila berjaya mengajar anak kecil menggunakan tandas, terasa sungguh kebahagiaannya. Manakan tidak, boleh jimat banyak perbelanjaan bila tidak lagi perlu membeli lampin pakai buang... huhu!

Tips Mengajar Anak Kecil Menggunakan Tandas
Tips Mengajar Anak Kecil Menggunakan Tandas

Apabila anak-anak sudah mula memahami percakapan arahan. waktu itulah di mulai dengan memberitahu tentang kencing, berak dan tandas. Seterusnya mula mengajarnya fungsi tandas itu. Boleh di ajar sewaktu memandikan dan membasuh najis dia di tandas. Bila kita nak masuk tandas, terangkan apa yang kita buat di tandas. Tunjukkan dengan gaya percakapan yang mudah di fahami dan dengan lemah lembut.

Lama kelamaan baru bermula dengan mengajar dia membuang air kecil sewaktu mandi. Seterusnya mengajar dia membuang air besar pula di tandas.  Seterusnya di mulai 'toilet training' yang sebenar.  Iaitu tanpa memakai lampin pakai buang. Waktu permulaan kena sentiasa berjaga-jaga iaitu hantar ke toilet setiap 15 minit sekali. 



Biasalah di waktu ini ada sesekali anak-anak kecil yang terlepas juga. Jadi pastikan anak-anak berada di suatu tempat yang senang di di bersihkan. Biasanya dalam 2 -3 hari ke seminggu, anak-anak kecil dah bebas dari memakai lampin pakai buang kecuali di waktu mereka tidur malam. Di sini ada sedikit tips untuk anak kecil bangun tidur dan buang air kecil di waktu malam.

Tips Mengajar Anak Kecil Menggunakan Tandas


- Terangkan kepada anak kecil kepentingan bangun malam untuk ke tandas dengan bijak dan bahasa yanf lembut.

- Pastikan anak kecil buang air kecil sebelum mereka tidur.

- Perlu adakan kepeluan anak kecil ke tandas. Seperti, pastikan lampu tidur di buka di bilik tidur supaya anak kecil tidak takut ke tandas.

- Pastikan bangunkan mereka selang beberapa jam untuk membuang air kecil. Jadikan ia rutin sehingga mereka boleh mengawal sendiri.

- Untuk anak yang lebih besar, ajar secara praktikal apa anak perlu buat jika mahu buang air kecil di tengah malam. Mungkin anda perlu membawanya ke tandas atau dia pergi sendiri.

- Ceritakan pengalaman hebat diri anda ketika kecil dan buat anak rasa dia mahu jadi seperti anda dan umpamakan anak sebagai hero jika dia berjaya melepasi untuk tidak terkucil di tilam.

- Apa salahnya memberi ganjaran iaitu barang kesukaannya apabila dia berjaya mendisplinkan diri untuk tidak membasahai tilam lagi.

Cabaran mengajar anak memahami dan seterusnya menggunakan tandas adalah antaran yang terindah sewaktu melihat anak-anak membesar. Kini, anak-anak aku pun dah besar. Tunggu suatu hari nanti nak lihat anak-anak pula membina keluarga dan melalui kitaran ini pula. 

Nak informasi dan tips berguna.... klik SINI

p/s: Seiring dengan tumbesaran anak-anak itu, akhirnya anak kecil dapat menguruskan sendiri diri mereka. Ikut ibubapa lah samada cepat atau lambat untuk mengajar mereka.

4 comments:

Goreng Cempedak Sendiri Lagi Sedap Dari Yang Di Jual... Heh!

1:46:00 PM Noor Akma 4 Comments

Goreng cempedak sendiri lagi sedap dari yang di jual. Sudah semestinya  sebab aku dah terkena.  Ceritanya pasal en. suami beli goreng cempedak tepi jalan keras kematu kulit dia dan cempedaknya pun terasa busuk dan tak sedap. En. suami beli 10 ketul 8 ringgit iaitu dalam 80 sen seketul. Sudahlah mahal, terkena pula cempedak busuk dan kulit tepungnya keras dan tak sedap langsung. Goreng cempedak sendiri lagi sedap... Huhu!

Goreng Cempedak Sendiri Lagi Sedap
Goreng Cempedak Sendiri Lagi Sedap 

Jadi, aku cakap pada en. suami belilah buah cempedak dan aku boleh goreng sendiri. Bukannya susah nak buat campuran tepung gorengan yang sedap. Yang keras kematu rasa nak tanggal gigi menggigitnya tu, kenapa? Sudahlah yang busuk kelat pun di jual juga. Tak beretika sungguh si penjual tu. Mendapatlah kata makian dan sumpah seranah dari kita orang.... Huh!



Seminggu lepas en.suami beli 2 biji cempedak yang taklah berapa cantik isinya. Namun begitu, isinya walaupun kecil tapi banyak. Lepaslah kempunan  nak makan goreng cempedak selepas terkena dengan goreng cempedak kera kematu dan busuk tu. Resepinya ringkas saja buat kulit tepung gorengan cempedak ini. Orang yang tak pernah ke dapur pun boleh memasak dan menggorengnya.

Goreng Cempedak Sendiri Lagi Sedap Dari  Yang Di Jual... Heh!


Bahan-bahan:

1 biji cempedak
1 cawan tepung gandum
2 sudu makan tepung beras.
1/2 sudu kecil serbuk kunyit
Secubit kapur makan
Garam secukup rasa
Air secukupnya
Minyak untuk menggoreng

Cara-cara:

Masukkan tepung gandum, tepung beras dan serbuk kunyit ke dalam mangkuk. Masukkan juga garam secukup rasa. Gaulkan dan cairkan kapur makan dalam sedikit air.

Masukkan air bercampur kapur makan itu ke dalam mangkuk berisi tepung. Gaul rata dan sebati bersama air secukupnya. Jadikan ia sebuah adunan yang tak terlalu cair dan tak terlebih pekat. Cukup-cukup untuk membolehkan adunan tepung menyaluti isi cempedak.

Kopek isi cempedak dan masukkan ke dalam adunan tepung. Panaskan minyak ke dalam kuali. Goreng terendam cempedak kedalam minyak yang banyak. Bila ketulan isi cempedak telah menjadi garing iaitu kuning kecoklatan, bolehlah di angkat.

Bolehlah di hidangkan terus. Sedap goreng cempedak ini di makan panas-panas. Terasa sungguh kegaringan dan kerangupannya. Dan yang pasti, satu rumah harum bau cempedak goreng yang wangi menusuk hidung. Sedap bercrispy krup krap kulit tepungnya dan lembut bersari pula isi cempedaknya... Walla!

Puas hati dapat makan cempedak yang di goreng sendiri. Aku rasa si penjual goreng cempedak yang  en. suami beli tu guna tepung beras semata. Itu pasal kerasnya kematu. Pada aku, untuk memasak, apatah lagi menjual mesti ada ilmu, hatta goreng cempedak sekali pun. Ini, main bedal saja... kan dah kena maki dan sumpah seranah yang dapat. Rezeki pun tak akan jadi berkat... Heh!

Nak tengok pelbagai resepi di blog ini... klik SINI

p/s: Mahal buah cempedak, kulit aku buat jeruk dan kemudian goreng jadikan sejenis lauk namanya mandai yang rangup di makan dengan nasi. Sedap rasa ikan masin goreng. 

4 comments:

Blog Walking Segment by KasihJuju

6:43:00 PM Noor Akma 8 Comments

Assalamualaikum...

Klik banner untuk join...

Syarat Penyertaan:
  1. - Wajib ada blog.
  2. - Buat satu entri bertajuk: Blog Walking Segment by KasihJuju
  3. - Letakkan banner segmen dan link kan semula ke entri ini,
  4. - Follow blog Kasih Juju,
  5. - Follow Facebook Page Blog Kasih Juju -->
  6. - Follow Instagram Helmi Julia di www.instagram.com/helmijulia
  7. - Publish dan tinggalkan link anda di ruangan komen entri ini sahaja.
Segmen ini bermula dari 19 September 2018 hingga 30 September 2018 jam 11.59pm


8 comments:

Instafamous Cilik Popular, Anak-anak Artis Mewarnai Pemilihan ABPBH Yang Ke 31

12:31:00 PM Noor Akma 2 Comments

Sejak hadirnya media sosial seperti FB, Twitter dan lebih-lebih lagi Instagram, anak-anak artis dan selebriti terkenal pun turut terkenal seperti ibu bapa mereka. Ini kerana mereka di dedahkan oleh ibu bapa mreka pada orang ramai di media sosial. Maka jadilah mereka popular dan bergelar instafamous cilik. Kadang-kadang popularti instafamous cilik ini hampir seperti ibu bapa mereka juga.

Instafamous Cilik Popular Di  ABPBH  Yang Ke 31
Instafamous Cilik Popular Di  ABPBH  Yang Ke 31

Mereka amat di kenali di instagram dengan gambar dan video keletah yang comel dan mencuit hati. Berbagai ragam instafamous cilik ini di paparkan di instagram hampir setiap hari dan semestinya oleh ibu bapa mereka. Pasti para netizen yang meminati mereka sentiasa tertunggu-tunggu setiap hari paparan gambar dan video mereka.

Instafamous Cilik Popular,  Anak-anak Artis Mewarnai Pemilihan ABPBH  Yang Ke 31


Antara instafamous cilik popular ini adalah Lara Alaana anak kepada pasangan pelakon Awal Ashaari dan Scha Al yahya. Juga  anak kepada pelakon Rozita Che Wan dan Zain Saidin, si comel Aisyah Dhia Rana. Tak ketinggalan juga Syeriv Samheizy anak kepada Shaheizy Sam dan Shatila Melvin. Comel sungguh wajah-wajah anak-anak kacukan mereka ni.

Selain itu ada ada Yusuf Iskandar anak kepada Hairul Azreen dan Hanis Zalikha. Aisy Mateen anak kepada pelakon Yana Samsuddin dan Fadzil Zahari. Juga tak kalah dengan Arif Jiwa iaitu cucu kepada Datuk Khalid Jiwa suami kepada penyanyi tersohor Siti Nurhaliza. Ibu Arid Jiwa ni pelakon dari Indonesia iaitu Tya Arifin.



Selain itu ada si kembar sepasang anak kepada pelakon Eina Azman yang tak kurang comel dan keletah manja mereka berdua ni. Ada lagi beberapa instafamous cilik yang tak kurang popular tercalon juga seperti Amarra Sofia Rose anak kepada Eira Syazira dan Azad Jasmine. Ada juga Puteri Nur Azzahra Aziz dan Seri Aileen. Anak-anak orang terkenal juga diorang ni... huhu!

Siapa yang akan memenangi instafamous cilik paling popular nanti tak dapat nak tahu lagi. Kena tunggu hari penganugerahan itu. Mereka semua ini ada ramai peminat dan netizen yang meminati mereka. Bertuahnya menjadi anak-anak kepada insan-insan terkenal. Kecil lagi dah di kenali dan ramai peminat. Rebut anugerah lagi tu. Seronoknya.... :)

Nak baca cerita di blog aku .... klik SINI

p/s: Tak sabar nak tunggu keputusan anugerah nanti. Pada aku semua cantik dan comel belaka. Bagi anugerah kat mereka semualah... senang... hahaha!

2 comments:

Resepi Ayam Goreng Sambal Cili Yang Simple Sangat.....

2:25:00 PM Noor Akma 2 Comments

Hari ni nak kongsi resepi yang simple dan senang sangat. Resepi ayam goreng sambal cili je.  Yang pasti rasa ayam goreng sambal cili ini pasti  menakjubkan dan terangkat habis. Resepi masakan berasaskan ayam biasanya akan menjadi pilihan ramai sebab lauk ayam memang menjadi kegemaran semua golongan, lebih-lebih lagi kanak-kanak. 

Resepi Ayam Goreng Sambal Cili Yang Simple Sangat.....
Resepi Ayam Goreng Sambal Cili Yang Simple Sangat..... 

Asyik ayam goreng saja. Kali ni apa kata buat yang bersambal pula. Ala... sambal cili biasa saja. Cuma di masak dengan sedikit cara yang lebih bijak dan beberapa tips yang memungkinkan kesedapannya terasa menusuk hingga ke tulang rusuk tau... huhu!



Biasanya selain masak rendang, ayam mesti di goreng begitu saja atau di buat ayam masak merah. Walaupun masakan ini hampir sama dengan ayam masak merah sebab warnanya tapi ia tidak sama langsung. ia lebih kepada masak sambal tumis. Tapi resepinnya lebih ringkas dan simple

Resepi Ayam Goreng Sambal Cili Yang Simple Sangat..... 


Bahan-bahan:

6 ketul ayam
3 biji bawang merah
2 biji bawang putih
3 sudu besar cili kisar 
1 sudu kecil pes asam jawa
1/2 sudu kecil serbuk kunyit
Air secukupnya
Minyak masak secukupnya
Garam dan gula secukup rasa

Cara-cara:

Ayam di bersihkan dan di lumur dengan garam dan serbuk kunyit. Goreng ayam sehinggga masak dan garing. Ketepikan di dalam pinggan hidangan

Bawang merah dan bawang putih di cincang halus. Tumis bawang putih sehingga hampir garing. Masukkan cili kisar dan goreng sehingga pecah minyak. Masukkan sedikit air bersama pes asam jawa. 

Renihkan bahan di dalam kuali dengan api kecil sehingga berwarna merah pekat. Seterusnya masukkan hanya sedikit lagi air dan kacau. Tunggu sampai mendidih dan pecah minyak sekali lagi.

Selepas tu, bolehlah di tuang ke atas ayam goreng untuk di hidangkan. 

Ini cara masakan yang biasa aku buat iaitu masak betul-betul cili berulangkali. Barulah tahap kepedasan menurun dan meninggalkan rasa kesedapan yang benar-benar sedap dan mengujakan. Barulah rasa sambal ini lebih terangkat. 

Nak cari pilihan resepi yang pelbagai... klik SINI

p/s: Ayam goreng sambal sangat di gemari anak-anak. Buat tiap hari pun tak apa... huh!


2 comments:

Tips Penjagaan Sabun Pembersih Muka Berjenama

2:27:00 PM Noor Akma 2 Comments

Yang mana lebih di sukai, pembersih muka berbentuk cecair atau yang bentuk padat berbuku itu? Yang cecair harganya lebih mahal dari yang berbuku. Selain itu yang berbentuk buku pula lebih tahan lama dari yang berbentuk cecair sekiranya betul cara dan tips penjagaan sabun pembersih muka itu. Nak berjimat kena beli yang berbentuk sabun buku lah. Jadi, Ikuti cara dan tips penjagaan sabun pembersih muka berjenama  ini.....!

Tips Penjagaan Sabun Pembersih  Muka  Berjenama
Tips Penjagaan Sabun Pembersih  Muka  Berjenama 

Pernah tak beli sabun pakai tak sampai seminggu dah lembik. Nak pegang pun sudah tak mampu. sebab dah  cair  dengan teruk Terpaksa campak dan buang dalam tong sampah. Beli sebiji kepalang mahal pula tu sebab sabun berjenama lah katakan. Pembaziran sudah berlaku di situ... ruginya!



Sabun pun sebenarnya perlu ada cara penjagaan dan pengendaliannya. Ini kerana untuk memastikan sabun tak lembik, rosak dan menjadikan sabun tahan lama untuk di gunakan. Selain itu untuk memastikan sabun tidak kehilangan nutrisi yang terkandung di dalamnya dan tidak di jangkiti bakteria yang mematikan khasiatnya.

Tips Penjagaan Sabun Pembersih  Muka  Berjenama 


Sila tengok tempat sabun yang biasa di jual dan di gunakan, mesti ada lubang dan ada ‘longkang’ supaya sabun kita tak terendam dalam air. Supaya lebihan air mandi turun dari sabun kita. Sabun sememangnya tak boleh terlebih lembap. Jadi carilah tempat letak dan bekas sabun yang sesuai. 

Letakkan sabun di tempat yang jauh dari  terkena air. Bila mandi percikan-percikan tak terus  terkena sabun. Jika tidak, Selalu lah buang air dalam bekas sabun yang tak ada  lubang. Jangan dibiarkan air penuh di situ. Ia boleh melembikkan sabun dan seterusnya membiakkan  bekteria.

Jangan letakkan sabun dekat dengan cahaya. Ini akan memungkinkan sabun kita ‘mati nutrisi’ , kering kontang, hilang warna dan baunya akibat dari terdedah kepada cahaya matahari. Apa pun barang yang kena terus padac ahaya matahari akan rosak. Jadi,  simpan jauh sikit dari tingkap bilik air. 

Lagi satu kalau nak melancong ada yang suka letak sabun dalam bekas bertutup. Bila bertutup, sabun tu akan berkuap dan menyebabkan sabun kita lembut. Bila lembut cepat  habis. Jadi , kalau letak dalam bekas tebuk sikit bagi ‘dia bernafas’. Tak pun bila dah sampai hotel buka penutupnya. Sabun juga perlukan pengudaraan.

Sayangkan, dah beli sabun pembersih mahal tapi rrosak kerana kecuaian tak menjaga sabun dengan baik. Sabun mandi yang biasa sekarang ini pun dah jauh mahal dari dulu. Jadi, apa-apa jenis sabun pun perlu di jaga agar boleh di gunakan secara maksimum dan tidak membazir. Terima kasih teman FB kerana tips yang berguna ini.

Nak tahu pelbagai tips dan informasi di blog ini klik SINI yer!

p/s: Salah satu cara yang biasa aku buat dengan sabun pembersih muka ni, potong beberapa bahagian dan gunakan sebahagian kecil sahaja pada satu-satu masa. Kalau rosak atau tercampak dalam tandas, masih ada lagi bakinya...  hehe!

2 comments:

Tudung Selesa Di Pakai, Tudung Teratai Dan Tudung Naurah... #SarungSekalijeDahSiap

2:16:00 PM Noor Akma 2 Comments

Apabila mencari tudung selesa untuk di pakai dalam apa jua masa dan keadaan mesti sangat di titikberatkan oleh semua wanita bertudung. Selain tudung selesa di pakai, tudung itu mestilah tak mengambil masa yang lama untuk di pakai iaitu #SarungSekalijeDahSiap.

Tudung Selesa Di Pakai, Tudung Teratai Dan Tudung Naurah... #SarungSekalijeDahSiap
Tudung Selesa Di Pakai, Tudung Teratai Dan Tudung Naurah... #SarungSekalijeDahSiap

Selain itu tudung itu mestilah di perbuat dari kain yang sangat cantik dan lembut. Apabila tudung itu di pakai dan di sarungkan menjadikan seseorang wanita itu terus nampak anggun, jelita dan bergaya. Untuk para ibu yang mempunyai anak kecil, paling penting tak perlu menggunakan pin dan peniti untuk memakainya. 



Di sini aku nak cerita berkenaan tudung ini yang memiliki semua ciri-ciri yang aku sebutkan itu. Tudungnya mempunyai pelbagai warna yang cantik dan elegan. Para wanita bertudung  yang memakai tudung dalam pelbagai situasi dan waktu wajar memiliki tudung ini.  

Tudung Selesa Di Pakai, Tudung Teratai Dan Tudung Naurah... #SarungSekalijeDahSiap


Menggunakan fabrik Korean Mosscrepe yang di custom made khas  dari Gyeonggi-Do,Korea.  Fabric yang lembut,selesa,senang dibentuk dan yg paling best anda bakal merasai " The Satisfaction Feeling " bila anda memakainya. Di datangkan dengan pelbagai  warna terbaru yg lebih menarik dan bakal menggugatkan iman setiap yg melihat..

Ciri-ciri Tudung Teratai Dan Tudung Naurah


CUSTOM MADE FABRIC
Material fabrik di custom made khas untuk tudung original dari Gyeonggi-Do,Korea.

KUALITI FABRIC
Lembut,selesa,senang dibentuk dan yang paling best anda bakal merasai "The Satisfaction Feeling" bila anda memakainya.

IRONLESS FABRIC
Fabric yg susah berkedut dan tidak perlu di gosok.

WARNA2 YG MEMUKAU
30 Warna Baru yg bakal memukau padangan mata anda...

UKURAN
Depan (leher ke bawah ) 63cm
Belakang (kepala ke bawah ) 73cm
Bidang ( bahu ke bahu ) 55cm
Muka 22 cm

Tudung Teratai


Tudung Teratai... #SarungSekalijeDahSiap
Tudung Teratai... #SarungSekalijeDahSiap

PROMOSI!!!

1 pcs —> RM 55
(Tak Termasuk Postage)

BUY 4@RM120 
+ Postage - RM8 Seluruh Malaysia
+ Postage - RM12 sabah sarawak

Tudung Naurah


Tudung Naurah... #SarungSekalijeDahSiap
Tudung Naurah... #SarungSekalijeDahSiap

PROMOSI!!!

1 pcs —> RM 69
(Tak Termasuk Postage)

BUY 3@RM99 
+ Postage - RM8 Seluruh Malaysia
+ Postage - RM12 sabah sarawak

JANGAN LEPASKAN PELUANG, PROMOSI TUUUU.....!!!!

Berminat?
Whassap me... 017-3215261

Untuk lihat pakej promosi tudung-tudung ini di blog jualan klik SINI dan SINI  Pada yang ingin melihat pelbagai informasi dan tips di blog ini boleh klik SINI pula tau! Ok... have a nice day for me and you all semua.. !

p/s : Beza tudung teratai dengan tudung naurah adalah tudung naurah awning silang yer!!!

2 comments:

Gulai Taucu Ikan Kembung Dengan Cili Hijau Penyedap Rasa Membuka Selera

3:14:00 PM Noor Akma 2 Comments

Gulai taucu ikan kembung dengan cili hijau adalah salah satu juadah yang sering aku sajikan di rumah. Ia juga telah menjadi kegemaran seisi keluarga. Bila hampir setiap hari dengan juadah yang pedas meeletup, sesekali ada harinya di sajikan pula dengan gulai taucu ikan kembung dengan cili hijau yang tahap kepedasannya hampir zero @ tak pedas langsung.

Gulai Taucu Ikan Kembung Dengan Cili Hijau Penyedap Rasa
Gulai Taucu Ikan Kembung Dengan Cili Hijau Penyedap Rasa 

Apapun gulai taucu ini mestilah ada juga uadah iringan yang pedas seperti sambal belacan. Kalau tidak, tak ada kick lah tanpa rasa kepedasan. Hanya untuk pengetahuan am, taucu adalah bahan yang di perbuat dari kacang soya yang di peram dengan garam. Ia juga adalah satu proses sebelum menjadi kicap. Itu sebab kilang kicap mesti juga menjadi pengeluar taucu. 

Bukan semua orang menggemari gulai taucu. Ada yang tak tahu dan tak pernah merasa gulai taucu ni. Macam terjadi di hostel pengajian anak dulu. Ada yang marah-marah apabila dewan makan menyajikan gulai ni. Sampai repot pada orang atasan. Kata mereka, lauk ini pelik dan rasa sabun. Anak aku kata lauk ni  macam biasa sahaja. 



Kemungkinan besar diorang tak pernah terdedah dengan bahan masakan taucu ini. Kebiasaannya pun taucu lebih di gunakan oleh orang utara Malaysia. Orang pantai timur dan selatan jarang dan kemungkinan tak ada yang mengetahui tentang taucu ini. Cuma sekarang bila duduk di tempat yang penduduk dari pelbagai negeri, ramai yang dah tahu.

Gulai Taucu Ikan Kembung Dengan Cili Hijau Penyedap Rasa Membuka Selera


Bahan-bahan:

3 ekor ikan kembung
10 biji cili hijau
1 biji tomato
1 paket taucu
3 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
1/2 inci halia
1 sudu teh pes asam jawa
Air secukupnya
Minyak Masak secukupnya
Garam dan gula secukup rasa

Cara-cara:

Bersihkan ikan dan potong dua jika suka, goreng dan ketepikan.  Cili  hijau di belah dua dan di buang bijinya. Tomato di potong di belah empat atau 6 bahagian. Bawang merah, bawang putih dan halia di hiris halus'

Tumis bawang, merah, bawang putih dan halia bersama 2 sudu besar minyak masak. Apabila naik bau, masukkan sepaket taucu atau kira-kira 2 sudu makan taucu. Masukkan juga cili hijau. 

Setelah itu, masukkan asam jawa. Masukkan juga air secukupnya. Biarkan mereneh mendidih hingga cili hijau menjadi layu dan bertukar warna. Persakan dengan garam dan gula secukup rasa.

Setelah itu, masukkan ikan goreng dan tomato. Apabila miendidih lebih kurang sekali lagi, bolehlah di angkat. Sedap di makan panas-panas di waktu tengahari.

Apabila makan dengan anak-anak, berebut nakkan cili hijau tu. Makan pula dengan kuah  taucu penuh banjir satu pinggan bersama nasi. Lepas habis nasi, hirup kuah taucu, Sedap tak terkatakan rasa gulai taucu ni. 

Nak tengok resepi lain, klik SINI

p/s: Pada yang tak suka, tak tau saya nak kata apa... heh!

2 comments:

Giveaway : Let's Be Beautiful by Ana Suhana

5:55:00 PM Noor Akma 8 Comments

Assalamualaikum...


SYARAT-SYARAT :

1. Follow blog anasuhana.com.

2. Follow IG Ana Suhana di SINI.

3. Buat entri bertajuk Giveaway : Let's Be Beautiful by Ana Suhana, upload banner di atas dan backlink ke entri ni.

4. Jangan lupa tinggalkan url di bahagian komen entri ini. Kalau tak, Ana tak dapat detect penyertaan korang.

5. Good luck and all the best to all 😍.


8 comments:

Pemainan Digital Mak Cun's Adventure, Dah Terjebak.... huhu!

4:02:00 PM Noor Akma 1 Comments

Dah terjebak pula aku dengan game mak cun ni a.k.a Permainan  Digital Mak Cuns Adventure. Aku jarang main game sebenarnya sebab handphone aku ni selalu jammed. Tapi sejak dapat handphone terpakai dari anak buah, aku guna handphone tu lah untuk dowload pelbagai game. Aku pun dowload sekali permainan digital Makcun's Adventure ni. Suka-suka je.. 

Pemainan Digital Mak Cun's Adventure, Dah Terjebak.... huhu!
Pemainan Digital Mak Cun's Adventure, Dah Terjebak.... huhu!

Permainan dinspirasikan daripada drama bersiri popular Mak Cun. Ala, drama popular  dengan Erma Fatima berlakon sebagia Mak Cun yang penuh setepek bedak sejuk di muka tu. Aku rasa semua orang tahu drama ni.  Sekarang sudah melangkah jauh drama Mak Cun ini sehingga adanya permainan digital Mak Cun's Adventure pula.

Mula-mula aku cuba bermain cuma kerana nak tengok macam mana game ini berfungsi je. Sampai kepada level 7, dah huru -hara rasanya. Bukan apa, lambat tangkap atau lambat faham apa yang game ini nak, jadi macam dah tak berfungsi. Teruskan ajelah perlahan-lahan, jadi ok dah. Kutip coin macam kutip duit tau.. hehe!



Kutip coin banyak-banyak dengan menjual dan menghidangkan makanan popular rakyat Malaysia dalam game ini tau. Antaranya nasi lemak, roti canai dan char kuay teow. Inilah keistimewaan game mak cun ni. Seronok juga mengendalikan permainan ini... kan!

Pemainan Digital Mak Cun's Adventure, Dah Terjebak.... huhu!


Kena sediakan makanan-makanan biasa yang popular di Malaysia kepada para pelanggan pada masa yang telah ditetapkan. Lagi pantas makanan yang disediakan, lagi banyak duit yang diperolehi. Semuanya ada 30 level game ini. Istimewa sangat game ini adalah kerana ia berlatar belakangkan suasana kampung sesuai dengan penceritaannya. 

Jom, isi masa terluang dengan permainan game berjiwa Malysia ini. Barulah boleh jadi anak Malaysia sejati. Asyik main permainan masak-masak makanan barat saja. Cuba pula yang ini iaitu permainan digital Mak Cun's Adventure ini. Barulah Malaysia kita punya kan!!!

Pemainan Digital Mak Cun's Adventure, sibuknya.... huhu!
Pemainan Digital Mak Cun's Adventure, sibuknya.... huhu!

Muat turun permainan Mak Cun's Adventure ini di handphone masing-masing tau. Boleh kita main sama-sama. Tapi, jangan terlalu asyik dengan permainan ini sampai lupa tugasan hakiki masing-masing pula. Ingat tu, main pada masa terluang atau nak redakan tekanan kerja saja tau... huh!

Nak pelbagai cerita dan informasi di blog ini, klik SINI

p/s: Sekali sekala nak juga berseronok dengan cara begini... hahaha!

1 comments:

Hati-hati Dengan Jerat Scammer Di Facebook

1:47:00 PM Noor Akma 0 Comments

Hampir tiap hari  dan seringkali ada saja orang Inggeris yang pastinya tak di kenali dan mencurigakan ingin menjadi kawan facebook aku ni. Masa di awal aku membuka facebook dulu aku terima saja sesiapa yang ingin berkawan. mana tau itu jerat scammer di facebook.  Bila dah di teriam sebagai kawan Facebook, mulalah si jerat scammer ini  menegur aku di laman chatting facebook.

Hati-hati Dengan Jerat Scammer Di Facebook
Hati-hati Dengan Jerat Scammer Di Facebook

Ayatnya memang nak menggoda sangat. Bila di beritahu sudah berkahwin dan berkeluarga tak di hiraukan. Menyampah aku dengan ayat-ayatnya tu. Akhirnya aku sekat atau block dia dari Facebook aku. Ada juga lelaki Melayu yang berada di luar negara aku terima sebagai kawan di facebook. Eh, dia pun nak mengayat juga. In english pula tu. Kalau orang Melayu takkan sepatah pun tak pandai bahasa Melayu.

Satu taktik jerat scammer jugalah tu. Sejak itu, baik lelaki atau perempuan yang mencurigakan seperti baru buat facebook dan berada di lur negara memang aku tak terima jadi kawan facebook dah. Kalau orang itu gambar lelaki Inggeris dari luar negara, sekejapan itu aku block siap-siap. Padan muka diorang.



Kadang-kadang ada kalanya macam serangan facebook jadinya. Sampai dekat 10 orang Inggeris nak jadi facebook setiap hari. Bertubi-tubilah aku block diorang. Sekali sekala ada pula orang melayu diorang letak juga tapi tinggal di luar negara. Paling kelakar letak gambar orang yang aku kenal tapi nama  sudah lain.... hahaha!

Sekarang ni, ada berderet orang yang nak berkawan di facebook aku belum terima. Bukan tak sudi, tapi kena tapis dulu. Kalau ramai dari kawan facebook orang tu adalah kawan facebook aku juga, mestilah aku terima dengan senang hati. Macam-macam hal orang di facebook ni sekarang. Jadi kena berhati-hati terima orang jadi kawan facebook.

Hati-hati Dengan Jerat Scammer Di Facebook


Aku memang tak suka bersembang dan chatting di facebook. Lebih suka chatting di whatssap sahaja. Kecuali berkenaan hal berniaga dan blog saja. Itu pun lebih banyak berhubungan di whatssap dari di FB. Jadi, bila scammer tu nak cuba bersembang dengan aku di facebook, memang tak di layan dan tak di pedulikan. Ada aku kesah... huh!

Sesiapa yang boleh terkena dengan jerat scammer di Facebook sekarang ni mungkin yang tak bersosial kot. Dah banyak heboh di mana-mana media sosial tentang hal ini, masih lagi scammer ini dapat mangsa. Itu sebab diorang masih rajin cuba berkawan dengan ramai orang di facebook. Silap pilih oranglah kalau dengan aku.. hehe!

Kuota kawan facebook aku pun dah nak penuh. Mesti nak cari kawan-kawan yang ada kualiti. Yang memberi impak positif pada aku dan kerjaya aku sebagai blogger dan peniaga online. Bila dah penuh nanti, aku nak tolak facebook yang tak aktif. Contohnya yang dah bertahun bersawang tak di update oleh yang empunya.

Facebook yang bersawang ini, kemungkinan besar dah tak di gunakan oleh mereka. Antara sebabnya adalah dah lupa password. Selepas tu buat facebook yang lain. Selain itu mungkin dah tak aktif dengan facebook. Lebih aktif di laman sosial lain pula macam Instagram dan twitter. Siapa tahu?

Oklah membebel setakat ini... Nak baca cerita informasi di blog aku, klik SINI

p/s: Oklah, Ada lagi yang nak kena block ni... Yg sudah di block hari ini Bill Gate Junior dan yang tunggu di block pula James Abraham, Woody Allein.... huh!

0 comments:

Beauty Giveaway By Mrs Pip

1:06:00 PM Noor Akma 10 Comments

Assalamualaikum....





Klik banner untuk join

Syarat syarat BEAUTY GIVEAWAY BY MRS PIP


1. Post banner di atas dalam entry korang dan backlink kan ke entry mrs pip ni
2. Tulis tajuk entry korang Beauty Giveaway By Mrs Pip
3. Follow blog mrs pip ni
4. Follow IG mrs pip >>> mrspip18 <<<
5. Follow facebook page mrs pip >>> mrspip18 <<<
6. Follow Twitter (jika ada) >>> mrspip18 <<<
7. Kena karang sedikit ayat untuk mrs pip ... cer bagitau mrs pip
    >>> apa yang korang suka mengenai blog mrs pip?
    atau
    >>> ada apa-apa soalan yang korang nak tahu mengenai mrs pip tak?

" Blog ni cantik, kemas dan tersusun. Selain tu, sarat dengan pelbagai informasi. 
Apa lagi yer... tak tau nak kata apa dah... hehe! "

8. Giveaway ni berlangsung dari ianya dipublish , dan akan tamat pada 6 Oktober 2018.

10 comments:

Sayur Keladi Masak Lemak Cili Api Yang Sedap Dan Sesuai Selera Kampung

3:15:00 PM Noor Akma 3 Comments

Satu lagi masakan lemak cili api  orang kampung yang sedap di tekak. Sayur keladi masak lemak cili api yang sedap dan sesuai selera kampung gitu. Orang kampung dan berasal dari kampung mesti suka gulai sayur keladi masak lemak cili api ini. Memang sedap dan sentiasa membuka selera.

Sayur Keladi Masak Lemak Cili Api Yang Sedap Dan Sesuai Selera Kampung
Sayur Keladi Masak Lemak Cili Api Yang Sedap Dan Sesuai Selera Kampung

Sayur keladi di kampung-kampung biasa dan senang di temui. Keladi biasanya tumbuh liar di kawasan yang agak berair seperti di sawah bendang, tali air ataupun di tepi-tepi kolam dan sungai. Tapi sekarang dah ada yang menanamnya di kebun. Sayur yang sedap dan di sukai ramai orang lah katakan.

Perkara yang paling mengusik jiwa aku tentang sayur keladi ni adalah bila masak sayur keladi mesti teringat pasal cerita filem lama iaitu bawang puti dan bawang merah. Kisah bawang putih bagi makan ibunya yang dah jadi ikan di dalam telaga "nasi malukut sayur keladi untuk bondaku si ikan kaloi".... huhu!



Cara masak biasa sahaja macam  masak lemak cili api yang biasa tu. Cuma ada kalanya sayur keladi ada gatal atau pun ada orang tak boleh makan sayur keladi sebab gatal tekak katanya. Alhamdulillah, sejak aku masak sayur keladi apa pun tak ada yang mengadu gatal tekak dengan masakan keladi aku.

Ada petua yang perlu di turuti cara mengendalikan sayur keladi. Nak petua nya boleh klik Petua Memasak Keladi Dan Menghilangkan Gatal Batang Keladi .  Tak susah pun. Hanya rebus dan bilas sayur keladi yang sudah di siang atau  sudah di potong-potong. Masukkan keladi apabila kuah hampir masak. Itu saja.

Sayur Keladi Masak Lemak Cili Api Yang Sedap Dan Sesuai Selera Kampung


Bahan-bahan: 

2 ikat keladi (secekak)
2 cawan santan pekat
1 genggam ikan bilis
17 biji cili api
1 inci isi kunyit (besar ibu jari)
2 biji bawang merah (kecil)
1 batang serai
1 keping asam keping
Air secukupnya
Garam dan gula secukup rasa

Cara-cara: 

Keladi di kupas kulit luarnya dan di potong-potong. Bersihkan keladi dan di rebus hingga empuk isinya. Buangkan airnya dan bilas kembali. Cili api di tumbuk bersama isi kunyit hingga lumat. Setelah itu tumbuk lagi bersama bawang merah dan bawang putih. Serai dan daun kunyit di titik hujungnya 

Selepas tu masukkan bahan tumbuk kedalam periuk ikan bilis bersama serai yang di titik. Masukkan juga secawan santan pekat dan secawan air. Masukkan sekali asam keping. Didihkan periuk bersama bahan-bahan itu semua sekali.

Sentiasa kacau bahan di dalam periuk untuk mengelakkan santan berketul dan pecah minyak. Setelah mendidih, masukkan keladi yang telah di rebus. Masukkan secawan lagi santan serta perasakan dengan garam dan gula. Kalau nak lebih berkuah, boleh tambah lagi air. 

Letak garam dan gula sedikit demi sedikit sambil merasa bahan masakan untuk memastikan mendapat rasa yang bersesuaian. Bila rasa bahan sudah masak dan bergaul sebati, bolehlah di angkat. Bolelah di hidangkan untuk lauk tengahari. 

Sudah pastinya terangkat dan lazat. Apatah lagi di iringi dengan ulam petai. Di tambah lagi dengan ikan sepat masin goreng dan sambal belacan pula. Makan ta beringat sampai 2 -3 pinggan. Terbabas diet yang dah di set hingga tercampak ke laut.... keh keh keh!

Nak dapatkan pelbagai resepi  masakan kampung di blog ni... klik SINI

p/s:  Kalau sesiapa tak makan pedas, sila kurangkan jumlah cili api untuk di tumbuk tu. Sedap hingga menjilat jari... ! 

3 comments:

Cara Didikan Pada Anak-anak Agar Mendengar Kata Dan Mengembirakan Ibubapa

2:00:00 PM Noor Akma 1 Comments

Aku terpanggil nak bercerita tentang didikan pada anak-anak selepas berbual dengan seorang kawan. Dan seterusnya aku cari idea dan informasi sikit di FB. Selain itu di tambah dari cara didikan pada anak-anak sendiri dan pengalaman aku mendidik mereka. Alhamdulillah, tak berani bercakap besar, setakat ini mereka mendengar dan tak membantah setiap kata-kata aku dan ayahnya untuk kebaikan bersama.



Anak-anak adalah cerminan ibubapa. Jadi tunjukkanlah akhlak dan contoh yang baik. Gunakanlah kaedah yang yang menerapkan budaya khidmat kepada ibubapa sejak anak-anak masih kecil lagi. Sejak mereka boleh faham arahan. Jadi bila anak-anak dah terbiasa dengan arahan, dah terbiasa dengan "budaya khidmat", mereka akan mudah dengar cakap dan mudah menunaikan setiap permintaan ibubapa.

Cara Didikan Pada Anak-anak Agar Mendengar Kata Dan Mengembirakan Ibubapa


Budaya khidmat itu bermaksud ibubapa menyuruh perkara-perkara yang sesuai mengikut peringkat umur. Masa kecil contohnya ambil barang. Dah gak besar sikit mungkin boleh hidangkan makanan, mengemas rumah, cuci pinggan dan pelbagai kerja rumah. Masa nak suruh tu, ibu wajib guna perkataan "Tolong" dan sebaiknya bahasa biar indah. "Sayang, tolong bersihkan meja ni..."Jangan masa anak dah besar baru nak mula panggil "sayang", nanti anak dengar rasa geli geleman.

Apabila dah terbiasa melakukan pelbagai perkara, secara tak langsung anak-anak akan menjadi rajin untuk membantu ibubapa. Akhirnya ia menjadi tabiatnya yang hakiki. Tapi jangan anak-anak saja yang perlu membuat pelbagai perkara untuk kita dan keluarga.Kita juga kena turut membuat perkara yang menggembirakan anak-anak.

Perkara yang menggembirakan anak-anak adalah pelukan dan tunjukkan kasih selalu. Sekiranya di amalkan sejak kecil, pasti tidak akan merasa janggal apabila anak-anak meningkat remaja. Rajin bergurau senda dan bercerita dengan anak-anak membuatkan anak lebih rapat dengan kita. Bercerita tentang syurga neraka supaya dia faham kenapa kena berbuat baik  pada ibubapa dan dapat pahala yang banyak.

Biar anak-anak  bercerita apa saja dan jadilah pendengar yang baik. Ulas dan nasihat dengan baik tentang baik buruk sesuatu perkara yang di ceritakan itu. Jangan sesekali cepat menunjukkan kemarahan. Nannti anak-anak tak lagi bercerita pada kita lagi. Marak kena bersebab dan beralasan yang sepatutnya.. tau!



Masa anak masih kecil, mandikan, syampukan dan  sikatkan rambut. Setiap kali tu cakap dengan anak, "nanti bila umi dah tua, macam ni lah kakak kena buat kat umi, mandikan, syampukan, sikatkan". Boleh tak ?. Bagi dia berjanji. Cakap benda sama ulang-ulang biar anak hadam ayat tu. Dah besar pun boleh guna ayat ni walau dengan cara yang agak berlainan... huhu!

Ada masa amalkan makan bersuap. Cakap hal sama, cakap dengan lembut "nanti bila umi dan ayah dah tua, (nama anak) kena suapkan juga tau....Boleh tak ? Juga cakap ulang-ulang. Jaga anak betul-betul  masa dia sakit. Selalu peluk dia dan berikan ayat-ayat sentuhan emosi macam ayat masa mandi dan bersuap tadi. Buat sebegini selalu dari kecil hingga ke peringkat remaja. 

Lakukan pelbagai aktiviti bersama. Wujudkan moment indah supaya dapat di kenang oleh anak-anak  bila mereka dewasa.Contoh, pada waktu cuti ajak pergi berkelah, main badminton sama-sama, jogging sama-sama, ibadah juga dilakukan bersama-sama. Pasti anak-anak akan ingat sampai bila-bila.

Perkara yang paling patut di elak jangan suka berleter. Banyakkan doa. Ingat, Allah yang pegang hati anak-anak. Insya'allah dia boleh berubah asbab mustajabnya doa ibu. Doakan yang indah-indah berkaitan anak-anak. Ibu jangan buat perkara-perkara mungkar yang menjadi hijab pada terkabulnya doa. Ibu jaga pemakaian, jaga mulut, jaga hati. Juga jaga sumber rezeki/pemakanan.

Semoga para ibubapa akan menjadi ibubapa yang terbaik pada anak-anak dan begitu juga anak-anak akan menjadi anak terbaik untuk ibubapa. Juga semoga kehidupan menjadi indah dengan adanya zuriat yang di berkati Allah.

Nak dapatkan pelbagai cerita dan informasi, klik SINI

p/s: Hai.. anak-anak jangan buat karenah, sikit-sikit tu biasa, perencah kehidupan. aihhhh!!!

#kredit FB Cikgu Shaini Razali

1 comments:

Buat Pertama Kali Tunjuk UV PV Trafik Blog Bulan Lepas Yang Tak Seberapa Ni....

4:05:00 PM Noor Akma 6 Comments

Hari ni puas perah idea nak  tulis  entri di blog tapi tak datang-datang juga. Dah tak tau nak buat apa sebenarnya. Akhirnya aku buat keputusan buat pertama kalinya tunjuk UV PV blog aku yang tak seberapa ini. Aku jarang peduli tentang UV PV trafik blog ini pun. Kali terakhir tengok, adalah lebih sikit dari dulu-dulu.  Segan yang amat sebenarnya sebab aku ni blogger picisan yang tak ketahuan je.

Buat Pertama Kali Tunjuk UV PV Trafik Blog Bulan Lepas Yang Tak Seberapa Ni....
Buat Pertama Kali Tunjuk UV PV Trafik Blog Bulan Lepas Yang Tak Seberapa Ni....

Pada yang bukan blogger mesti tak tahu maksud UV PV tu kan? UV itu bermaksud unique visitor iaitu orang yang melawat blog ini. PV tu adalah pageviews. Beza UV dan PV adalah contohnya bila UV melawat lagi 5 enti di blog ini jadi dapat 6 PV lah. Susah juga nak faham. Kalau tak faham tak tau nak terangkan lagi...  haihhh!!!



Bulan lepas hanya buat 25 entri saja. Seksa tau nak cari idea tulis blog ni. Kengkadang dapat idea, biasanya puas memikirkan kelepet kiri kanan belum tentu idea mari. Kalau bersemangat nak buat entri tapi idea melompat-lompat tak berkesudahan tak menjadi juga. Pening di buatnya, akhirnya ketiduran di buatnya.

Buat Pertama Kali Tunjuk UV PV Trafik Blog Bulan Lepas Yang Tak Seberapa Ni....


Main redah sajalah apapun. Harapan di menungkan kiri, di menungkan kanan nanti dapatlah idea  tu. Sebelum tu tunjuklah UV PV trafik blog yang ada seciput ni. Aku biasa buat entri satu sahaja sehari. Tak berdaya nak buat sampai tiga hingga lima entri sehari. Mau berasap kepeningan otak aku nanti. Itu pun ada hari-hari yang tak ada entri.

Sudahlah aku ni selalunya jarang kemana-mana. Lagi lah entri jalan-jalan susah nak dapat. Yang biasa ada hanya entri masak-masak sebab hari-hari mesti memasak. Tapi nak letak entri memasak selalu akan jadi blog resepi sepenuhnya pula. Kenalah ada entri yang pelbagai. barulah jadi lifestyle blogger.. haihhh!

Moga mood kerajinan dan idea entri akan sentiasa hadir. Kalau tidak, bersawanglah blog kesayangan dan blog cari makan aku ni. Kesian kat blog ini dan kat aku juga. Bila tak ada entri, jadinya tak adalah pendapatan masuk. Jadi, datanglah, singgahlah wahai idea... huhu!!

Nak baca entri-entri terkini di blog... klik SINI

p/s: Malu ahhh tengok trafik blog sendiri tapi elok juga untuk kenangan. Teruskan maju ke hadapan wahai blog ku ....

6 comments:

Berkelah Di Pantai Tanjung Biru, Port Dickson.... Cantiknya Permandangan!

6:14:00 PM Noor Akma 3 Comments

Ini hanya cerita berkelah dan mandi laut kami sekeluarga yang menyeronokkan juga. Perancangan berkelah ini di buat tiba-tiba apabila anak-anak merungut tak kemana-mana waktu cuti ini. Jadi, perancangan bersama untuk ke tempat yang dekat dan sekejap sahaja iaitu Port Dickson.  Anak bujang ajak ke pantai Tanjung Biru, Port Dickson. Tempat tu juga di kenali sebagai  pantai Blue Lagoon. Aku pun mula  cari tau tentang pantai itu di Google.

Pantai Tanjung Biru, Port Dickson.... Cantiknya Permandangan!
Pantai Tanjung Biru, Port Dickson.... Cantiknya Permandangan!

Memang aku tak tau apa-apa tentang Pantai Tanjung Biru. Biasanya pergi ke pantai di Port Dickson mesti ke Teluk Kemang. Dah beberapa kalu kesitu beberapa tahun lepas. Anak bujang kata, pergilah pantai lain pula iaitu Pantai Tanjung Biru. Yang aku dapat dari Google mengatakan pantai ini tak sepadat pantai di teluk kemang. Tempat pun cantik dan agak bersih kata anak bujang sebab dia pernah pergi situ dengan kawan-kawannya



Ia juga di syorkan oleh penduduk tempatan kata satu laman web ini. Teruja aku dengan informasi yang aku dapat itu. Selepas itu aku mula lihat laluannya pula. Oh, jalan nak ke Tanjung tuan rupanya atau Cape Richado. Boleh tembus ke Melaka dari Tanjung Tuan ni. Kiranya dah sampai ke hujung Negeri Sembilan. Dekat je dengan Melaka ni... huhu!

Berkelah Di Pantai Tanjung Biru, Port Dickson.... Cantiknya Permandangan!


Aku berkelah bawa nasi lemak seperiuk. Sambalnya pula aku buat sambal tumis ikan bilis petai. Siap dengan iringan telur rebus, timun dan ikan bilis di goreng garing. Selain itu sebekas buah epal yang siap di kupas kukit dan di potong.  Ada lagi, en. suami beli 3 bungkus kerepek pisang dan ubi. 

Sambal aku masak pada malamnya. Waktu pagi baru masak nasi lemak. Nak kata lewat keluar rumah, rasanya sedang elok sahaja dalam 7.30 pagi tu. Tapi kami sampai di pantai Tanjung Biru tu dekat pukul 10 juga. Seperti di jangka, banyak kereta di Port Dickson. Jammed la jugak kawasan tu. Boleh di katakan kawasan di Port Dickson semuanya jammed. Nak kata apa, ramai orang bercuti lah katakan.

Berkelah Di Pantai Tanjung Biru, Port Dickson....
Berkelah Di Pantai Tanjung Biru, Port Dickson.... 

Dapat jugalah aku tempat nak hampar tikar letak barang dan makan-makan sambil berkelah di situ. Kalau di Pantai Teluk Kemang, jangan haraplah. Dengar cerita keliling pantai tu dah di pasang khemah berbayar. Nak tak nak, terpaksa duduk khemah juga. Inilah yang aku nak elakkan. Namanya kan percutian bajet je.... hahaha!

Pantai Tanjung Biru, Port Dickson.... Cantiknya!
 Pantai Tanjung Biru, Port Dickson.... Cantiknya!

Dengan tempat yang agak strategik aku dan en. suami terpaksa bergilir-gilir mandi sebab nak tunggu barang-barang yang di hampar tu. Tak apalah, biar anak-anak mandi puas-puas asal diorang senang hati. Kami ni dapat turun kelaut mandi sekejap sekejap pun jadilah. Seronok dan ceria sangat diorang. Belajar terapung dan berenang lah diorang... hehe!

Setelah puas mandi, dalam pukul 1 tengahari tu kami bersiap untuk pulang ke rumah dan dah selesai berkelah. Sebelum tu makan bekal kenyang-kenyang dan mandi air paip pula. Ramainya orang nak mandi dan bersiap di bilik air berbayar RM1 tu jangan cakaplah. 

Sampai di Shah Alam kembali dah hampir pukul 5 petang. Tapi ada satu kemalangan kecil yang tak akan dapat kami lupakan sampai bila-bila. Kenderaaan yang kami naiki iaitu van nisssan vannette tetiba berasap teruk. Kelam kabut kami turun dari van dengan muka pucat.  Takut van meletup je. Aku dan anak-anak perempuan tinggalkan suami dan  anak bujang dengan van di tepi jalan dan kami balik ke rumah naik grab.  

Nasib baik tak apa-apa. Kejadian tak jauh sangat dari rumah. Van tak  meletup dan bukan rosak teruk sangat. Van dah lama macam itulah. Masaalah wiring bateri kereta kata en. suami. Tapi agak bahaya juga. Mekanik  kereta yang di panggil itu pun kata kami bernasib baik kerana van tak terbakar hangus. Itulah kuasa Allah  yang melindungi. Alhamdulillah.

Inilah secebis kisah menyeronokkan apabila bercuti dan yang tak seronoknya  bila van rosak. Sekarang ini kita orang dah berkira-kira nak jual van dan gantikan dengan kereta pula. Lagi pun, kami dah tak berniaga lagi dan tak perlukan van itu. Tengoklah macam mana...huhu!

Nak baca kisah dan cerita di blog ini... klik SINI

p/s: Kisah suka duka bercuti setelah bertahun tak bercuti kemana-mana... huhu!

3 comments:

Cara Buat Pekasam Daging Yang Sedap

1:27:00 PM Noor Akma 4 Comments

Tahun ini dapat banyak pula daging korban. Dapat daging tulang sikit dan daging serta tetel pun ada.  Mula-mula aku buat rendang, sup dan kari. Ada lagi lebihan dalam lebih kurang setengah kg. Jadi aku buat pekasam daging. Biasa tengok orang jual pekasam daging tapi tak pernah lagi membeli. Dah ada daging ini aku buat pekasam daging sendiri.

Cara Buat Pekasam Daging Yang Sedap
Cara Buat Pekasam Daging Yang Sedap

Daging pekasam memang sedap. Rasa masam masin bergabung dengan rasa daging yang di goreng memang tak dapat di gambarkan kesedapannya. Tapi tak boleh makan selalu kerana kandungan garam dan tinggi serta tak boleh amalkan makan daging selalu. Sekali sekala tak apa lah.

Aku sebenarnya tak pernah buat pekasam daging di campur beras goreng. Dulu-dulu biasa buat pekasam daging dengan bahan lebihan nasi. Opah aku dulu-dulu suka dan rajin buat pekasam. Biasa tengok dia buat  dan aku tau cara membuatnya. Jadi aku buat saja lah. 



Bukannya susah mana pun. Bahan-bahannnya lain selain daging hanya beras, garam dan asam keping. Bahan ini semua main agak-agak saja. kata orang main campak-campak  begitu saja dan tiada sukatan yang tepat. Oleh itu, faham-faham sajalah dan ikjutlah tekak sendiri.... yer!

Cara Buat Pekasam Daging Yang Sedap


Bahan-bahan:

1/2 kilo daging
3 sudu besar garam
10 keping asam gelugor atau asam keping
1/2 cawan beras

Cara-cara:

Daging di potong kecil-kecil  dan di bersihkan serta toskan. Gaul dengan garam dan masukkan asam keping. Susun asam keping salong bertindihan di dalam bekas. 

Simpan semalaman iaitu dalam 24 jam. Jangan simpan peti ais  tetapi simpan di luar dalam suhu bilik saja.

Beras di bersihkan dan di goreng dalam kuali tanpa minyak sehingga hampur garing. Tumbuk dan kisar beras goreng hingga hancur tapi tak terlalu lumat.

Keesokan harinya, keluarkan daging dan buang air daging yang terhasil. Selepas tu gaul daging dengan beras goreng. 

Simpan kembali daging pekasam selama lebih kurang 4 - 5 hari dalam suhu bilik. Selepas itu, bolehlah di goreng bersama cili merah, cili api dan bawang merah.

Oh ya, sebelum  di goreng, keluarkan asam keping dari ramuan pekasam daging. Daging juga tak perlu di basuh, goreng sekali bersama beras goreng. lagi banyak beras lebih sedap. Krup krap sedap rasa beras tu... huhu!

Jom buat , tak perlu nak membeli kalau dah tahu buat. Garam tu tak boleh di kurangkan. Nanti tak menjadi pekasam, jadi rosak pula daging tu. Untuk yang ada pelbagai penyakit makanlah berpada-pada, jangan  makan tak hinggat sudah... !

Nak pelbagai resepi di blog ini, klik SINI

p/s: Teringat-ingat dan terasa sedapnya. Nanti nak buat lagi lah!

4 comments:

Giveaway Zati Yang Pertama ! "Semangat Merdeka"

3:45:00 PM Noor Akma 3 Comments

Assalamualaikum...



Klik banner untuk join yer...

Syarat-syarat :
1. Follow blog , Like Facebook Page dan Add Google+ Zati -> Follow  ,  Google+ Facebook Page
2. Follow Penaja Giveaway :-
• Follow blog dan Google Plus Abam Kie -> Follow , Google+
• Follow blog dan Like Facebook Page Gee -> Follow Facebook Page
• Follow blog Siti -> Follow



Cara Penyertaan :
1. Copy banner diatas dan paste kan dalam entry korang , link kan ke sini.
2. Buat serangkap pantun 4 kerat tentang kemerdekaan mengikut kreativiti korang.
3. Tinggalkan link entry korang di ruangan komen bawah ni.

Mudahkan? Ajak kawan-kawan korang join GA ni biar meriah hehe. Giveaway ni akan tamat pada 17 September 2018 . Pemenang akan diumumkan pada 20 September 2018 dengan menggunakan random.

Buah pisang di bawah  belayar
Masak sebiji di dalam almari
Semangat merdeka berkobar-kobar
Semangat bercuti lebih-lebih lagi

hehe.... 

***********


3 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

PENAFIAN

[PERINGATAN] Komen yang mempunyai pautan ke mana-mana blog atau laman web yang menjurus kepada perniagaan atau bersifat keuntungan sebelah pihak, akan dipadamkan serta-merta. Jika berminat untuk meletakkan link atau pautan ke dalam entri ini, sila hubungi penulis di annurbe.noor@gmail.com


[PENAFIAN] www.huhahuhajerr.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.


Pemilik blog juga tidak akan bertanggungjawab sama sekali terhadap komen-komen yang di siarkan dan ianya adalah tanggungjawab penulis komen itu sendiri.


Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.


Sekian...