Membezakan Daun Ketumbar Dan Daun Sup...

10:19:00 AM Noor Akma 2 Comments


Selalu sangat orang ramai terkeliru dengan 2 bahan masakan ni. Aku kalau nak beli, siap belek2dan cium bau dulu. Tapi en. somi la... memanjang salahnya. Dah terbeli, gunakan aje la. Sedap gak.. Macam2 boleh buat dengan daun2 ni... buat ulam pun boleh...

Daun sup biasanya gelap sikit hijaunya.Hujung daunnya tajam2, ada rupa macam kaki itik. Baunya 'grassy' sikit, sedap hidung menghidu. Bau daun ketumbar pula ada aroma ala citrus, menusuk ke hidung. Kadang2 bau macam kumbang busuk. Perbezaan yang ketara batangnya, kalau daun ketumbar, batangnya pendek. Daun sup batangnya panjang, 

Daun ketumbar... ramai yang tak suka sebab baunya yang menyengat seakan2 bau kumbang busuk atau cenanga kata orang Kedah. Tapi minum rebusan air daun ketumbar boleh kurangkan kolestrol dalam darah dan meningkatkan fungsi buah pinggang. Amalkan minum sekali seminggu, InsyaAllah berkesan...

Daun sup... kalau tak ada, tak menjadi la sup seperiuk. Tapi aku selalu daun sup ni masak sayur rebus.. campur kobis.. sedap owh.. Ari tu buat spagheti bolognaise... taruh sikit daun sup (kebetulan ada dalam fridge). Spagheti aku tu menjadi lebih berperisa, wangi dan sangat sedap. 

p/s : Caption gambar.... kiri daun ketumbar, kanan daun sup yer..!


2 comments:

CikPuan FiDa said...

Masa bujang dulu selalu salah.. mak suh beli daun sup, bukan nak cium dulu terus capai pastu bayo..smpai umah mak hangin sebab salah beli.ni daun ketumbar la!!!.

Asa syarikat pinjaman pinjaman bersedia untuk meminjamkan mana-mana jumlah yang anda perlukan untuk memulakan perniagaan peribadi anda. kami memberi pinjaman pada kadar faedah 3%, jadi Sila memohon pinjaman pertanian pertanian. jika anda memerlukan hubungan pinjaman e-mel kami: asaloantransfer@gmail.com, anda juga boleh menghubungi e-mel ini: finance_institute2015@outlook.com


Asa loan lending company are ready to loan you any amount you need to start up your personal business. we give out loan at 3% interest rate, so Kindly apply for agricultural farming loan. if you need loan contact our email:asaloantransfer@gmail.com, you can also contact this email:finance_institute2015@outlook.com

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

PENAFIAN

[PERINGATAN] Komen yang mempunyai pautan ke mana-mana blog atau laman web yang menjurus kepada perniagaan atau bersifat keuntungan sebelah pihak, akan dipadamkan serta-merta. Jika berminat untuk meletakkan link atau pautan ke dalam entri ini, sila hubungi penulis di annurbe.noor@gmail.com


[PENAFIAN] www.huhahuhajerr.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.


Pemilik blog juga tidak akan bertanggungjawab sama sekali terhadap komen-komen yang di siarkan dan ianya adalah tanggungjawab penulis komen itu sendiri.


Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.


Sekian...