PETUA DAHULU KALA - yang sangat bermanafaat

12:52:00 PM Noor Akma 1 Comments

Copy paste cerita ni dari FB tau....
Ini sebenarnya untuk simpanan dan pengetahuan sendiri....
Tapi kalau simpan je kat dokumen laptop...
Penyudahnya, lupeee.....

So, aku share kat blog la...
lagipun amat bermanafaat...

Pada yang empunye info yang sangat2 berguna ni...
Mohon share yer...




PETUA-PETUI DAHULU KALA
Ibu Penawar Racun
----------------------------
Saper kenal Kaffir Lime..? Ish.. pelik bunyinya kan.... Tapi itulah hakikat bahasa orang puteh bila mereka lihat LIMAU PURUT....
Limau purut ni banyak sangat la faedahnya... Tapi fokus saya hari ini adalah untuk rawatan tradisional.. Saya dapat petua ni dari Bapa Saudara a.k.a Abang Ipar Mama yang dikenali sebagai Cikgu Mat... Cikgu Mat pulak dapat petua ni dari seorang guru pondok di Selatan Thailand..
Katanya, kalau nak rawat Keracunan Makanan, Demam, Denggi, Malaria, Aedes, Chikunyunya, Kegatalan dan rawatan dadah perlu tahu sukatan ramuan ni...
--------------------------------------------------------------------------
Sukatan: 3 biji limau purut + sebiji air kelapa muda
--------------------------------------------------------------------------
Sukatan ni untuk diminum dalam sehari dan jumlah hari yang perlu minum bergantung kepada jenis penyakit.
Mari kita lihat..... grin emoticon
Untuk 1 hari sahaja
- Keracunan Makanan
Untuk 3 hari berturut-turut
- Santau (ada doa khas)
- Demam
- Kegatalan
Untuk 7 hari berturut-turut.. Rehat 2 hari, lihat kesannya.. Jika masih ada, sambung lagi 7 hari berturut-turut.
- Denggi
- Malaria
- Aedes
- Chikunyunya
- TB
Untuk 40 hari berturut-turut
- Dadah (ada doa khusus)
[PANTANG]
a. Sejam sebelum dan selepas ambil ramuan ni dilarang makan:
1. Ubi Kayu..
2. Pulut..
3. Nangka
4. Sayur Pucuk Paku.
5. Segala jenis makanan sejuk
b. Jangan minum ketika perut kosong
c. Tidak boleh untuk mereka yang ada Penyakit Ulser Perut atau Kanser Usus.
Jadi, kalau dah memang ada berdekatan bahan-bahan ni, cubalah dan bantulah mereka yang memerlukan.. Semoga dapat disampaikan dan beroleh keberkatan...
Selamat Beramal grin emoticon grin emoticon
Sekian,

Semoga bermanafaat info ni....
Bye...!

1 comments:

aRz MoHa said...

done follow blog ini

petua yang menarik.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

PENAFIAN

[PERINGATAN] Komen yang mempunyai pautan ke mana-mana blog atau laman web yang menjurus kepada perniagaan atau bersifat keuntungan sebelah pihak, akan dipadamkan serta-merta. Jika berminat untuk meletakkan link atau pautan ke dalam entri ini, sila hubungi penulis di annurbe.noor@gmail.com


[PENAFIAN] www.huhahuhajerr.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.


Pemilik blog juga tidak akan bertanggungjawab sama sekali terhadap komen-komen yang di siarkan dan ianya adalah tanggungjawab penulis komen itu sendiri.


Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.


Sekian...