Sinki Tersumbat.....? Dah Takde Dah... Lega!

2:34:00 PM Noor Akma 3 Comments


Pernah tak sinki kat rumah korang tersumbat? Dulu2 rajin juga lah sinki tersumbat kat rumah aku ni. Bila dah tersumbat, semua kerja di dapur jadi susah. Bila dah dibaiki, jadi balik. Bukan senang nak disiplinkan anak2.

Semua tak mengaku.... Tak reti nak kosongkan pinggan dulu bila basuh pinggan. Sekarang masalah tu dah selesai apabila aku terfikir cara mudah ni. Cara mudah aku nak elak tersumbat, aku letak bekas penapis sayur yang hampir sama besar dengan sinki di dalam sinki. 

Lubang penapis tu dapatkan yang kecil agar segala macam sampah tak terus masuk ke lubang sinki. Jadi, bila basuh pinggan tu sisa2 nasi dan makanan akan terlekat di bekas penapis tu. Lepas tu, bolehlah kutip dan buang dalam plastik sampah.

p/s : Kuah makanan yang tak habis jangan curah dalam sinki yer. Lemak2 dan minyak2 tu akan melekat kat dinding lubang tu. Sumbat juga nanti. So, buang dalam plastik ikat ketat2. Beresss...!

3 comments:

Eeiou _ said...

Thank you for the info ❤

selalunya kalau tersumbat simbah air panas je dalam sinki tu ;P

Kin Naz said...

Yup betui tu. Kinah pun buat macam tu jugak

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

PENAFIAN

[PERINGATAN] Komen yang mempunyai pautan ke mana-mana blog atau laman web yang menjurus kepada perniagaan atau bersifat keuntungan sebelah pihak, akan dipadamkan serta-merta. Jika berminat untuk meletakkan link atau pautan ke dalam entri ini, sila hubungi penulis di annurbe.noor@gmail.com


[PENAFIAN] www.huhahuhajerr.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.


Pemilik blog juga tidak akan bertanggungjawab sama sekali terhadap komen-komen yang di siarkan dan ianya adalah tanggungjawab penulis komen itu sendiri.


Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.


Sekian...