Tanam Kembali Sayur.....

12:58:00 PM Noor Akma 2 Comments


Sayur sawi, kobis atau sayur yang seakan2 dengannya, mesti dibuang bahagian bawah atau bonggolnya tu. Rupanya boleh ditanam kembali dan bila dah tumbuh, boleh digunakan lagi. Hmm, boleh berjimat tu...

Bagaimana caranya....?
Buatlah seperti berikut....

1. Sediakan gelas atau mangkuk berisi air.

2. Lalu celupkan bonggol sawi atau kobis atau apa2 jenis sayur ke dalamnya.
3. Agar tak tenggelam dan mudah busuk, pasang pengcunkil gigi pada 2 atau 4 sisi.
4.Tdak lama kemudian, bonggol sawi akan ditumbuhi akar, lalu tumbuh daun baru.
5. Pastikan kamu rajin mengganti air dan meletakkannya di ruang yang terang yer!
6. Dalam 2-4 minggu, sayuran baru digunakan lagi.

Hebatkan...!
Tapi jika tak sabar dan ingin tumbuh cepat, pindahkan saja ke tanah atau dalam pasu bunga setelah 2 minggu...... Yeayhhh...!



2 comments:

Fifi Fizah said...

jimat kan,. mula guna balik. hehe

Cam mana nak tanam kembali pokok pudina??
pernah buat letaak air dalam bekas dan letak pokok pudina TAPI mati juga..
Huhuhuhu...

Follow blog AlongMisuari

Artikel TERBARU AM
Jom memriahkan GA cik en yang bernilai lebih dari rm1K Give Away Nurfuzie Dot Com #1 Bernilai RM1000
Hadiah daripada AM untuk sahabat AM Ebook Percuma Putihkan Gigi
Hadiah dari AM untuk sahabat Lelaki AM Ebook Percuma (Rahsia Lelaki)

HOT ITEM..
LeoRa For Men
LeoRa For Women

Terima Kasih
AlongMisuari

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

PENAFIAN

[PERINGATAN] Komen yang mempunyai pautan ke mana-mana blog atau laman web yang menjurus kepada perniagaan atau bersifat keuntungan sebelah pihak, akan dipadamkan serta-merta. Jika berminat untuk meletakkan link atau pautan ke dalam entri ini, sila hubungi penulis di annurbe.noor@gmail.com


[PENAFIAN] www.huhahuhajerr.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.


Pemilik blog juga tidak akan bertanggungjawab sama sekali terhadap komen-komen yang di siarkan dan ianya adalah tanggungjawab penulis komen itu sendiri.


Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.


Sekian...