Cantiknya.... Macam Kaktus Sebenar, Jom DIY

10:08:00 AM Noor Akma 6 Comments


Bila mula2 tengok.... terpegun dibuatnya. Macam betul2 kaktus sebenar. Kaktus ni antara my favourite plant. Dulu2 kaktus antara pokok yang menghiasi taman mini ku.... Sebab senang nak jaga. Tak perlu susah2 siram selalu dan tak perlu banyak air. 

Kalau buat yang macam ni lagi senang. Dah tentu tak perlu siram langsung. Bagi yang ada anak kecil tu.... tak perlulah risau pasal takut anak2 terkena duri. Tak ada duri.... selamat sungguh. Tak gitu? 

Jom kita lihat apa yang di perlukan untuk DIY ni....

Batu yang sesuai (seeloknya yang leper)
Batu kerikil
Cat hijau
Pen marker warna putih
Pasu yang sesuai

Cara2

Cat batu2 yang sesuai dengan  warna hijau, Tunggu kering. Lepas tu bolehlah di lukis duri2 kaktus tu dengan corak yang sesuai menggunakan pen marker putih. Dah siap, bolelah di susun di dalam pasu yang sesuai. Untuk menegakkan batu2 tu bolehlah ditambah batu2 kerikil.

Dah siap.... bolehlah di hias kat tempat2 yang sesuai..  Huyyoo... sekali pandang macam kaktus betul jer... suka sesangat :)

p/s ;  Nanti nak ajak anak2 kutip batu kat taman... hehe!

# kredit SINI



6 comments:

ye la
kreatif

Nur Najah said...

saya pn suka kaktus. mmg nmpk real btol. kreatif sgt ^^

Keladi Ubi said...

wahh..nampak..real....blh buat ni....

Kak Nieyl said...

nampak real laa...

Kalau tak tunjuk ga,bar2 masa tengah buat tu..conform fida kata pkok kaktus betul

Wanie Seuk said...

kreatiffff.. hijau dia nampak mnyegarkaannn.. nice sangatt.. anyway jmput datang blog saya... saya ada jual kain sngkt sarawakk.. kalau rajin, jmputlah datangg. ahahaha

http://wanieseuk.blogspot.com/2016/01/songket-sarawak-preview-part-2.html

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

PENAFIAN

[PERINGATAN] Komen yang mempunyai pautan ke mana-mana blog atau laman web yang menjurus kepada perniagaan atau bersifat keuntungan sebelah pihak, akan dipadamkan serta-merta. Jika berminat untuk meletakkan link atau pautan ke dalam entri ini, sila hubungi penulis di annurbe.noor@gmail.com


[PENAFIAN] www.huhahuhajerr.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.


Pemilik blog juga tidak akan bertanggungjawab sama sekali terhadap komen-komen yang di siarkan dan ianya adalah tanggungjawab penulis komen itu sendiri.


Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.


Sekian...